Probabil că orice utilizator de iPhone, iPad sau iPod touch este familiarizat cu Siri și folosește uneori asistentul virtual personal din iOS pentru a deschide aplicații, efectua apeluri telefonice, obține diferite informații sau chiar pentru amuzament. Din nefericire însă, asistentul acesta nu cunoaște în momentul de față prea multe limbi și chiar dacă în iOS 8.3 va învăța câteva, limba română nu se numără printre acestea.
Cu toate acestea, nu mulți dintre voi s-ar putea să fie familiarizați cu o altă caracteristică de dictare disponibilă în iOS, una care îți permite să vorbești cu iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul tău, iar acesta să nu îți răspundă, ci să transforme sunetele în texte. Partea și mai bună a acestei funcționalități este aceea că, începând cu cele mai recente versiuni ale iOS, este compatibilă cu foarte multe limbi printre care, da, se numără și limba română.
Asta înseamnă că dacă nu te-ai prea obișnuit cu tastatura virtuală de pe iPhone, iPad sau iPod touch ori dacă ai de scris texte foarte lungi (cum ar fi e-mailuri sau mesaje), o vei putea face mai rapid dictându-le. Practic, ori de câte ori te aflii într-un loc în care este liniște sau relativ liniște vei putea să folosești dictarea pentru a scrie mai rapid decât de obicei cam în orice aplicație care permite folosirea tastaturii.
Cum poți dicta dispozitivului tău pentru ca acesta să îți transforme în mod magic vorbele în texte scrise corect? Foarte simplu! Doar urmează pașii de mai jos pentru a vedea cum:
Cum să înlocuiești scrisul la tastatură cu dictarea pe iPhone, iPad sau iPod touch
Cerințe
- Un dispozitiv iPhone 4s (sau mai recent), iPad 3 (sau mai recent), iPad mini (sau mai recent) ori iPod touch generația a 5-a
- Pentru dictarea în limba română: iOS 8.0 sau orice versiune ulterioară instalată
- O conexiune la Internet
Activarea dictării
De regulă, dictarea ar trebui să fie activată pe iPhone sau iPad. Cu toate acestea, există și excepții de la orice regulă, așa că ar fi bine să ne asigurăm înainte că dictarea este activată pe terminalul tău:
- Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch;
- Atinge General;
- Derulează până în partea de jos a meniului și accesează Tastatură;
- Comută pe „activat” (verde/I) butonul din dreptul Dictare.
Pentru a dicta în limba română
Ca să poți dicta în limba română va fi necesar să activezi tastatura română întâi. Notă: În mod implicit, această tastatură este activă dacă ai configurat de la bun început terminalul în limba română, dar dacă l-ai configurat într-o altă limbă, atunci ai tastatura din limba respectivă.
- Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch;
- Atinge General;
- Derulează până în partea de jos a meniului și accesează Tastatură;
- Atinge fila Tastaturi;
- Selectează butonul Tastatură nouă…;
- Dacă limba română este configurată pe terminalul tău, în secțiunea TASTATURI SUGERATE ar trebui să îți apară opțiunea Română. Dacă însă nu apare, atunci derulează în jos în lista ALTE TASTATURI DE PE IPHONE/IPAD și atinge-o.
Selectează tastatura română
Notă: Doar dacă ai două sau mai multe tastaturi adăugate deja.
Accesează orice aplicație care afișează tastatura și:
- Pe tastatură: ține apăsată tasta cu glob/față zâmbitoare din partea stângă jos a ecranului;
- Selectează opțiunea Română.
Dictare
În principiu, opțiunea de dictare este disponibilă oriunde poți accesa tastatura. Astfel, nu contează dacă vrei să scrii un SMS în Mesaje, că vrei să scrii un mesaj în WhatsApp, un e-mail în Mail, să cauți ceva pe Google sau să completezi un formular pe web în Safari, de exemplu, deoarece opțiunea de dictare tot va trebui afișată. Pentru a dicta:
- Accesează aplicația și atinge câmpul unde trebuie să introduci ceva, pentru ca tastatura să apară pe ecran;
- Pe tastatură: Atinge microfonul din partea stângă jos a ecranului (al treilea buton de la stânga la dreapta, pe ultimul șir de taste). Ar trebui să auzi un sunet similar celui redat atunci când accesezi Siri.
- Dictează (vorbește) ceea ce dorești să tipărești acolo.
- După ce ai terminat, atinge butonul OK pentru a închide meniul de dictare.
Dictează eficient (recomandări)
- Urmărește undele: Începând cu iOS 7, tastatura este înlocuită cu un panou unde este afișată o undă ce se modifică pe măsură ce tu dictezi. Este recomandat să o urmărești constant pentru a vedea dacă dictezi corect. Dacă unda respectivă rămâne o linie paralelă, atunci încearcă să dictezi mai tare sau să aproprii dispozitivul mai mult de gură (reține că la iPhone microfonul este în partea de jos a dispozitivului, chiar lângă portul de alimentare, iar la iPad este în partea superioară a tabletei – în zona de mijloc sau în zona camerei). Dacă unda se mișcă deși tu nu rostești nimic, atunci s-ar putea să fie cam mult zgomot de fundal, iar dispozitivul tău ar putea să nu te înțeleagă – în acest caz, aproprie terminalul mai mult de gură. Iar dacă unda se mișcă foarte puțin când tu vorbești, este valabilă recomandarea cu aproprierea terminalului de gură.
