Planetele s-au aliniat în sfârșit.

În urmă cu câțiva ani, cine ar fi crezut că vreodată Google va lansa un telefon cu ecran mai mare de 5 inchi? Darămite Apple… Doar dacă ascultai declarațiile unor oficiali ai celor două companii, nu credeai că vei apuca ziua în care ei vor lansa două phablete.

2014 a fost însă anul surprizelor plăcute. Iar după ce Apple a lansat un telefon gigant, Google nu putea să stea doar să privească succesul marelui rival. Prin lansarea iPhone 6 Plus și a Google Nexus 6 cei doi giganți din California i s-au alăturat companiei Samsung pe o piață pe care sud-coreenii au inventat-o și care a avut succes până acum. Piața phableturilor.

Deși încep să îmi placă tot mai mult telefoanele din această piață, urăsc denumirea ei și a terminalelor care se încadrează aici. Phabletă mi se pare unul dintre cele mai urâte cuvinte, un cuvânt pe care nu pot să îl rostesc fără a-mi cere scuze sau fără o condiție anume. Din nefericire însă este singurul cuvânt care descrie corect aceste dispozitive gigantice care nu-s nici telefoane, dar nici tablete. Un cuvânt scurt care implică acel obiect la care vrei să te referi făcând o economie de cuvinte. Un cuvânt care descrie mai rapid și mai corect dispozitivele decât o face expresia ”telefon gigantic”. Pentru că o phabletă nu este tocmai un telefon.

Iar iPhone 6 Plus și Google Nexus 6 sunt phablete, în adevăratul sens al acestui cuvânt. Sunt două dispozitive pe care nu le vei alege dacă vrei un telefon și nici dacă vrei o tabletă. Le vei alege doar dacă vrei ceva care să facă ambele lucruri poate la fel de bine sau mai bine. Ceva pe care îl ai mereu cu tine și pe care nu îl ții doar ca să telefonezi, să trimiți mesaje sau să intri pe Facebook. Ceva pe care îl vei lua dacă vrei mai mult.

Până acum poate că doar Samsung era singurul lucru care îți venea în minte când auzeai termenul de phabletă. De acum, Apple și Google sunt alte două denumiri care vor fi sinonime acestui cuvânt. Sunt alte două companii care au venit să îți facă alegerea mai grea atunci când cauți un telefon cu ecran de peste 5-5,5 inchi. Pentru că primele lor dispozitive sunt cel puțin la fel de bune precum cea mai recentă phabletă a Samsung – Galaxy Note 4.

În cazul în care ești în căutarea unei phablete, atunci Nexus 6 și iPhone 6 Plus ar trebui să fie pe lista cu opțiuni, alături de Samsung Galaxy Note 4. Și cum o comparație detaliată între iPhone 6 Plus și Samsung Galaxy Note 4 am făcut deja, haideți să vedem dacă Nexus 6 se ridică sau întrece iPhone 6 Plus.

La fel ca și orice altă comparație și pe aceasta trebuie să o încep cu un tabel comparativ pentru specificațiile tehnice ale iPhone 6 Plus și Google Nexus 6. Nu că ar conta în vreun fel. Dar sunt mult prea mulți aceia care nu pot trece peste specificațiile tehnice. Peste o banală listă cu cifre și înșiruiri de cuvinte. Și nici nu pot înțelege că mai mare nu înseamnă neapărat mai bun.

iPhone 6 PlusGoogle Nexus 6
Sistem de operareiOS 8.1.3Android 5.0.1 Lollipop
Lungime158,1 mm159,1 mm
Lățime77,8 mm82,9 mm
Grosime7,1 mm10,06 mm
Greutate172g184g
CuloriGri stelar / argintiu /auriuMidnight Blue, Cloud White
Dimensiune ecran5,5 inchi6,0 inchi
Rezoluție ecran1920x1080 (401 ppi)
2560x1440 pixeli (493 ppi)
Tip de ecranIPS LED (protejat cu panou din sticlă intarită cu ioni)AMOLED
Cip (procesor)Apple A8 pe 64 de biți dual-core la 1,4 GHz + coprocesor de mișcare Apple M8
RAM 1 GB
CPU Qualcomm Snapdragon 805 la 2,7 GHz și GPU Adreno 420
RAM - 3 GB
Spațiu de stocare16 GB / 64 GB / 128 GB32 GB / 64 GB
CelularGSM/EDGE
UMTS/HSPA+/DC-HSDPA
LTE - Categoria 4 / VoLTE
GSM/EDGE
UMTS/HSPA+/DC-HSDPA
LTE - Categoria 6
Wi-Fi802.11a/b/g/n/ac
Apleuri telefonice Wi-Fi
802.11a/b/g/n/ac
Bluetoothv4.0 LEv4.1 LE
NFCDaDa
Cameră iSight (principală)8 megapixeli cu pixeli de 1,5µ
Diafragmă ƒ/2,2
Protecție a lentilei cu cristal de safir
Bliț True Tone
Stabilizator optic de imagine
13 megapixeli cu pixeli de 1,13µ
Diafragmă ƒ/2,0
Bliț cu două LED-uri
Stabilizator optic de imagine
Înregistrare videoÎnregistrare video HD la 1080p 30 sau 60 de cadre/s
Bliț True Tone
Video în slow-motion la 120 sau 240 cadre pe secunda
Stabilizare video cinematică
Autofocalizare continuă în timpul filmării
Detectare facială
Zoom 3x
Geoetichetare video
Înregistrare video UHD (4k) la 2160p cu 30 cps sau 1080p cu 30 ori 60 de cadre/s
Bliț cu un singur LED
Video în slow-motion la 120 cadre pe secundă
Detectare facială
Zoom 8x
Cameră FaceTime (frontală)Poze de 1.2MP (1280x960)
Diafragmă f/2,2
Înregistrare video HD (720p)
Poze de 2MP
Diafragmă f/2,2
Înregistrare video până la Full HD (1080p)
BaterieLitiu-ion reîncărcabilă încorporată
Capacitate: 2915 mAh
Litiu-ion reîncărcabilă încorporată
Capacitate: 3220 mAh
PrețRomânia: de la 3599 leiRomânia: 2999 lei
DisponibilitateDisponibilDisponibil

Cei care se numără printre utilizatorii care-și iau un anume telefon doar pentru că nu are cameră de 5 megapixeli, ci are de 8 megapixeli sau nu are 1 GB de RAM, ci 3 GB, atunci pot să citească tabelul de mai sus, să îl listeze, să cumpere, eventual, Nexus 6 și să meargă în fața tuturor cu lista pentru a le arăta ce alegere bună au făcut.

În cazul în care tu nu ești unul dintre aceia pentru care comparațiile de clasa a 3-a între două numere reprezintă totul și ai înțeles că specificațiile pot fi de multe ori irelevante, atunci te invităm să citești comparația și să vezi dacă și unde fiecare dispozitiv excelează sau ar mai putea fi îmbunătățit. Desigur, ambele terminale sunt foarte bune, au plusurile și minusurile lor și sunt ajutate mai mult sau mai puțin de sistemele de operare să funcționeze suficient de rapid și bine astfel încât experiența ta să fie cât mai bună.

Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (6)

[quote_center]Design[/quote_center]

Google și Apple apreciază foarte diferit designul produselor lor, fie că vorbim despre partea software sau despre hardware. Pentru Apple, modul în care arată și se simte un produs înseamnă foarte mult. Mai mult decât înseamnă aceleași lucruri pentru Google. Strategiile de design ale celor două companii se reflectă foarte bine în cele două phableturi lansate în 2014.

Adică, pe scurt, Google Nexus 6 nu impresionează cu nimic. Arată aproape ca un telefon banal, din clasa mijlocie sau chiar cea de jos. iPhone 6 Plus este în schimb telefonul cu factorul ”uau!” mulțumită carcasei sale unibody din aluminiu și a atenției cu care se îmbină toate elementele, a finisajelor superioare și – de ce să ne ascundem după degete – a mărului de pe spate.

Și pentru că tot veni vorba despre aspectul exterior, niciunul dintre cele două dispozitive nu mă impresionează cu adevărat. iPhone 6 Plus nu are un aspect la fel de plăcut ca și multe dintre modelele anterioare de iPhone și asta poate din cauza acelor bucăți din plastic care adăpostesc antenele. Ele par că au fost uitate acolo de designeri după ce au finalizat schițele produsului. Un alt element al carcasei iPhone care ar putea să îi deranjeze pe unii utilizatori este camera ieșită în relief cu câteva zeci de microni (eu o privesc ca pe un element interesant al designului celor mai noi iPhone-uri). Nexus 6, în schimb, nu are ”dungi” pe carcasă, nici cameră ieșită în relief și, la fel ca și iPhone 6 Plus, are un aspect complet diferit de celelalte modele din seria Nexus. El ne amintește mai degrabă de Motorola Moto G, nu pentru că Google copiază Motorola, ci pentru că această companie a produs în 2014 dispozitivul gigantului din Mountain View și nu s-a mai obosit să schimbe prea multe. În mijlocul carcasei spate a Nexus 6 stă logoul Motorola (din motivul menționat mai sus), acesta fiind într-o adâncitură dintr-un motiv foarte simplu: acolo trebuia să stea cititorul de amprente al terminalului, dar s-a renunțat la el pentru că… Apple. În partea din față, Nexus 6, spre deosebire de iPhone 6 Plus, devine un telefon complet banal. Tot ce vei observa pe rama neagră a terminalului Google sunt două elemente ieșite în relief (în jurul lor sunt poziționate difuzoarele) și camera frontală. Atât. La iPhone 6 Plus, în schimb, Apple a păstrat șablonul (buton principal, receptor, cameră frontală și senzor de lumină ambientală – vizibil doar pe modelele cu panou frontal alb), așa că rama ecranului are un aspect plăcut mai ales grație unor elemente precum inelul metalic din jurul butonului principal.

