WWDC este aproape aici – și, anul acesta, Apple va avea mai multe de vorbit decât oricând altcândva. Pentru că WWDC este prezentarea actualizărilor de software ale companiei, iar acum, pentru prima dată, Apple are patru sisteme de operare diferite despre care să discute: iOS, OS X, watchOS și tvOS.

Ca de obicei, dar mai puțin decât în anii precedenți, câteva dintre planurile companiei Apple au ieșit la iveală în ultimele luni, așa că noi avem o idee cu privire la ceea ce va fi prezentat. Multe au legătură cu Siri. Foarte multe. Noutățile pe care urmează să le introducă Apple în asistentul virtual personal din iOS, watchOS și tvOS vor fi mai multe decât în oricare dintre anii anteriori, ceea ce ar fi perfect normal și logic după luni în care majoritatea competitorilor importanți ai gigantului din IT au prezentat sisteme de inteligență artificială și boți.

Dar nu la Siri se va opri totul. Serviciile companiei din Cupertino se vor bucura și ele de îmbunătățiri, iar sistemele de operare ar trebui să primească multe schimbări care îi vor face pe utilizatori să arde de nerăbdare.

Așa că dacă te interesează ce va anunța Apple la evenimentul anual Worldwide Developers Conference de luni, 13 iunie, începând cu ora 20:00 (ora României), citește mai jos să vezi cam tot ceea ce știm noi până la ora actuală despre cele ce vor fi prezentate la WWDC.

mod nocturn ios 10 concept

WWDC 2016 iOS 10

Sistemul de operare Apple pentru iPhone, iPad și iPod touch nu a mai primit schimbări majore de design de la introducerea iOS 7, așa că ne putem aștepta ca următoarea versiune majoră să vină cu unele modificări care să reîmprospăteze poate aspectul SO. Una dintre acestea ar putea să aibă legătură cu introducerea în iOS 10 a unui mod întunecat, similar celui din OS X 10.10 (și ulterior). Totuși, nu există dovezi concrete care să arate introducerea unei astfel de teme în sistemul de operare pentru iOS, speculațiile bazându-se pe aspectul aplicației actualizate WWDC pentru iOS.

Separat de schimbările de design, toată lumea așteaptă în iOS și caracteristici noi. Ei bine, spre deosebire de anii precedenți când aveam o imagine destul de clară cu privire la cele ce vor fi introduse în viitoarea versiune majoră de iOS, cu luni înainte ca ea să fie anunțată, acum avem destul de puține informații. Dar ceea ce știm sună extraordinar de bine.

Un capitol foarte important din viitorul iOS are legătură cu Siri. Conform zvonurilor, Apple va veni cu un SDK al asistentului virtual personal, ce îi va permite să interacționeze în noi moduri cu aplicațiile de la terți. Dezvoltatorii vor putea astfel să integreze Siri în aplicațiile proprii, permițându-i astfel asistentului să acceseze informații din ele și să poată realiza anumite sarcini folosindu-le. Oferirea de acces la aplicații terțe are potențialul de a extinde nelimitat capacitățile și posibilitățile Siri, făcându-l un concurent redutabil pentru Google Now, spre exemplu.

Siri ar putea fi de ajutor și la apelurile telefonice. Încă de anul trecut se zvonește că Apple lucrează la un serviciu „Mesagerie iCloud” care i-ar permite lui Siri să răspundă apelurilor telefonice ratate și să înregistreze și chiar transcrie mesajele pentru ca utilizatorii să le poată citi ulterior ca și mesaje text. Acesta ar putea sosi în iOS 10, iar acum există informații cum că asistentul ar putea chiar să poată să folosească informațiile despre localizarea utilizatorului pentru a oferi celui care încearcă să îl contacteze detalii cu privire la motivul pentru care nu poate răspunde la telefon.

Alte zvonuri despre noutățile din Siri în iOS 10 se bazează în principal pe achizițiile făcute de către Apple în ultimii ani. Printre companiile cumpărate de gigantul american se numără VocalIQ și Perceptio. Prima a dezvoltat o tehnologie care poate face asistentul capabil să păstreze contextul semantic între conversații, făcând astfel, în teorie, posibilă comunicarea cu Siri folosind limbajul natural (de exemplu, vei putea să îți întrebi asistentul cine este actorul principal din Spectre?, apoi să întrebi doar în ce filme a mai jucat acesta?). Cea de-a doua este specializată în crearea unor soluții ce permit dezvoltarea unor sisteme foarte avansate de inteligență artificială, limitând totodată cantitatea de date ce urmează să fie stocate în cloud – un lucru care îi convine mult la Apple, deoarece va putea să o facă pe Siri mult mai deșteaptă, fără să afecteze intimitatea utilizatorilor de iPhone, iPad și nu numai.

