La începutul acestei săptămâni, în revista TIME a fost publicat un articol interesant din care reiese că Steve Jobs ar fi inspirat indirect procesul de dezvoltare Apple Watch și al frameworkurilor de sănătate HealthKit, ResearchKit și CareKit, din dorința sa de a revoluționa sistemul medical.

Articolul a fost scris de consultantul IT Tim Bajarin, care a avut ocazia de a vizita recent sediul companiei Apple și de a-i întâlni pe câțiva dintre directorii care au fost implicați în proiectul Apple Watch. Acesta le-a cerut angajaților gigantului american să îi spună ce i-a motivat să creeze dispozitivul ce poate fi purtat pe mână.

Potrivit consultantului, cofondatorul Apple, Steve Jobs, le-a cerut echipelor de cercetare și dezvoltare să lucreze la o tehnologie care să creeze o punte între pacienți și medici, după experiențele sale mai puțin plăcute cu sistemul de sănătate, cu care a intrat mai bine în contact în 2004, când a fost diagnosticat cu cancer pancreatic. Tumoarea l-a și răpus șapte ani mai târziu, în 2011.

În anii în care conducea Apple și se lupta totodată cu neoplasmul, Jobs devenise tot mai îngrijorat de lipsa de conexiune dintre pacienți, datele lor și medici, și a căutat să aducă o mai bună ordine în sistem prin dezvoltarea unei platforme mobile și a unui ecosistem de dispozitive care ar putea face relația doctor-pacient mult mai eficientă și mai puțin frustrantă.

Steve Jobs a inspirat compania Apple a zilelor noastre, în sediul căreia Bajarin a găsit laboratoare medicale unde lucrează cu normă întreagă șapte asistente, care monitorizează, folosind echipamente medicale de ultimă oră, starea de sănătate a voluntarilor angajați ai companiei, în timp ce aceștia efectuează diferite exerciții fizice în medii controlate. Mai mult, după ce s-a întors din vizita din Cupertino, consultantul IT a aflat că deși Apple a promovat intens Apple Watch ca fiind un ceas în ton cu moda, acesta a apărut și din dorința companiei de a crea sistemul medical modern după viziunea lui Jobs. Astfel, se poate spune despre ceas că este un sistem de monitorizare a sănătății modern, care încearcă, totodată, să îmbunătățească și relația dintre pacienți și doctori, grație câtorva frameworkuri.

Printre aceste frameworkuri se numără HealthKit, care este un framework lansat de Apple în 2014, ce le permite dezvoltatorilor să creeze aplicații de monitorizare a sănătății bazate pe Sănătate – o aplicație ce permite vizualizarea, dintr-un singur loc, a tuturor datelor medicale ale utilizatorului. Un an mai târziu, compania americană a introdus frameworkul de tip sursă deschisă, ResearchKit, care permite crearea de aplicații pentru iPhone și Apple Watch care să ajute la efectuarea de cercetări în domeniul medical și care a condus deja la unele descoperiri importante în privința autismului, spre exemplu. În 2016, Apple continuă încercarea de a îmbunătăți sistemul medical prin introducerea unui nou framework de tip sursă deschisă, CareKit, care le permite dezvoltatorilor să creeze aplicații care să ajute pacienții și doctorii să urmărească și să administreze mai bine starea de sănătate.

Întregul articol din TIME al lui Tim Bajarin poate fi citit aici.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.