Compania Apple nu anunță niciodată specificațiile tehnice exacte ale produselor sale iOS, mai ales date ce țin de procesor, cantitatea de RAM și nu numai. De aceea, totul rămâne un mister până în momentul în care dispozitivele sunt desfăcute sau sunt efectuate pe ele teste de performanță. Cu iPhone SE și iPad Pro de 9,7 inchi, lucrurile stau în linii mari cam la fel, însă de data aceasta iubitorii de date tehnice au ocazia de a afla câteva date importante despre procesorul și scorurile obținute în Geekbench 3 de aceste dispozitive, cu mai bine de o săptămână înainte ca ele să fie lansate.

Mulțumită lui Matthew Panzarino de la TechCrunch, care a primit de la Apple un iPhone SE și iPad Pro de 9,7 inchi pentru review, noi avem ocazia de a afla atât cantitatea de RAM, cât și numărul de nuclee, viteza de lucru și scorurile obținute de procesoarele celor două dispozitive în Geekbench 3.

Potrivit unei aplicații folosite de Panzarino pentru a determina cantitatea de RAM din cele două dispozitive, atât iPhone SE, cât și iPad Pro de 9,7 inchi au 2 GB de RAM, adică la fel de mult ca și iPhone 6s, respectiv iPad Air 2. Totuși, în cazul iPad Pro vorbim despre un pas în spate, comparativ cu modelul de 12,9 inchi, care este echipat cu 4 GB de RAM.

Dar iPad Pro de 9,7 inchi nu este cu un pas în spatele iPad Pro de 12,9 inchi doar la capitolul RAM, Geekbench 3 și chiar site-ul web al companiei Apple indicând diferențe și la chipsetul Apple A9X.

a9xclockspeeds-800x369

Potrivit paginii de comparație a tabletelor iPad de pe site-ul web al companiei Apple, ambele modele de iPad Pro au chipseturi A9X, ele fiind comparate cu chipsetul A7, din iPad Air, iPad mini 2 și 3 și di iPhone 5s. Totuși, ele nu sunt la fel de rapide în raport cu chipsetul introdus în urmă cu 2 ani și jumătate pe iPad Air. Dacă iPad Pro de 12,9 inchi are o viteză de procesare de 2,5 ori mai mare și o grafică de 5 ori mai rapidă decât un dispozitiv cu chipset A7, iPad Pro de 9,7 inchi este listat ca având un CPU de 2,4 ori mai rapid și plăci grafice de 4,3 ori mai rapide decât același dispozitiv cu chipset A7. Or, iPad Pro de 9,7 inchi este tactat la o frecvență de lucru mai mică decât modelul de 12,9 inchi, această tactică fiind abordată în trecut de către Apple (vezi iPad mini 2 și iPad Air, care deși folosesc același chipset A7, sunt tactate la frecvențe de lucru diferite, Air-ul având 0,1 GHz în plus).

Iar dacă Apple însăși confirmă diferențele dintre procesoarele A9X, Geekbench ne oferă o imagine și mai clară. Potrivit unui test efectuat de același Panzarino, chipsetul din iPad Pro de 9,7 inchi rulează la o frecvență de lucru de 2,16 GHz, care este ușor mai mică decât frecvența de lucru de 2,24 GHz a modelului de 12,9 inchi. Asta se traduce printr-un scor pe nucleu de 3022 puncte sau 5107 puncte pe multi-nuclee obținute de iPad Pro 9,7 inchi, ele fiind mai mici decât scorurile obținute de iPad Pro 12,9 inchi în același test Geekbench – 3224 puncte, respectiv 5466 puncte.

Desigur, diferența dintre iPad Pro de 9,7 inchi și iPad Pro de 12,9 inchi nu este atât de mare, iar în utilizarea de zi cu zi s-ar putea să nu fie sesizate aceste mici ajustări făcute de către Apple din varii motive, pe modelul mai mic. O diferență destul de mare este între iPad Pro de 9,7 inchi și modelul pe care îl înlocuiește – iPad Air 2. Tableta lansată în urmă cu doi ani obținea un scor pe nucleu de 1796 puncte (iar faptul că scorul obținut de iPad Pro 9,7 inchi este aproape dublu, contează enorm, întrucât multe aplicații folosesc un singur nucleu) sau 4368 puncte în testul pe multi-nuclee. Observăm așadar că diferența dintre iPad Air 2 și iPad Pro de 9,7 inchi scade considerabil în testul pe multi-nuclee, iar acest lucru se datorează faptului că Air 2 avea trei nuclee, în timp ce Pro de 9,7 inchi are doar două.iphone se geekbench

Trecând la iPhone SE, testul efectuat de Panzarino relevă faptul că noul dispozitiv de 4 inchi  nu are un chipset mai slab decât iPhone 6s. Procesoarele dual-core ale ambelor modele de iPhone rulează la o frecvență de lucru de 1,85 GHz, astfel că iPhone SE obține 2538 puncte în testul pe nucleu sau 4421 puncte în testul pe multi-nuclee, rezultatele fiind identice sau puțin mai bune decât cele obținute de iPhone 6s.

Așadar, sunt destul de impresionante performanțele pe care le are noul iPhone SE, mai ales dacă îl comparăm cu un iPhone 5s, el fiind oarecum pe picior de egalitate cu iPhone 6s. În schimb, la iPad Pro lucrurile nu mai impresionează atât de mult pe modelul nou comparativ cu cel de 12,9 inchi sau chiar cu modelul din 2014.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.