Atunci când lansează un iPhone sau iPad nou, compania Apple face unele actualizări în întreaga gamă, reducând prețul sau scoțând cu totul de pe piață modelele mai vechi, pe care acesta le înlocuiește. Ori atunci când a prezentat iPhone SE și noul iPad Pro cu ecran de 9,7 inchi, era de așteptat ca gigantul american să umble puțin și la prețul modelelor mai vechi de iPhone și iPad, sau chiar să le elimine pe cele comercializate deja de doi ani și jumătate. Și chiar așa a făcut.

Adio iPhone 5s

De-a lungul celor doi ani și jumătate de disponibilitate pe piață, iPhone 5s s-a bucurat de un succes enorm, succes care, oarecum, a convins-o pe Apple să lanseze acum un nou iPhone cu afișaj de 4 inchi. Deși împart același design, iPhone SE și iPhone 5s sunt complet diferite la interior, unde dacă 5s-ul are un hardware demn de anul 2013, SE este din timpurile noastre. El împarte camera, chipset-ul, unele modem-uri și numeroase tehnologii cu iPhone 6s, făcându-l foarte atractiv pentru cei ce își doresc în continuare un iPhone mic.

Ei bine, odată cu introducerea pe piață a iPhone SE, Apple a luat aparent decizia de a scoate predecesorul său, așa că pe site-ul web al companiei americane nu mai există în prezent nicio referință la iPhone 5s, în toată zona de prezentare a iPhone. Desigur, acest lucru era de așteptat, tactica fiind folosită și în trecut de către Apple, care a scos din vânzare iPhone 5, atunci când a lansat 5c, precum și 5c, atunci când a lansat iPhone 6s.

Și deși era ușor depășit din punct de vedere tehnic, iPhone 5s putea fi comercializat în continuare de către Apple, compania ratând o ocazie bună de a avea pe piață acel iPhone ieftin la care multă lume tot visează. Vorbim totuși despre un telefon care se mișca decent și care beneficia de o serie de caracteristici importante (nu cu mult mai puține comparativ cu iPhone 6/6s), motiv pentru care ar fi avut succes încă cel puțin un an oriunde pe glob, dar mai ales în țări sărace.

Dacă soarta iPhone 5s din SUA și multe țări din Europa este cunoscută, în România lucrurile vor sta cam la fel în privința iPhone 5s. Deși Apple nu a actualizat pagina din România, iar iPhone 5s este în continuare listat acolo, probabil că în zilele următoare o va face, anunțând oficial că acest model de iphone nu mai face parte din ofertă. Acest lucru ar fi firesc, din moment ce magazinele online de la noi nu mai au de ceva vreme prea multe unități de iPhone 5s pe stoc, iar în urma discuțiilor pe care le-am avut săptămânile trecute cu un operator mi s-a dat de înțeles că ultima livrare fusese făcută de către distribuitor în acea perioadă.ipad air 2 review #itutorial.ro (40)

iPad Air 2 mai accesibil decât niciodată

iPad Air” pare a fi o denumire ce aparține de trecut, din moment ce și gama de tablete cu ecrane de 9,7 inchi este denumită mai nou „Pro”. Cele două modele de iPad „Air” nu vor mai fi comercializate împreună de către Apple, care a luat decizia de a scoate de pe piață versiunea inițială, pe care a lansat-o la finele anului 2013. Cu toate acestea, gigantul american a decis să păstreze la vânzare iPad Air 2, tableta din 2014 având în continuare un hardware cât se poate de actual și un preț care va face o ofertă de nerefuzat, mai ales pentru cei nemulțumți de prețul foarte mare al iPad Pro de 9,7 inchi.

În Germania, iPad Air 2 are același preț de pornire pe care îl avea iPad Air până acum – 439 €, în versiunea de 16 GB Doar Wi-Fi sau 559 €, pentru modelul de 16 GB Wi-Fi + Cellular. O altă versiune de iPad Air disponibilă este cea de 64 GB, care va costa 539 €, pentru modelul Doar Wi-Fi și 659 €, pentru cel Wi-Fi + Cellular. Culorile de iPad Air 2 vor fi păstrate de către Apple, așa că indiferent de versiunea aleasă, tu vei putea opta pentru argintiu, gri stelar și auriu.

În România, magazinele online nu și-au actualizat încă oferta, pentru ca noi să vedem prețul nou al iPad Air 2, însă cel mai probabil acesta va porni de la 1890 lei, în versiunea 16 GB Doar Wi-Fi sau 2.100 lei în versiunea de 16 GB Wi-Fi + Cellular.

Așadar, dacă pentru iPhone 5s Apple a luat o decizie, din punctul meu de vedere, greșită, în cazul iPad Air 2 decizia este cât se poate de bună. Această tabletă ce rămâne și în prezent cât se poate de rapidă și potentă va fi preferința clienților ce doresc un iPad de 9,7 inchi, mai ales în condițiile în care diferența dintre cel mai accesibil iPad Air 2 și cel mai accesibil iPad Pro de 9,7 inchi este de 200 €.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.