Apple a lansat iOS 9.3.5 pentru iPhone, iPad și iPod touch

4
6740

Apple a lansat joi seară actualizarea de urgență iOS 9.3.5 pentru toți utilizatorii de iPhone, iPad sau iPod touch (compatibile cu iOS 8/9). Cea mai recentă versiune de iOS sosește la aproximativ trei săptămâni distanță de iOS 9.3.4, nu a fost testată în prealabil și are scopul de a adresa o vulnerabilitate extrem de gravă.

iOS 9.3.5 este disponibilă pentru toți utilizatorii de iPhone (4s sau un model mai recent), iPad 2 (sau un model mai recent), iPad mini (sau un model mai recent), iPad Air (sau un model mai recent), iPad Pro și iPod touch (generația a 5-a sau orice model mai recent).

iOS 9.3.5 – iată ce aduce nou pe iPhone și iPad

Potrivit companiei Apple, iOS 9.3.5 este o versiune a sistemului de operare care furnizează „o actualizare de securitate importantă pentru iPhone-ul și iPad-ul dvs”.

Actualizare, ora 20:47: Apple oferă detalii despre conținutul de securitate al acestei actualizări în cadrul acestui articol.

Actualizare, ora 20:14: Potrivit The New York TimesiOS 9.3.5 înlătură trei vulnerabilități extrem de grave ce ar fi fost exploatate de un software creat de NSO Group (o companie israeliană specializată în dezvoltarea de software de urmărire) pentru instituții guvernamentale ce doresc urmărirea utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod touch (mai ales, dizidenți și jurnaliști). Se pare că acest software era capabil să citească mesajele text, e-mailurile, listele cu contacte, să urmărească apelurile și nu numai. Descoperirea breșelor a fost făcută de către doi cercetători de la Universitatea din Toronto și compania de securitate mobilă Lookout, iar Apple le-a înlăturat la 10 zile după ce a fost anunțată.

Contactat de jurnaliștii The New York Times, un purtător de cuvânt Apple a declarat:

Le recomandăm tuturor clienților noștri să descarce mereu cele mai recente versiuni de iOS pentru a se proteja pe ei înșiși de posibile exploatări ale unor probleme de securitate.

Prin urmare, este foarte, foarte recomandat să efectuezi cât mai curând actualizarea la iOS 9.3.5, apelând la sistemul de actualizare software al iOS sau la aplicația iTunes de pe un Mac sau PC. Indiferent de metoda aleasă, pașii necesari pentru actualizarea dispozitivului sunt menționați în cadrul articolului la care face trimitere linkul de mai jos:

iOS 9.3.5 succede iOS 9.3.4, o versiune de iOS lansată la începutul lunii august cu scopul de a adresa vulnerabilitatea pe baza căreia a fost dezvoltată soluția de jailbreak Pangu ce era adresată inclusiv dispozitivelor cu iOS 9.3.3. Totuși, se pare că inginerii companiei Apple au omis o breșă gravă, iar aceasta a făcut necesară publicarea de îndată a unei noi actualizări.

Ținând cont de faptul că iOS 10 a fost prezentat, iar în prezent este testat de Apple împreună cu dezvoltatorii de aplicații și utilizatorii, este foarte posibil ca iOS 9.3.5 să fie ultima actualizare adusă de gigantul american iOS 9.

Actualizare 21:02: iOS 10 beta 7 / public beta 6 conțin corecturi pentru vulnerabilitățile mai sus menționate. Aceste două actualizări au fost lansate de către Apple vinerea trecută.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.