Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA a depus o plângere împotriva Qualcomm, acuzând compania de violarea Legii FTC prin folosirea de tactici anticoncurențiale pentru a rămâne furnizorul principal de procesoare baseband (cipuri 4G/LTE) pentru telefoanele inteligente.

Potrivit FTC, Qualcomm își folosește poziția și portofoliul său de brevete de invenție pentru a pretinde „comenzi oneroase și anticoncurențiale și termeni de licențiere de la producătorii de telefoane mobile”, având astfel un impact negativ asupra competitorilor săi.

În cadrul respectivei plângeri, Comisia Federală pentru Comerț din SUA vorbește cât se poate de precis despre un contract încheiat între Apple și Qualcomm în clauzele căruia era prevăzut că gigantul american trebuia să folosească numai modemuri Qualcomm în perioada 2011-2016 pentru a plăti redevențe mai mici pe brevetele producătorului.

Qualcomm a făcut imposibil pentru Apple să se aprovizioneze cu procesoare baseband de la competitorii săi în perioada 2011-2016. Qualcomm a recunoscut că orice competitor care o va câștiga pe Apple ca și client va deveni mai puternic și și-a folosit exclusivitatea pentru a opri Apple să lucreze și să îmbunătățească eficacitatea competitorilor Qualcomm.

După cum se arată și în plângerea FTC, Apple a folosit numai modemuri de la Qualcomm în toate iPhone-urile lansate începând cu anul 2011, cu excepția celor mai recente modele – iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Acestea din urmă folosesc în principal modemuri de la Intel, Qualcomm furnizând cipurile LTE doar pentru câteva dintre modelele comercializate în SUA și Asia.

În plus, FTC mai acuză Qualcomm de faptul că a refuzat să licențieze brevetele sale standard celorlalți producători de pe piață, implementând o politică fiscală de tipul „nicio licențiere, niciun cip” prin care furniza procesoare baseband numai producătorilor care acceptau termenii de licențiere preferențiali ai Qualcomm. Această politică ar fi făcut ca producătorii de telefoane inteligente să plătească redevențe mai mari atunci când foloseau modemuri baseband de la adevrsarii Qualcomm.

În concluzie, FTC a cerut instanței să îi ordoneze companiei Qualcomm să înceteze cu, conduita anticoncurențială și să revină la „condiții concurențiale”.

Răspunzând acuzațiilor, vicepreședintele executiv și consilierul juridic al Qualcomm, Don Rosenberg a afirmat că plângerea celor de la FTC este bazată pe o „teorie juridică greșită, pe o lipsă a suportului economic și pe majore neînțelegeri ale industriei tehnologiei mobile”. Mai mult, Qualcomm susține că niciodată nu a oprit sau amenințat că va opri furnizarea de modemuri pentru a obține termeni de licențiere necinstiți.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.