După luni întregi de zvonuri în legătură cu noutățile pe care le va aduce și data de lansare, iPad Pro a fost introdus de către Apple în cadrul evenimentului media de pe 21 martie. Și nu, nu vorbim despre un succesor al modelului de iPad cu ecran de 12,9 inchi introdus de către Apple în toamna anului trecut, ci despre un nou model de iPad Pro cu afișaj de 9,7 inchi.

Compania Apple a renunțat la ideea de a mai actualiza gama de iPad Air (ultimul model fusese lansat în toamna anului 2014), mutând chiar și cel mai bine vândut iPad de până acum – cel de 9,7 inchi – în gama de iPad Pro. Această mutare surprinzătoare, în condițiile în care acum avem două iPad-uri de mărimi diferite denumite la fel (la fel cum se întâmplă la MacBook Air și Pro, de exemplu), ar fi fost luată deoarece și noul iPad de 9,7 inchi a fost construit pe aceeași idee ca și iPad Pro – de a aduce viitorul PC într-o lume modernă, o viziune pe care Apple a anunțat-o încă de la lansarea primului iPad din 2010 și care acum nu mai trebuie să accepte niciun compromis. Ambele au o putere impresionantă încât lasă cu mult în urmă o mulțime de laptopuri, rezolvând chiar și cele mai complexe sarcini extrem de fluid și rapid. Și ce este mai impresionant: această putere vine din două dispozitive subțiri, ușoare și extrem de portabile.iPad Pro culori

Design și ecran

La capitolul design, noul iPad Pro arată aproape identic cu iPad Pro de 12,9 inchi, care la rândul său era o versiune mai lărgită a iPad-ului Air de acum un an și jumătate. El păstrează carcasa de aluminiu, simplă și extrem de atent finisată, a lui iPad Air 2, dar și dimensiunile acestui iPad care a impresionat mereu prin cât de subțire și ușor este. Astfel, noul iPad Pro are o lungime de 240 mm, o lățime de 169,5 mm, o grosime de doar 6,1 mm și o greutate de 437 sau 444 de grame (în funcție de model – Doar Wi-Fi fiind, ca de obicei, mai ușor decât cel care acceptă și conexiuni celulare).

Totuși, mici schimbări de design se vor vedea pe ici pe colo la acest iPad. În primul rând, acesta vine în partea superioară cu încă două difuzoare (având 4 în total), are o cameră protuberantă (ca și iPhone 6/6s…), bliț, iar la modelul care acceptă conexiuni celulare, Apple a găsit o modalitate bună de a elimina acea bucată de plastic de culoare neagră sau albă, folosită pentru toate modelele de iPad anterioare. De acum, pe carcasa acestui model de iPad, în aceeași zonă superioară, a apărut un contur subțire din plastic în forma pe care o avea bucata respectivă de plastic. Practic, acele „dungi” de pe carcasa iPhone 6s au apărut și pe modelele Wi-Fi + Cellular de iPad, însă aici arată mai bine decât arătau cu acea bucată mare de plastic, deoarece se îmbină perfect cu aluminiul.

Gama de culori în care este disponibil iPad Pro a fost și ea îmbogățită cu încă o nuanță. Astfel, auriului, argintiului și griului stelar i se alătură, începând cu iPad Pro 9,7 inchi, rozul auriu.

iPad Pro True ToneDar lucrurile cu adevărat interesante abia acum urmează. Afișajul Retina este de fapt punctul unde inginerii Apple s-au străduit cel mai mult, la noul iPad Pro, rezultantul fiind impresionant. Acesta are cel mai avansat afișaj pus vreodată într-un produs Apple, fiind foarte luminos și foarte puțin reflectorizant.

Păstrând rezoluția Retina de 2048 pe 1536 de pixeli, iPad Pro de 9,7 inchi folosește același spectru de culori folosit și în industria cinematografică. Vorbim despre o gamă de culori care îi oferă iPad Pro o saturație de culoare cu de până la 25% mai mare decât pe modelele precedente de iPad – culorile fiind mai vii, naturale și spectaculoase. Iar dacă asta nu impresionează atât de tare, atunci faptul că afișajul iPad Pro este True Tone, cu siguranță va încânta viitorii posesori. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, el folosește senzorii de lumină ambientală pe 4 canale pentru a adapta în mod automat culoarea și intensitatea ecranului, așa încât ea să se potrivească luminii din mediul înconjurător – aproape ca și o coală de hârtie, de exemplu. Asta înseamnă că experiența de citire va fi mereu naturală și confortabilă.

Mai multe difuzoare

iPad Pro procesorÎn fiecare colț al carcasei sale, iPad Pro cu afișaj de 9,7 inchi are acum difuzoare de înaltă fidelitate, care sunt capabile să creeze un soundstage detaliat, larg și extrem de bogat. Mai mult, aceste difuzoare inteligente sunt capabile să ajusteze orientarea frecvențelor înalte către difuzoarele de sus, indiferent de orientarea în care ai ține tableta.

