Samsung Galaxy S8: Exynos 8895 cu 8 nuclee, Mali-G71 MP20, 4GB RAM; poezie curată pentru amatorii de caractere alfanumerice înșiruite pe hârtie. Dar oare cât de mult contează toate aceste specificații în viața reală?

Pentru a ne ajuta să înțelegem cât de rapid este cel mai nou și mai apreciat smartphone Samsung de până acum, YouTuberul David Rahimi a decis să îl compare cu un iPhone. Și cum Apple nu a lansat încă gama 2017 de smartphone-uri, el nu a avut încotro, așa că a comparat Samsung-ul lansat cu mult fast luna trecută cu iPhone 6s; un smartphone lansat în septembrie 2015 cu un chipset dual-core Apple A9 și 2GB de RAM. Sună nedrept? Păi așa și este… pentru Samsung.

La fel ca și în celelalte teste de viteză, David a început prin a porni cronometrul pe ambele dispozitive, iar mai apoi a deschis exact aceleași aplicații și jocuri, cărora le-a dat aceleași sarcini. Vorbim despre câteva aplicații de sistem, precum Cameră, Poze, Calendar și Configurări, și de câteva aplicații și jocuri de la terți, precum Facebook, Snapchat, Photoshop Mix, YouTube, Subway Surfers, Crossy Road, etc.

Deși a început foarte bine, ajutat fiind și de animațiile foarte scurte, Samsung Galaxy S8 s-a împiedicat pe parcurs în aplicațiile și jocurile mai mari, ajungând să finalizeze prima rundă într-un minut și 41 de secunde. De cealaltă parte, iPhone 6s s-a descurcat bine la toate aplicațiile, fiind ușor încetinit de animații. Cu toate acestea, el a câștigat prima rundă, întrucât cronometrul afișa puțin peste un minut și 34 secunde.

Trecând la runda a doua – cea în care aceleași aplicații sunt redeschise -, Samsung Galaxy S8 cu toți cei 4GB de RAM pe care îi are a fost nevoit să redeschidă o parte dintre aplicații (inclusiv jocul Subway Surfers, a cărui reîncărcare a durat cel mai mult), spre deosebire de iPhone, care nu a reușit să păstreze în fundal decât Calendar și Poze. Deși încetinit de animațiile din iOS, iPhone 6s a reușit să termine pe primul loc și în această rundă, obținând un timp total de 2 minute și 17 secunde. De cealaltă parte, Samsung Galaxy S8 a înregistrat un timp total de 2 minute și 31 secunde.

Este destul de rușinos ca un telefon lansat în urmă cu aproape doi ani să fie mai rapid, în viața reală, decât un telefon lansat în urmă cu aproape o lună. Mai ales că vorbim despre vârful de gamă de la Samsung…

Deși nu are rost, mai jos vă las și clipul în care PhoneBuff a comparat performanțele Samsung Galaxy S8+ cu cele ale iPhone 7 Plus (un model cu chipsed quad-core Apple A10 și 3GB de RAM) într-un test similar. Rezultatul este evident…

Să sperăm că data viitoare băieții ăștia sunt mai indulgenți și compară S8 cu ceva pe măsura lui, cum ar fi un iPhone 5… Da, știu, Galaxy S8 are Bixby, ecran din muchie în muchie, scaner pentru iris, etc.; un fan adevărat nu se oprește în mărunțișuri precum viteza cu care realizează sarcinile zilnice.

4 COMENTARII

 1. Ți-ai răspuns singur în finalul articolului. Lăsând cat de repede deschide aplicația camera (de parcă sunt atât de grăbit încât nu pot aștepta jumătate de secundă în plus până deschide Samsung), incearca sa faci cu un iPhone așa:
  – încărcare wireless
  – fast charging
  – poze sub apa ( Apple deși are ip67 nu recomand sa sa il bagi in apa, ba chiar nici garanția nu acoperă daunele produse de apa).
  – autofocus și poze în lumina scăzută
  – vizionare filme și clipuri la calitatea înaltă ( niciodată lcd-ul ăla cu rezoluție de acum 3 ani nu o sa se compare cu super amoled quad HD de pe și)
  – sa asculți niște muzica daca ți-ai uitat Castile acasă (nu are jack audio, ești PA)
  – sa copiezi in/de pe telefon orice (la Apple pierzi de 10 ori mai mult timp).
  Pot continua așa până mâine dimineață, fara să mă repet. Că sa o zicem pe scurtătură, mă doare fix in rectum că iphone-ul deschide cu o fracțiune de secundă mai repede snapchat sau Facebook, crede-ma, pot sa trăiesc cu asta, în schimb să pui telefonul la încărcat pe un pad wireless și să de încarce wireless fast charging este priceless. Desigur că tu nu ai să înțelegem asta niciodată, voi sunteți încuiați in acel ecosistem in care nici un AMARAT de mirroring nu am putut sa fac cu iphone-ul pe Sony bravia (trebuie să cumpăr mizeria aia de Apple TV care nu oferă nimic pentru căruță aia de bani pe care o cer pe el). De când sunt pe s8 (mai exact de când am primit tel și am scăpat de iPhone 6s) simt că m-am eliberat din acea închisoare în care eram cu iOS-ul, dintr-o data totul a devenit accesibi, toate de conectează cu toate, ceea ce e minunat. La urma urmei nu dau 1000 euro pe un telefon (iPhone ) cu care doar sa trimită mail-uri, SMS, apeluri telefonice, Facebook, snapchat și cam atât, vreau mai mult de la un telefon .

