Realitatea augmentată va sosi mai întâi în iPhone și apoi într-o pereche de ochelari Apple

0
1653

Există de ceva vreme informații cum că Apple are o echipă de ingineri care lucrează de zor la funcționalități avansate pentru realitatea augmentată ce urmează să fie introduse în produse precum iPhone și/sau ochelari inteligenți. Ei bine, aceste informații au fost coroborate astăzi într-un articol apărut pe Bloomberg, care mai vine și cu câteva detalii mai puțin cunoscute despre tehnologia pe care Apple va miza în viitor.

Potrivit Bloomberg, echipa Apple însărcinată cu realitatea augmentată este compusă din vârfurile de lancie ale echipelor hardware și software, precum și dintr-o serie de angajați noi. Citând surse care cunosc echipa, cei de la Bloomberg susțin că aceasta este condusă de către Mike Rockwell, un fost angajat Dolby, și că printre angajații noi se numără Yury Petrov (fost angajat al Oculus), Avi Barzeev (fost angajat al HoloLens), Cody White (fost angajat al proiectului de realitate virtuală al Amazon: „Lumberyard”), Tomlinson Holman (fost angajat al Lucasfilm), și nu doar.

Mai mult decât atât, sursele Bloomberg susțin că mulți dintre membrii echipei Apple care lucrează la realitatea augmentată sunt experți în camere, lentile și în „aprovizionarea cu materiale neprelucrate pentru articole de sticlă.” De asemenea, în această echipă există până și experți în crearea de animații tridimensionale – care au lucrat în trecut pentru Weta Digital la filme precum Avatar și Stăpânul Inelelor -, precum și mulți angajați ai unor firme pe care Apple le-a achiziționat în ultima vreme și care aveau ca obiect de activitate realitatea augmentată/virtuală și jocurile 3D.

Se pare că echipa împreună cu șeful Apple, Tim Cook, vede realitatea augmentată ca fiind modalitatea prin care Apple va „domina viitoarea generație de gadgeturi și va ține oamenii loiali ecosistemului său.”

În ceea ce privește ochelarii inteligenți, Bloomberg ne informează că ei sunt încă departe de a fi gata și îi compară cu Apple Watch. Potrivit jurnaliștilor, la fel ca și Apple Watch, ochelarii urmează să aibă un sistem de operare propriu, vor trebui conectați la iPhone pentru a afișa imagini și conținut în fața ochilor utilizatorului, și vor consuma multă energie, motiv pentru care se consideră că inițial ar putea fi probleme la capitolul autonomia bateriei. Mai mult decât atât, suntem informați că cei de la Apple vor avea mult de lucru și la strategia de marketing, întrucât este destul de greu să convingi utilizatorii să cumpere și poarte o pereche de ochelari (mai ales pe cei care nu au probleme de vedere).

Totuși, înainte de a ajunge în ochelari, cel puțin o parte dintre tehnologiile pentru realitatea augmentată vor fi implementate în iPhone. Acestea vor aduce cu ele camere capabile să schimbe profunzimea unei fotografii și/sau profunzimea unui anume obiect/subiect dintr-o imagine, după ce ea a fost înregistrată (nu vă ascundem că încă de pe vremea lui Steve Jobs se zvonește că Apple vrea să introducă în iPhone o cameră cu capacitatea descrisă mai sus). Mai mult decât atât, modelele de iPhone cu funcționalități de realitate augmentată ar putea avea în aplicația Cameră filtre speciale capabile să modifice fețele utilizatorilor (la fel ca și cele din Snapchat).

Sute de ingineri sunt acum dedicați cazului, printre ei numărându-se și câțiva din echipa Cameră iPhone care lucrează la funcționalități asociaterealității augmentată pentru iPhone, potrivit uneia dintre persoane. Una dintre funcționalitățile pe care Apple le cercetează este capacitatea de a înregistra o imagine și de a modifica mai apoi adâncimea fotografiei sau adâncimea anumitor obiecte din acea imagine; alta ar putea izola un obiect din imagine, cum ar fi capul unei persoane, și permite rotirea lui la 180 de grade. O caracteristică diferită aflată în dezvoltare ar folosi realitatea augmentată pentru a plasa efecte virtuale și obiecte pe o persoană, la fel cum funcționează Snapchat.

Zvonurile cu privire la interesul dezvoltat de Apple pentru realitatea augmentată au prins tot mai multă credibilitate în urma declarațiilor numeroase în care Tim Cook, directorul general Apple, a lăudat această modalitate de vizualizare a obiectelor. Din păcate nici zvonurile de până acum și nici Bloomberg nu ne arată cu exactitate când va sosi realitatea augmentată în iPhone și iOS. O posibilitate este ca iPhone 8 să includă tehnologii pentru realitatea augmentată, însă aceasta nu a fost confirmată de prea multe surse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.