Nu mai este pentru nimeni o surpriză că doi dintre cei mai buni producători de telefoane de pe piață sunt Apple și Samsung, motiv pentru care pe unde întorci capul vezi ori un iPhone ori un Samsung Galaxy, și arareori altceva. Atunci când cauți să îți cumperi un smartphone nou și te orientezi mai ales către cele mai bune, cu siguranță vei lua serios în calcul achiziționarea unui dispozitiv produs de unul dintre cei doi giganți. Iar dacă ești un fan al telefoanelor mari și foarte performante, atunci în momentul de față două dintre cele mai bune opțiuni ar fi iPhone 6 Plus și Samsung Galaxy Note 4.

Puțini s-au gândit că Apple va veni vreodată cu un telefon care să o ajute să concureze cu Samsung pe un segment de piață pe care compania sud-coreeană l-a inventat, și anume: segmentul phablet-urilor. iPhone 6 Plus este prima încercare a companiei Apple de a oferi unei bune părți dintre consumatori ceea ce vor – telefoane mari – dar și de a strica propriul joc al Samsung.

Fiindcă îmi este greu să spun acum cum va evolua lupta dintre Apple și Samsung în anii care urmează, mă voi rezuma la o comparație între două dintre dispozitivele momentului: cel mai bun iPhone (iPhone 6 Plus) și, dacă îmi permiteți, cel mai bun Samsung (Samsung Galaxy Note 4). Am văzut pe internet zeci de așa-zise ”comparații” care nu făceau nimic mai mult decât să pună în paralel cele două dispozitive și să tragă negreșit concluzia că Samsung-ul este mai bun. Dar pentru că eu consider că o comparație nu se rezumă doar la specificațiile tehnice și am avut ocazia de a testa în paralel ambele dispozitive, aș putea să vă spun aspectele bune și mai puțin bune ale fiecărui terminal.

Încă de la început trebuie să menționez un aspect important: între cele două dispozitive nu poți face o alegere ”proastă”. Ambele dispozitive sunt foarte similare, mai bune sau mai puțin bune la anumite capitole, dar per total nu există un învingător și un învins clar.

iPhone 6 Plus vs Samsung Note 4

Înainte de a face comparația între cele două dispozitive la capitole precum design, performanțe, software și cameră, ar fi bine să satisfacem dorința iubitorilor de specificații tehnice, așa că în tabelul de mai jos am notat în paralel specificațiile fiecărui dispozitiv.

iPhone 6 PlusSamsung Galaxy Note 4
Sistem de operareiOS 8Android 4.4.4 Ki
Lungime158,1 mm153,5 mm
Lățime77,8 mm78,6 mm
Grosime7,1 mm8,5 mm
Masă172g176g
CuloriGri stelar / argintiu /auriuAlb, Negru, Roz, Auriu
Dimensiune ecran5,5 inchi5,7 inchi
Rezoluție ecran1920x1080 (401 ppi)
2560x1440 pixeli (515 ppi)
Tip de ecranIPS LED (protejat cu panou din sticlă intarită cu ioni)Super AMOLED
Cip (procesor)Apple A8 pe 64 de biți dual-core la 1,4 GHz + coprocesor de mișcare Apple M8
RAM 1 GB
Exynos 5433 octa-core la 1,3 GHz sau Snapdragon 805 la 2,7 GHz
RAM - 3 GB
Spațiu de stocare16 GB / 64 GB / 128 GB32 GB
CelularGSM/EDGE
UMTS/HSPA+/DC-HSDPA
LTE - Categoria 4 / VoLTE
GSM/EDGE
UMTS/HSPA+/DC-HSDPA
LTE - Categoria 4 sau 6 / VoLTE
Wi-Fi802.11a/b/g/n/ac
Apleuri telefonice Wi-Fi
802.11a/b/g/n/ac
Bluetoothv4.0 LEv4.1 LE
NFCDaDa
Cameră iSight (principală)8 megapixeli cu pixeli de 1,5µ
Diafragmă ƒ/2,2
Protecție a lentilei cu cristal de safir
Bliț True Tone
Stabilizator optic de imagine
16 megapixeli cu pixeli de 1,13µ
Diafragmă ƒ/2,2
Bliț cu un LED
Stabilizator optic de imagine
Înregistrare videoÎnregistrare video HD la 1080p 30 sau 60 de cadre/s
Bliț True Tone
Video în slow-motion la 120 sau 240 cadre pe secunda
Stabilizare video cinematică
Autofocalizare continuă în timpul filmării
Detectare facială
Zoom 3x
Geoetichetare video
Înregistrare video UHD (4k) la 2160p cu 30 cps sau 1080p cu 30 ori 60 de cadre/s
Bliț cu un singur LED
Video în slow-motion la 120 cadre pe secundă
Detectare facială
Zoom 8x
Cameră FaceTime (frontală)Poze de 1.2MP (1280x960)
Diafragmă f/2,2
Înregistrare video HD de 720p
Poze de 3,7MP (2560x1440)
Diafragmă f/2,2
Înregistrare video până la QHD (1440p)
BaterieLitiu-ion reîncărcabilă încorporată
Capacitate: 2915 mAh
Litiu-ion reîncărcabilă încorporată
Capacitate: 3220 mAh
PrețRomânia: de la 3599 leiRomânia: 3299 lei
DisponibilitateDisponibilDisponibil