  • În viața de zi cu zi contează și rapiditatea. Dar ceea ce contează mai mult este ecosistemul de care nici acum, după ani și ani, nu s-a putut apropria nimeni. Crede-mă că știu ce vorbesc; am mai accesat și mai accesez PC-uri cu Windows și telefoane cu Android. În rest, poze și alte nimicuri nici nu-mi pasă; când vreau poze cu adevărat bune am DSLR; să încarc telefonul wireless punându-l pe un suport e nimic – văd asta la Apple Watch, unde sistemul de încărcare prin inducție nu-i nicio mare scofală (pentru iPhone și iPad am dockuri, intră și ies foarte ușor, chiar nu mă deranjează secunda aia cât durează să-l potrivesc în conector…). Încărcarea rapidă e singurul mare minus la iPhone fără tăgadă.

   Cât despre închis, nu mă ține nimeni în ecosistemul Apple, crede-mă. Ah, dacă cheltui niște foarte mulți bani în fiecare an pe produse de ale lor, înseamnă că o fac pentru că sunt convins de utilitatea lor. Nu o fac că-s în căutarea unei camere mai bune decât cea a unui telefon lansat în urmă cu unul sau doi ani sau că nu mai ești cool dacă ai telefon vechi de un an.

   „Pur și simplu funcționează.”

   • Practic tu dai 700 euro pe un iPhone, dar poze nu faci cu el (ai DSLR), il bagi și scoți tot în fir (când te suna cineva il scoți, apoi il bagi iar și tot așa), pe ecran de vede 720p în 2017, dar ești mulțumit că “pur și simplu funcționează” ? Prietene, și huawey p10 funcționează (chiar mai bine că iPhone) și e la nu arate de preț. Te întreb așa: de ce o husa cu baterie originala appld costa 520 lei (și de introduce in fund mufa) și una de la Samsung costa 290 lei (și incarca telefonul prin inductie, deci tehnogie mult avansata)? Aia de Samsung pur și simplu nu merge și Apple “pur și simplu funcționează”? Îți dau eu răspunsul. La Apple plătești multi bani pe firma, foarte mult. Sistemul de operare nu e cine știe ce (a de vedea cate probleme a avut iOS 10 când a apărut, sau iOS 9, nu că merge perfect și acum). Sunteți prinși ecosistemul lor (evident că nu te lasă să faci mirroring , că sa mai multa de tine niște bani pe Apple TV) și profită de asta că să facă bani pe spinarea fanilor. Produsele lor nu reflecta deloc preturile, dar pentru că e un brand, și pentru că lumea plătești, lor le convine. Îți zic din proprie experiență: am folosit Apple 6s 2 ani, iar în paralel am folosit și folosesc macbook. Am trecut la android și vreau să spun că dintr-o dată telefonul nu mai e doar un dispozitiv de sunat și dat mesaje, dintr-o dată pot fost chiar torrents, pot da jos muzica pentru când sunt pe drum,pot fost telefonul că un minipc. Totul depinde ce faci cu telefonul, cat ești de snob, daca banii ii muncești sau ii faci usor, și desigur daca îți iei un telefon cu capul sau cu sufletul. Orice accesoriu cumperi de la Apple sunt foarte scumpe (chiar și o amarata de husa care făcută de Samsung pentru și costa 80 lei și făcută de Apple pentru iPhone costa 200 lei), bani pe care eu nu sunt dispus sa ii cheltui doar să se mai laude Cook că a vândut 200 mil telefon e și să îi crească lui salariul, vreau sa vad de la producător inovație, cercetare, dezvoltare, funcții noi. În concluzie la ce zici tu că faci cu telefonul, la fel de bine poți folosi un iPhone 4s.

