iOS 9 urmează să vină cu aplicația „Casă” – îți va permite să controlezi accesoriile inteligente dintr-un singur loc

0
769

homekit

Deși până acum nu s-a vorbit prea mult despre noutățile pe care le va aduce iOS 9, se pare că apropriindu-ne tot mai mult de data la care va fi prezentat (8 iunie), tot mai multe caracteristici noi încep să iasă la iveală. După ce am aflat de la el că iOS 9 (precum și OS X 10.11) vor folosi fontul San Francisco introdus de către Apple în Watch, acum Mark Gurman vine cu detalii despre o noutate importantă a sistemului de operare. Este vorba despre o nouă aplicație care se va numi „Casă” („Home”) și care va oferi utilizatorilor posibilitatea de a descoperi, administra în mod sigur și controla accesoriile inteligente de acasă compatibile HomeKit direct de pe iPhone. Totul va fi posibil prin intermediul unui Apple TV, care va funcționa ca și un centru pentru dispozitivele HomeKit conectate, după cum am aflat în trecut.

HomeKit a fost anunțat de către Apple la conferința principală de la WWDC 2014 și era descris ca fiind un framework software care va permite dispozitivelor iPhone să comunice și controleze accesoriile inteligente de acasă (cum ar fi, de exemplu, încuietorile de la uși, prizele, aparatele de aer condiționat, becurile și multe altele). Dar cu toate că a fost prezentat de ceva vreme, accesoriile compatibile HomeKit nu au fost lansate pe piață, iar acest lucru i se datorează companiei americane, care însă a confirmat recent că primele dispozitive HomeKit vor fi disponibile din iunie.

Fiindcă framework-ul HealthKit, prezentat odată cu HomeKit, a primit o aplicație de unde să poți vedea toate datele venite de la aplicații și accesoriile conectate la iPhone, era oarecum bizar ca Apple să nu facă același lucru și pentru accesoriile de acasă. Iar din descrierea furnizată de sursele lui Gurman, se pare că această aplicație „Casă” va fi mai complexă decât existenta aplicație „Sănătate”. Ea urmează să permită utilizatorilor de iPhone să descopere și să configureze accesoriile compatibile HomeKit, să creeze reprezentări virtuale ale camerelor din casă pentru a găsi mai rapid accesoriile ce vor să fie controlate, să utilizeze Apple TV ca și un centru de conectare a accesoriilor HomeKit și să ofere o serie de pagini care să ajute utilizatorii să descopere noi aplicații și dispozitive care să le facă viața mai ușoară.

Introducerea noii aplicații în prima versiune a iOS 9 nu este însă un lucru chiar bătut în cuie, mai adaugă același Mark Gurman. Acesta susține că deși Apple dorește să o prezinte la conferința de la începutul lunii viitoare, aplicația nu este finalizată, așa că s-ar putea să nici nu fie oferită în primele versiuni beta și nici măcar în prima versiune a iOS 9, 9.0. Iar dacă finalizarea aplicației în timp util nu va fi posibilă, atunci Apple va promova mai intens alternativele de control a accesoriilor compatibile cu HomeKit. Vorbim, desigur, despre Siri și aplicațiile însoțitoare ale fiecărui accesoriu, publicate de dezvoltatorii lui.

- Reclamă -