R
ăzboiul purtat de Apple cu porturile dispozitivelor electronice nu a început nici odată cu iPhone 7 și nici odată cu MacBook de 12 inchi.

Evoluția rapidă a tehnologiilor, precum și răspândirea internetului și a soluțiilor de stocare pe cloud au determinat-o pe compania americană să scoată treptat porturile mai vechi și să introducă mai puține porturi noi în computerele sale. Una dintre cele mai îndrăznețe mutări făcute în acest sens a fost în 2015, când a fost lansată o nouă generație de MacBook. Aceasta avea (și are), la fel ca și un iPhone 6/6s, fix 2 (două) porturi -jackul pentru căști și un USB-C (deci nu conectorul USB-A omniprezent, ci un conector mult mai nou și mai puțin întâlnit). Prin acest unic port USB-C utilizatorii sunt obligați să își încarce laptopurile și (eventual) să le conecteze la un televizor/monitor extern și/sau la alte periferice. Cum?! Păi cu adaptoare. Multe adaptoare (numărul lor crește, în general, direct proporțional cu numărul perifericelor pe care dorești să le conectezi, mai ales dacă acestea au conectori diferiți)…

Criticat mult și aspru de utilizatori, MacBook a fost actualizat anul trecut de către Apple. Dar să nu vă închipuiți că a primit măcar un (1) port în plus. Nici vorbă! Singura noutate la exterior adusă acestui model era finisajul roz-auriu (disponibil alături de celelalte trei finisaje). Pentru că, da, cui îi mai pasă de conectori și alte probleme mărunte când are un MacBook roz?

Mai mult decât atât, tot anul trecut Apple a lansat o nouă generație a gamei MacBook Pro (cea dedicată, în teorie, profesioniștilor), care are două sau patru porturi USB-C/Thunderbolt 3 și un jack pentru căști. Nimic altceva! Desigur, și acest MacBook Pro a fost aspru criticat din cauza alegerii Apple în privința porturilor. Și mi-e teamă că foarte mulți dintre cei care critică nu-s împotriva evoluției tehnologice…

Într-adevăr, USB-C este foarte rapid și are o mulțime de întrebuințări. Dar este din viitor. Și cea mai mare problemă a viitorului este că nu întotdeauna corespunde cu realitățile prezentului. Un prezent în care cea mai mare parte a computerelor au porturi USB-A, cele mai multe accesorii și periferice au astfel de conectori, suntem încă departe de a face totul wireless, iar ecosistemul USB-C este extrem de restrâns (și scump).

Folosind <<doar>> MacBook cu ecran de 12 inchi de vreo două luni de zile (știu, este o nebunie), trebuie să recunosc că la început am crezut că mă voi descurca și cu unicul său port USB. Perseverent din fire, am tot sperat că voi reuși, făcând în același timp tot felul de „artificii” ca să nu mai fiu nevoit să folosesc memorii (stick-uri) USB, ca să pot printa de la distanță, să pot importa pozele de pe aparatul foto, șamd. „Artificiile” acestea au costat de cele mai multe ori bani, dar pentru o perioadă am crezut că mă pot lipsi de adaptoare și că pot folosi unicul port USB din MacBook-ul meu doar pentru a-l încărca. Dar nu a fost așa. Treptat, am constatat că am nevoie tot mai mare de porturile pe care anterior le aveam pe MacBook-ul Pro de 15 inchi. Pentru că da, nu știm să folosim internetul, deci unele lucruri nu se pot face decât pe bază de stick, unele accesorii sunt pur și simplu mai vechi și n-aș vrea să le schimb, iar atunci când vreau să privesc un film la hotel, de exemplu (pentru că acasă am Apple TV, deci 0 bătăi de cap), nu am cum să-mi conectez MacBook-ul la TV.

Așadar, am fost nevoit să apelez la un adaptor (deocamdată 1 singur adaptor). După îndelungi căutări și situații cu care m-am ivit, am ajuns la concluzia că cel mai bun adaptor pentru mine ar fi un USB-C la USB-A și HDMI. Și fiindcă un adaptor Apple de acest tip sare de 400 lei, am căutat alte soluții, descoperind astfel că Scosche au lansat nu de mult timp un adaptor USB-C Digital AV Multiport… cu aceleași porturi, cel puțin la fel de bun și puțin mai ieftin. Un adaptor de care se prea poate să ai și tu nevoie dacă ți-ai cumpărat un MacBook/MacBook Pro ori intenționezi să o faci.

Review Adaptor USB-C Scosche Digital AV Multiport Design

Adaptorul USB-C Digital AV Multiport de la Scosche arată și se simte la fel ca și celelalte produse de la Scosche pe care le folosesc. Pe scurt, bine.