Pe lângă panoul frontal și carcasa spate care, la ambele dispozitive conține camera principală, două blițuri și un microfon, trebuiesc remarcate și celelalte caracteristici. În partea superioară a carcasei Nexus 6 găsim jackul de 3,5 mm pentru căști și sertarul SIM. La iPhone, aici nu mai găsim nimic. În partea inferioară a ramei, la ambele terminale găsim portul de alimentare (Lightning, la iPhone, și microUSB, la Nexus). În plus, la iPhone 6 Plus găsim jackul de 3,5 mm pentru căști, un microfon și difuzorul. În partea laterală stângă, la iPhone 6 Plus se află butoanele de control a volumului și comutatorul modului Silențios, în timp ce la Nexus nu se găsește nimic. În partea laterală dreaptă, la ambele terminale se găsește un buton pentru Adormire/trezire, iar la Nexus avem, în plus, butoanele pentru controlul volumului. google nexus 6 #itutorial.ro (2)Trecând peste faptul că butoanele sunt mult mai bine finisate la iPhone, la Nexus sunt amplasate groaznic. Serios, mai rău decât atât nici că puteau fi amplasate. Nu știu cine de la Motorola a avut ”geniala” idee de a pune butoanele de volum la câteva zeci de milimetri mai jos decât butonul de adormire/trezire, dar cu siguranță nu s-a gândit că de multe ori le vei atinge accidental. Deși are o textură diferită de butonul pentru volum, cel pentru adormire/trezire va fi atins accidental de multe ori, atunci când vrei să controlezi volumul sau să capturezi o poză, la fel cum și cele de volum pot fi uneori atinse când vrei să blochezi/deblochezi ecranul.

iPhone 6 Plus nu are doar un aspect mai plăcut și butoane mai bine amplasate decât Nexus 6, ci și o calitate a construcției per total mai bună. Iar acest lucru este firesc din moment ce întreaga carcasă a terminalului Apple este construită din aluminiu foarte bine finisat, iar carcasa Nexus 6 este construită din plastic, având doar rama din metal. Un detaliu semnificativ care ține și de calitatea construcției este panoul frontal care, la ambele terminale, este rotunjit pe margini pentru a se îmbina mai bine. iPhone 6 Plus are un panou frontal mult mai rotunjit, la fel și marginile, motiv pentru care se simte foarte bine în mână și este plăcut, chiar dacă îl ții mai mult timp. Nexus 6 nu are o ramă rotunjită, ci dreaptă, cu o formă destul de interesantă, fiind mai groasă în partea de mijloc și mai subțire pe capete. Această formă este preluată și de carcasa spate, care este mai groasă în zona de mijloc și mai subțire spre ramă (care, apropo, este mult mai subțire decât la iPhone 6 Plus). Forma Google Nexus 6 face terminalul mai ergonomic și mai ușor de ridicat de pe suprafețele drepte decât iPhone 6 Plus. De asemenea, terminalul companiei Google este mai puțin alunecos decât cel creat de Apple – deși trebuie specificat că ambele pot aluneca destul de tare din cauza carcaselor rotunjite.

Legat de carcasă, nu putem omite paleta de culori în care vin cele două dispozitive. iPhone 6 Plus este disponibil pe gri stelar (+negru), argintiu (+alb) și auriu (+alb). Google Nexus 6, în schimb, este disponibil doar în două culori: midnight blue (+negru) și cloud white (+negru). Notă: versiunile testate sunt gri stelar (iPhone 6 Plus) și midnight blue (Nexus 6). De apreciat este că Google, spre deosebire de Samsung, nu a lansat o versiune aurie, doar pentru că așa a făcut-o Apple. Mai puțin grozav este faptul că la Nexus 6 panoul frontal nu este disponibil pe alb, iar în cazul versiunii albe a dispozitivului va deranja acest aspect.

google nexus 6 #itutorial.roDimensiunile celor două terminale sunt relativ similare, până la un anumit punct. iPhone 6 Plus are 158,1 mm lungime, 77,8 mm lățime și 7,1 mm grosime, cântărind 172 de grame. Nexus 6 este, în schimb, mai mare, mai lat, mai gros și mai greu – 159,2 mm lungime, 82,9 mm lățime, 10 mm grosime și cântărește 184 de grame. Diferența așa de mică între dimensiunile dispozitivelor – mai ales în ceea ce privește lungimea și lățimea, este una surprinzătoare în condițiile în care telefonul celor de la Google are ecran cu o diagonală de 6 inchi, iar iPhone 6 Plus are un ecran de 5,5 inchi, deci cu 0,5 inchi mai mic. Așa cum am mai spus-o în câteva rânduri, Apple putea să încerce să facă iPhone-ul 6 Plus măcar mai scund, reducând rama ecranului în părțile superioară și inferioară. La rândul ei, Google putea și ea să-și dea mai mult silința și să facă Nexus 6 mai subțire. Ba nu! Mult mai subțire! La 10 mm, Nexus 6 este un telefon gros din orice punct l-ai privi și chiar dacă încearcă să fure puțin prin forma rotunjită a carcasei, nu are cum să nu te deranjeze această grosime. Mai ales dacă în ultimii ani ai folosit un iPhone… În privința greutății, ambele dispozitive cântăresc destul de mult și, ținând cont de dimensiuni, ele ar fi putut fi mai ușoare (dacă ții oricare dintre cele două dispozitive în mână pe o perioadă mai lungă de timp, mâna îți va obosi și vei căuta un loc în care să le sprijini).google nexus 6 #itutorial.ro (5)

Dimensiunile afectează în mod direct portabilitatea. Ambele terminale sunt nu mari, ci foarte mari, așa că unele persoane s-ar putea să nu găsească loc în care să le poată purta – mai ales vara. Personal, nu am găsit pantaloni în care să nu îmi încapă unul dintre cele două dispozitive, însă nici buzunare atât de mari încât să nu le simt, mai ales când mă așez pe scaun. Legat de purtatul în buzunarul din față al terminalelor, mi s-a părut că Nexus 6 este mai ușor decât iPhone 6 Plus, iar la mers nici măcar nu l-am putut simți (spre deosebire de iPhone 6 Plus, care știi când îl ai în buzunar și când nu). Aceeași situație am întâmpinat-o și atunci când m-am așezat pe diferite tipuri de scaune, Nexus-ul deranjând mai puțin la flexarea piciorului și fiind mai plăcut decât iPhone-ul atunci când petreci mai multe zeci de minute pe un scaun.

Ușurința de utilizare cu o singură mână este și ea afectată direct de dimensiunile celor două dispozitive. Ecranele mari fac imposibilă folosirea cu o mână a terminalelor și, spre surprinderea mea, Android-ul de pe Nexus 6 nu a fost deloc optimizat de Google pentru ecranul pe care îl are. Mai multe despre utilizarea cu o mână vom vorbi în secțiunea Software.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (12)

Așadar, la exterior ambele dispozitive au minusurile și plusurile lor. Personal, consider că iPhone 6 Plus are un aspect mai plăcut la exterior decât Nexus 6 – n. acele elemente mai puțin plăcute, cum ar fi liniile sau camera ieșită în relief, nu deranjează prea tare după câteva zile de utilizare -, dar și o calitate mai bună mulțumită materialelor folosite de Apple și atenției la finisaje. Tot iPhone 6 Plus are butoanele mai bine amplasate, carcasa nu este un magnet de amprente la fel de mare ca și cea a Nexus, iar paleta și combinațiile Apple de culori sunt mai plăcute. Pe de altă parte, îmi place că Nexus 6 este mai plăcut atunci când îl porți în buzunar și nu alunecă din mână la fel ca și iPhone 6 Plus. De asemenea, trebuie să menționez că la ambele dispozitive îmi place că sunt rezistente și au o construcție solidă.

Notă: Un aspect dezamăgitor la terminalul testat este faptul că unele litere ale logoului Nexus încep să se dezlipească pe margini. Am observat acest lucru la curățarea dispozitivului.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro

[quote_center]Ecranul[/quote_center]

Poarta către software o reprezintă ecranul, și fiecare dintre noi își dorește ca terminalul său să aibă un ecran cât mai bun. Iar iPhone 6 Plus și Nexus 6 sunt două terminale cu ecrane nu bune, ci foarte bune. La 6 inchi, cu o rezoluție Quad HD – 2560 x 1440 pixeli și o densitate de 493 pixeli pe inch, terminalul Google stă însă mai bine pe hârtie decât iPhone-ul al cărui ecran de 5,5 inchi are o rezoluție Full HD – 1920 x 1080 pixei și o densitate de 401 pixeli per inch. Dar să nu ne grăbim să tragem concluziile.

Google Nexus 6 are un ecran AMOLED, ceea ce înseamnă că oferă o paletă de culori puternice foarte bogate, dar și un negru pur. iPhone 6 Plus rămâne la tehnologia LCD IPS, care înseamnă că reproduce culorile mai fidel, însă ele nu mai sunt așa de puternice, iar negrul este ceva mai apropriat de un gri închis. Un alt avantaj al ecranului IPS Retina HD de pe iPhone 6 Plus este luminozitatea, care este semnificativ mai bună decât pe AMOLED.