    • De unde să încep… (chestiuni pe care le-am mai dezbătut de enșpe mii de ori). O precizare, nu am dat 700€, am dat 1.099€ pentru ultimul iPhone (7 Plus), am așteptat trei luni după el, și n-aș putea să-ți spun în momentul de față vreun motiv pentru care a meritat să fac upgrade de la 6s Plus. De ce am dat? Pentru că se poate / Pentru că-s „snob.” Așa cum produsele Apple sunt scumpe pentru că se poate (și pentru că în principiu costă nu doar materialele, ci și munca din spate, dar în primul rând pentru că se poate). Așa cum, de altfel, am mai dat și vreo 200 lei pe un toc pentru iPhone, nu că l-aș ține nu știu cât în toc sau că nu puteam să-mi iau unul de 50 lei de la chinezi… Chiar asta contează pentru tine? Mie unul mi se (vorba aceea) de ce face și ia vecinu’. Crede-mă, nu-s în echipa de marketing a Apple să te conving să iei produsele lor. Nu dau doi bani pe vânzările lor; nu mă ajută cu absolut nimic că fac profituri absolut uriașe din vânzarea de telefoane, așa cum nu m-ar fi ajutat nici dacă ar fi avut profituri mediocre (raportat la cele înregistrate acum de Apple), precum Samsung și cam toți ceilalți din industrie. Și am impresia că nici Apple nu dă doi bani pe cât câștig eu sau dacă mi-e bine ori rău. Democrație.

     Cât despre micile comparații, nu are rost să intrăm pe un teren pe care îl stăpânesc, să zicem, binișor . N-am nici timp și nici interes să te conving că iPhone face și drege. Fiecare are discernământ și libertatea de a alege pe ce-și cheltuie banii. Dar asta nu mă face obligat să-ți dau dreptate. Pot să combat punct cu punct totul (cum ar fi încărcatul; ultima dată când am verificat și Samsung-ul trebuia luat de pe suport pentru a răspunde la telefon; sau cum ar fi cu rezoluția ecranului; implicit, S8 vine setat la rezoluție Full HD, la fel ca și iPhone 6/6s/7 Plus – nu dau doi bani pe rezoluție atât timp cât ochii mei nu observă vreo îmbunătățire; între iPhone 4 și iPhone 7 Plus nu pot sesiza mai multe detalii oricât de mult mi-aș apropria privirea).

     În privința concluziei, aș spune că te-ai pripit. Am spus eu ce fac cu iPhone? Nu știu de unde ai ajuns tu la concluzia că pe un iPhone folosești numai telefon și mesaje. Așa cum nu știu de unde ai tras concluzia că fac poze numai cu DSLR; am spus că atunci când vreau poze bune apelez la DSLR pentru că da, camerele de pe telefoane sunt încă, în multe situații, mediocre (da, S8 face poze marginal mai bune decât iPhone 7 Plus în anumite condiții, așa cum 7 Plus face poze marginal mai bune decât S8 în anumite condiții; nicicare nu are o cameră despre care să spui că te face să te gândești mereu de două ori înainte de a pune mâna pe DSLR). Cât despre posibilitatea de a accesa torrente și de a descărca muzică (presupun gratis, că pe bani poți, wireless, și de pe iPhone), nu e ceva de care să-mi pese sau care să consider că ar trebui să conteze pentru oricine, în 2017 – dând niște foarte mulți bani pe un telefon, cred că îți permiți să plătești 5€ pe lună un abonament Apple Music, sau 1€ pe o piesă ori câteva zeci de lei pentru abonamente la diferite servicii de streaming video. Asta ca să nu mai vorbim despre cât de legală e partea cu torrentele.

     P.S. Conform logicii, supraevaluat e telefonul ăla care costă la lansare 3.500-4.000 lei (să se alinieze cu iPhone măcar la capitolul ăsta), iar după nici un an ajunge la vreo 2.000 lei, în magazin. Asta ca să nu mai vorbim despre valoarea de revânzare.
     P.P.S. Măcar iPhone 4s a primit actualizări și la 5 ani de la lansare :D.
     P.P.P.S. Cu sau fără încărcare wireless, Samsung Galaxy S8 tot mai lent decât iPhone 6s rămâne. Chiar și acum când e nou.
     P.P.P.P.S. Sper că prin acest comentariu nu ți-am dat impresii greșite. Îți mulțumesc și te respect ca cititor al acestui site! De asemenea, apreciez toate părerile, mai ales când sunt argumentate și prezentate într-un mod civilizat. Seară faină!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.