Aspectul său fizic este similar adaptorului Digital AV Multiport de la Apple – un paralelipiped dreptunghic din plastic cauciucat de culoare negru mat, cu muchiile rotunjite (parcă puțin mai rotunjite decât cele ale adaptorului Apple), care are pe o parte trei porturi și pe alta un cablu de 5cm la capătul căruia găsim un conector USB-C.

Cele trei porturi sunt: USB-C, HDMI și USB-A (în această ordine). Primul îți permite să conectezi la laptop încărcătorul, fiind foarte util în special pentru MacBook de 12 inchi. Portul High-Definition Multimedia Interface (HDMI) este foarte util pentru conectarea monitoarelor externe și/sau a televizoarelor. În fine, cel de-al treilea port, USB-A, va fi, probabil, cel în care vei conecta cele mai multe accesorii, începând cu memoriile (stick-urile) USB și terminând cu dispozitivele iPhone/iPad/iPod, imprimante, aparate foto, etc. Porturile sunt plasate la o distanță rezonabilă unul față de celălalt (suficient de mare încât să poți conecta simultan două sau mai multe accesorii, indiferent de designul lor) și sunt compatibile cu toate accesoriile USB-C, HDMI și USB-A pe care le-am testat (așa cum mă și așteptam, de fapt).

Deasupra porturilor găsim gravate simbolurile lor și sigla Scosche. De apreciat este folosirea plasticului lucios în gravaje, care te ajută să citești mai ușor simbolurile.

Conectorul USB-C de la celălalt capăt al adaptorului este la fel ca oricare altul, însă are un suport învelit în același material precum restul adaptorului, având gravat atât simbolul USB, pe față, cât și sigla Scosche, pe spate (fără plastic lucios, care oricum ar fi fost nenecesar aici). Comparativ cu încărcătorul de la MacBook / adaptoarele Apple, suportul conectorului USB-C din adaptorul de la Scosche este puțin mai mare, făcând mai ușoară retragerea / introducerea în computer, chiar și fără a depăși cu mult grosimea MacBook 12 inch, spre exemplu (de fapt, chiar și cablul Apple are un suport puțin mai gros decât MacBook).

Cablul care leagă adaptorul de conectorul USB-C este cauciucat și se simte bine la atingere. El are întărituri atât la îmbinarea cu adaptorul, cât și la îmbinarea cu conectorul USB-C. Acesta sunt importante întrucât, după cum știm de la cablurile Apple, îmbinările sunt cele mai sensibile. Lungimea cablului este de 5 cm și este suficient de mare pentru a nu obtura porturile de lângă. Și chiar dacă ar face-o, flexibilitatea lui îți permite să îl miști aproape cum dorești pentru a putea conecta orice accesoriu lângă el.

În cele aproximativ două săptămâni de când folosesc adaptorul Scosche USB-C Digital AV Multiport l-am luat cu mine în toate călătoriile și am ajuns la concluzia că este foarte portabil. El mi-a încăput în buzunarele tuturor genților și rucsacelor în care l-am introdus, profilul subțire și flexbilitatea cablului făcând să nu mă gândesc niciodată dacă merită sau nu să-l mai iau cu mine. De asemenea, în acest timp am observat că plasticul cauciucat din care este realizat Scosche USB-C Digital AV Multiport îl face nu doar plăcut la fiecare atingere, dar îi oferă și o aderență bună și nu lasă vizibile amprentele. Totuși, el se zgărie destul de ușor – în lumină puternică am observat destul de multe zgârieturi care nici nu știu cum au apărut…

Un aspect care nu mi-a plăcut la Scosche USB-C Digital AV Multiport este că pocnește rareori atunci când îl apuci. Repet, rareori. Din câte am observat, pocniturile sunt produse de îmbinările celor două bucăți din plastic. Știu, nu e cine știe ce, dar la prețul său nu ar trebui să aud vreodată așa ceva (nu exclud posibilitatea ca al meu să aibă o mică problemă de fabricație).

În cele din urmă doresc să vă spun că mi-aș fi dorit ca acest adaptor să fie disponibil și pe alb. Nu că m-ar deranja culoarea neagră (care se potrivește bine cu MacBook-ul meu gri stelar), dar parcă accesoriile albe arată mai bine cu toate produsele Apple.

Review Adaptor USB-C Scosche Digital AV Multiport Ușurința de utilizare

Atunci când vine vorba despre adaptoare, nimeni nu se așteaptă să aibă nevoie de cine știe ce cunoștințe în IT pentru a le folosi. De aceea, Scosche USB-C Digital AV Multiport nu va șoca absolut deloc.