Dar dintre cele două dispozitive, cu certitudine Nexus 6 are un ecran care își va fura privirea, având în vedere rezoluția foarte mare și culorile foarte puternice. Dar aici intervin câteva probleme. În primul rând, ecranul dispozitivului este supra-saturat (nu chiar la fel de supra-saturat ca și pe Samsung Note 4, de exemplu). Roșul este mai roșu, albastrul mai albastru, negrul mai nergu și albul mai… galben. Acest lucru nu deranjează cu nimic în aplicații, la vizualizarea de pictograme și nu numai, însă reprezintă o mică problemă atunci când urmărești fotografii – deoarece nimic din ce este în ele nu mai arată natural – dar și după ce îți iei ochii din ecran și te uiți împrejurul tău unde totul va părea brusc desaturat. O altă problemă care mă deranjează foarte tare la ecranul Google Nexus este legată de unghiurile de vizualizare și de urmărirea ecranului pe lumină foarte puternică. Ecranul arată perfect dacă îl privești frontal, dar în momentul în care începi să îl înclini, își pierde constant din claritate până ajunge să aibă o tentă verziuie, dacă îl ții foarte înclinat ori dacă îl privești dintr-un unghi mai mare. De asemenea, soarele puternic va afecta vizibilitatea ecranului, iar acesta nu este un lucru prea bun. Dar nimic nu mă dezamăgește așa de tare ca și tenta rozalie pe care o capătă ecranul atunci când a fost setată o luminozitate foarte redusă. În momentul în care ai redus luminozitatea sub 50%, tot ceea ce este afișat pe ecran va avea aplicat parcă un filtru roz, care este oribil. Din punctul meu de vedere, acest lucru este inadmisibil și nu mă-ncântă deloc că trebuie să folosesc ecranul la o luminozitate mai mare, chiar dacă sunt într-o încăpere întunecată.iphone 6 plus #itutorial.ro

iPhone 6 Plus nu are un ecran atât de spectaculos, cu rezoluție de iPad cu ecran Retina, și păstrează o tehnologie mai veche, dar care a fost constant îmbunătățită de Apple. Desigur, culorile nu sunt chiar atât de spectaculoase pe iPhone ca și pe Nexus 6, iar dacă faci trecerea bruscă de la un telefon la altul, ți se va părea că pe iPhone totul este mai decolorat. Problema mai mare a ecranului Retina este la afișarea culorii negre, deoarece aceasta este un gri, spre deosebire de AMOLED unde negrul de pe ecran este la fel ca și negrul ramei ecranului. Chiar și așa, atunci când urmărești fotografii sau imagini video, culorile sunt reproduse mult mai realist de ecranul iPhone decât de ecranul dispozitivului Motorola. În ceea ce privește unghiurile de vizualizare pe care ți le oferă ecranul Retina HD al iPhone 6 Plus, acestea sunt foarte mari grație unor pixeli cu sferă dublă care oferă imagini la fel de clare fie că privești dispozitivul frontal, fie că îl privești dintr-un unghi mare. De asemenea, ecranul iPhone nu este la fel de afectat de lumina solară și nici nu devine roz dacă reduci luminozitatea…

Personal mă deranjează destul de tare faptul că ecranul Nexus 6 oferă unghiuri de vizualizare foarte mici, capătă tenta rozalie la luminozitate scăzută, dar nu pot să nu remarc culorile puternice și frumoase afișate de AMOLED. Din aceste motive, aș prefera ecranul Retina al iPhone pentru vizualizarea de imagini și ecranul AMOLED pentru jocuri, aplicații și orice altceva nu are legătură cu lucruri preluate din lumea reală.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (2)

[quote_center]Hardware și performanțe[/quote_center]

La interior, Google Nexus 6 își surclasează adversarul din acest comparativ. Pe hârtie. Dacă iPhone 6 Plus are un cip dual-core Apple A8 pe 64 de biți, tactat la 1,4 GHz, 1 GB de RAM și 2 miliarde de tranzistori, în interiorul Google Nexus 6 găsim un cip quad-core Snapdragon 805 pe 32 de biți, tactat la 2,7 GHz, 3 GB de RAM și un GPU Adreno 420.

Da, pe hârtie iPhone 6 Plus este surclasat. Dar stau oare lucrurile la fel și în utilizarea de zi cu zi? Nici vorbă. Înainte de a vă prezenta experiența mea, putem urmări rezultatele unor teste făcute cu aplicații speciale.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (4)

Testul din Geekbench 3 ne arată că nucleele cipului Apple A8 sunt mai rapide decât cele ale Qualcomm Snapdragon, însă numărul mai mic face ca terminalul iPhone să piardă în fața celui creat de Motorola și Google. Mai precis, scorul pe un nucleu obținut de cipul Apple A8 din iPhone 6 Plus este de 1623 puncte, în timp ce scorul unui singur nucleu din procesorul Snapdragon 805 din Nexus 6 este de… .  Acest lucru contează mult, în condițiile în care multe dintre aplicațiile pe care noi le descărcăm nu folosesc decât un nucleu. În testul pe multi-

Antutu: Stânga - iPhone 6 Plus, Dreapta - Google Nexus 6
Antutu: Stânga – iPhone 6 Plus, Dreapta – Google Nexus 6

nuclee, distanța dintre cele două terminale este mult mai mare, în favoarea Nexus 6, care obține … puncte, față de cele 2904 puncte obținute în același test cu iPhone 6 Plus. În AnTuTu Benchmark, Nexus 6 a obținut un scor total de 49.931 puncte, în timp ce scorul obținut de iPhone 6 Plus este de 46154. În acest test, trebuie să precizez că Nexus 6 a câștigat la mai multe capitole, mai puțin la multitask, viteză RAM, grafică 3D și stocare. Trecând la teste privind GPU, GFX Bench ne arată că Nexus 6 înregistrează 27 de cadre pe secundă, în timp ce iPhone 6 înregistrează 41 de cadre pe secundă. O diferență destul de mare este și în testul GFX Bench T-Rex, unde Nexus 6 atinge 12 cadre pe secundă, iar iPhone 6 Plus 19 cps. În final, testul de viteză SunSpider pentru navigatoarele web, unde rezultatul mai mic este mai bun, afișează un rezultat de 791ms pe Nexus 6 și 369 ms pe iPhone 6 Plus.

Așadar, din testele de viteză observăm că pe partea de procesare și nu numai, Google Nexus 6 este ceva mai rapid decât iPhone 6 Plus, în timp ce terminalul Apple este mai rapid pe partea grafică și de navigare pe web. Rețineți că aceste rezultate pot fi uneori irelevante în condiții de utilizare zilnică, iar diferențele de pe hârtie și din teste nu sunt la fel de mari între cele două terminale atunci când vine vorba de utilizarea în lumea reală (în aplicații, jocuri și nu numai).

Eu am folosit cele două terminale în paralel în ultima săptămână, și nu vă pot spune decât că discrepanța dintre cele două terminale la capitolul performanțe nu este în lumea rală la fel de mare ca și pe hârtie. Înainte de a vă spune mai multe, menționez că pe iPhone 6 Plus am avut instalat iOS 8.1.3, în timp ce pe Nexus 6 am instalat Android 5.0.1, deci cele mai recente versiuni ale sistemelor de operare, care sunt disponibile pentru public.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (2)

Am fost surprins să văd că ambele terminale se mișcă bine, chiar foarte bine, sunt rapide, iar Android nu mai are, în mare parte, problemele cu care eram obișnuit. Ambele dispozitive răspund foarte prompt comenzilor pe care utilizatorul le dă și rareori îți este dat să sesizezi întârzieri în completarea unor acțiuni (sau ”lag-uri”, pentru vorbitorii de romgleză). Cel puțin iOS 8 pe iPhone 6 Plus rulează extrem de bine și fluid în cea mai recentă versiune, există loc de mai bine, dar nici nu se compară în privința performanțelor cu ce era în primele versiuni ale acestei actualizări (mai ales în cele de până la iOS 8.1.1). În cazul Android 5.0, schimbarea este mare și mai este de lucru pe ici pe colo, atunci când vine vorba de performanțe. În testele mele, am sesizat câteva probleme deranjante ale acestei versiuni de Android. În primul rând, animațiile reduc semnificativ rapiditatea cu care terminalul ar putea completa unele sarcini, făcând iPhone 6 Plus să pară mai rapid. În subsidiar, există o întârziere destul de mare de la atingerea unei pictograme și până la deschiderea aplicației selectate – practic, la majoritatea aplicațiilor, după ce ating o pictogramă stau câteva miimi de secundă sau chiar o secundă sau două până când terminalul îmi deschide aplicația (timp în care dispozitivul rămâne la același ecran). Alte erori sunt la derularea printre aplicațiile din meniul de multitasking, unde sunt întreruperi la derularea prin listele mai lungi, la rotirea ecranului în timp ce este redat conținut (pur și simplu, redarea se întrerupe când ai rotit ecranul, apoi este reluată automat) și nu numai. Desigur, în mare nu vorbim despre probleme majore, dar nici nu le putem trece cu vederea doar așa.

Ceea ce m-a surprins cu adevărat este rapiditatea cu care iPhone 6 Plus execută sarcinile, în comparație cu Nexus 6. Sincer să fiu, eram convins că Nexus-ul este mai rapid (dar nu cu mult) decât iPhone-ul, până când le-am pus unul lângă altul și am deschis aceleași aplicații. În acel moment am observat că aplicații precum Real Racing 3, FIFA 15, Facebook Pages Manager, Facebook (uneori), Google+, YouTube, Google Chrome, Muzică, Setări/Configurări, Telefon, Mesaje, Cameră, Poze, Flipboard, WhatsApp Messenger, Google Traducere, Foursquare, App Store/Magazin Google Play se deschid mai rapid pe iPhone 6 Plus decât pe Nexus 6. Și mai surprinzător este nu doar că aceleași aplicații preinstalate se deschid mai rapid pe iPhone decât pe Nexus, ci și că aplicațiile Google se deschid pe iPhone mai rapid decât pe Nexus. Desigur, există unele aplicații de la terți care se deschid mai rapid pe Nexus 6 decât pe iPhone 6 Plus. Printre acestea, se numără Facebook Messenger, Twitter, Vine, Instagram, Evernote și Dropbox.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (1)

Un lucru important de menționat este că performanțele iPhone 6 sunt clar afectate atunci când ai deja o aplicație deschisă pe fundal. Nexus 6 nu pare așa de afectat, deschizând la fel de rapid aplicațiile ca și când nu ar avea nicio altă aplicație ce rulează deja în fundal. Asta face ca unele dintre aplicațiile menționate mai sus să se deschidă mai rapid pe Nexus 6 chiar dacă în fundal rulează aceeași aplicație ca și pe iPhone. Cu toate acestea, iPhone 6 Plus va deschide aplicațiile din fundal mai rapid decât Nexus. Am deschis nu mai puțin de 16 aplicații, dintre cele menționate anterior, pe ambele dispozitive și am observat că, deși niciunul dintre terminale, nu reîncarcă aplicația, iPhone 6 Plus este mai rapid la redeschiderea ei.

