„ Cu ce vă pot ajuta? ” Siri începe să știe limba română

Siri din macOS Sierra a început să afișeze unele texte în limba română

11
22092

Încă de la introducerea iPhone 4s din toamna anului 2011, mulți dintre noi ne-am întrebat când vom putea interacționa cu asistentul virtual personal în limba română. Au trecut aproape cinci ani, asistentul nu este disponibil încă în limba română, dar semnele sunt bune. În macOS 10.12 Sierra beta 4 interfața Siri știe și ceva limbă română.

cu ce va pot ajuta siri

Fără ca Apple să anunțe până acum extinderea numărului de limbi pe care Siri le poate înțelege și în care poate să vorbească, brusc și dintr-o dată, asistentul virtual personal a început să afișeze (nu să rostească) pe Mac unele întrebări și sugestii chiar în limba română. Descoperirea a fost făcută de un cititor al iTutorial.ro în macOS Sierra beta 4 și reprodusă de noi pe unul dintre Mac-urile pe care am instalat macOS 10.12 public beta 3 (cele două versiuni au numere de build identice).

Cei care au sistemele macOS Sierra build 16A270f configurate în limba română și au activat Siri (noi am reușit să reproducem situația numai cu asistentul configurat în engleza americană și vocea feminină), vor observa imediat după ce vor activa Siri din bara de meniu / dock că aceasta îi întâmpină cu întrebarea „Cu ce vă pot ajuta?” O întrebare înșelătoare, de altfel, deoarece mulți dintre noi vom fi tentați să vorbim în română cu Siri. Așa vom observa că ea nu știe încă nicio boabă de română (sau știe, dar nu vrea să vorbească).

continuati va ascult siri

CU CE VĂ POT AJUTA?

Noi am reușit să vedem trei texte din interfața Siri în limba română. Este vorba despre mesajul de întâmpinare „Cu ce vă pot ajuta?”, apoi de „Continuați, vă ascult…” – afișat dacă nu vorbești mai multe secunde, pentru a confirma că asistentul a fost activat – și de „Ce lucruri ați putea solicita:” – afișat dacă nu ai vorbit deloc. siri macos 10.12 beta public 3Interesant este că în cea din urmă interfață sunt afișate, sub textul în română, mai multe întrebări în limba engleză. Din păcate, nu am reușit să găsim încă nicio întrebare în limba română și niciun alt meniu tradus în aceeași limbă.

Căutând prin panoul Siri din Preferințe Sistem, nu am observat vreo schimbare. Acest meniu este tradus complet în limba română (așa cum era și până acum) și oferă posibilitatea de a configura asistentul în aceleași 41 de limbi și dialecte ca și până acum (nicio urmă de română în lista cu limbi). Un lucru ciudat s-a produs atunci când am schimbat dialectul regional în cel britanic, deoarece cele trei texte amintite mai sus au fost afișate în engleză. Revenind la dialectul american, nu am mai fost din păcate întâmpinați de aceleași texte românești ca și până atunci, chiar și după ce am dezactivat și reactivat Siri, am schimbat limba sistemului de operare în engleză, apoi am revenit la română din nou, și am schimbat alte configurări.limbi siri macossierrab4

Un alt lucru destul de ciudat este că textele românești din macOS nu sunt afișate în interfața Siri din iOS. Nici măcar pe iPhone-urile și nici pe iPad-ul pe care am instalat iOS 10 beta 4 / public beta 3 nu am fost întâmpinați vreodată de acel „Cu ce vă pot ajuta?”. Acest lucru coroborat cu faptul că textele au dispărut odată cu schimbarea dialectului, denotă că în macOS 10.12 beta 4/public beta 3 este o eroare. O eroare care însă ne confirmă un lucru important: Apple lucrează la extinderea disponibilității Siri și pentru limba română.

Siri în română ar trebui să devină realitate mai devreme decât mai târziu (ținând cont de indiciul din macOS 10.12 beta 4), dar nu știm exact când. Tot ce știm sigur este că de vreo doi ani Apple a extins disponibilitatea sistemului de dictare al iOS și macOS la mai multe limbi, inclusiv româna, și că acesta transcrie cu o acuratețe bună cuvintele dictate în limba vorbită la noi. Prin urmare, compania nu trebuie decât să o facă pe Siri să înțeleagă ce îi spunem, să poată rosti cuvinte românești și să ajusteze alte câteva elemente pentru ca asistentul virtual personal de pe iPhone, iPad, Mac și Apple Watch să fie util și în România.

Mulțumesc Sebi!

11 COMENTARII

  1. super tare alex! bag de seama ca azi a atrasa tentia tare tare post-ul asta . vezi numa’ ca uni nu te crediteaza pentru descoperire ??

    • Da-l in p de o**nist si sarac mort de foame ! creca nici bani de iPhone n-are amarasteanu si scrie despre apple. vai suceava lui de moldovean prost :-)))))) ;p

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.