A trecut aproape un an de la scandalul imens declanșat în Statele Unite ale Americii în momentul în care o instanță i-a impus companiei Apple să ajute FBI să intre în iPhone-ul unei persoane care a comis un atac terorist în San Bernardino, SUA. Fiindcă Apple s-a opus vehement respectivei decizii, iar recursul ar fi putut fi favorabil gigantului american, Cellebrite – o companie israeliană ale cărei programe sunt folosite de diferite servicii secrete și instituții guvernamentale din întreaga lume – ar fi ajutat-o pe FBI să acceseze datele de pe dispozitivul iPhone 5c al teroristului.

Acum însă Cellebrite trece printr-o perioadă nu tocmai roz, în condițiile în care un hacker a reușit să fure și să publice pe Internet o arhivă datele cele mai confidențiale ale companiei israeliene. Printre aceste date se numără și acele instrumente folosite de Cellebrite pentru a accesa anumite modele „mai vechi” de iPhone, precum și smartphone-uri BlackBerry sau cu Android, informează Motherboard. 

La ora actuală nu se știe la ce modele se referă expresia „iPhone-uri mai vechi” și dacă ea cuprinde sau nu iPhone 5c. De asemenea, nu este deloc clar dacă Cellebrite are sau nu instrumente capabile să spargă și modelele de iPhone cu procesoare pe 64 de biți, deși se vehicula că acest lucru nu este posibil până în prezent.

Furtul datelor companiei care a reușit să creeze o modalitate de a obține acces neautorizat în diferite telefoane inteligente, inclusiv iPhone, ne arată că refuzul companiei Apple de a crea un astfel de instrument a fost cât se poate de justificat, iar decizia sa a fost salutară. Ne amintim că în urmă cu aproximativ un an, Apple susținea că îi este teamă să creeze un sistem de operare cu acces „prin spate”, întrucât asta ar crea „un precedent periculos” pentru viitorul criptării și al securității cibernetice. Mai mult, compania americană argumenta că un astfel de sistem ar afecta grav securitatea și intimitatea utilizatorilor, și că, în cazul în care ar ajunge pe mâini greșite (fapt, iată, posibil), ar putea afecta sute de milioane de clienți nevinovați.

Hackerul care a distribuit instrumentele Cellebrite pe Pastebin a declarat pentru Motherboard că scopul acestei scurgeri de date a fost de a arăta lumii întregi cât de important este să nu existe portițe secrete prin sistemele de criptare, întrucât instrumentele folosite pentru a pătrunde prin ele vor ajunge în cele din urmă în fața publicului și a unor persoane rău-intenționate.

Dezbaterea despre porțile de acces prin spate nu va dispărea, ci va deveni mai curând mult mai intensă pe măsură ce ne îndreptăm către o societate mai autoritară. Este important să demonstrăm că atunci când creezi aceste instrumente, ei le vor obține. Istoria ar trebui să facă foarte clar acest lucru.

Hackerul în cauză a publicat în luna ianuarie 900GB de date confidențiale ale Cellebrite, însă un purtător de cuvânt al companiei israeliene a afirmat pe atunci că în acele documente apăreau numai „informațiile de contact elementare ale clienților lor”. Cu toate acestea, s-a demonstrat ulterior că documentele cuprindeau informații foarte detaliate cu privire la clienți, baze de date și informații tehnice cu privire la produsele Cellebrite.

Într-un fișier README postat pe Pastebin odată cu cele mai noi date dezvăluite de hacker, acesta lasă un mesaj adresat direct FBI: „@FBI ai grijă ce îți dorești.”

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.