Pentru ca acest adaptor să funcționeze, tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la MacBook (ori un alt computer/dispozitiv) și să conectezi la el celelalte periferice (nu neapărat în această ordine). Atât. Fără software-uri de instalat, fără configurări, fără nimic altceva.

„Pur și simplu funcționează.” 

Conectarea Scosche USB-C Digital AV Multiport la portul USB-C din MacBook 12 inchi se face chiar mai ușor decât conectarea încărcătorului Apple. La fel și deconectarea. Iar asta este cât se poate de bine atunci când vrei să-l introduci sau scoți din MacBook. Nu la fel de bine este când tragi accidental de el. Atunci vei observa că el iese un pic prea ușor, deconectând cu el toate accesoriile cuplate (notă: nu vă gândiți că iese numai când te uiți la el sau când înclini laptopul într-o parte; trebuie aplicată puțină forță ca să iasă, dar mai puțină decât în cazul cablului încărcătorului, care se ține, deci, mai bine).

În privința porturilor, ei bine, lucrurile stau diametral opus. Dacă, conectorul USB-C intră și iese ușor din laptop, accesoriile/perifericele USB-C/USB-A/HDMI nu vor mai intra și ieși atât de ușor din adaptor. Iar asta nu e tocmai bine. Or, atunci când vei conecta oricare dintre cele trei tipuri de conectori, vei observa că trebuie să împingi serios de ele ca să intre în adaptor. Iar dacă nu împingi suficient de bine, vei observa că MacBook-ul nu le citește și te vei întreba de ce (am pățit-o). De asemenea, când vei dori să scoți unul dintre accesoriile cuplate, va trebui să tragi destul de serios de el (uneori și cu mișcări stânga/dreapta). Trăgând mai tare și fără a ține de adaptor, vei face că acesta din urmă să iasă cu totul din MacBook.

Așadar, chiar dacă „pur și simplu funcționează” și nu pune probleme de instalare/configurare, aș fi preferat totuși ca Scosche USB-C Digital AV Multiport să aibă conectorul și porturile mai bine gândite, astfel încât primul să nu intre/iasă așa ușor, iar cele din urmă să nu îngreuneze într-atât de tare conectarea/deconectarea accesoriilor. Poate Scosche va mai lucra la capitolul acesta sau se va inspira de la Apple… Până una alta, la capitolul ușurința de utilizare nu voi putea acorda Scosche USB-C Digital AV Multiport nota maximă.

Review Adaptor USB-C Scosche Digital AV Multiport Performanțe

După cum am menționat încă de la început, am testat adaptorul Scosche USB-C Digital AV Multiport numai pe un MacBook cu ecran de 12 inchi (modelul de la începutul anului 2016). El va funcționa însă la fel de bine și pe MacBook Pro (generația 2016, modelele cu două sau patru porturi USB-C/Thunderbolt 3), precum și pe alte computere, tablete, telefoane inteligente și chiar camere digitale cu USB-C.

Având în vedere gama variată de dispozitive la care poate fi conectat, precum și numărul extraordinar de mare de accesorii pe care le poți conecta prin el la respectivele dispozitive, am considerat că nu are niciun sens să vin cu diferite teste și cifre exacte. Astfel de teste ar fi fost, poate, relevante într-o lume în care aveam cu toții aceleași cabluri HDMI, aceleași computere / MacBook-uri, aceleași memorii USB și / sau aceleași fișiere de transferat.

De aceea, vă voi spune doar că Scosche USB-C Digital AV Multiport „pur și simplu a funcționat” de fiecare dată când l-am folosit. Fie că am conectat prin el doar o memorie USB, fie că am conectat și televizorul și încărcătorul și aparatul foto, transferul de date (și energie) s-a efectuat fără probleme de fiecare dată, ca și cum MacBook-ul meu ar fi avut porturi dedicate pentru fiecare conector în parte. De fapt, pot spune că nu am reușit să sesizez vreo diferență din punct de vedere al performanțelor față de MacBook Pro (15 inchi, modelul 2015) nici la descărcarea pozelor din aparat / la încărcarea pe stick, nici la oglindirea ecranului MacBook pe TV (mă refer, desigur, la același aparat foto, același stick și la același TV în ambele cazuri). Or, în aceste condiții, ce puteam să-mi doresc mai mult?

Aruncând o privire puțin mai atentă asupra fiecărui port în parte, trebuie menționat, în primul rând, că portul USB-A acceptă inclusiv specificația USB 3.0. Asta înseamnă automat că accesoriile care folosesc acest standard și pe care le vei conecta la MacBook prin adaptorul Scosche USB-C Digital AV Multiport vor atinge viteze de transfer mult mai mari decât accesoriile care folosesc specificația USB 2.0.

