CES 2015 sau Târgul de electronice de la Las Vegas a adus săptămâna aceasta și o serie de inovații în domeniul medical ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și analiza starea de sănătate direct de pe iPhone. Una dintre companiile care a venit cu două inovații cât se poate de interesante în domeniul medical este Scanadu, care a prezentat la CES 2015 Scanadu Scout și Scanflu, două dispozitive electronice care pot furniza utilizatorilor date extrem de importante legate de starea de sănătate.

scout-second-feature-image1Scanadu Scout este un dispozitiv desenat de Yves Behar care poate analiza o serie de parametrii prin simpla atingere a lui de fruntea utilizatorului/pacientului. Aproape instantaneu, aparatul afișează pe dispozitivul iPhone conectat o serie de date cum ar fi temperatura, pulsul, oxigenarea sângelui, rata respiratorie, o electrocardiogramă și valorile presiunii diastolice/sistolice. Aplicația asociată dispozitivului afișează utilizatorilor toate valorile măsurate cu ajutorul aparatului și îi alertează atunci când ele nu sunt în parametrii normali, deci ar putea avea o anumită problemă de sănătate. Acest aparat extrem de interesant prin modul în care funcționează așteaptă în prezent aprobarea FDA pentru a fi comercializat în Statele Unite și apoi probabil și în alte țări, dacă e va dovedi a fi suficient de acurat.

Celălalt accesoriu, Scanaflo, este un aparat de analiză a urinii pentru acasă care folosește camera dispozitivelor iPhone pentru a analiza o serie de culori speciale de pe o bandă de carton.

scanaflo_paddleLa fel ca și în cazul testelor tradiționale, banda este cufundată în urina pacientului, iar culorile de pe ea se schimbă în funcție de nivelul anumitor substanțe din urină. Aceste culori indică nivelul glucozei, proteinelor, leucocitelor, nitriților, bilirubinei, urobilinogenului, microalbuminuriei, creatininei, cetonei, greutatea specifică și nivelul pH-ului în urină. Aplicația și dispozitivul iPhone sunt folosite apoi pentru a analiza aceste culori și oferi utilizatorilor o imagine destul de clară asupra compoziției chimice a urinii. Iar atunci când este cazul, aplicația este capabilă să avertizeze utilizatorul că există o problemă de sănătate.

Partea interesantă este că dispozitivul Scanaflo poate fi, conform unuia dintre fondatori, transformat într-un aparat de testare a consumului de droguri util, de exemplu, pentru părinții care au copii cu probleme în acest sens.

La fel ca și în cazul celuilalt dispozitiv, și acesta așteaptă o aprobare din partea FDA, așa că rămâne de văzut dacă, unde și când va apărea pe piață.

Ambele aparate create de către Scanadu sunt bune nu doar pentru utilizatorii care vor să își analizeze starea de sănătate în mod constant, ci și, mai ales, pentru cei care suferă de anumite boli sau infecții și care trebuie să aibă mereu o imagine clară a stării de sănătate.

- Reclamă -