Acțiunile Dialog Semiconductor au ajuns luni la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani, după ce un analist din industrie a prezis că Apple va include până în 2019 propriile cipuri de gestionare a energiei în iPhone, renunțând astfel la parteneriatul cu producătorul britanic de semiconductoare.

Analistul în cauză este Karsten Iltgen de la banca germană de investiții Bankhaus Lampe. Într-o notă de cercetare obținută de Bloomberg, Iltgen afirmă că Apple va renunța la cipurile de gestionare a energiei furnizate de Dialog cel puțin pentru o parte dintre produsele sale. El susține că există dovezi puternice cum că gigantul american dezvoltă propriile cipuri de gestionare a energiei.

„Există dovezi puternice cum că Apple dezvoltă propriile circuite integrate de gestionare a energiei și intenționează să înlocuiască, cel puțin parțial, cipul făcut de Dialog,” a spus Karsten Iltgen, analist la Bankhaus Lampe, într-o notă de cercetare publicată marți. O trecere la cipuri dezvoltate intern de Apple este improbabilă pe termen scurt, a adăugat el.

Potrivit lui Iltigen, Apple își ridică propriile centre de proiectare a cipurilor de gestionare a energiei în Munchen, Germania, și California, SUA. Mai mult, analistul a auzit că în jur de 80 de ingineri Apple lucrează deja la un circuit integrat de gestionare a energiei (PMIC). Cu toate acestea, noul cip nu va sosi prea curând în iPhone:

„Credem că Apple își ridică centre de proiectare a cipurilor de gestionare a energiei în Munchen și California,” a spus Iltgen. „Am auzit din industrie că aproximativ 80 de ingineri Apple lucrează deja la un PMIC, având planuri să îl folosească în iPhone până în 2019.”

Karsten Iltgen a mai adăugat că Apple a recrutat în ultimul an mai multe persoane din rândul celor aproximativ 1.300 de angajați ai Dialog Semiconductor. Cu toate acestea, o persoană care cunoaște situația a afirmat că „nu-i ceva neobișnuit” ca angajații companiei britanice să meargă pentru o perioadă de timp la Apple.

În acest context, Bloomberg face o paralelă cu situația întâlnită la Imagination Technology – un alt furnizor Apple care a fost anunțat săptămâna trecută că procesoarele grafice ale sale nu vor mai fi folosite în modelele viitoare de iPhone. Potrivit jurnaliștilor americani, și înainte de a lua această decizie, Apple ar fi angajat „câteva persoane” de la Imagination pentru a o ajuta să-și creeze propriile procesoare grafice. Având în vedere acest aspect, se prea poate ca Apple să procedeze la fel și în cazul Dialog Semiconductor.

Dacă Apple va renunța la parteneriatul cu Dialog, atunci scăderea acțiunilor companiei britanice înregistrată la apariția predicțiilor lui Karsten Iltgen poate fi considerată o nimica toată. Se crede că în prezent peste 70% din cifra de afaceri a Dialog i se datorează companiei Apple, deci o încheiere a colaborării ar fi dezastruasă pentru producătorul de semiconductoare.

Totuși, situația relațiilor dintre Apple și Dialog este una incertă la ora actuală, mai mulți analiști contrazicându-l pe Karsten Iltgen. Andrew Gardiner de la Barclays, spre exemplu, a afirmat într-o notă de cercetare că „nu vede [n.r. Dialog] într-o situație nici pe departe similară” Imagination Technologies.

Nu toată lumea este de acord cu ideea că Dialog este în pericol. „Nu îi vedem nici pe departe într-o poziție simiară,” a spus Andrew Gardiner, un analist de la Barclays Plc, într-o notă de cercetare. „Înțelegem continua angajare de ingineri de către Apple, în adinistrarea energiei și în alte părți, dar 80 de oameni angajați în acest domeniu n-are nicio însemnătate în comparație cu cei peste 1.300 de ingineri angajați la Dialog la sfârșitul anului trecut.”

Chiar și cu aceste păreri pozitive, însă, Dialog a încheiat ziua bursieră de ieri la un nivel cu 16 procente mai scăzut decât în ziua anterioară.

Până când Apple va veni, poate, cu ceva mai bun, Dialog se laudă că actualul său circuit integrat de gestionare a energiei poate îmbunătăți autonomia dispozitivelor cu până la 30%.

Aceste soluții cu un singur cip reduc consumul de energie și oferă un model simplu și flexibil la un cost redus. Testele de consum tipice arată că Circuitele noastre Integrate de gestionare a Energiei (PMIC) sunt capabile să reducă, consumul de energie al unui dispozitiv portabil cu până la 30%.

Anul trecut au apărut informații conform cărora Dialog a investit 10 milioane de dolari în compania Energous care activează în domeniul tehnologiilor de alimentare wireless. La acea vreme se credea că investiția ar avea directă legătură cu Apple și dorința gigantului american de a implementa un sistem de încărcare wireless în modelele viitoare de iPhone, însă informațiile recente ne sugerează că iPhone 8 va folosi o altfel de tehnologie decât cea dezvoltată de Energous.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.