Compania Apple are în acest moment mai mulți bani decât orice altă companie din lume, însă acesta ar putea fi un nou motiv de îngrijorare pentru gigantul american.
Pe data de 30 iunie, compania americană avea lichidități și titluri vandabile în valoare de 202 miliarde de dolari, potrivit comunicatului de presă emis aseară cu scopul de a anunța rezultatele financiare pe trimestrul 2 al anului fiscal 2015. Or pentru prima dată în istoria companiei americane, rezerva monetară a sa a depășit 200 de miliarde de dolari și este destul de greu, dacă nu imposibil, să ne imaginăm cât înseamnă această sumă și ce putere poate avea compania care o deține. Prin comparație, Google avea la sfârșitul trimestrului fiscal trecut 62 de miliarde de dolari în lichidități și titluri vandabile.
O rezervă monetară atât de mare nu este însă un motiv de liniște pentru Apple, a cărei acțiuni au scăzut destul de mult aseară, după anunțarea rezultatelor financiare pe trimestrul trecut – mai ales din cauza faptului că nu a atins sau depășit toate previziunile analiștilor de pe Wall Street. Compania americană știe acest lucru și a încercat să își cheltuie rezerva monetară pe programul de răscumpărare a acțiunilor și pe dezvoltarea de noi produse, cum ar fi Apple Watch sau, mai nou, o mașină electrică. Și chiar dacă gigantul american a cheltuit numai trimestrul trecut 13 miliarde de dolari pe programul de răscumpărare a acțiunilor, profitul net de 10,7 miliarde dolari a ajutat-o să crească rezerva monetară.
Principalele probleme ale companiei americane cu această rezervă monetară sunt acționarii activiști, care vor încerca să pună presiune pe Apple să cheltuiască mai mulți bani (mai ales pe programele de răscumpărare a acțiunilor) și faptul că cei mai mulți bani sunt în afara granițelor Statelor Unite ale Americii (la finele anului trecut, compania americană avea 158 miliarde dolari lichidități în afara SUA).