În ceea ce privește ieșirea audio-video prin HDMI, ei bine rezoluția maximă este 1080p. Conectând MacBook-ul meu la diferite televizoare Full HD prin portul HDMI al acestui adaptor, am sesizat că ele sunt detectate imediat de macOS (așa cum ar trebui), precum și că rezoluția este optimizată pentru afișajele lor. Calitatea de ieșire video este foarte apropriată (sau chiar identică) de cea pe care o vei obține prin Oglindirea AirPlay (Apple TV) și chiar prin conectarea directă la TV / monitor Full HD a unui MacBook Pro (generația 2012-2015).

În fine, despre portul USB-C al adaptorului nu pot spune decât că mă încântă prezența lui, în condițiile în care el îmi permite să țin laptopul la încărcat atunci când vreau să vizionez un film sau, dacă vreți, să folosesc un monitor extern și un periferic USB-A în timp ce-mi încarc laptopul. De asemenea, prin acest port se mai poate conecta un alt adaptor USB-C, însă eu unul nu am mai avut la dispoziție un astfel de accesoriu ca să pot să vă spun cum funcționează.

Și pentru că nu aș putea încheia capitolul Performanțe ignorându-i complet pe iubitorii de cifre, voi menționa în cele ce urmează câteva date prezentate de către producător. Scosche susține că a reușit să transfere prin USB-C Digital AV Multiport 4GB de poze într-un minut și 45 de secunde și 8GB de melodii în 3 minute și 25 de secunde (nu știm, din păcate, ce dispozitive a folosit). Desigur, după cum am specificat și mai sus, acești timpi trebuiesc luați pur orientativ, întrucât dispozitivele, accesoriile și fișierele diferă de la un utilizator la altul și de la o situație la alta.

Review Adaptor USB-C Scosche Digital AV Multiport Preț

Dacă ați căutat până acum adaptoare USB-C Multiport de calitate, probabil că ați observat că oferta este destul de mică și prețurile sunt destul de mari.

La 269,99 lei, adaptorul Scosche USB-C Digital AV Multiport nu este cu siguranță cel mai scump adaptor USB-C Multiport de pe piață. Doar dacă îl comparăm cu adaptorul de la Apple, vom observa că este cu vreo 130 lei mai ieftin decât acesta și beneficiază de o garanție cu doi ani mai mare. Da, nu este un preț deloc mic pentru un adaptor, dar USB-C este un standard relativ nou, deci producătorii își permit să țină încă de preț…

Review Adaptor USB-C Scosche Digital AV Multiport Concluzii

Oricât de mult ne-ar displăcea tuturor, adevărul usturător este că o vreme de-acum încolo va trebui să ne obișnuim cu adaptoarele. Apple nu va da înapoi, iar USB-C va deveni la fel de popular precum USB-A pe când MacBook-urile nu vor mai avea probabil nici măcar un singur port…

Or, în cazul în care ți-ai cumpărat un MacBook cu ecran Retina de 12 inchi, un MacBook Pro (modelul de la sfârșitul anului 2016) sau un alt dispozitiv cu porturi USB-C și ai constatat că nu te poți descurca fără un adaptor, Scosche USB-C Digital AV Multiport este o soluție foarte bună.

Având un design compact, el nu își va face niciodată simțită prezența în geantă sau rucsac, deci nu îți va oferi niciun motiv să nu-l iei cu tine oriunde iei și MacBook-ul (ori un alt dispozitiv cu USB-C). Mai ales că porturile sale sunt, după părerea mea, indispensabile pentru cei mai mulți dintre utilizatori…

Portul USB-A, spre exemplu, va fi util nu doar atunci când vei dori să-ți încarci / sincronizezi iPhone-ul / iPad-ul, dar și în foaaaarte multe alte situații. HDMI-ul va fi și el de folos în serile în care dorești să te uiți la un film sau la conferințele unde ai de prezentat ceva. Și nu-n ultimul rând, USB-C va ajuta MacBook-ul tău să „supraviețuiască”, indiferent cât de lungă este ziua pe care o ai în față. Dar partea cea mai bună abia acum urmează: cele trei porturi pot fi folosite simultan!

Așadar, chiar dacă mi-ar fi plăcut să fie disponibil și pe alb, să nu iasă așa ușor din MacBook, să poți introduce și scoate din porturile sale mai ușor conectorii și să fie ceva mai accesibil, consider că Scosche USB-C Digital AV Multiport are un raport preț-calitate destul de bun și îl recomand tuturor utilizatorilor de MacBook (și nu doar) care nu vor să dea în plus peste 100 de lei pe un alt adaptor ce n-are nimic în plus decât sigla Apple.

Mulțumesc Smart Products pentru că a făcut posibilă această recenzie!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.