iTunes Radio și Apple Music ar putea să fie disponibile în mai multe țări

0
558

Viitorul serviciu de streaming audio pe care Apple îl dezvoltă pe fundamentele Beats Music și care este supranumit „Apple Music”, alături de iTunes Radio, urmează să fie disponibile în curând într-un număr mai mare de țări. La fel ca și Beats Music, iTunes Radio este disponibil încă de la lansarea din 2013 numai în SUA și Australia, iar utilizatorii din celelalte țări așteaptă să îl poată accesa și ei folosindu-și ID-urile Apple.

Cum în trecut au mai extistat informații potrivit cărora disponibilitatea iTunes Radio va fi extinsă în noi țări odată cu lansarea Apple Music, astăzi cei de la Billboard vorbesc despre una dintre țările în care cele două servicii (probabil) vor fi în curând lansate. Este vorba despre Rusia, unde, potrivit ziarelor locale, casele de discuri de top poartă negocieri cu Apple de ceva timp în vederea aducerii în această țară a noului serviciu, în același moment în care va fi disponibil și în SUA, spre exemplu. Se pare că gigantul american dorește să încheie acorduri cu casele de discuri locale care ar urma să îi extindă drepturile digitale asupra serviciilor de streaming. Iar acest lucru nu ar fi imposibil în condițiile în care versiunea pentru Rusia a iTunes oferă utilizatorilor acces la muzică și iTunes Match, semn că Apple are încheiate deja unele contracte ce îi permit să vândă și partajeze conținut digital aici.

itunes radio muzicaTrebuie menționat, totuși, că Billboard nu face referire exactă la iTunes Radio, ci numai la noul serviciu de streaming audio al Apple, însă este prea puțin posibil ca acesta să fie lansat în țări în care iTunes Radio nu este disponibil (ținând cont și de informații mai vechi). Liderii Apple spuneau încă de la lansarea din 2013 a serviciului că una dintre principalele lor priorități este aceea de a extinde disponibilitatea iTunes Radio în cât mai multe țări, promițând inițial să îl lanseze în lunile următoare în peste 100 de țări. Nici acum nu se știu însă motivele pentru care disponibilitatea iTunes Radio nu a fost extinsă de la lansare decât într-o singură țară – Australia, însă este clar că serviciul nu va rămâne disponibil exclusiv pentru SUA și țara care ocupă singură un continent.

Lansarea Apple Music va însemna și refacerea iTunes Radio, Apple angajând deja multiple persoane (inclusiv cunoscuți DJ) care să ajute la îmbunătățirea acestui serviciu și la atragerea mai multor utilizatori. Și chiar dacă Apple Music va influența din mai multe puncte de vedere iTunes Radio, există șanse mici să îl influențeze și în privința prețului, în condițiile în care serviciul de streaming audio din 2013 este disponobil gratuit, iar cel care urmează să fie lansat luna viitoare va fi disponibil pe bază de abonament.

Cât despre disponibilitatea în România a celor două servicii, probabil că vor mai trece luni/ani până când Apple ni le va oferi, cu toate că lansarea în țări precum Rusia ne face să fim optimiști în privința lansării de la noi din țară.

Atât iTunes Radio reîmprospătat, cât și Apple Music urmează să fie lansate la WWDC 2015, pe 8 iunie, și să fie disponibil în versiunile iOS începând cu iOS 8.4.

- Reclamă -