În timpul evenimentului media din primăvara anul trecut, oficialii companiei Apple au anunțat o primă încercare de a îmbunătăți sectorul medical cu dispozitivele iPhone și Apple Watch prin intermediul programului ResearchKit. Acest framework era conceput în așa fel încât să conecteze cercetătorii în domeniul medical cu utilizatorii de iPhone voluntari pentru a obține date importante privind bolile de care suferă, la o scară și rapiditate fără precedent. Obiectivul acestui program era de a accelera cercetarea în domeniul medical pentru a găsi noi tratamente la o serie de boli incurabile și nu numai.

După un an, în cadrul conferinței Apple „Let Us Loop You În” de pe 21 martie, oficialii companiei americane au anunțat că programul a fost un real succes, motiv pentru care au decis să extindă investițiile lor în acest domeniu. Astfel, ei au dezvoltat CareKit, un nou framework software care a fost creat cu scopul de a ajuta dezvoltatorii să creeze aplicații care să faciliteze gestionarea mai eficientă de către utilizatorii iPhone a stării proprii de sănătate. Aplicațiile pentru iPhone care folosesc acest framework fac mai ușoară urmărirea de către utilizatori a tratamentelor pe care le au de urmat și monitorizarea simptomelor și medicației, oferindu-le date care să îi ajute mai bine să înțeleagă cum stau cu sănătatea și încotro se îndreaptă.

Noi informații despre ResearchKit

Înainte de a discuta despre CareKit, Jeff Williams, Director Operațiuni în cadrul Apple, a anunțat că ResearchKit a fost un real succes. Studiile desfășurate prin intermediul acestui program sunt printre cele mai mari din istorie, ținând cont de numărul de date obținute de la zeci de mii de utilizatori de iPhone, cercetătorii reușind să facă noi descoperiri și să înțeleagă mai bine anumite boli. Drept exemplu, a fost oferit un studiu ResearchKit pe autism, unde s-au identificat bolnavii de autism în primele luni de viață – și nu după câțiva ani – acest lucru fiind crucial pentru a începe tratamentul mai repede. Un alt studiu ResearchKit a reușit să confirme existența subclaselor diabetului zaharat de tip 2.

Drept răspuns la acest succes, Apple a anunțat actualizări pentru acest framework de tip sursă deschisă, care va permite aplicațiilor iPhone (asociate unor dispozitive medicale fizice) să colecteze date genetice și să efectueze numeroase teste medicale, care ar fi altfel efectuate doar în laboratoarele medicale. Aceste noi capacități ale ResearchKit le va permite cercetătorilor din întreaga lume să colecteze noi tipuri de date, mai exacte, de la participanții la studiile și programele lor. Compania Apple consideră că prelevarea de date genetice va ajuta la avansarea cercetărilor în domeniul a cel puțin trei tipuri de boli – cardiovasculare, astm și depresia postnatală.

carekit 2

CareKit

Noul framework de tip sursă deschisă va fi lansat de către Apple luna viitoare și va face mai ușor pentru utilizatori să aibă grijă de starea lor de sănătate prin intermediul unor tratamente personalizate, înregistrări a simptomelor și nu numai. Așadar, dacă ResearchKit se concentrează pe colectarea în masă a datelor provenite de la cât mai mulți utilizatori voluntari, CareKit se poate adapta pentru fiecare utilizator în parte, în funcție de afecțiunile pe care le are.

Suntem incredibil de încântați de impactul profund pe care ResearchKit l-a avut asupra ritmului și scării la care sunt efectuate cercetările în domeniul medical, și am realizat că multe dintre principiile asemănătoare pot ajuta la îngrijirea persoanelor. Considerăm că este foarte important să le oferim oamenilor instrumentele necesare pentru a înțelege ce se întâmplă cu sănătatea lor, iar aplicațiile concepute folosind CareKit realizează acest deziderat, prin posibilitatea de a se implica mai activ în îngrijirea personală, ce le este oferită utilizatorilor.

Aplicațiile CareKit sunt o legătură între pacientul X și doctorul sau îngrijitorul său. Ele sunt create în jurul a patru module specifice (numărul lor urmând a crește pe viitor):

  • Card de îngrijire: le permite utilizatorilor să urmărească planurile lor de îngrijire, pentru a ști când trebuie să își ia medicamentele sau să efectueze anumite exerciții terapeutice, care au fost prescrise/recomandate de către doctori. Activitățile pot fi în mod automat înregistrate și completate grație senzorilor pe care îi au Apple Watch și iPhone.
  • Urmăritorul de Simptome și Măsurători: le permite utilizatorilor să înregistreze rapid simptomele bolilor de care suferă și cum se simt în acele momente. De exemplu, această caracteristică permite monitorizarea temperaturii pentru posibile infecții, măsurarea durerii, a oboselii, etc. Actualizările de progres pot include simple studii, fotografii care capturează evoluția unei răni sau activități calculate folosind accelerometrul și giroscopul iPhone – cum ar fi cuantificarea distanței de mișcare.
  • Tabloul de bord „Observație”: afișează evoluția simptomelor în timpul medicației, pentru ca utilizatorii să știe dacă tratamentele urmate își fac sau nu efectul.
  • Conectare: face simplă partajarea de către utilizatori a informațiilor de sănătate către doctori, echipele de îngrijire sau membrii familiei, pentru ca aceștia să știe cum a evoluat sau involuat starea lor de sănătate.

Îmbinând toate caracteristicile pe care le aduce CareKit, este cât se poate de evident ce impact va avea asupra modului de interacțiune dintre doctori și pacienți. Doctorii vor obține acces la o gamă variată de date despre pacienții lor, putând să le monitorizeze starea de sănătate zilnic sau oră de oră, dacă este nevoie – și nu doar săptămânal sau lunar, la vizita medicală. Pacienții, la rândul lor, vor ști mai bine cât de important este să își urmeze medicația și vor putea urmări cu atenție modul în care starea lor de sănătate evoluează sau involuează, pentru a lua măsuri din timp.

Așadar, sunt salutare inițiativele luate de către Apple în acest domeniu care are nevoie de multe îmbunătățiri pentru ca boli ce în prezent sunt incurabile să poată fi la un moment dat tratate. În momentul de față, ele pot contribui la prelungirea duratei de viață a pacienților care suferă de diferite boli prin informațiile pe care le oferă, planurile de îngrijire și prin informarea doctorilor din timp, cu privire la anumite schimbări.

- Reclamă -