În ceea ce privește navigarea pe web, am observat că atunci când nu sunt deschise file în fundal, Safari deschide paginile web mai rapid decât Google Chrome pe Nexus. Surprinzător sau nu, Google Chrome de pe iPhone încarcă și el majoritatea paginilor ceva mai rapid decât versiunea de pe Android (care, apropo, vine preinstalată). Diferența foarte mare între iPhone 6 Plus și Google Nexus 6 este mai ales la site-urile optimizate pentru mobil, deoarece ele sunt încărcate aproape instantaneu pe iPhone.

Legat de jocuri, iPhone 6 Plus se dovedește a fi mai rapid la deschiderea lor (mai ales dacă vrobim despre jocuri mari, cum ar fi Real Racing 3 sau FIFA 15). De asemenea, dacă la terminalul Apple nu am observat până acum că ar rata vreun cadru, la Nexus 6 se mai întâmplă acest lucru, dar nu atât de des încât jocul să sacadeze.

Repornirea ne arată și ea că iPhone 6 Plus este mai rapid. Deși se oprește mai târziu cu câteva secunde decât Nexus 6, iPhone 6 Plus se repornește cam cu 10-15 secunde mai rapid decât terminalul Google.

Per total, apreciez performanțele ambelor dispozitive și mai ales faptul că Google Nexus 6 este, din punctul meu de vedere, mai rapid și stabil decât Samsung Galaxy Note 4 (pe care l-am testat lunile trecute). Dar din nou, Nexus 6 ar putea fi și mai rapid dacă nu ar mai apărea micile erori specifice acestor versiuni inițiale ale actualizării 5.0 a Android. La rândul său, iPhone 6 Plus ar putea fi și el mai rapid, dacă ar avea un hardware ceva mai potent. Nu aș fi spus asta dacă nu aș fi testat iPad Air 2, care este cam de două ori mai rapid decât iPhone 6 Plus, indiferent de testul rulat.

[quote_left]Conectivitate[/quote_left] Cum și în România tehnologia 4G este în plină expansiune, ceea ce îi interesează pe utilizatori este mai ales conectivitatea celulară prin 4G. Nexus 6 este disponibil într-o versiune cu modem LTE Categoria 6 (ce poate atinge viteze de navigare pe Internet prin 4G de 300 Mbps), în timp ce iPhone 6 Plus are un modem LTE Categoria a 4-a capabil să atingă viteze de până la 150 Mbps. În plus față de Nexus 6, iPhone 6 Plus este capabil să efectueze apeluri telefonice prin LTE (VoLTE), însă această tehnologie va ajunge abia de la anul în România, grație Vodafone (n. Google a anunțat că va lansa o actualizare anul acesta, care va face Nexus 6 capabil să efectueze apeluri VoLTE).

În ceea ce privește modemul Wi-Fi, ambele dispozitive au modemuri Wi-Fi 802.11ac pentru transfer de date ultra-rapid. Mai mult, ele sunt capabile să efectueze apeluri telefonice prin Wi-Fi, însă o singură rețea din această lume are tehnologia necesară pentru a accepta efectuarea unor astfel de apeluri. Pe partea Bluetooth, Google Nexus 6 acceptă standardul Bluetooth versiunea 4.1, în timp ce iPhone acceptă doar standardul Bluetooth versiunea 4.0.

Atât iPhone 6 Plus, cât și Google Nexus 6 au implementată tehnologia NFC, însă dacă Android permite și dezvoltatorilor să beneficieze de ea, Apple o rezervă doar Apple Pay. Vorbind despre Apple Pay, revoluționarul serviciu de plăți pentru mobil creat de către Apple, oricât de grozav ar fi el pentru oricine, din păcate momentan este adresat doar consumatorilor din SUA și China, și nu se știe când va ajunge în România.

[quote_center]Alte caracteristici hardware[/quote_center]

Nici în cazul iPhone 6 Plus și nici în cazul Nexus 6 nu putem vorbi despre tot felul de brizbrizuri adăugate doar ca să fie (vezi Note 4). Niciunul dintre cele două terminale nu vine cu un stylus, senzori inutili sau alte lucruri de care nu ai nevoie. Am putea spune mai degrabă că nu au nimic extra pe partea de hardware, față de modelele anterioare.iphone 6 plus review #itutorial.ro (18)

[quote_left]Cititor de amprentă[/quote_left] Un mare minus al Nexus 6 este lipsa cititorului de amprente. Deși apreciez că nu au implementat un senzor de identificare a amprentelor, doar că așa a procedat Apple, în condițiile în care alți producători de cititori decât cel care furnizează Touch ID nu sunt în stare să creeze senzori la fel de buni (vezi Samsung, care a implementat niște senzori de amprentă dezastruoși pe Galaxy S5 și Note 4), aș fi apreciat mai mult dacă Google ar fi încercat măcar.

Avantajul unui senzor de amprente este acela că încurajează utilizatorii să își securizeze terminalele. Personal, nu aș folosi niciun cod de blocare, dacă terminalul nu are cititor de amprente, deoarece mă deranjează să introduc codul ori de câte ori deblochez dispozitivul (în condițiile în care o fac foarte des), mai ales că nu folosesc coduri banale, pe care știu că oricine le poate ghici.

Touch ID funcționează extrem de bine pe iPhone 6 Plus și îmi place că permite securizarea inclusiv a unora dintre aplicațiile de pe App Store și cumpărarea de conținut din magazine, pe lângă deblocarea ecranului. Nu vă ascund faptul că senzorul dă erori repetate atunci când degetul este uns sau foarte ud, dar funcționează suficient de bine încât să îl consider o modalitate rapidă pentru deblocarea ecranului dispozitivului.

[quote_left]Rezistența la apă[/quote_left] Deși iPhone 6 Plus nu este, evident, rezistent la apă, se pare că Nexus 6 este. Google nu a menționat nimic în legătură cu acest aspect, dar utilizatorii au descoperit și demonstrat că terminalul rezistă un timp mai îndelungat dacă stă în apă.

Sincer să fiu, pe mine nu mă frapează deloc rezistența la apă a unui terminal pentru că nu văd rostul folosirii lui în apă. Această caracteristică mi se pare o simplă strategie de marketing pentru că nu ajută cu nimic pe majoritatea utilizatorilor (îi ajută, poate, pe ăia care își iau un telefon care nu impresionează cu nimic și, în fața comesenilor, îl bagă într-un pahar cu apă, ca să le arate ce telefon ”șmecher” au – știu, există și astfel de specimene).

Luând în considerare faptul că Nexus 6 nu este în mod oficial rezistent la apă și nu are portul de alimentare și jackul protejate, eu unul nu aș încerca să îl bag în apă.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (8)

[quote_right]Ieșire audio[/quote_right]Pe partea audio, ambele terminale stau destul de bine. Apreciez mai mult ieșirea audio de pe Nexus 6 pentru faptul că are două difuzore, iar acestea sunt, la fel ca și la HTC One, poziționate pe panoul frontal pentru a furniza o experiență stereo îmbunătățită. La iPhone 6 Plus nu este decât un singur difuzor, iar calitatea lui lasă oarecum de dorit. Surprinzător sau nu, iPhone 6 Plus scoate sunetele aproape la fel de puternic precum Nexus 6, dar pe terminalul celor de la Google sunetele par mai pline, mai clare și basul este puțin mai puternic. Un alt element bun este că la Nexus 6 nu prea poți să astupi accidental cele două difuzoare, în timp ce la iPhone, poți, deoarece el este amplasat pe ramă.

În ceea ce privește ieșirea audio pentru căști și alte accesorii, ambele dispozitive scot sunetele la o calitate ridicată și cu o putere destul de mare. Am testat cele două dispozitive atât cu EarPods-urile Apple, cât și cu o pereche de căști Beats Studio, iar în cazul acestora din urmă ambele dispozitive au reușit să redea sunetele suficient de puternic încât să fiu nevoit să reduc volumul.

Notă: Google Nexus 6 nu include în pachet o pereche de căști și, având în vedere prețul terminalului, acesta mi se pare un mare minus, chiar dacă nici căștile pe care le oferă Apple în pachetul iPhone 6 Plus nu au cine știe ce calitate.

[quote_left]Și altele[/quote_left]Un lucru care îmi place la Nexus 6 este că Google l-a transformat într-un telefon al anului 2014. Asta înseamnă că nu mai are capac detașabil și, deci, nu permite schimbarea bateriei, ceea ce înseamnă că terminalul este mai rezistent la șocuri, iar utilizatorii nu vor mai umbla după ei cu baterii de rezervă luate de la terți ca-n ’00. Nexus 6, spre deosebire de modelele anterioare, nu are nici slot de card microSD. Acesta, din punctul meu de vedere, este un alt aspect pozitiv, deoarece microSD-ul este o soluție de stocare învechită, iar stocarea în cloud o alternativă infinit mai bună. Și nu, Nexus 6 nu mai are nici LED-ul de notificare (îl are, dar, în mod oficial nu poate fi activat), un alt element specific telefoanelor din 2005. Notă: la iPhone aceste elemente nu au existat nici în 2007 și evident nu există nici pe modelele din 2014.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (13)

[quote_center]Autonomia bateriei[/quote_center]

Frumoase sunt, ecrane bune au, performante sunt, inteligente sunt, dar cum rămâne cu autonomia bateriei? Orice utilizator este interesat ca telefonul mobil să îi ofere o autonomie cât mai bună. Personal, mă interesează cel mai mult ca telefonul meu să aibă o autonomie de o zi – deci să îl pot folosi de dimineața până seara – și nu mă deranjează cu nimic dacă trebuie să îl pun la încărcat seară de seară atât timp cât beneficiez de tot ceea ce poate el să îmi ofere. Din acest punct de vedere, ambele dispozitive îmi satisfac unica mea cerință, iar atât timp cât le-am folosit nu am fost foarte preocupat de ce aș putea dezactiva la fiecare pentru a obține o autonomie cu câteva secunde mai bună, dar pe care aș știi că nimeni nu ar putea să o obțină dacă nu ar fi capabil de sacrificii.iphone 6 plus #itutorial.ro (5)

iPhone 6 Plus are o baterie de 2915 mAh, iar Nexus 6 are o baterie cu o capacitate de 3220 mAh – la fel ca și Samsung Galaxy Note 4. Din nou, diferența pe hârtie, dar trebuie să punem la socoteală faptul că Nexus-ul are cu aproximativ 40% mai mulți pixeli de alimentat, are un procesor cu 4 nuclee și în general mai mulți consumatori de energie decât iPhone. Iar aceștia par să afecteze destul autonomia bateriei. În testele mele am observat că iPhone 6 Plus are o autonomie în general mai bună cu câteva zeci de minute/ore de utilizare decât Google Nexus 6, chiar dacă le-am folosit în paralel, iar iPhone 6 Plus m-a ajutat să îndeplinesc cele mai multe sarcini, în timp ce Nexus-ul a fost folosit pentru navigarea pe Internet, jocuri și aplicațiile de socializare.

