Apple și-a anunțat angajații și unitățile de reparații autorizate că mai multe modele de Mac, AirPort Express și iPhone 3Gs vor fi incluse de luna viitoare în lista cu produse vechi și scoase din uz.

Potrivit unui document intern obținut de 9to5Mac, următoarele modele de MacBook vor fi considerate de Apple și service-urile partenere „vechi” în Statele Unite ale Americii și Turcia, și „scoase din uz” în România și restul lumii începând de vineri, 30 iunie 2017.

Toate modelele de Mac incluse acum de Apple pe lista „neagră” sunt:

  • MacBook Air (11 inchi, modelul de la mijlocul anului 2011)
  • MacBook Air (13 inchi, modelul de la mijlocul anului 2011)
  • MacBook Pro (13 inchi, modelul de la sfârșitul anului 2011)
  • MacBook Pro (15 inchi, modelul de la sfârșitul anului 2011)
  • MacBook Pro (17 inchi, modelul de la sfârșitul anului 2011)
  • MacBook Pro (17 inchi, modelul de la sfârșitul anului 2009)

Remarcăm în lista de mai sus prezența MacBook Pro de 17 inchi, versiunile considerate de luna viitoare învechite și scoase din uz fiind ultimele lansate de către Apple. Laptopurile Mac cu ecrane de 17 inchi au apărut în 2003, odată cu Powerbook G4. În 2006, acest factor de formă a fost transferat și la MacBook Pro. Ultima actualizare majoră adusă MacBook Pro de 17 inchi s-a produs în 2009, când Apple a lansat modelul cu carcasă unibody din aluminiu. Acest model a primit mici actualizări hardware până la sfârșitul anului 2011, când a fost lansată ultima versiune de MacBook Pro cu afișaj de 17 inchi. Aceasta avea să fie retrasă de pe piață la mijlocul anului 2012, când Apple lansa MacBook Pro „Retina.” Din 2012 și până acum, Apple nu a mai lansat niciun MacBook cu ecran mai mare de 15 inchi.

Separat de Mac, Apple a mai adăugat și iPhone 3Gs (versiunile cu capacitate de stocare de 16GB și 32GB, precum și cele comercializate în China) pe lista cu „produse iPhone scoase din uz la nivel global.” De asemenea, compania americană a adăugat și prima generație de AirPort Express – 802.11n – pe lista cu produse învechite și scoase din uz în întreaga lume, cu excepția SUA și Turcia, unde este considerată doar „învechită.”

Dispozitivele învechite și scoase din uz de pe lista Apple nu mai sunt eligibile pentru reparații hardware la Apple și la toți furnizorii de service autorizați Apple (deci inclusiv cei din România), decât în situații excepționale (întâlnite în Turcia și statul California, conform legislației în vigoare).

Apple definește produsele vechi ca fiind acele dispozitive care nu au mai fost produse de peste cinci ani, dar mai puțin de șapte ani. Produsele Apple scoase din uz, în schimb, sunt acelea care au fost retrase de pe piață în urmă cu peste șapte ani. Toate produsele mai sus menționate se încadrează într-una dintre cele două categorii fiindcă au fost lansate între anii 2009 și 2011 – un lucru mai puțin important, însă, deoarece, cu excepția centrelor din Turcia și statul California, Apple și service-urile partenere nu fac nicio distincție între produsele vechi și cele scoase din uz.

Vă reamintim că la începutul acestei luni Apple a inclus pe lista „neagră” mai multe modele de MacBook Pro și ultimul model de MacBook cu carcasă din plastic.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.