Încă de la lansarea noilor iPhone 7 și iPhone 7 Plus, pe internet au apărut numeroase „teste” care încearcă să le găsească probleme și să demonstreze că afirmațiile Apple sunt mincinoase.
Unul dintre aceste teste a ajuns să pună sub semnul întrebării folosirea safirului în lentila exterioară a camerei principale a iPhone 7, după ce s-a descoperit că ea poate fi „zgâriată” cu instrumente ascuțite create pentru a simula scara de duritate Mohs.
Conform acestei scări, safirul are duritatea 9 și este al doilea cel mai dur material după diamant (al cărui duritate este evaluată cu 10). O duritate mai mare înseamnă că materialul se va zgâria mai greu, motiv pentru care safirul este preferat de producătorii de ceasuri de lux, precum și de Apple, care pretinde că acoperă două elemente ale iPhone cu safir: butonul principal și camera iSight.
Totuși, afirmațiile companiei Apple au fost combătute în testul menționat anterior (vezi video încorporat mai jos). Pe scurt, în cadrul acestui test YouTuberul Jerry Rig Everything a folosit mai multe instrumente ascuțite create pentru a testa duritatea Mohs a diferitor materiale, încercând să vadă pe ce scară de duritate stă lentila camerei iSight a iPhone 7 și cadranul unui ceas Tissot – ambele fiind, în teorie, realizate din safir. Atunci când a folosit un instrument cu vârful evaluat la duritatea „Mohs 6”, el a descoperit că acesta poate lăsa „zgârieturi” permanente pe lentilele camerei iPhone 7, dar nu și pe cadranul ceasului. Și cum cadranul ceasului s-a zgâriat abia cu un instrument de duritatea 8, el a analizat în laborator cele două tipuri de sticlă, determinând faptul că Apple folosește fie o sticlă laminată cu safir, fie un safir de proastă calitate (fapt ce explică zgârieturile produse la intrarea în contact cu materiale mai moi), în timp ce producătorul elvețian de ceasuri folosește un safir de bună calitate, fără prea multe impurități (deși chiar și acesta poate fi zgâriat cu un material cu duritatea mai mică decât safirul).
Acest test destul de amănunțit i-a determinat pe mulți să afirme că Apple minte în privința folosirii de safir pur pentru lentilele camerei, așa că gigantul american s-a văzut nevoit să vină cu un răspuns oficial. Apple afirmă indirect că metodele de testare prezentate în videoclipul de pe YouTube nu sunt cele adecvate – pentru că, aparent, chiar dacă a folosit instrumente avansate de determinare a compoziției materialului ce acoperă camera iPhone 7, există șanse foarte mari ca lentila respectivă să fi fost contaminată în timpul testului.
Apple confirmă că lentilele camerei iPhone 7 sunt din safir, iar în condiții de testare adecvate, ating duritatea și puritatea așteptate de la safir.
Răspunsul oficial de mai sus nu este singurul oferit de Apple în această controversă. Luna trecută, la scurt timp după ce apăruse primul video în care era pusă sub semnul întrebării folosirea safirului în lentilele camerei iPhone 7, Phil Schiller, vicepreședinte executiv al Apple, a confirmat pe Twitter că atât lentilele, cât și butonul principal al iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt produse din safir.
@Lunnzies Not true. Camera lens cover and top of Home Button both Sapphire. #iPhone7
— Philip Schiller (@pschiller) September 17, 2016
Iar dacă sunteți nedumeriți, vă spun că Rene Ritchie de la iMore are una dintre cele mai simple și mai bune explicații pentru discrepanța dintre afirmațiile companiei Apple și ceea ce se vede în clipul video. Conform acestuia, instrumentele folosite în video nu zgârie lentilele, ci cauzează fracturare din cauza presiunii mari, după cum se poate vedea atunci când lentila camerei iPhone 7 este pusă la microscop.
Fracturarea – ceva opus zgârierii – apare atunci când ai ceva incredibil de subțire – nu ca și mult mai grosul ceas folosit pentru comparare – și aplici presiune necontrolată.
Trebuie să aplici cu precizie același nivel de forță, probabil unui material de aceeași grosime, pentru a face testul în mod adecvat.
Așadar, deși folosește aparatură avansată, testul nu este unul corect, iar „zgârierea” lentilelor se produce nu din cauză că ele sunt moi, ci din cauză că se aplică prea multă forță pe ele. Probabil că același efect l-ar avea instrumentul cu duritatea Mohs 6 și asupra ceasului dacă forța aplicată ar fi una direct proporțională.
Interesant pentru mine este că toată această controversă apare abia acum, în condițiile în care Apple a început să pretindă că folosește safir la producerea lentilelor camerelor iPhone încă de la lansarea iPhone 5 din 2012. Începând cu iPhone 5s, gigantul american pretinde că folosește același material și la producerea butonului principal. La introducerea iPhone 7 și iPhone 7 Plus, Apple nu a menționat nicio schimbare cu privire la safirul care protejează atât butonul principal, cât și lentilele camerelor iSight.