În general, chiar și în condiții de utilizare intensă, ambele dispozitive nu se vor opri înainte de a termina ziua de lucru sau de a ajunge acasă. Iar dacă ești unul dintre utilizatorii care nu folosesc prea intens telefonul mobil, atunci cel mai probabil vei obține o zi și jumătate de utilizare sau două zile – mai ales în cazul iPhone 6 Plus. Sincer să fiu, este dezamăgitoare autonomia bateriei Nexus 6 în condițiile în care are o capacitate cu peste 300 mAh în plus față de iPhone 6 Plus, iar în vară, când a prezentat Android L, Google prezenta și Project Volta, o tehnologie pentru reducerea drastică a consumului de energie pe Android.iphone 6 plus #itutorial.ro (6)

Spre deosebire de Nexus 6, iPhone 6 Plus nu are un consum prea mare de energie în modul repaus. Peste noapte am văzut că iPhone-ul, chiar dacă nu este cuplat la alimentare, consumă în jur de 1-2 procente, în timp ce Nexus 6 consumă în jur de 4-7%. Iar asta se întâmplă în condițiile în care modul Nu deranjați este activat pe ambele.

Vorbind despre autonomia bateriei nu pot să trec cu vederea două aspecte grozave legate de Nexus 6. Primul dintre acestea este modul de economisire a energiei, care poate fi configurat să se activeze automat, atunci când bateria ajunge la un anumit procent. Modul de economisire a bateriei reduce performanțele hardware cam la jumătate, limitează vibrațiile și majoritatea datelor de fundal. Mesajele prin e-mail și alte aplicații care se bazează pe sincronizare, nu vor mai fi actualizate, de asemenea, decât în momentul în care vor fi deschise. Partea bună este că deși limitează unele funcționalități și performanțele, acest mod îți permite să folosești totul așa cum este, și nu transformă telefonul într-unul al anilor ’00, așa cum face modul de economisire de pe Note 4. Notă: Am observat că atunci când autonomia bateriei dispozitivului Nexus scade la 15% performanțele sunt reduse cam la jumătate, chiar dacă modul nu este activ. Acest lucru nu mi se pare chiar în regulă.

Dacă modul de economisire are și el importanța lui, cel mai grozav aspect legat de bateria Nexus 6 este sistemul de alimentare rapidă ”Turbo Charger” de pe terminalele Motorola. Deși poartă tot felul de denumiri, în funcție de producător, acest mod vine cu ajutorul tehnologiei Qualcomm QuickCharge 2.0, ce permite alimentarea rapidă a terminalului pentru a obține câteva ore bune de utilizare. În cazul Nexus 6, oficial, terminalul va oferi șase ore de utilizare (sau 20%) în plus la o alimentare de 15 minute. În testele noastre, terminalul nu s-a alimentat chiar într-o oră, așa cum ar reieși din calculele Google, ci într-o oră și un sfert. Totuși, acest lucru este grozav în condițiile în care iPhone 6 Plus se alimentează în 2 ore și un sfert de la 0% la 100%. Notă: Trebuie specificat că alimentarea rapidă se face doar dacă folosești un adaptor special, cum este cel din pachetul telefonului, deoarece în cazul alimentării la computer sau cu un alt adaptor, timpii de încărcare cresc simțitor.

Trebuie să specific, tot legat de baterie, faptul că Nexus 6 acceptă încărcarea prin inducție, ceea ce înseamnă că nu este necesar să îl conectezi prin cablu de alimentare la un adaptor. Încărcătorul Qi nu este inclus în pachetul telefonului, dar poți folosi orice astfel de încărcător de pe piață, inclusiv încărcătorul Nexus Wireless, comercializat de Google.

La final, trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut ca și pe iPhone să găsesc măcar primele două caracteristici, și mai ales pe cea de alimentare rapidă a dispozitivului.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (11)

[quote_center]Cameră[/quote_center]

Situația camerelor din această comparație este influențată în mod direct de istoricul ecosistemelor. Dacă iPhone este cunoscut pentru camerele sale de bună calitate, nu același lucru l-am putea spune despre dispozitivele din gama Nexus.

Înainte de a vorbi puțin despre poze și vedea câteva imagini, haideți să vorbim puțin despre principalele caracteristici ale camerelor principale ale celor două dispozitive ultra-performante. iPhone 6 Plus păstrează numărul de megapixeli pe care orice predecesor de-al său îi are, începând cu iPhone 4s, în timp ce Google Nexus 6 vine cu 13 megapixeli, un salt important față de generația anterioară. Diafragma camerei Nexus 6 este f/2,0, în timp ce cea a iPhone 6 Plus este de f/2,2. Terminalul Apple se poate lăuda, însă, cu pixeli de dimensiune mai mare, care reușesc să capteze mai multă lumină, deci să scoată în teorie imagini mai bune seara. La fel ca și competitorul său direct, iPhone 6 Plus are un stabilizator optic de imagine și, în plus, vine cu un sistem de auto-focalizare continuă în timpul înregistrărilor video, dar și cu o focalizare automată care răspunde mult mai prompt mutărilor de pe un subiect pe altul. Ambele camere includ HDR (gamă dinamică înaltă) care combină mai multe fotografii pentru a obține o poză mai bună, însă camerei de pe Nexus îi ia o veșnicie să captureze o imagine în acest mod.

Pe partea video, Nexus 6 este capabil să înregistreze în format video până la 4K (30 de cps), în timp ce iPhone 6 Plus poate înregistra video la o rezoluție maximă Full HD, 1080p și 30 sau 60 de cadre pe secundă. Surprinzător sau nu, Nexus 6 nu permite filmarea la 60 de cadre pe secundă și nici nu oferă un mod ralanti de filmare la o rată de cadre mai mare (modul Ralanti de pe iPhone 6 Plus permite filmarea la 120 cps sau 240 cps).

Aplicația Cameră de pe iPhone 6 Plus este cât se poate de simplă – adică exact așa cum ar trebui să fie. Ea îți permite să efectuezi glisări pentru a comuta între modurile de înregistrare a imaginilor, iar în partea de sus a ecranului oferă câteva opțiuni privind înregistrarea (de aici, poți activa HDR, blițul, un temporizator și poți comuta între camere). În prezent, pe iPhone 6 Plus sunt, în aplicația Cameră, moduri pentru înregistrarea de poze, clipuri video, video la ralanti, Time Lapse și panorame.

Aplicația Cameră a Google Nexus a devenit, slavă Domnului, mai simplă de la un an la altul. Print-o glisare în partea stângă a ecranului, vei putea accesa rapid modurile foto, video, panoramă, foto sferică și fundal încețoșat, cea din urmă fiind mai interesantă grație modului în care se defocalizează imaginea pentru a pune în evidență subiectul. Alte opțiuni, cum ar fi bliț, grilă, HDR, pot fi accesate printr-un mic buton din partea dreaptă a ecranului. Tot de aici poate fi comutată camera folosită la înregistrarea pozelor.

Notă: Imaginile de deasupra au fost înregistrate cu iPhone 6 Plus, în timp ce cele de dedesubt au fost înregistrate cu Google Nexus 6.

În general, în condiții de zi și luminozitate optimă, Google Nexus 6 reușește performanța remarcabilă de a captura poze mai apropriate de realitate decât cele înregistrate cu iPhone 6 Plus. Problema la iPhone, din punctul meu de vedere, și pe care o remarcam și în comparativul cu Note 4, este că înregistrează poze puțin prea calde. Din acest punct de vedere, îmi plac mai mult fotografiile capturate cu Nexus 6, deoarece tonalitățile de culoare sunt ceva mai reci și mai întunecate, deci, per total, apropriate de realitate și ceea ce percep ochii tăi. Desigur, aceasta este o preferință personală și s-ar putea ca unii dintre voi să fie mai încântați de tonurile mai calde și imaginile mai vii din pozele făcute de iPhone. Vorbind despre claritate, deși are un număr mai mare de megapixeli, Google Nexus 6 face pozele doar foarte puțin mai clare decât iPhone 6 Plus – o diferență aproape insesizabilă și poate deloc importantă. Ea va deveni însă importantă în momentul în care este aplicat zoom maxim pe imagine, deoarece Nexus nu doar că va apropria mai mult de subiect, dar va fi capabil și să surprindă mai multe detalii decât iPhone 6 grație celor 13 megapixeli. Un alt aspect care îmi place la pozele capturate cu Nexus 6 este că terminalul nu supra-saturează culorile, așa cum o face Note 4, de exemplu, rezultatul fiind mai mult decât încântător.

Notă: Imaginile de deasupra sau din stânga au fost înregistrate cu iPhone 6 Plus, în timp ce cele de dedesubt sau din dreapta au fost înregistrate cu Google Nexus 6.