Trecând mai departe, se zvonește că iOS 10 va veni și cu o aplicație Muzică redesenată, care să aibă o interfață de utilizator mult mai intuitivă. Aspectul acestei aplicații urmează să fie mai simplu, dar „mai îndrăzneț”, cu mai multe fundaluri albe și negre simple ce vor scoate mai mult în evidență ilustrațiile albumelor sau a pistelor. Fila „Noutăți” din Muzică urmează să fie înlocuită și ea cu o filă „Navigare”, care ar putea oferi instrumente de organizare a conținutului îmbunătățite, ce ar trebui să îi ajute pe utilizatori să descopere mai ușor conținutul dorit, în timp ce fila „Pentru dvs.” urmează să fie simplificată. Nu ne putem aștepta însă la modificări în ce privește Beats 1 și Connect, chiar dacă fila celei din urmă caracteristici urmează a fi eliminată din interfața aplicației Muzică. Pentru utilizatorii de iPhone 6s și iPhone 6s Plus, noua aplicație Muzică va include noi scurtături și previzualizări 3D Touch, iar în rest ne așteptăm ca toate caracteristicile de partajare să fie îmbunătățite și să fie introduse versuri pentru melodiile disponibile.

Cum iPhone 7 urmeză să vină cu îmbunătățiri majore pentru cameră, există informații neverificate care ne indică faptul că aplicația Poze de pe iOS va primi îmbunătățiri semnificative în iOS 10. Se pare că Apple va reintroduce o parte dintre caracteristicile care erau disponibile în iPhoto pe iOS, înainte ca această aplicație să fie retrasă. Printre acestea se numărau funcționalitățile de editare EXIF, pensulele bazate pe atingere pentru ajustarea luminozității și a altor parametri ai unei fotografii întregi sau porțiuni de fotografie. Totodată, nu este exclus ca Poze să primească și caracteristica „Marcare” (ce este disponibilă momentan numai în Mail), pentru a le permite utilizatorilor să deseneze și/sau marcheze anumite porțiuni din imaginile pe care le au în biblioteca foto.

La final, lunile trecute s-a descoperit în datele meta adăugate în aplicațiile de pe App Store că Apple ar lucra la o caracteristică dorită de toată lumea: ascunderea aplicațiilor preinstalate nedorite. Nu se știe dacă ea va sosi în iOS, dar dacă o va face, va bucura milioane de utilizatori.

  • Citește mai multe articole pe tema iOS 10

iconita Siri os x 10.12

WWDC 2016 OS X 10.12

În 2015, Apple i-a cam dezamăgit pe utilizatorii de Mac cu OS X 10.11 El Capitan, o actualizare „majoră” a sistemului de operare ce a fost foarte săracă în noutăți. 2016 nu va fi însă la fel.

Se zvonește că, la fel ca și în cazul iOS, una dintre principalele noutăți aduse de OS X 10.12 va fi legată de asistentul virtual personal. Da, OS X 10.12 urmează să aducă în sfârșit Siri pe Mac, permițând utilizatorilor să îl acceseze de pe computer, așa cum puteau până acum să îl acceseze numai de pe dispozitivele iOS. Activarea Siri se va face, așa cum ne arătau câteva capturi de ecran apărute pe Internet, prin intermediul unor pictograme din bara de meniu și dock, precum și printr-o scurtătură la tastatură și binecunoscuta comandă vocală „Hey Siri”. Pe Mac, Siri va avea, probabil, cam aceeași funcționalitate ca și pe iOS, asistentul putând efectua căutări, deschide aplicații, modifica setările de sistem, răspunde unor întrebări mai multe sau mai puțin simple, reda muzică și altele. Nu este exclus deci nici ca asistentul să fie integrat în aplicații de la terți prin intermediul SDK-ului despre care vă vorbeam și mai sus.

