Compania Apple și-a extins foarte mult aria de cercetare în domeniul realității virtuale și augumentate, formând o echipă de ingineri, designeri și nu numai, care creează și testează diferite gadgeturi și tehnologii, potrivit jurnaliștilor Financial Times care vorbesc într-un articol detaliat despre interesul tot mai mare al gigantului din Cupertino în domeniul realității virtuale, ținând cont și de ultimele achiziții de companii și angajări.
Se pare că sute de angajați Apple fac parte dintr-o „unitate secretă de cercetare” care explorează diferite tehnologii de realitate virtuală și realitate augumentată. O parte din această echipă este formată din experți care au ajuns la Apple în urma fuziunii firmei la care lucrau cu compania americană, în timp ce o altă parte este formată din angajați „furați” de la Microsoft sau Lytro – compania care a dezvoltat Immerge, o cameră „Câmp de lumină”, capabilă să combine acțiunea live cu grafica, computerizată pentru o experiență de realitate virtuală de tip „acțiune în direct”. De asemenea, compania Apple l-a angajat pe cel care este considerat a fi unul dintre cei mai mari experți în realitate virtuală din Statele Unite ale Americii, Doug Bowman.
În privința firmelor din domeniu achiziționate de către Apple pentru acest proiect secret, pe lângă Metaio, Faceshift și Emotient, compania Apple ar mai fi achiziționat de curând și Flyby Media, un startup care lucra la tehnologii de realitate augumentată. Flyby Media a creat o aplicație care funcționa cu telefonul Google „Project Tango” folosindu-i senzorii 3D, pentru a atașa mesajele obiectelor din natură, care erau apoi posibil de vizualizat de pe unul dintre dispozitivele Google compatibile.
Una dintre cele mai importante realizări ale echipei Apple de realitate augumentată/virtuală este construcția unui prototip de gadget de realitate virtuală care este similar cu Oculus Rift și Hololens (gadgetul Google). Se pare că gigantul american se inspiră mai mult din ideea care a stat în spatele Oculus Rift, în ultimele luni construind diferite prototipuri de gadgeturi similare acestuia, dar cu funcționalități diferite/suplimentare.
Momentan nu se știe dacă și când ceea ce lucrează inginerii echipei secrete Apple în domeniul realității virtuale va trece de faza de prototip sau proiect în curs de dezvoltare și se va transforma într-un produs finit. Se poate ca tehnologiile dezvoltate de această echipă numeroasă să fie integrate în viitoare produse Apple, cum ar fi mașina Apple. Totuși, în cazul în care nu știați deja, Apple lucrează în secret la foarte multe tehnologii și produse care însă nu vor fi lansate niciodată.
În momentul de față Apple deține o mulțime de brevete de invenție în domeniul realității virtuale, acestea arătându-ne că interesul Apple de a dezvolta un produs care să includă tehnologiile patentate este unul mai vechi.
Interesant este că articolul celor de la Financial Times vine la numai câteva zile după ce directorul general al Apple, Tim Cook, a răspuns unei întrebări legate de potențialul pe care îl au produsele de realitate virtuală. Atunci el afirma că nu vede produsele de realitate virtuală ca fiind unele provenind dintr-o categorie de nișă, descriindu-le totodată ca fiind „foarte cool” și având o serie de aplicații interesante.