Fiindcă foarte multe zvonuri indică faptul că Apple va introduce în 2017 doar un model de iPhone cu ecran OLED, jurnaliștii de la Bloomberg vin astăzi cu o explicație destul de interesantă pentru problemele întâmpinate de Apple și furnizorii să.
Deși gigantul american și-ar fi dorit să introducă ecrane OLED pe toate modelele de iPhone pe care le va lansa anul viitor, a sfârșit prin a fi obligat să implementeze astfel de afișaje numai pe un singur model de iPhone (cunoscut sub denumirea de iPhone 8), chiar dacă există riscul ca furnizorii să nu acopere cererea ce se așteaptă a fi foarte mare. Furnizorii, la rândul lor, sunt prinși la mijloc în această problemă din cauza Canon Tokki, compania responsabilă cu producerea mașinăriilor folosite pentru crearea afișajelor OLED (precum cel pe care vrea și Apple să îl introducă în iPhone).
Se pare că această Canon Tokki ar fi responsabilă de producția aproape a tuturor mașinăriilor capabile să producă ecrane OLED. Mașinăria lor este cunoscută sub denumirea de ELVESS OLED și este de fapt un sistem de producție de tip vacuum cu lungimea de 100 de metri ce depozitează pixelii roșii, albaștrii și verzi pe o suprafață de sticlă folosită la evaporarea materialelor organice.
Canon Tokki a dezvoltat tehnologii-cheie pentru procesul de producție mulțumită cărora mașinăriile sale dau foarte puține erori comparativ cu cele ale concurenței, astfel că majoritatea producătorilor de ecrane apelează la ei.
Totuși, Canon Tokki nu are capacitatea de a produce anual nici măcar 10 astfel de mașinării cu prețul de 85 milioane de dolari fiecare. Având în vedere numărul mic de mașinării pe care le poate produce anual, dar și cererea mare de pe piață, Canon Tokki are, potrivit Bloomberg, comenzi pentru următorii doi ani.
„Facem tot ceea ce putem pentru a crește producția și reduce așteptarea. Cererea de la producătorii de ecrane precum Samsung Display, LG Display și Sharp va rămâne mare în următorii trei ani” – Teruhisa Tsugami, director general Canon Tokki.
Jurnaliștii Bloomberg opiniază că incapacitatea celor de la Canon Tokki de a produce suficiente mașinării ELVESS OLED ar putea avea un impact negativ și asupra companiei Apple. Se zvonește că gigantul american a contractat Samsung Display pentru producția de ecrane OLED, o companie care cumpără tot de la Canon Tokki sisteme de producție de tip vacuum. Și cu toate că producătorul sud-coreean are deja o capacitate destul de mare de producție a afișajelor OLED, el are și o cerere pe măsură (în principal de la Samsung Electronics), așa că resursele de care dispun nu le vor permite să acopere și cererea mare venită de la Apple.
Ecranele OLED oferă cel mai adesea un contrast superior și un consum energetic mai mic decât ecranele tradiționale LCD (precum cele din iPhone). Acestea sunt, de asemenea, mult mai flexibile și pot fi mult mai subțiri.
Conform informațiilor neverificate de până acum, Apple va lansa în 2017 un model de iPhone cu ecran OLED. Acesta s-ar putea să fie curbat pe margini sau drept, dar din muchie în muchie.