O altă arie de interes a Apple în noua actualizare majoră a sistemului de operare pentru Mac sunt caracteristicile de Continuitate. Se zvonește că Apple lucrează la o funcționalitate de deblocare automată a computerelor, ce ar putea permite unui iPhone să deblocheze un Mac atunci când este în imediata apropriere a lui, eliminând astfel necesitatea introducerii parolei de fiecare dată când îți trezești Mac-ul din adormire. O astfel de funcționalitate, bazată pe frameworkurile Bluetooth LE, ar funcționa probabil într-un mod similar cu caracteristica de deblocare automată de pe Apple Watch, care le permite dispozitivelor iPhone deblocate să treacă peste codul de acces al unui Apple Watch conectat (în cazul Mac, însă, s-ar putea folosi Touch ID pentru a le debloca). De asemenea, pe lângă deblocare, se poate ca această caracteristică să fie folosită și pentru a efectua cumpărături online, în condițiile în care Apple Pay va fi integrat în navigatoare. Or, atunci când ar alege să facă o cumpărătură din Safari de pe Mac, de exemplu, utilizatorul va trebui să scaneze amprenta cu Touch ID de pe iPhone pentru a o aproba.

Alte caracteristici despre care se zvonește că vor fi introduse în aplicații din iOS 10, cum ar fi cele din Poze și Apple Music, urmează să își facă apariția și în aplicațiile din OS X 10.12. Potrivit informațiilor din ultimele luni, o versiune actualizată de iTunes, care ar trebui să ofere o experiență complet nouă pentru Apple Music, o interfață de utilizator simplificată și să permită eliminarea în viitor a iTunes Music Store, va fi anunțată tot la WWDC, odată cu p nouă aplicație Poze pentru Mac, mult mai potentă grație unor caracteristici ce erau disponibile în trecut în Aperture și iPhoto.

La final, există numeroase dovezi că denumirea sistemului de operare pentru Mac se va schimba din OS X în macOS. În ultimele luni atât fișiere de sistem din OS X, cât și site-ul companiei Apple s-a referit la sistemul de operare cu denumirea de macOS sau MacOS. O astfel de schimbare este așteptată de către utilizatori, deoarece ar face ca sistemul de operare pentru computere să aibă un nume în ton cu cel pe care îl au iOS, tvOS și watchOS.

WWDC 2016 tvOS 10 și watchOS 3

Compania Apple urmează să mai introducă la WWDC și noi versiuni majore ale sistemelor de operare pentru Apple TV generația a 4-a și Apple Watch. Deși acest lucru este așteptat și logic, noi nu am auzit mai nimic despre cele două actualizări.

Totuși, bazându-ne pe faptul că Siri va fi un punct de interes al WWDC de anul acesta, ne așteptăm ca și cele două sisteme de operare pentru gadgeturi să vină cu unele îmbunătățiri în privința funcționării Siri și a capacităților pe care le are, precum și cu modificări de design.

În ceea ce privește watchOS 3, ne putem aștepta la îmbunătățiri și în SDK, mai ales că de pe 1 iunie toate aplicațiile de pe App Store care includ și aplicații pentru Apple Watch trebuie să folosească cel mai recent Software Development Kit. Or, toate aplicațiile Apple Watch lansate pe App Store în ultimele două săptămâni (și de acum încolo) sunt native, deci sunt mai rapide, așa că ne putem aștepta ca Apple să lucreze în continuare la îmbunătățiri pentru acest capitol (mai ales după ce utilizatorii s-au tot plâns că aplicațiile terțe sunt aproape inutilizabile pe Apple Watch).

WWDC 2016 iCloud

După arhicunoscuta dispută pe care a avut-o cu FBI, compania Apple urmează să introducă noi caracteristici de securitate nu doar în OS X 10.12 și iOS 10, ci și în iCloud. Unele voci vorbesc despre introducerea backupurilor iCloud criptate, care deși ar face procesul de restaurare mai complicat, pot îmbunătăți semnificativ intimitatea utilizatorilor și extinde numărul caracteristicilor la care pot fi efectuate copii de rezervă.

Despre alte îmbunătățiri în privința iCloud nu ni s-a vorbit încă, așa că trebuie să așteptăm până luni să vedem dacă și ce ne-a mai pregătit Apple.

WWDC 2016 Apple Pay

Compania Apple a lucrat în ultimele luni la câteva noutăți pentru Apple Pay, și este foarte posibil ca ele să fie introduse în cadrul evenimentului.

Printre acestea se numără extinderea serviciului de plăți pentru mobil la navigatoarele web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a plăti cu Apple Pay, atunci când efectuează cumpărături din magazinele online, dintr-un navigator web, cum ar fi Safari. Aidoma tranzacțiilor standard, acestea vor fi aprobate de pe un iPhone, folosind Touch ID, probabil chiar și atunci când vor fi efectuate de pe un Mac (vezi mai sus).