Cei care se numără printre utilizatorii care nu pot trece mai departe de specificațiile tehnice și de compararea unor cifre (un lucru de care și un preșcolar este capabil) pot doar să citească tabelul de mai jos și să stea mulțumiți de faptul că pentru încă un an Samsung are specificații tehnice (mult) mai bune decât iPhone. Dacă pentru tine o hârtie cu niște cifre este singurul lucru cu care vei rămâne după ce te vei uita la cele două dispozitive, atunci stai liniștit: Samsung Galaxy Note 4 este net superior iPhone 6 Plus.

Din fericire, tot mai mulți sunteți aceia care gândiți mai departe de specificațiile tehnice, așa că pentru voi abia acum începe comparația propriu-zisă. Ca de obicei, Samsung are pe hârtie specificații care fac invidioase chiar și pe cele mai performante computere, însă rulează un sistem de operare care are grijă să le aducă cu picioarele pe pământ. iPhone, în schimb, are specificații pe care un Samsung le avea probabil în urmă cu câțiva ani buni, dar un sistem de operare capabil să scoată totul din fiecare componentă integrată.

[quote_left]Design[/quote_left] Unul dintre capitolele la care iPhone a excelat mereu este designul și calitatea construcției. Oricât ar fi încercat, cei de la Samsung nu au reușit să pună prea mari probleme unui produs Apple în materie de design și calitate a construcției, iar în cazul Note 4 lucrurile nu stau foarte diferit. Nu sunt, așa cum am spus-o și în recenzia iPhone 6 Plus, un fan al designului celei mai recente generații de iPhone, dar cu siguranță nu sunt nici un fan al designului liniei Galaxy, chiar dacă trebuie să admit că Samsung Galaxy Note 4 este cel mai frumos și bine construit din gama Note și poate chiar din întreaga gamă Galaxy a Samsung. iPhone 6 Plus cu certitudine nu este cel mai frumos iPhone pe care Jony Ive l-a desenat vreodată, dar este poate cel mai bine construit dintre toate.

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (6)Uitându-ne, înainte de toate, la dimensiunile celor două dispozitive, observăm că iPhone 6 Plus este mai lung decât Samsung Galaxy Note 4. Dacă dispozitivul Apple are 158,1 mm lungime și 77,8 mm lățime, dispozitivul Samsung are 153,5 x 78,6 mm. În teorie lucrurile ar fi trebuit să stea exact invers în condițiile în care Note 4 are ecran de 5,7 inchi, iar 6 Plus are un ecran de 5,5 inchi. Situația este diferită dacă ne uităm la grosimea carcasei, deoarece Galaxy Note 4 este cu 1,4 mm mai gros decât iPhone 6 Plus (8,5 mm vs. 7,1 mm). Greutatea este, însă, unul dintre capitolele la care niciunul dintre cele două dispozitive nu excelează și mai ales un fost posesor de iPhone 5/5s ar putea fi deranjat de cât de greu este un iPhone 6 Plus în mână. Cel mai nou model de iPhone cântărește 172 de grame, în timp ce Note 4 cântărește 176 de grame, însă diferența de 4 grame nu o vei sesiza. Greutatea poate fi o problemă, ținând cont și de dimensiuni, atunci când ții unul dintre cele două telefoane pentru o perioadă lungă de timp (de exemplu, pentru a te uita la un film), deoarece la un moment dat brațul îți va obosi.

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (1)În realitate diferențele dintre dimensiunile celor două dispozitive nu sunt chiar atât de semnificative, mai ales că ambele telefoane sunt foarte mari. Într-adevăr, iPhone 6 Plus este vizibil mai lung, dar faptul că Note 4 are un ecran mai mare va face la fel de dificil să ajungi cu degetul în colțul opus al ecranului. Dacă te întrebi care este motivul pentru care iPhone-ul este mai lung decât Samsung-ul, ei bine aranjamentul elementelor pe panoul frontal este acesta. Apple a păstrat același buton principal rotund și aceeași distanță mare între ecran și camera frontală sau difuzor, iar asta face iPhone-ul 6 Plus să fie mai mare decât alte telefoane cu ecrane de 5,5 inchi și, iată, chiar și decât cele cu ecrane de 5,7 inchi. Grosimea este un alt aspect care trebuie discutat, deoarece Samsung-ul rămâne un telefon gros, poate puțin prea gros în condițiile în care are o grosime comparabilă cu iPhone 4/4s și nu cu iPhone 5/5s sau iPhone 6/6 Plus. Această mică problemă nu te va deranja după ce te vei obișnui, dar un utilizator de iPhone va simți că Note 4 este mai gros decât fostul său dispozitiv.

