Apple ieftinește tot conținutul din magazinele sale odată cu tranziția la leu

0
1923

iBooks, iTunes și App Store România au fost actualizate joi dimineață de compania Apple și, după cum eram cu toții anunțați încă de săptămâna trecută, întreg conținutul disponibil în acestea este de acum tranzacționat numai în lei românești, iar prețurile sunt mai mici.

Astfel, începând de astăzi, accesând oricare dintre edițiile românești ale App Store, iTunes Store și iBooks Store, veți observa că toate prețurile sunt exprimate în lei, în această monedă fiind și efectuate absolut toate tranzacțiile. De asemenea, utilizatorii care au abonament Apple Music și/sau iCloud (sub formă de upgrade la planul de stocare din cloud) vor observa la următoarea reînnoire automată că tranzacția s-a efectuat în moneda națională a României. La rândul lor, soldurile cadourilor iTunes (acolo unde este cazul) sunt acum exprimate, de asemenea, în lei românești.

În ceea ce privește conversia euro-leu, în mod cu totul și cu totul surprinzător, ea s-a făcut în avantajul nostru, prețurile fiind acum mai mici și chiar mult mai mici decât au fost în perioada în care tranzacțiile din magazinele Apple se făceau în moneda europeană.

Drept urmare, pe App Store, spre exemplu, aplicațiile, jocurile și achizițiile care costau până ieri 0,49€ sunt de acum tranzacționate la 1,99 lei, chiar dacă o conversie făcută la cursul leu-euro de astăzi (4,5512 lei = 1€) ar fi făcut ca prețul lor să fie de 2,23 lei. Tot cam același lucru îl observăm și la celelalte praguri acceptate de către Apple, deci cărțile, aplicațiile și melodiile ce costau anterior 1,09€ (4,96 lei), 2,29€ (10,41 lei), 3,39€ (15,42 lei), șamd, vor costa de acum 4,99 lei, 9,99 lei, 14,99 lei, șamd.

O situație similară o întâlnim și la abonamentele Apple Music. Dacă până ieri un abonament Apple Music individual costa 4,99€ (22,70 lei, conform cursului BNR de azi), iar unul familial costa 7,99€ (36,36 lei, conform aceluiași curs), începând de astăzi va costa numai 19,99 lei, respectiv 29,99 lei. Avantajul clienților este și mai mare, mai ales dacă ne gândim că băncile făceau conversia la un curs mic (în cazul abonamentului familial de pe Apple Music, spre exemplu, o reînnoire se făcea la 36,55 lei sau chiar mai mult).

Utilizatorii care au făcut upgrade planului iCloud, trebuie să știe că de acum opțiunile de 50GB, 200GB, 1TB și 2TB costă 4,49 lei, 12,99 lei, 44,99 lei, respectiv 89,99 lei pe lună. Înainte de a avea loc schimbarea monedei, acestea costau 0,99€ (4,50 lei), 2,99€ (13,60 lei), 9,99€ (45,46 lei) și 19,99€ (90,97 lei), însă conversia era făcută la un curs mai mic.

Încă de la lansare, toate versiunile românești ale magazinelor Apple au afișat și facturat conținutul în moneda euro, un lucru care nu a fost foarte avantajos pentru români (din cauza conversiilor leu-euro făcute automat de către bănci la cursuri deloc bune). Mai mult decât atât, Apple a mărit recent toate prețurile de pe App Store în  țările din zona euro, decizia aceasta afectându-ne până ieri inclusiv pe noi.

Alături de România, magazinele Apple au trecut la monedele locale și în țări precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Chile, Columbia, Croația și Peru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.