Tehnologii

La interior, Apple se laudă că iPad Pro este mai rapid decât un laptop rapid. Cipul A9X pe 64 de biți și (posibil) cei 4 GB de RAM ai acestui iPad Pro îi oferă tabletei performanțe ce până nu demult puteau fi atinse doar cu PC-uri și Mac-uri, dar și legendara autonomie a bateriei de 10 ore.

Comparativ cu iPad Air 2, procesorul din iPad Pro este cu până la 1,8 ori mai rapid și are o performanță grafică de până la două ori mai mare. Astfel, toate sarcinile ar trebui să fie realizate incredibil de rapid, iar animațiile să fie redate fluid.

iPad Pro Smart Keyboard

Smart Keyboard și Apple Pencil

Aidoma modelului cu afișaj de 12,9 inchi, iPad Pro de 9,7 inchi vine cu două accesorii concepute de către Apple special pentru el. În primul rând, este Smart Keyboard, adaptat la dimensiunile acestei tablete. Tastatura combină cele mai noi tehnologii și materiale, fiind extrem de portabilă și durabilă. Pentru a se conecta la iPad, aceasta folosește Smart Connectorul prezent de acum în ambele modele de iPad. Astfel, nu trebuie să existe cabluri sau asocieri, simpla atașare a tastaturii la tabletă făcând-o funcțională și gata de a lucra pe ea.

Smart Keyboard, la fel ca și orice Smart Cover sau Smart Case, poate fi folosită în trei moduri: ca suport pentru scris, ca suport pentru urmărit filme și ca și carcasă. Ca și tastatură, Smart Keyboard aduce o mulțime de scurtături în aplicațiile care le acceptă și chiar și un mod de comutare rapidă a aplicațiilor deschise, similar celui de pe Mac.iPad Pro Apple Pencil

Apple Pencil este cel de-al doilea accesoriu conceput de către Apple pentru utilizatorii Pro. Arătând extrem de familiar, el funcționează exact așa cum te-ai aștepta de îndată ce atingi cu el afișajul iPad. Apple Pencil este sensibil atât la înclinație, cât și la forța cu care îl apeși pe ecran pentru ca tu să poți crea efecte artistice variate, similare celor pe care le poți crea cu un creion pe hârtie, de exemplu. De asemenea, acesta este și foarte precis.

Prețul Smart Keyboard este de 169 €, iar cel al Apple Pencil de 109 €.

În cazul în care cauți ceva mai ieftin pentru protejarea iPad-ului, Apple comercializează pentru tabletă Smart Cover-uri și Silicon Case-uri într-o mulțime de culori. În cazul Smart Cover, prețul este de 59 €, în timp ce Silicon Case (care de acum este numai o carcasă de protecție pentru spate, fără Smart Cover), costă 79 €.

Alte accesorii lansate de către Apple pentru iPad Pro sunt cititorul de carduri SD Lightning și adaptorul de cameră USB 3 la Lightning, care va permite descărcarea de poze și videouri de pe camerele digitale pe iPad. În plus, Apple vine și cu o soluție de alimentare rapidă pentru tabletă, lansând un nou cablu USB C la Lightning și un adaptor de alimentare de 29W USB-C.

Camere iSight și FaceTime HD

iPad Pro cameraiPad Pro de 9,7 inchi surprinde la capitolul cameră. Dacă iPad Air 2 era primul iPad cu o cameră de 8 megapixeli, similară celei de pe iPhone 5s, noul iPad Pro are o cameră de 12 megapixeli, capabilă să captureze video 4K, videouri la ralanti cu 240 de cadre pe secundă și Live Photos. Mai mult, iPad Pro are de acum și un bliț cu True Tone, aceasta fiind prima dată când Apple include un bliț pe un iPad.

Practic, camera iSight a noului iPad Pro este identică celei din iPhone SE și iPhone 6s, iar acest lucru este unul impresionant, deși vine cu un mare compromis. Obiectivul ei iese în exteriorul carcasei cu câțiva milimetri, exact ca și la iPhone 6/6s, iar acest lucru va deranja extrem de mult pe utilizatorii care au nevoie de stabilitate maximă pentru a desena sau proiecta, folosind acest model de iPad.

Camera frontală FaceTime HD a noului iPad a suferit și ea îmbunătățiri. Implementând același senzor ca și cel din iPhone 6s, Apple le va permite utilizatorilor să înregistreze selfie-uri de 5 megapixeli, iar seara să fie ajutați de blițul Retina cu True Tone – mulțumită unui cip special, afișajul iPad Pro se poate aprinde de 3 ori mai puternic, jucând rolul unui bliț.