În condiții de luminozitate scăzută, situația se răstoarnă. iPhone 6 Plus, în ciuda numărului mai mic de megapixeli, reușește să captureze imagini mai clare decât rivalul său din acest comparativ. În imaginile din interior sau pe întuneric, se poate observa destul de bine că Nexus 6 deformează unele obiecte, ceea ce nu este tocmai un lucru de așteptat. Diferența dintre calitatea camerei iPhone 6 Plus și cea a Nexus 6 crește și mai mult, cu cât lumina este mai redusă. Treptat, dispozitivul Google pierde din calitatea imaginilor, din claritate și deformează mai mult decât ar trebui obiectele. Cu toate acestea, însă, culorile capturate în imagini de el sunt mai reci decât cele înregistrate cu iPhone. Dacă vă așteptați ca această diferență să fie diminuată atunci când folosești blițul, ei bine nu, deoarece iPhone 6 Plus are un bliț cu două LED-uri (la fel ca și Nexus, de altfel) excelent. Blițul cu True Tone al iPhone 6 Plus oferă o iluminare mai puternică, mai bine divizată, mai naturală și, deci, imagini mai bune decât blițul cu două LED-uri al Nexus 6.

Iar pentru pasionații de selfie-uri, trebuie să aducem puțin în discuție și camera frontală a celor două dispozitive. Aici am rămas profund dezamăgit de camera Nexus 6 și senzorul său de 2 megapixeli, deoarece, mai ales în condiții de luminozitate scăzută, dispozitivul Google înregistrează imagini foarte pixelate, care deformează și în general sunt mai slabe decât cele înregistrate cu camera FaceTime a iPhone 6 Plus de 1,2 megapixeli. În modul video, Nexus 6 este capabil, grație senzorului mai mare, să înregistreze imagini Full HD, dar calitatea lor nu este așa de bună precum m-aș fi așteptat. Un alt lucru care mă deranjează poate cel mai mult la camera frontală a Nexus 6 este întârzierea impardonabilă a transmiterii imaginii înregistrate pe ecran. Orice mișcare este văzută cu întârziere pe ecran, dar, mai rău, și cu întreruperi. Ori în condițiile în care iPhone nu are aceste probleme, pe care le consider de neacceptat, Google ar fi putut să încerce mai mult.

Un aspect important care trebuie menționat în legătură cu poze este cum le afișează cele două dispozitive. Din cauza ecranului AMOLED al Nexus 6, am avut impresia după capturarea primelor imagini că și acest dispozitiv supra-saturează imaginile, aproape la fel de tare ca și Note 4. Abia atunci când le-am încărcat pe Mac și le-am pus lângă cele capturate cu iPhone am observat că nu este vorba nici pe departe de o supra-saturare și că vina este a ecranului. În același timp, iPhone redă, grație ecranului Retina HD, culorile destul de acurat, rezultatul fiind mult mai mulțumitor decât la Nexus.

În concluzie, ambele phableturi au camere principale foarte bune până la un anume punct. Pe zi, îmi plac mai mult pozele capturate cu Nexus 6, chiar dacă diferența față de iPhone nu este chiar atât de mare (îmi place că la Nexus tonurile sunt mai reci, mai apropriate de realitate, iar imaginile puțin mai clare). Pe întuneric, categoric imaginile înregistrate cu iPhone 6 Plus sunt mai bune chiar dacă folosești sau nu blițul, chiar dacă ești în interiorul unei clădiri sau afară, în toiul nopții. În ceea ce privește camera frontală, rezultatele sunt dezamăgitoare în cazul ambelor terminale, însă mi se pare că iPhone 6 Plus înregistrează selfie-uri mai bune decât adversarul său direct. Per total, îmi place mai mult iPhone 6 Plus la capitolul de fotografie, pentru că este capabil să înregistreze imagini bune, indiferent de condițiile din exterior. Nu pot însă să nu apreciez saltul făcut de Google cu Nexus 6.

iphone 6 plus #itutorial.ro (1)

[quote_right]Video[/quote_right]

Pe partea video avem o situație destul de diferită între cele două dispozitive. Dacă iPhone 6 Plus poate captura video nativ la o rezoluție maximă de 1920 x 1080 pixeli, Google Nexus 6 poate înregistra video la o rezoluție maximă de 3840 x 2160 pixeli sau 4K. Asta înseamnă că dispozitivul Google poate înregistra imagini video mult mai detaliate și spectaculoase decât cele pe care le produce camera rivalului său, însă eu nu mă pot considera un mare fan al acestei tehnologii, cel puțin nu pentru anul 2014. Nu doar dimensiunea foarte mare a videoclipurilor și spațiul de stocare restrâns al dispozitivelor este un lucru care mă face să consider că a fost implementată prematur de unii producători, ci și simplul fapt că majoritatea celor care se bat cu pumnul în piept că vor 4K nu au pe ce să redea o imagine la dimensiunea aceasta. Afișajele sau televizoarele cu ecrane la rezoluția 4K sunt în continuare destul de puțin accesibile pentru majoritatea și vor mai trece câțiva ani până când achiziționarea lor va merita (de exemplu, până când vor exista televiziuni care transmit 4K, mai multe filme înregistrate în acest format și multe altele).

Evident, nu putem compara o imagine 4K cu una Full HD, fie ele înregistrate cu Nexus 6, respectiv iPhone 6 Plus. Evident, în cazul terminalului Google, culorile sunt mai vii, detaliile mai multe și per total imaginea arată mai bine chiar și dacă este vizualizată de pe un afișaj ce nu are rezoluția 4K.

Cum chiar și având un mod de filmare 4K, puțini vor fi aceia care vor alege acest format, 1080p rămâne cel mai popular, iar aici ambele dispozitive sunt capabile să înregistreze video Full HD. Un aspect care mă dezamăgește la Nexus 6 este că, spre deosebire de iPhone 6 Plus, nu este capabilsă înregistreze video la 60 de cadre pe secundă. În schimb, îmi place că și la imaginile video sunt păstrate aspectele pozitive de la fotografie în cazul ambelor terminale, Nexus 6 fiind dispozitivul care produce imagini cu culori mai naturale (reci) și mai clare. Cu toate acestea, același telefon Google are câteva aspecte negative peste care nu putem trece pur și simplu cu vederea. În primul rând, pe lângă faptul că nu permite refocalizarea manuală a imaginii în timpul filmării și nici blocarea focalizării într-un punct, terminalul gigantului din Mountain View mai are și tendința de a focaliza constant în timpul filmărilor, iar asta se va vedea pe clipul înregistrat. Ok, și iPhone 6 Plus focalizează foarte mult în timpul filmărilor pentru a permite trecerea rapidă din plan apropriat, în plan depărtat, dar nu se vede în clip când s-a făcut focalizarea. Un alt minus pentru camera Nexus 6 este stabilizatorul optic de imagine, care se comportă cam la fel ca și un stabilizator digital de imagine (uneori am impresia că și stabilizatorul digital de imagine de pe iPhone 5s se descurcă mai bine decât cel al Nexus 6). Pe iPhone această componentă atenuează orice mișcare și oferă o stabilizare cinematică ce îți dă impresia că telefonul a plutit ușor în aer în timpul filmării și nu că a fost ținut în mână. Pe Google Nexus, în schimb, orice mișcare bruscă este surprinsă întocmai, iar clipurile arată toate destul de mișcate, ca și cum telefonul nu ar avea nicidecum un stabilizator optic. În exemplul de mai sus puteți vedea cât de mișcată este imaginea pe Nexus și cât de lină este pe iPhone.

Și să nu uităm: calitatea imaginilor video scade pe Nexus cu cât lumina de afară este mai scăzută și condițiile mai puțin optime. iPhone 6 Plus, în schimb, nu este la fel de afectat de reducerea luminii, iar videoclipurile filmate pe timp de seară cu acest dispozitiv vor ieși mai puțin pixelate și deci mai clare decât pe Nexus.

Aș fi dorit să pot vorbi mai multe despre video, dar n-o pot face pentru că aplicația implicită de pe Nexus 6 nu oferă prea multe opțiuni. Pe lângă faptul că nu are un mod de filmare la 60 de cadre pe secundă, Nexus-ul nu permite nici filmarea la ralanti (nici măcar la 120 de cadre pe secundă, la fel ca și multe alte terminale). Mai mult, dispozitivul Google nu permite nici filmarea la timp accelerat (Time Lapse). În privința acestor aspecte, însă, trebuie făcută mențiunea că pe Play Store sunt aplicații care aduc funcționalitățile lipsă din aplicația implicită. Dar cine vrea să instaleze 10 aplicații diferite pentru a face 10 lucruri diferite? Mai bine ar fi să fie toate într-un singur loc, cu precădere într-o aplicație implicită. Nu?

Ca și o concluzie, din nou, prefer camera iPhone 6 Plus pentru filmare. Și nu doar pentru că nu-s un fan al modului de filmare la 4K, cu atât mai puțin pe un dispozitiv ce nu acceptă carduri microSD, ci și mai ales pentru că Nexus 6 nu se comportă la fel de bine în orice condiții. Și nici pentru că nu poate filma la 60 de cadre pe secundă. Sau la 120 cps. Sau la 240 cps. Iar iPhone 6 Plus poate…Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro

[quote_center]Un Android mai iOS și-un iOS mai Android[/quote_center]

În sfârșit, am ajuns la eterna întrebare și la eternul război. iOS sau Android? Adevărul este că dacă această comparație ar fi fost realizată în urmă cu vreo doi ani, pe când distanța dintre cele două ecosisteme era una mare, răspunsul ar fi fost foarte simplu de dat. Situația s-a schimbat radical însă. iOS a fost mereu privilegiatul, primind multe aplicații necesare și pe care lumea și le dorea, cu mult timp înainte ca ele să ajungă pe fragmentatul Android. Sistemul de operare al Google s-a maturizat mult între timp și chiar dacă mai are unele probleme nerezolvate pe ici pe colo, diferența față de iOS s-a redus simțitor. Asta și poate pentru că Apple a Androizat iOS-ul, iar, la rândul ei, Google a introdus un iz de iOS în cele mai recente versiuni ale sistemului său de operare.

