Adio, iPod shuffle și iPod nano! iPod touch rămâne singurul iPod disponibil pe piață

0
1171

Apple a anunțat retragerea de pe piață a emblematicelor playere media portabile – iPod nano și iPod shuffle – după ce mai multă lume a observat joi seara că ele au dispărut atât de pe site-ul web al companiei, cât și din magazinul său online. Compania americană va continua, însă, să comercializeze iPod touch, care de-acum încolo va fi disponibil în doar două versiuni, mai accesibile ca oricând.

Astăzi, simplificăm gama iPod cu două modele de iPod touch, care au capacitate de stocare dublă și un preț de pornire de doar 199$, și retragem iPod shuffle și iPod nano.

Până la ora scrierii acestui articol, cele mai multe versiuni de iPod nano și iPod shuffle sunt încă disponibile la magazinele fizice ale Apple și la cei mai mulți dintre revânzătorii autorizați de gigantul californian, însă ele vor dispărea odată cu epuizarea stocurilor actuale.

În România, iPod shuffle 2GB costă acum 259 lei și este disponibil pe culorile albastru, argintiu, auriu, gri stelar și roz. iPod nano 16GB, pe de altă parte, costă 859 lei și este disponibil pe albastru, auriu și roz.

iPod shuffle a fost introdus în luna ianuarie a anului 2005. Câteva luni mai târziu, în septembrie 2005, Apple avea să introducă și iPod nano. În total, gigantul californian a lansat 7 generații de iPod nano și 4 generații de iPod shuffle. Ultima generație de iPod shuffle a fost lansată în luna septembrie a anului 2010 și venea cu 2GB de stocare, un design compact ce cuprindea clasicele butoane de control a volumului și redării. Generația a 7-a de iPod nano avea să fie lansată doi ani mai târziu, în octombrie 2012, și venea cu 16GB de stocare, Bluetooth 4.0, un ecran tactil și o carcasă mai mare, dar mai subțire decât modelul precedent, având, totodată, un firmware cu o interfață complet nouă ce semăna într-o oarecare măsură cu cea a iOS 6. În anii ce au urmat, Apple a mai actualizat cele două game de iPod doar cu câteva finisaje noi, cum ar fi gri stelar, albastru, roz și auriu.

În ceea ce privește iPod touch, modelul aflat în prezent la generația a 6-a este comercializat de către Apple în două versiuni, care au 32GB și 128GB de stocare, și prețuri identice cu cele ale vechilor versiuni de 16GB, respectiv 64GB. Mai precis, în momentul în care prețurile iPod touch vor fi ajustate de retailerii de la noi, versiunea de 32GB ar trebui să coste în jur de 1.089 lei, iar cea de 128GB în jur de 1.598 lei. Ambele versiuni vor fi disponibile în aceleași culori ca și până acum, respectiv argintiu, auriu, gri stelar, roz, albastru și roșu (Product)RED.

Generația a 6-a de iPod touch a fost introdusă de Apple în iulie 2015 și venea cu un design identic cu cel al generației precedente (care fusese introdusă în octombrie 2012), dar cu noi finisaje și mai multe componente interne luate de pe iPhone 6 (chipset Apple A8 pe 64 de biți, cameră iSight de 8 megapixeli, cameră FaceTime HD, Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 4.1). Până săptămâna aceasta, iPod touch 6 a fost disponibil în versiuni cu 16GB, 32GB, 64GB și 128GB de stocare (ultima a fost comercializată numai în SUA) la prețuri cuprinse între 1.089 lei (iPod touch 16GB) și 1.598 lei (iPod touch 64GB).

Mutarea făcută acum de către Apple nu ar trebui să ne șocheze, în condițiile în care vânzările de iPod sunt în cădere liberă de mai mulți ani. Ele au ajuns să scadă de la 54,8 milioane de unități (în 2008) la 14,3 milioane de unități (în 2014). Ultima raportare trimestrială a vânzărilor de iPod s-a făcut în T3 2014, când s-au vândut 2,6 milioane de unități din această categorie. Din T4 2014 și până în prezent, Apple a inclus vânzările de iPod în categoria „alte produse.”

Introdus în 2001 de către Steve Jobs, iPod a ajutat-o pe Apple să devină cea mai de succes companie IT de la începutul Mileniului al III-lea. Problemele pentru playerele media au început să apară încă din 2007, când a fost lansat iPhone, un smartphone care îngloba, printre altele, și funcționalitatea oricărui iPod lansat până atunci.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.