Disputa dintre Apple și Guvernul Statelor Unite asupra unei decizii judecătorești conform căreia gigantul american era obligat să deblocheze dispozitivul iPhone 5c folosit de teroristul Syed Farook, ce a comis la finele anului trecut un atac în San Bernardino, a ajuns la un final. La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că dorește să retragă acuzațiile aduse companiei americane și să încheie astfel procesul în curs de desfășurare.
Într-o solicitare de anulare a deciziei inițiale depusă la instanță, procurorii americani susțin că FBI a reușit să acceseze datele stocate pe acel iPhone 5c fără ajutorul Apple, scrie CNBC. Potrivit solicitării:
Guvernul a reușit acum să acceseze cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui Farook, astfel că nu mai solicită asistență din partea Apple Inc. […]
În speță, Guvernul prin prezenta solicită ca decizia care constrânge Apple Inc. să asiste agenții în căutare datată la 16 februarie 2016 să fie anulată.
Recursul procesului intentat de Guvernul SUA era programat să aibă loc marți, pe 22 martie, însă cu doar o zi înainte ca Apple și procurorii americani să se prezinte în fața instanței, FBI a solicitat o amânare temporară, întrucât descoperise o modalitate de a accesa iPhone-ul 5c fără a avea ajutor din partea Apple.
Ulterior, s-a descoperit că ajutorul celor de la FBI venise din partea unui dezvoltator de software pentru mobil din Israel, Cellbrite. Această companie se descrie ca fiind capabilă să ofere „soluții de ajutor legale” pentru a ajuta agențiile guvernamentale să treacă peste sistemele de criptare ale dispozitivelor mobile, astfel încât să le acceseze datele. Guvernul nu a oferit până în momentul de față nicio informație cu privire la metoda folosită pentru a extrage informațiile de pe iPhone-ul lui Farook, anunțând până acum doar că a reușit cu succes să deblocheze acel iPhone pentru a obține toate datele din el.
În ceea ce o privește pe Apple, compania americană, care, indirect, a câștigat acest proces, a venit cu un răspuns oficial, la numai câteva ore după ce Departamentul de Justiție a depus cererea de anulare a sentinței:
De la început, am respins solicitarea prin care FBI cerea Apple să construiască o ușă prin spate în iPhone, deoarece am considerat că este greșit și s-ar crea un precedent periculos. Ca urmare a retragerii guvernului [din proces], niciunul dintre acestea nu s-a întâmplat. Acest caz nu ar fi trebuit să apară vreodată.
Noi vom continua să ajutăm instituțiile statului în investigațiile lor, așa cum am făcut mereu, și vom continua să sporim măsurile de securitate ale produselor noastre, în condițiile în care amenințările și atacurile asupra datelor noastre au devenit tot mai frecvente și mai sofisticate.
Apple consideră că persoanele din SUA și din întreaga lume merită să aibă protejate datele, precum și să aibă securitate și intimitate. Sacrificând una dintre acestea pentru alta nu va face decât să supună persoanele și țările la un risc și mai mare.
Acest caz a ridicat probleme, care merită să aducă o conversație națională despre drepturile noastre civile și despre securitatea și intimitatea noastră colectivă. Apple rămâne doritoare să participe la o astfel de discuție.
Retragerea procesului aduce încinsa bătălie dintre Apple și Guvernul SUA la un final. Cele două părți ajunseseră să aibă o dezbatere publică extrem de interesantă cu pivire la cruptare și intimitatea personală, aceasta începând din momentul în care o instanță a decis să o oblige pe Apple să ajute FBI să deblocheze iPhone-ul ce se presupune că ar putea conține date importante pentru anchetă.
Deblocarea iPhone-ului ar fi presupus dezvoltarea de către Apple a unei noi versiuni de iOS, care să treacă peste restricțiile codului de acces, oferindu-i astfel Biroului Federal de Investigații o modalitate de a introduce în mod electronic parole până la găsirea combinației potrivite. Apple a respins din start aceste solicitări, de teama creării unui precedent extrem de periculos pentru viitorul criptării dispozitivelor.