Adevărul este că cine mai spune în 2014 că iOS este limitat, că nu oferă libertate utilizatorului de a-și personaliza dispozitivul sau că este stabil, nu a mai atins un iPhone sau iPad de vreo doi ani. La fel ca și unul care spune că Android nu este stabil, este încet, nu este sigur sau critică alte elemente abominabile cu care sistemul de operare al Google și-a câștigat reputație negativă, nu a mai atins un dispozitiv care rulează acest sistem de operare de câteva zeci de luni. Lucrurile s-au schimbat în ultimii doi ani extrem de tare, iar în 2014 s-a atins apogeul în cazul ambelor sisteme de operare. Din păcate sau din fericire.

iphone 6 plus #itutorial.ro (2)

Nu se poate spune despre iOS că nu oferă libertate de personalizare utilizatorilor pentru că Apple a implementat, mai ales în iOS 8, o grămadă de opțiuni care permit utilizatorilor să extindă funcționalitatea dispozitivelor și să personalizeze unele elemente. Widgeturile sunt disponibile pe iPhone și iPad (desigur, nu să le pui pe ecran aiurea, ci într-un centru de notificări pe care-l poți accesa extrem de rapid), aplicațiile își pot extinde funcționalitatea prin extensii, tastaturile create de terți pot fi instalate și folosite în orice aplicație, configurările pot fi accesate rapid prin centrul de control și câte și mai câte. În același timp, iOS s-a modernizat odată cu lansarea iOS 7, dar tot atunci și-a pierdut faimoasa stabilitate care încânta pe oricine. Adevărul este că Apple nu a reușit să impresioneze plăcut cu ultimele două actualizări majore ale iOS, și nici măcar actualul iOS 8.1.3 nu este la fel de stabil cum ar fi trebuit. Nici măcar pe iPhone 6 Plus. A, și să nu uităm că iOS se fragmentează tot mai tare de la un an la altul, iar asta nu este bine pentru dezvoltatori.

Nici despre Android nu se mai poate spune că este un sistem de operare instabil. Sau care se blochează de n ori pe zi. Cel puțin nu în versiunea 5.0 Lollipop și nu atunci când este în stare pură, la fel ca și pe Nexus 6. Da, nu este încă la fel de rapid sau de stabil precum iOS, dar prăpastia dintre cele două sisteme de operare a devenit acum mai mult o groapă, precum cele din asfaltul de pe drumurile patriei. Android a devenit mai sigur, tot odată cu lansarea versiunii 5.0, pentru că nu mai oferă chiar aceeași libertate utilizatorilor și pentru că Google a decis să sporească măsurile de securitate din sistemul său de operare. Și nu, Android nu mai arată îngrozitor. Versiunea 5.0 Lollipop a sistemului de operare a împrumutat de la iOS 7 (se putea să nu?) designul plat, modern și a îmbrăcat forma unui design material, așa cum este denumit de artiștii din cadrul companiei din Mountain View. El îți oferă noțiunea de spațiu pentru că arată de unde apar și pe unde dispar elementele, animațiile jucând un rol important în acest sens. Și să nu uităm: Android nu mai este la fel de complicat și de complex. Nu mai oferă o tonă de meniuri, butoane amplasate aiurea pe ecran și aplicații pe care înainte de a le folosi trebuie să consulți un ghid de utilizare. Android 5.0 a devenit mai plăcut și totodată mai simplu, pierzându-și din funcționalitatea extinsă, care îl făcea un sistem de operare complicat pentru cei mai mulți utilizatori.

iphone 6 plus #itutorial.ro (3)
Mod „Prioritate” Android 5.0

Mă număr printre utilizatorii cărora le-a plăcut Android-ul în stare pură mai mult decât învelișurile instalate de unii producători, cum ar fi HTC sau Samsung. Și da, sunt printre aceia care consideră că Android 5.0 este cea mai importantă actualizare primită de acest sistem de operare în ultimii ani – o actualizare care aduce mai multe lucruri bune decât rele. În sfârșit! Îmi place că cei care se ocupă de desenarea software-ului Google sunt mai atenți la design, îmi place că Android este mai simplu și îmi place că este mai stabil. Poate atât de mult încât ignor unele elemente care în continuare au rămas aiurea în acest sistem de operare și poate libertatea prea mare care aduce unele riscuri pentru utilizatori.

Dar nici iOS și nici Android nu sunt create pentru phablete. Nu au preluat de la Samsung și TouchWiz acele lucruri grozave care fac logică folosirea unor dispozitive. Care optimizează software-ul pentru ecranele mari.

Toate aplicațiile de pe iPhone 6 Plus, la fel ca și cele de pe Nexus 6 sunt nimic mai mult decât versiuni lărgite ale aplicațiilor de pe dispozitivele cu ecrane mai mici. Chiar dacă pot afișa mai mult conținut pentru ecran, nu avem parte de optimizări reale care să facă aplicațiile să beneficieze de spațiul mai mare de pe ecran. Cu toate acestea, însă, dintre cele două sisteme de operare, iOS mi se pare mai bine optimizat pentru ecranele mari.

Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (3)

Chiar dacă și iPhone 6 Plus și Nexus 6 permit rotirea în orientarea peisaj, terminalul Apple nu rotește doar aplicațiile, ci și ecranul principal, permițând vizualizarea pictogramelor într-un format diferit. Acest format nu este disponibil pe Nexus. De asemenea, aplicațiile de pe iPhone care acceptă orientarea peisaj afișează, în cele mai multe cazuri, două liste, la fel ca și pe iPad, permițând astfel accesarea mai rapidă a unor elemente (de exemplu, în Facebook Messenger, apare o listă cu contactele și una cu conversația selectată, oferind astfel o modalitate mai rapidă de comutare între conversații). Pe Nexus, aplicațiile care se rotesc în orientarea vedere (surprinzător, mult mai multe decât pe iPhone) arată banal pentru că nu beneficiază de spațiul de pe ecran și îngrămădesc cam totul în partea stângă (ca și cum ar fi într-o orientare portret, dar mai lărgite).

În rest, cam nimic pentru a face grozave ecranele mari. Nu tu divizare a ecranului, pentru a putea accesa două aplicații simultan și nu tu mod de redimensionare a ferestrelor și mutare a lor în orice loc dorești.

iphone 6 plus #itutorial.ro (4)
Mod „Accesare ușoară”

Ceea ce dezamăgește la Nexus este și lipsa oricărui fel de optimizări care să faciliteze folosirea terminalului cu o singură mână. Practic, phabletul Google poate fi folosit fără intervenția celei de-a doua mâini doar pentru a derula prin liste, a glisa printre poze ori pentru a accesa elementele din zona inferioară dreaptă sau stângă (depinde ce predispoziție de a scrie/lucra ai). La iPhone 6 Plus lucrurile stau diferit. Deși tindeam să ridiculizez la început modul de Accesare ușoară introdus de Apple pentru a facilita interacționarea cu ecranele mai mari, acum nu mă pot lipsi de el și aș vrea să îl am pe cât mai multe dispozitive – inclusiv pe iPad. Pentru că acest mod permite să folosești în mai multe situații terminalul oarecum cu o singură mână și pentru că, spre deosebire de modul de folosire cu o mână de pe TouchWiz-ul Note 4, este infinit mai simplu și mai intuitiv de accesat (chiar dacă pe dispozitivul Samsung acest mod chiar permite folosirea cu o singură mână a dispozitivului).

Alături de cele susmenționate, mai sunt și alte elemente care mă încântă la fiecare dintre cele două dispozitive. Începând cu Nexus 6 și Android 5.0 Lollipop, trebuie să vă spun că aici îmi place modul Afișare ambient. Îmi place atât de mult încât regret că pe iPhone nu există ceva similar. Spre deosebire de anii trecuți când Google promova folosirea unui LED penibil pentru notificări, acum a decis să îl înlocuiască cu o nouă modalitate de a semnala prezența unor noi notificări. Practic, cu această funcționalitate activă, ecranul terminaluylui se va aprinde pe alb și negru, arătându-ți care sunt notificările primite, ora și alte informații, în funcție de preferințele tale. Iar dacă te întrebi când se aprinde, trebuie să știi că doar atunci când primești o notificare, ridici telefonul din buzunar sau îl ridici de pe masă (teoretic, pentru că din testele noastre am văzut că și vibrațiile suibtile făceau ca ecranul să afișeze notificările). Un alt element care mă încântă la Nexus. Un alt element plăcut este afișarea notificărilor pe ecranul de blocare. Știu că sună ilar pentru utilizatorii de iPhone, care au încă din iOS 5 această funcționalitate, dar pe Android abia acum au fost introduse notificările pe ecranul de blocare (și știu de la Note 4 cât de oribil este să nu le ai). La fel ca și la iPhone, notificările de pe Android sunt interactive și îți permit să efectuezi tot felul de gesturi pentru a le ascunde, efectua unele acțiuni sau deschide aplicațiile din care vin. De asemenea, trebuie să apreciez și nou sistem de multitasking de la Android și butonul de închidere simultană a tuturor aplicațiilor deschise (nu mi-a plăcut însă că afișează mai multe file de la o singură aplicație). Modul Prioritate este și el o adiție bună pentru Android, funcționând similar cu modul Nu deranjați de la iPhone. Trecând la iPhone, îmi place foarte mult ecosistemul și modul în care funcționează împreună cu alte dispozitive Apple. Folosind doar iPhone în ultimii ani, sunt atât de obișnuit cu funcționalitățile sale încât s-ar putea să uit de unele pe care le folosesc chiar zilnic. Desigur, fiind utilizator nu doar de iPhone, ci și iPad și Mac, îmi place că acestea sunt mereu sincronizate și funcționează excelent împreună, iar caracteristici precum Continuitatea din iOS 8 nu pot să facă decât și mai justificată trecerea doar la dispozitive ale companiei americane. Îmi plac și noile elemente și funcționalități introduse de către Apple în iOS 8, deoarece ele îmbogățesc experiența de utilizare și extind posibilitățile (o parte dintre acestea au fost menționate deja mai sus, așa că nu mai reiau totul).

