La sfârșitul săptămânii trecute vă spuneam că în iOS există o eroare destul de ciudată, care afectează toate modelele de iPhone, iPad și iPod touch cu chipseturi pe 64 de biți. Este vorba despre eroarea care apare la reglarea datei iOS la 1 ianuarie 1970, ea cauzând blocarea dispozitivelor iPhone, iPad sau iPod touch și imposibilitatea de a le mai reporni – chiar dacă efectuezi o restaurare din modul DFU sau Recuperare. Tot atunci vă confirmam existența acestei probleme prin blocarea iPad-ului personal.

La câteva zile de când această eroare a făcut multă vâlvă în presă și pe rețelele sociale, compania Apple a venit cu un răspuns oficial cu privire la problema ce afectează peste jumătate de miliard de dispozitive iPhone, iPad și iPod touch. Compania susține că în iOS există o eroare la sistemul de reglare a datei și că ea afectează, așa cum știam deja, dispozitivele cu chipseturi pe 64 de biți (Apple A7 sau mai recente), atunci când este reglată orice dată anterioară lunii mai a anului 1970 (deci nu doar 1 ianuarie 1970, așa cum se vorbea până acum). Cu toate acestea, în articolul de asistență în care anunță eroarea, gigantul american nu vine și cu o soluție de rezolvare a ei – pentru că ea nu există în versiunile actuale de iOS – însă anunță că în curând va lansa o actualizare software în care o va adresa.

Utilizatorii afectați de această problemă sunt sfătuiți să contacteze asistența Apple. Iar dacă vă întrebați care este soluția lor, ei bine vă spun eu, după ce am vorbit mai bine de 40 de minute la telefon cu un angajat Apple.

La finele săptămânii trecute am sunat la Apple Marea Britanie (pentru că asistență Apple în România nu există), am prezentat problema cu care mă confrunt pe iPad-ul meu, iar consultantul mi-a zis să stau liniștit că o vom rezolva (nu i-a venit să creadă că schimbarea datei a cauzat asta – probabil nici nu a crezut, pentru că nici nu știa încă de prezența acestei erori). În condițiile în care iPad-ul îmi era blocat la ecranul alb, ce afișează logoul Apple, și nu repornea, pentru început mi-a spus ce trebuie să fac pentru a-l reporni forțat. Evident, nu a funcționat. Apoi mi-a spus să țin apăsat butonul principal și butonul Adormire/trezire până când ecranul se stinge, urmând ca apoi să țin vreo 10-15 secunde numai butonul principal – iPad-ul intrând astfel în modul Recuperare. Conectând iPad-ul la iTunes, am descărcat ultima versiune de iOS pentru a o instala, s-a finalizat procesul de instalare, însă la repornire a rămas din nou blocat.

Notă: Evident, așa cum menționam și în articolul în care vă vorbeam despre această problemă, înainte de a suna, am resetat forțat iPad-ul, apoi l-am restaurat din modul DFU și nu a funcționat, însă asistentul Apple nu m-a crezut pe cuvânt…

După ce a constatat că niciunda dintre metodele de depanare prezentate mie, „în mod surprinzător” nu funcționează, angajatul Apple mi-a zis să iau legătura cu un furnizor de service autorizat Apple din țara mea. Ceea ce am și făcut. Dar cum în România, service-uri Apple autorizate nu sunt la fiecare colț de bloc, iar în orașul în care locuiesc nu există așa ceva, am fost nevoit să trimit azi iPad-ul în service pentru a fi verificat. Din experiența anterioară, vă spun că durează câteva zile până când primesc un răspuns și în jur de o săptămână până când primesc iPad-ul înapoi (cel blocat, dar „reparat” sau unul recondiționat – probabil varianta a doua). Desigur, atunci când se rezolvă problema mea, voi reveni cu mai multe detalii.

În cazul în care nu ești la curent cu problema „1 ianuarie 1970” din iOS, ceea ce trebuie să știi este că în momentul repornirii unui terminal cu chipset pe 64 de biți – repornire precedată de reglarea acestei date – dispozitivul va rămâne blocat la procesul de repornire. Mai exact, iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul touch pe care s-a configurat acea dată va afișa logoul Apple pe un ecran alb/negru și se va opri și apoi porni până când i se va termină bateria.

Repornirile forțate ori restaurările din modul DFU sau Recuperare, NU rezolvă această problemă, așa cum spuneam și mai sus. Iar dacă te gândești la alte soluții, ei bine ele nu prea sunt. Am auzit de la tot felul de necunoscători, incapabili să verifice informațiile pe care le transmit, că această problemă este rezolvată după descărcarea completă a bateriei terminalului. Nimic mai fals! Mi s-a descărcat de vreo 3 ori bateria iPad-ului și tot așa încearcă să repornească…

Singura soluție posibilă de rezolvare a problemei este decuplarea bateriei dispozitivului de la placa de bază, ea cauzând o resetare care ar putea rezolva eroarea. Desigur, această procedură nu este accesibilă oricui și nici posibilă pe toate modelele afectate de dispozitive iOS, iar acolo unde este posibilă poate cauza probleme aparatelor și cu certitudine duce la pierderea garanției – deci NU se recomandă. De fapt, singurul lucru recomandat dacă ai un dispozitiv iOS blocat din cauza acestei erori este să vizitezi un furnizor autorizat de service Apple.

Iar dacă te întrebi de ce configurarea unei date anterioare lunii mai a anului 1970 poate cauza blocarea dispozitivelor, ei bine o posibilă explicație ar fi aceea că 1 ianuarie 1970 este ora 00:00:00, în timpul Unix (iOS fiind un sistem de operare bazat pe Unix), iar reglarea dispozitivului la o dată apropriată duce la o depășire negativă a unității de bază din cauza unei erori prezente în iOS. Practic, pe sistemele de 64 de biți, iOS interpretează probabil datele cuprinse între lunile ianuarie și mai ale anului 1970 ca fiind anterioare acelui an, răspunzând acestei valori negative cu valoarea maximă – care ar fi o dată ce este de 20 de ori mai lungă decât se presupune că va exista universul. Din cauza rezultatului – care este un număr foarte mare – iOS dă eroare fatală, blocând dispozitivele.

Așadar, rezolvarea este una simplă pentru Apple – care fie va elimina posibilitatea configurării datei iOS la o dată anterioară lunii mai sau iunie a anului 1970, fie va face ca sistemele pe 64 de biți să interpreteze corect chiar și cea mai veche dată acceptată în timpul Unix. Când va veni rezolvarea? Momentan nu se știe dacă Apple o va include abia în iOS 9.3 sau dacă va lansa iOS 9.2.2 special pentru a o adresa. Până atunci însă vă recomand să nu încercați să configurați un iPhone, iPad sau iPod touch pe 64 de biți la o dată anterioară lunii mai a anului 1970, pentru că rezultatul va fi fără doar și poate cel descris mai sus.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.