Reuters a publicat joi un articol în care dezvăluie o parte din munca minuțioasă depusă de inginerii Apple pentru a o face pe Siri capabilă să vorbească mai multe limbi.

Potrivit lui Alex Acero, șeful echipei de vorbire de la Apple, în momentul în care compania americană decide să o învețe pe Siri o nouă limbă, angajează diferiți oameni vorbitori ai acelei limbi pentru a citi tot felul de pasaje cu diferite dialecte și accente. Acestea sunt transcrise mai apoi de mână astfel încât computerul să aibă reprezentarea exactă a textului vorbit pe care să îl învețe. Totodată, Apple mai înregistrează diferite sunete produse de diferite voci. Având aceste date, se creează modelul de limbă care încearcă să prezică secvențele de cuvinte.

De îndată ce primul pas este realizat cu succes, Apple lansează „modul dictare” pentru noua limbă, oferind utilizatorilor sistemelor sale de operare posibilitatea de a introduce diferite texte prin simpla rostire a lor. Potrivit lui Acero, atunci când utilizatorii folosesc modul dictare, Apple păstrează un procent mic din înregistrările audio, dar nu și datele despre persoana care le-a realizat. Acele înregistrări anonime, împreună cu zgomotele din fundal și cuvintele mormăite, sunt transcrise de oameni. Acest proces reduce la jumătate numărul erorilor de recunoaștere vocală.

De îndată ce numărul suficient de date a fost obținut, Apple caută un actor pentru a înregistra răspunsurile Siri în noua limbă. Mai apoi se trece la al patrulea pas, cel de lansare în sistemele de operare Apple a asistentului virtual personal vorbitor de noua limbă.

Imediat după lansare, Siri va cunoaște doar răspunsurile la acele întrebări pe care Apple le consideră a fi cele mai comune. Ulterior, asistentul va învăța mai multe despre ceea ce întreabă utilizatorii cel mai adesea și va anunța Apple. Compania americană va încerca să rezolve lacunele după gravitatea lor și, o dată la două săptămâni, va actualiza asistentul.

Din păcate, însă, sistemul folosit de către Apple pentru învățarea de noi limbi este unul foarte greoi. Charles Jolley, creatorul unui asistent inteligent numit Oslo, a declarat pentru Reuters că modelul Apple bazat pe scenarii scrise nu se extinde.

Nu poți angaja suficienți scriitori pentru a ridica sistemul de care ai nevoie în fiecare limbă. Ai nevoie de sintetizarea răspunsurilor.

Fondatorii Siri au încercat să adreseze această problemă în asistentul Viv la care lucrează în mod activ și care în momentul de față se află în proprietatea Samsung:

Viv a fost creat în special pentru a adresa problema extinderii pentru asistenții virtuali. Singura modalitate de a sări peste funcționalitatea limitată de astăzi este de a deschide sistemul și lăsa lumea să-l învețe.

În cadrul articolului de la Reuters se mai evidențiază faptul că Siri are un avantaj foarte mare în fața asistenților virtuali personali existenți. Deși este criticat din cauza funcționalității mai restrânse, asistentul Apple este disponibil în mai multe limbi decât orice alt asistent. Mai precis, Siri este disponibil în 21 de limbi pentru 36 de țări, în timp ce Cortana este disponibilă în doar 8 limbi, Google Assistant în 4, iar Alexa în 2.

În încheiere, toți cei care ne dorim Siri în limba română nu putem să nu observăm o posibilă confirmare a faptului că asistentul va fi disponibil mai devreme sau mai târziu în această limbă. După cum am văzut mai sus, prima confirmare publică a faptului că Apple vrea să învețe Siri o limbă nouă este introducerea sistemului de dictare în acea limbă. Pentru limba română, sistemul de dictare este disponibil încă din 2014 (odată cu iOS 8 și OS X Yosemite), iar dacă ne gândim la primele semne de Siri în limba română descoperite chiar de noi, atunci am putea afirma cu o oarecare certitudine că nu suntem foarte departe de a avea asistentul în limba pe care o vorbim zi de zi.

Până când vom avea Siri în română, recomandarea noastră este să folosiți cât mai mult dictarea atunci când scrieți mesaje, faceți căutări pe Internet și nu numai!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.