Conectivitate

iPad Pro cu ecran de 9,7 inchi se poate conecta la cele mai rapide rețele Wi-Fi și celulare, pentru a-ți permite să navighezi pe Internet, difuzezi filme și partajezi documente rapid, de oriunde. Modelul Wi-Fi+Cellular poate să efectueze și recepționeze apeluri telefonice și FaceTime ori să creeze un hotspot de pe planul tău de date actual.

iPad Pro poate accesa conexiuni celulare cu de până la 50% mai rapide decât iPad Air 2 – atingând până la 300 Mbps prin LTE Advanced. De asemenea, el acceptă până la 23 de benzi LTE și, în anumite țări, vine cu Apple SIM încastrat, care le va permite utilizatorilor să se conecteze la diferite rețele celulare din întreaga lume, atunci când călătoresc, fără a plăti sume mari pe roaming sau a depinde de un anumit plan de date.iPad Pro iOS

Touch ID

În continuare, iPad are senzorul de identificare a amprentelor Touch ID, versiunea îmbunătățită din iPhone 6s fiind cel mai probabil inclusă de către Apple și aici. Astfel, utilizatorii vor avea o modalitate rapidă de a-și debloca tabletele și, în același timp, sigură pentru datele lor. Mai mult, iPad Pro va accepta Apple Pay pentru achizițiile din aplicațiile compatibile.

Lansare și disponibilitate

Compania Apple a anunțat că iPad Pro cu afișaj de 9,7 inchi va fi lansat pe 31 martie în Australia, Canada, China, Franța, Germania, Hong Kong, Japonia, Noua Zeelandă, Puerto Rico, Singapore, Regatul Unit al Marii Britanii, Insulele Virgine Americane și Statele Unite ale Americii. În aceste țări, o sesiune de precomenzi va fi inițiată pe 24 martie.iPadPro_Lifestyle-Editing-PRINT

În România, iPad Pro de 9,7 inchi va ajunge puțin mai târziu, potrivit companiei Apple. Fără a ne anunța data exactă, cei de la Apple susțin că iPad Pro va fi lansat în România la începutul lunii aprilie, la fel ca și noul iPhone SE.

Ei bine, toate ca toate, am văzut câte lucruri grozave aduce cu el noul iPad Pro de 9,7 inchi și când va fi lansat. Dar prețul? La acest capitol, Apple dezamăgește foarte mult. Odată cu denumirea Pro, compania americană s-a gândit că ar fi o oportunitate prea bună de a scumpi puțin iPad-ul de 9,7 inchi, pentru prima dată de la lansarea din 2010.

În Europa, versiunea de 32 GB de iPad Pro (da, rugăciunile clienților au fost ascultate de către Apple, iar varianta de 16 GB a fost eliminată) va costa 689 €, fiind cu aproximativ 100 € mai scumpă decât era iPad Air 2 de 16 GB. Partea proastă este că versiunea de 16 GB a ajuns să coste astfel cât versiunea de 64 GB de iPad Air 2, iar aici Apple este cât se poate de… Apple!

Desigur, prețul versiunii de 32 GB de mai sus este pentru varianta Doar Wi-Fi. Varianta 32 GB + Cellular costă 839 €. Versiunile superioare sunt cele de 128 GB, care costă 869 €, pentru modelul Doar Wi-Fi și 1.019 € pentru cel Wi-Fi + Cellular, și de 256 GB (pentru prima dată în gama iPad). Această versiune are un preț de pornire de 1049 €, în versiunea Doar Wi-Fi și 1.199 € în versiunea Wi-Fi + Cellular.

Practic, iPad Pro este mult mai scump decât era iPad Air 2 și nu știu sincer unde încearcă Apple să ajungă cu aceste prețuri, știind că vânzările de iPad sunt într-o continuă scădere. În loc să lanseze un iPad la fel de ieftin precum modelul anterior sau măcar să nu își bată joc la preț venind cu o versiune de 32 GB la fel de scumpă precum era cea de 64 GB până acum, Apple a decis să vină cu versiuni rezonabile de iPad care să coste peste 1.000 €.

În ceea ce privește iPad Pro cu afișaj de 256 GB, și acesta a primit o actualizare, fiind lansată o versiune de 256 GB. Aceasta are incredibilul preț de 1.269 € în versiunea Doar Wi-Fi și 1.419 €, în cea Wi-Fi + Cellular – la banii ăștia îți iei un MacBook Pro cu ecran Retina de 13 inchi sau un MacBook de 12 inchi (ca să nu mai punem că dacă mai achiziționezi la iPad și Smart Keyboard și Apple Pencil, prețul crește cu încă 290 €).

2 COMENTARII

  1. Camera frontală FaceTime Hunedoara a noului iPad a suferit și ea îmbunătățiri.

    Voi cand creati un articol il si recititi ulterior?

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.