Apple se așteaptă ca iPhone să înregistreze o scădere în vânzări pentru prima dată în istorie

0
1116
Foto: Bloomberg

În cadrul teleconferinței organizate cu scopul de a prezenta și discuta rezultatele financiare ale Apple pe ultimul trimestru al anului fiscal 2015, directorul general al companiei din Cupertino, Tim Cook, a afirmat că vânzările de iPhone vor scădea cel mai probabil în trimestrul fiscal actual (perioada ianuarie-martie), marcând astfel prima scădere trimestrială de la un an la altul pe care acest produs o va înregistra de la lansarea să din anul 2007. Această scădere va avea loc însă numai dacă Apple va vinde mai puțin de 61,2 milioane de iPhone-uri în trimestrul actual, lucru foarte probabil, în opinia lui Cook.

Apple previzionează că în trimestrul fiscal 1 al anului 2016 va înregistra încasări totale curpinse între 50 și 53 de miliarde de dolari, acestea urmând a fi mai mici cu cel puțin 5 miliarde de dolari comparativ cu același trimestru fiscal al anului trecut (când a încasat 58 de miliarde de dolari. Dacă se va întâmpla această scădere a încasărilor, Apple va înregistra și prima scădere anuală în cifra de afaceri din ultimii treisprezece ani. Din 2003 încoace, compania Apple a înregistrat peste 50 de trimestre fiscale cu creștere anuală a veniturilor.

Problema cea mare a Apple sunt turbulențele generate în piețele financiare, care au dus la devalorizarea multor monede. Dolarul american foarte puternic face situația companiei Apple extrem de dificilă, deoarece își raportează rezultatele financiare în dolari, în timp ce peste 66% dintre operațiunile sale se desfășoară peste Oceane. Astfel, fiecare 100$ câștigați de către Apple într-o altă țară decât SUA în trimestrul 4 din 2014 valorau 85$ americani în același trimestru din 2015.

Analiștii americani au prezis faptul că iPhone va înregistra prima scădere în vânzări în trimestrul fiscal curent (comparativ cu același trimestru de anul trecut), punând acest lucru și pe seama iPhone 6s și a iPhone 6s Plus, care nu au reușit să depășească vânzările uriașe de iPhone 6 și iPhone 6 Plus de anul trecut.

De fapt, cele mai recente dispozitive iPhone nu i-au adus companiei Apple decât o foarte mică creștere în vânzări trimestrul fiscal trecut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Vorbim despre cea mai mică creștere a vânzărilor de iPhone de la un trimestru la altul, de la lansarea iPhone din 2007. În T4 2015, compania Apple a vândut 74,8 milioane de iPhone-uri, cu numai 300.000 de unități mai mult decât vindea în aceeași perioadă a anului 2014.

Totuși, Tim Cook a declarat că 60% dintre cei care au dețin un iPhone anterior iPhone 6 /6 Plus nu au făcut upgrade la cele mai recente modele, ceea ce înseamnă că există un număr foarte mare de posesori de iPhone care ar putea face upgrade la viitoarele modele (sau chiar 6s/6s Plus) în perioada următoare.

Cei de la Apple rămân optimiști în privința viitorului iPhone, chiar dacă va înregistra o scădere a vânzărilor în trimestrul fiscal curent. Chiar dacă gigantul american va vinde între 45 și 50 de milioane de iPhone-uri în acest trimestru (atât cât așteaptă), ea tot va înregistra încasări mai mari de la acest singur produs decât vor înregistra celelalte companii de la toate produsele pe care le comercializează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.