Apple a lansat platforma CareKit cu patru aplicații de sănătate

0
908

Frameworkul Apple CareKit pentru iOS a fost lansat astăzi de către Apple, el permițându-le dezvoltatorilor să creeze programe integrate care să ajute doctorii și pacienții să urmărească și gestioneze mai bine starea de sănătate.

CareKit a fost anunțat de către Apple încă de luna trecută și este o platformă de tip sursă deschisă care are ca și scop facilitarea dezvoltării de aplicații pentru sănătate prin oferirea unor caracteristici, cum ar fi monitorizarea simptomelor medicale, partajarea de imagini cu diferite traumatisme sau urmărirea schemelor de tratament. CareKit oferă deci beneficii nu doar pentru pacienți, ci și pentru medici. Așa că dacă primii vor putea să observe evoluția în timp a bolii lor și să fie mai responsabili atunci când vine vorba de luarea la timp a medicației prescrise, cei din urmă vor putea să îi monitorizeze îndeaproape.

Potrivit companiei Apple, CareKit este format din mai multe module interactive. În prezent, acestea sunt în număr de patru, după cum urmează:

  • Card de îngrijire: le permite utilizatorilor să urmărească schemele de tratament, pentru a ști când trebuie să își ia medicamentele sau să efectueze anumite exerciții terapeutice, care au fost prescrise/recomandate de către doctori. Activitățile pot fi în mod automat înregistrate și completate grație senzorilor pe care îi au Apple Watch și iPhone.
  • Urmăritorul de Simptome și Măsurători: le permite utilizatorilor să înregistreze rapid simptomele bolilor de care suferă și cum se simt în acele momente. De exemplu, această caracteristică permite monitorizarea temperaturii pentru posibile infecții, măsurarea durerii, a oboselii, etc. Actualizările de progres pot include simple studii, fotografii care capturează evoluția unei răni sau activități calculate folosind accelerometrul și giroscopul iPhone – cum ar fi cuantificarea distanței de mișcare.
  • Tabloul de bord „Observație”: afișează evoluția simptomelor în timpul medicației, pentru ca utilizatorii să știe dacă tratamentele urmate își fac sau nu efectul.
  • Conectare: face simplă partajarea de către utilizatori a informațiilor de sănătate către doctori, echipele de îngrijire sau membrii familiei, pentru ca aceștia să știe cum a evoluat sau involuat starea lor de sănătate.

Numărul modulelor va crește în timp, conform companiei Apple.

Potrivit celor de la TechCrunch, în prezent numărul aplicațiilor compatibile cu CareKit este limitat. Pe App Store numai patru aplicații au fost actualizate până în momentul de față pentru a integra frameworkul. Acestea sunt:

  • Glow Nurture – permite urmărirea sarcinii de către femeile care așteaptă un bebeluș pentru a vedea evoluția și obține informații referitor la ce trebuie să se aștepte. Ea poate fi descărcată de aici.
  • Glow Baby – pentru mămicile care au deja un bebeluș, ele putând urmări totul de la programul de hrănire la evoluția creșterii copilașului lor. Ea poate fi descărcată gratis de aici.
  • One Drop – pentru urmărirea evoluției diabetului. În această aplicație nivelul glucozei, informațiile despre medicație, hrana permisă și activitate sunt la o atingere distanță. În plus, ea este capabilă să afișeze datele obținute prin Bluetooth de la aparatele de măsură a glucozei și oferă mementouri atunci când trebuie luată medicația. Aplicația poate fi descărcată de aici și este compatibilă și cu Apple Watch.
  • Start – este o aplicație pentru oamenii care suferă de depresie, ea oferind instrumente de testare și urmărire a progresului pentru a vedea cât de eficientă este medicația luată. La fel ca și aplicația anterioară, ea oferă mementouri pentru când trebuiesc luate medicamentele. Aplicația poate fi descărcată de aici.

Din fericire, toate cele patru aplicații sunt disponibile și pe App Store România, putând fi astfel folosite de către toți utilizatorii cărora li se adresează (deși este puțin probabil să găsești medici care să le recomande ținând cont de sistemul medical de la noi).

CareKit este compatibil cu actualele sisteme de înregistrare a condiției medicale, cum ar fi Epic, și urmează să fie disponibil pe GitHub în orele ce urmează.

Celălalt framework Apple de tip sursă deschisă, ResearchKit, este disponibil pentru dezvoltatori de un an și permite crearea de aplicații care să ajute la cercetarea în domeniul medical. Potrivit companiei Apple, în anul de disponibilitate, acesta a ajutat la progresarea semnificativă a cercetărilor în domeniul epilepsiei și al astmului.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.