O altă caracteristică Apple Pay la care ar lucra Apple este transferul de bani. Se pare că utilizatorii de iPhone și iPad cu iOS 10 vor putea transfera bani prietenilor și altor persoane cu Apple Pay, prin intermediul iMessage. Cu toate acestea , nu se știe cum va funcționa o astfel de caracteristică, atunci când va fi introdusă.

La final, este de așteptat ca Apple să anunțe la WWDC extinderea disponibilității Apple Pay în mai multe țări din Europa, inclusiv Elveția.

WWDC 2016 iMessage

O informație recentă apărută în presă ne indică faptul că Apple lucrează la o aplicație iMessage pentru Android, pe care o va prezenta la WWDC și lansa în Magazin Google Play la o dată ulterioară. Aceasta ar permite utilizatorilor să folosească una dintre cele mai bune caracteristici unice ale iPhone și iPad, însă nu se știe cu certitudine dacă ea va apărea acum.

WWDC 2016 App Store

Surprinzător, săptămâna aceasta, deci înaintea WWDC, compania Apple a anunțat toate schimbările majore pe care le va primi App Store, ceea ce înseamnă că la WWDC nu va mai vorbi atât de mult despre magazinul de aplicații.

În cazul în care nu știați, compania americană a extins disponibilitatea abonamentelor la toate aplicațiile de pe App Store (indiferent de categorie) și a modificat împărțirea banilor cu dezvoltatorilor (după primul an, dezvoltatorii vor primi 85% din valoarea unui abonament, iar în primul an doar 70%). De asemenea, gigantul din Cupertino a anunțat că va adăuga reclame de aplicații în rezultatele căutărilor de pe App Store și va face ca secțiunea Recomandate să nu mai afișeze aplicațiile pe care utilizatorii le au deja instalate.

siri macbook pro 2016

WWDC 2016 Hardware

În urmă cu câteva săptămâni au început să apară mai multe informații conform cărora Apple va anunța la Worldwide Developers Conference un MacBook Pro actualizat, un nou monitor Apple Thunderbolt și chiar noi stații de bază AirPort. Cu toate acestea, există șanse foarte mici ca Apple să anunțe noi produse la WWDC-ul de anul acesta.

De ce? Pentru că mai multe persoane cu legături în interiorul Apple au spus că WWDC 2016 va fi concentrat pe software și nu pe hardware. Există posibilitatea ca Apple să ne surprindă și să anunțe noi produse? Da, există, dar totuși lansele sunt foarte mici, în condițiile în care acele persoane au prezentat în trecut numeroase informații veridice cu privire la planurile Apple.

Iar dacă ar fi să fie anunțate noi produse, atunci ele ar fi probabil MacBook Air 2016 și noua generație de MacBook Pro, așa cum se arăta într-o știre apărută săptămâna aceasta în presa japoneză.

WWDC 2016 Dezvoltatori

Întâi de toate, WWDC este un eveniment adresat dezvoltatorilor de aplicații, așa că printre anunțurile din cadrul conferinței principale se vor număra și câteva pe care le va îndrăgi numeroasa comunitate.

Pe lângă SDK-ul Siri și schimbările din App Store, Apple urmează să anunțe la WWDC câteva noutăți importante pentru cea de-a treia versiune majoră a limbajului de programare Swift, dar și alte surprize despre care încă nu știm nimic.

WWDC 2016 Când și Cum?

WWDC 2016 începe mâine cu evenimentul principal unde vor fi anunțate actualizările despre care vorbeam mai sus. Acesta va fi transmis în direct de către Apple, așa cum s-a anunțat săptămâna aceasta.

Așadar, începând de mâine, 13 iunie, ora 20:00 (ora României) vei putea urmări din Safari sau Edge (pe iPhone, iPad, Mac, respectiv PC), precum și de pe Apple TV, întreaga conferință de deschidere a WWDC, pentru a vedea toate anunțurile făcute de Apple.

Dacă nu ai cel puțin 2 ore la dispoziție, dar vrei totuși să știi ce aduc în mod oficial iOS 10, OS X 10.12 și ce alte anunțuri va mai face Apple, atunci te așteptăm pe iTutorial.ro cu cele mai calde informații de la WWDC 2016!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.