- Ai 30 de secunde: Deși în iOS 8 a fost introdusă o opțiune utilă de a afișa toate cuvintele pe măsură ce tu le rostești, trebuie să știi că ele oricum sunt trimise la un server extern care le procesează. Iar pentru a nu aglomera prea mult lucrurile, Apple a decis să permită dictarea doar pe porțiuni de 30 de secunde. După această perioadă, dictarea se va închide și va fi afișat tot textul procesat, iar tu vei putea începe o sesiune nouă de dictare.
- Comenzi de dictare: Atunci când scrii, semnele de punctuație și ortografie sunt esențiale. Dacă de cele de ortografie poți să uiți atunci când dictezi, deoarece software-ul Apple va știi când ele trebuie puse corect, tu va trebui să fi în continuare atent la semnele de punctuație. Astfel, poți să îți structurezi textul, exact așa cum dorești rostind în timpul dictării, în momentul în care vrei să îl inserezi, denumirea semnului de punctuație. De exemplu, poți rosti „virgulă”, „punct”, „semnul întrebării”, „semnul exclamării”, „cratimă” și nu numai. De asemenea, chiar dacă de blanc poți uita, pentru că el este pus automat, s-ar putea să-ți dorești să începi rând nou (tasta Return) – în acest caz, dictează „rând nou” – iar dacă vrei tab, doar rostește „tab”. Vrei să scrii cu majusculă unele cuvinte, doar dictează „majusculă” – de exemplu: „Vreau să văd majusculă furios și majusculă iute” (pentru „Vreau să văd Furios și Iute”).
- Pentru semne și simboluri: dictează, de exemplu, „simbol euro”, „simbol liră”, „semn minus”, „semn plus”, „semn mai mare”, „semn mai mic”, „simbol drepturi de autor”, „simbol marcă înregistrată”, etc. Notă: Când spui simplul, nu accentua niciun cuvânt (de exemplu, nu va fi interpretat corect dacă spui „simbolul plus”, dar va fi corect dacă spui „simbol plus”.
- Pentru semne și simboluri: dictează, de exemplu, „simbol euro”, „simbol liră”, „semn minus”, „semn plus”, „semn mai mare”, „semn mai mic”, „simbol drepturi de autor”, „simbol marcă înregistrată”, etc. Notă: Când spui simplul, nu accentua niciun cuvânt (de exemplu, nu va fi interpretat corect dacă spui „simbolul plus”, dar va fi corect dacă spui „simbol plus”.
- Vorbește clar: Reține că sistemul de dictare va înțelege doar limba română literară, iar argoul sau unele dialecte s-ar putea să fie interpretate greșit. Chiar dacă nu sunt cerințe speciale și este recomandat să dictezi exact așa cum vorbești în mod obișnuit, ar fi recomandat să încerci să vorbești cât mai clar, nu foarte tare și să lași o distanță între cuvinte – cam ca și un crainic de la televizor. Dacă vorbești foarte repede, s-ar putea ca multe cuvinte să fie interpretate greșit.
- Verifică ceea ce ai scris: După ce ai apăsat butonul OK la dictare, nu uita să verifici ceea ce a introdus dispozitivul înainte de a apăsa pe Trimiteți. După cum spuneam și anterior, unele cuvinte pot fi interpretate greșit de terminal, așa că ar fi bine să corectezi dacă o frază nu are logică, ai uitat să dictezi un semn de punctuație (știu, la început este greu să te obișnuiești rostind semnele de punctuație) sau dispozitivul a pus greșit un semn de ortografie (de exemplu, uneori auto-corecția pune în loc de accentul „ul”, structura „i-l”. Astfel, în loc de „iPhone-ul”, s-ar putea să apară ”iPhone-i-l” sau în loc de „mere sau pere”, s-ar putea să apară „mere s-au pere”.
Despre intimitate
Potrivit Apple:
[quote_box_center]
Atunci când utilizați Siri și dictarea, lucrurile pe care le spuneți și le dictați vor fi înregistrate și trimise la Apple pentru procesarea solicitărilor dvs. Dispozitivul dvs. va trimite la Apple și alte informații, precum numele și pseudonimul dvs; numele, pseudonimele și relația cu dvs. (de exemplu, “tata”) pentru contactele din agenda dvs; numele melodiilor din colecția dvs. și dispozitivele compatibile HomeKit din casa dvs (de exemplu, “lumini sufragerie”), denumite colectiv “Datele utilizatorului”. Toate aceste date sunt utilizate pentru ca Siri și dictarea de pe dispozitivul dvs. iOS și orice Apple Watch asociat să vă înțeleagă mai bine și să recunoască ceea ce spuneți. Datele nu sunt asociate cu alte date pe care este posibil ca Apple să le aibă ca urmare a utilizării altor servicii Apple de către dvs.
Dacă aveți serviciile de localizare activate, la Apple va fi trimisă și localizarea dispozitivului dvs. din momentul în care formulați o solicitare în vederea îmbunătățirii răspunsurilor oferite de Siri și de dictare la solicitările dvs. Puteți opta pentru dezactivarea serviciilor de localizare pentru Siri și dictare. Pentru a face aceasta, deschideți aplicația Configurări de pe dispozitivul dvs. iOS, apăsați Intimitate, apăsați Servicii de localizare, apăsați “Siri și dictarea” și selectați “Niciodată”.
[/quote_box_center]
Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.
cum dictez semnul intrebarii?
Trebuie să rostești „semn de întrebare” (nu funcționează la fel de bine precum „semnul exclamării”, spre exemplu).