După lucrurile bune ar trebui să vină și cele mai puțin bune. La iPhone este simplu: modul în care tratează Apple iOS în ultimii ani este un minus, deoarece nu mai este acel sistem de operare foarte stabil cu care am fost obișnuit. La Neux 6 și Android sunt mai multe elemente, pe lângă acelea menționate deja la capitolul hardware. Deși îmi place ecranul de blocare și faptul că poate afișa toate notificările, nu același lucru îl pot spune despre intuitivitatea lui. Poate că acest lucru se întâmplă din cauză că sunt obișnuit cu iPhone sau poate că nu, dar am avut impresia că totul este exact pe dos de cum ar trebui să fie (de exemplu, dacă ai mai multe notificări, ca să le afișezi pe toate, trebuie să glisezi de sus în jos). Deloc intuitivă este și glisarea printre fotografii (care este taman pe dos de cum este la iPhone). Iar aceste lucruri dezamăgesc în condițiile în care, din câte ne spune Google, Android Lollipop încearcă să facă mai intuitivă navigarea și să ofere, prin animații, o logică pentru modul în care unele elemente apar pe ecran. Separat de acest aspect, nu îmi place deloc navigarea de la Android bazată pe trei butoane. Consider că acestea ocupă loc inutil pe ecran (mai ales că nu dispar atunci când vizualizezi poze, de exemplu) și că mult mai ok este navigarea prin buton fizic (ca și la iPhone sau Samsung). Desigur, sunt și alte mici elemente, cum ar fi că Android 5.0 vine cu două aplicații pentru Mesaje, iar cea implicită nu este prea grozavă.Nexus 6 #itutorial.ro (1)

În concluzie, fiecare sistem de operare are părțile lui bune și părțile lui mai puțin bune. Prefer în mod cert iOS pentru stabilitate, ecosistem și intuitivitate, dar nu pot să nu apreciez că Android a devenit mai simplu, mai stabil și mai intuitiv odată cu lansarea versiunii 5.0. Nu îmi place deloc că Nexus nu are opțiuni care să te ajute să îl folosești mai ușor cu o singură mână și că Android la fel, de altfel, ca și iOS,  nu este optimizat pentru ecranele mari ale phableturilor.

[quote_center]Prețul[/quote_center]

Nu reușesc să îi înțeleg pe toți aceia care pun un minus în fața unor produse din cauza prețului. iPhone 6 Plus și Google Nexus 6 sunt două telefoane/phablete scumpe și foarte capabile. Dacă nu-ți convine prețul sau nu îți permiți să dai 3.000 de lei (sau mai mult) pe un telefon, îți iei ceva mai ieftin. Pentru că nu văd de ce ar trebui ca producătorii să facă compromisuri cu scopul de a scădea prețul, iar dispozitivele lansate să aibă o grămadă de lipsuri. Da, iPhone 6 Plus și Google Nexus 6 sunt două telefoane premium și pentru asta trebuie să plătești. Desigur, poate că atunci când vei vedea prețul Nexus 6 vei fi puțin șocat știind că telefoanele din această serie și-au făcut un renume prin prețul mic și performanțele destul de bune. Dar Nexus 6 nu este ca și celelalte. La el Google nu a mai făcut cine știe ce compromisuri doar ca să tragă prețul puțin în jos. Și tocmai de aceea, acest comparativ cu iPhone 6 Plus își are rostul.

Însă înainte de a vedea prețul, ar trebui să știm care sunt versiunile disponibile. iPhone 6 Plus este disponibil în versiuni de 16 GB, 64 GB și 128 de GB, pe argintiu, gri stelar și auriu, și nu permite să mai extinzi spațiul de stocare ulterior. Nexus 6 este, în schimb, disponibil doar în versiuni de 32 GB și 64 GB, pe culorile Midnight Blue și Cloud White. La fel ca și iPhone, nici Nexus 6 nu permite extinderea spațiului de stocare. Din punctul meu de vedere, atât versiunea de 16 GB, cât și cea de 32 GB sunt insuficiente pentru utilizatorul care vrea mai mult de la phableta sa decât niște jocuri banale, Facebook și puțină navigare pe Internet. În ambele cazuri, poate cea mai bună opțiune este cea de 64 GB (Nexus ar fi putut să fie disponibil, la fel ca și iPhone 6 Plus, într-o versiune de 128 GB, mai ales că poate filma 4K și nu mai are slot microSD).

Google Nexus 6 este mai ieftin decât iPhone 6 Plus, dar nu cu mult. Versiunea de 32 GB a acestui dispozitiv costă 3.299 lei la QuickMobile sau 2.999 lei la eMAG, în timp ce cea de 64 GB nu este momentan disponibilă la niciunul dintre cei doi retaileri. iPhone 6 Plus, în schimb, costă la QuickMobile 3589 lei (16 GB)4.599 lei (64 GB) și 4999 lei (128 GB), iar la eMAG 3749 lei (16 GB), 4699 (64 GB), 4.999 (128 GB). Din păcate, spre deosebire de iPhone 6 Plus, Google Nexus 6 nu este disponibil nici în momentul de față în oferta operatorilor din România, așa că nu-l vei putea achiziționa la un preț subvenționat, alături de un abonament.Nexus 6 vs iPhone 6 Plus #itutorial.ro (10)

[quote_center]Așadar – iPhone 6 Plus sau Google Nexus 6?[/quote_center]

Numerele din denumirile celor două dispozitive ar putea fi înșelătoare pentru unii dintre utilizatori. Ele indică faptul că în spatele acestor terminale ar sta ani de experiență în domeniu pentru producătorii lor. În realitate însă, atât iPhone 6 Plus, cât și Google Nexus 6 sunt primele încercări ale Apple, respectiv Google de a construi o phabletă.

Această lipsă de experiență se vede poate în unele zone. Ambele terminale ar putea să stea mai bine în mână, dar iPhone 6 Plus are neapărată nevoie de o ergonomie mai bună. În același timp, sistemele de operare rulate de cele două dispozitive trebuiesc mai bine optimizate pentru a beneficia de ecranele mari și pentru a îmbunătăți puțin mai bine modul în care ele pot fi utilizate cu o singură mână.

Din fericire, aceste lipsuri sunt foarte bine compensate de plusuri, prezente în cazul ambelor terminale și sisteme de operare. Atât iPhone 6 Plus, cât și Google Nexus 6 au ecrane excelente, procesoare foarte performante, camere capabile să înregistreze imagini bune și foarte bune aproape în orice condiții, precum și autonomii mai mult decât suficiente.iphone 6 plus #itutorial.ro (2)

Diferențele dintre cele două terminale nu sunt foarte mari. Fiecare dintre ele se descurcă mai bine la anumite capitole însă nu cu mult mai bine decât celălalt (sau nu suficient încât un anume capitol să te determine să îl alegi pe unul și nu pe celălalt). După perioada în care le-am testat în paralel, pot spune cu certitudine că dintre Google Nexus 6 și iPhone 6 Plus nu poți alege un câștigător. Alegerea depinde de tine și de preferințele tale, pentru că diferența dintre terminale nu este atât de mare încât să-mi fie ușor să spun corect că unul dintre ele este mai bun (și care).

Concluzia mea este că iPhone 6 Plus și Google Nexus 6 sunt două dintre cele mai bune telefoane de pe piață la momentul actual. Și oricare ar fi alegerea ta, ea este una corectă, atât timp cât tu ești sau crezi că vei fi mulțumit de dispozitiv.

În ceea ce mă privește, eu am ales deja iPhone 6 Plus pentru că în ultimii ani am folosit doar iPhone, pentru că îmi place ecosistemul Apple și pentru că am mai multe produse ale companiei din Cupertino, pe care le folosesc simultan. Dar nu vă ascund faptul că aș folosi în paralel cu iPhone 6 Plus un Nexus 6 – atât de mult îmi place telefonul Google. Și dacă, presupunând prin absurd, iPhone 6 Plus nu ar exista, cu siguranță alegerea mea ar fi Nexus 6. Nu Note 4, nu cine știe ce alt telefon.google nexus 6 #itutorial.ro (8)

Notă: Înainte de a pune punct acestei comparații, nu pot să nu menționez o situație cu care m-am confruntat în săptămâna în care am testat Google Nexus 6 și la care ar trebui să se aștepte toți cei care vor lua acest dispozitiv (și mai ales aceia care fac trecerea la Nexus de la iPhone). Cum nu prea mulți știu de Google Nexus, iar aspectul telefonului, mai ales din față, este unul banal, nu va trebui să te mire că prietenii sau ceilalți care te văd cu Nexus te vor desconsidera. Nu o spun ca unul pe care l-ar afecta sau i-ar păsa în vreun fel acest lucru (ori care și-ar lua un telefon ca să facă impresii, oricât de stupid ar suna), dar nu am putut să nu observ cum, văzând acest dispozitiv și logoul Motorola, mulți se uitau la telefoanele lor Alcatel, Huawei, Allview sau cine mai știe ce dispozitive de 3 lei, convinși că – nu-i așa – ele sunt mai bune sau superioare Nexus-ului. De aici nu pot decât să îmi întăresc convingerea că Nexus este un telefon pentru entuziaști, pentru cei care vor mai mult și mai bun, și care nu-s atât de superficiali încât să se ghideze după logoul Apple sau Samsung pentru a face aprecieri în legătură cu terminalele mobile.

Mulțumesc QuickMobile pentru că a făcut posibilă această comparație!

3 COMENTARII

  1. Întotdeauna mi-a plăcut smartphone-ul Google da parca Nexus 6 nu mai e din aceeași clasa cu ălelalte… nu cred ca ar trebui sa meargă așa de mult spre iPhone…

  2. Bravo ! FELICITARI Pentru aceasta minunata prezentare sunt un admirator al produselor APPLE deci am ales sa am un iPhone 6 plus de 128 gb Dar mi-a placut mult si telefonul celor de la GOOGLE si pentru asta va multumesc si va doresc tot binele din lume !

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.