Deși iOS 9 și OS X 10.11 vor fi prezentate peste trei săptămâni la conferința anuală a Apple cu dezvoltatorii de aplicații, WWDC 2015, am auzit până în momentul de față foarte puține detalii cu privire la conținutul nou pe care actualizările aduse celor două sisteme de operare îl vor aduce. Astăzi însă una dintre noutățile mai degrabă minore ale acestor actualizări a ieșit la iveală.
Chiar dacă nu intenționează să reîmprospăteze din nou aspectul sistemelor de operare (și bine face, ținând cont că au trecut abia doi ani de când a făcut-o ultima dată pe iOS și numai un an de când a făcut-o în cazul OS X), se pare că Apple dorește totuși să schimbe din nou fontul sistemelor. de operare. Actualul Helvetica Neue utilizat în iOS 7 și iOS 8, precum și OS X 10.10 Yosemite urmează să fie înlocuit cu fontul „San Francisco”, pe care compania Apple îl folosește deja în sistemul de operare pentru Apple Watch. Acest font urmează să fie utilizat pentru articolele din meniu, numele aplicațiilor, textele afișate de acestea, deci aproape peste tot în interiorul sistemelor de operare.
Utilizarea fontului subțire Helvetica Neue în iOS 7 i-a adus companiei Apple critici aspre din partea utilizatorilor nemulțumiți că s-a optat pentru un font care pune pe primul loc claritatea și nu lizibilitatea, astfel că textele au devenit pentru mulți utilizatori mai dificil de citit decât înainte. Potrivit 9to5Mac, fontul San Francisco este văzut de inginerii și liderii Apple ca fiind o rezolvare a acestei probleme, deși unii dintre aceștia par să nu fie prea mulțumiți de aspectul său pe ecranele care nu sunt Retina.
Aducând litere tipografice „grotești” înguste ce nu sunt asemănătoare celor din Helvetica Neue, San Francisco este primul set nou de caractere pe care compania Apple l-a creat în ultimii 20 de ani. În cazul în care nu știați deja, în anii ’80 și ’90, compania Apple folosea în sistemul de operare pentru Macintosh o serie de fonturi ce erau create intern. Tradiția a durat până la începutul anilor ’90, când compania a încetat să mai folosească graficieni care să îi deseneze noi fonturi.
Fonturile create în interiorul Apple purtau adesea nume de orașe importante, cum ar fi Chicago, New York, Geneva, Monaco și Cairo, așa că San Francisco ar putea să fie un tribut adus de companie fonturilor din acea perioadă. Un aspect important ce merită menționat este acela că graficiana Susan Kare, care a conceput aceste fonturi, a creat în 1984 un set de caractere intitulat „San Francisco”, însă acesta arată complet diferit de setul cu care a venit compania Apple 30 de ani mai târziu.
Dacă denumirea poate să fie considerată un tribut adus seturilor de caractere create de angajații săi în urmă cu 20-30 de ani, destinația noului font San Francisco este una clară – dispozitivele moderne. Compania Apple a conceput acest set de caractere în special pentru ecranele mici, cum este cel al Apple Watch, unde a efectuat și o spațiere mai mare între litere pentru a face cuvintele mai ușor de citit pe mână. Apoi, l-a utilizat chiar și pe tastatura noului MacBook cu ecran Retina de 12 inchi, alimentând ideea că el va fi folosit pe viitor și în OS X sau iOS.
Așadar, se prea poate ca pe data de 8 iunie, atunci când va avea loc conferința principală de la WWDC 2015, Apple să ne prezinte noile versiuni ale iOS și OS X, versiuni care să aibă noul font.