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (7)În ceea ce privește aspectul exterior și calitatea construcției, ambele dispozitive au părți bune sau mai puțin bune. iPhone 6 Plus se simte în mână mai bine decât Note 4 și asta deoarece nu are acele margini drepte pe care le are Samsung-ul, are o carcasă completă din aluminiu și o textură mai fină. Întreg iPhone-ul este rotunjit și se simte că Apple a pus accentul pe îmbinarea aproape perfectă a panoului frontal cu marginile curbate ale carcasei din aluminiu, creând un dispozitiv pe care este o plăcere să îl ții în mână. Samsung Galaxy Note 4 în schimb, are un profil mult mai drept și ascuțit, amintindu-ne mai degrabă de iPhone 5/5s (trebuie să îi iertăm pe designerii de la Samsung care nu au avut cum să știe cum va arăta iPhone 6 atunci când au desenat noul Note). De apreciat este faptul că în sfârșit Samsung Galaxy Note are metal și nu mai este construit doar din plastic. Întreaga ramă a dispozitivului este acum metalică și are muchiile lustruite (din nou, îmi amintește de iPhone 5/5s), iar atunci când îl ții în mână îți oferă o senzație clară de dispozitiv premium. Această senzație este diminuată într-o mare măsură de capacul din plastic de pe spatele terminalului care, de altfel, este moale și creează acea impresie că ai atinge o bucată de piele, dar nu se compară cu modul în care ai ține un dispozitiv ce este produs complet din metal. Dacă ar fi să aleg între cele două dispozitive rezumându-mă doar la formă și modul în care le simt în mână, atunci aș alege fără să stau pe gânduri iPhone-ul. Dar nu mă înțelegeți greșit! Samsung a făcut un progres mare cu Note 4 și apreciez calitatea îmbunătățită a construcției acestui dispozitiv și mai ales că în sfârșit are, parțial, metalul pe care toată lumea și-l dorea în compoziția carcasei.

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (9)Am văzut că ambele dispozitive au o formă îmbunătățită și o calitate a construcției îmbunătățită față de modelele anterioare. Cu toate acestea, fiecare dispozitiv are problemele sale la exterior, iar eu le voi nota pe cele care m-au deranjat pe mine cel mai tare. Știu că mulți sunt deranjați de faptul că iPhone 6 Plus are o cameră ieșită în relief – pe mine personal nu mă deranjează cu nimic -, dar dacă ne plângem de modul în care iese camera din carcasa iPhone 6 Plus, nu putem ignora cum iese și camera principală din carcasa Samsung Galaxy Note 4 (care, spre deosebire de iPhone, nu este protejată cu safir) sau cum iesie în relief jackul pentru căști, portul pentru încărcare sau locul de stocare a S Pen la Samsung. iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (10)De fapt, carcasa Samsung este plină de protuberanțe, mai mari decât singura pe care o găsim la iPhone, însă pe mine nu au reușit să mă deranjeze prea tare niciuna dintre ele, indiferent de dispozitivele despre care vorbim.

Ceea ce, în schimb, mă deranjează la Samsung sunt următoarele: capacul detașabil, LED-ul pentru notificări și stylus-ul. Consider că fiecare dintre cele trei elemente sunt învechite și nu aș fi avut nimic împotrivă dacă le-aș fi găsit pe un telefon din 2005. Legat de capac, sincer să fiu, mi se pare absurd să primesc un telefon într-o cutie în care să mai trebuiască să caut după o baterie pentru a-l putea porni și folosi, și nici nu mă interesează să cumpăr o a doua baterie pentru a o schimba (mi s-ar părea absurd să fac în 2014 așa ceva). Și la fel ca mine sunt mulți alții. În ceea ce privește slotul microSD pe care același capac îl ascunde, știu că sunt mulți care tâjesc încă după așa ceva, dar pentru ei Samsung ar fi trebuit să învețe cum să îl integreze în așa fel încât să nu fi nevoit să desfaci tot telefonul pentru a schimba un mic card. Nu sunt deloc un adept al microSD și este curios că încă mai există sloturi pentru așa ceva pe telefoanele moderne și mai ales pe acestea premium. Vorbind despre LED-ul pentru notificări, el desigur poate fi dezactivat, dar în mod implicit este activ și simplul fapt că Samsung s-a gândit la el ca la o ”funcție” în plus mi se pare o dezamăgire. La final, faimosul stylus numit S Pen este un alt accesoriu al cărui rost nu îl înțeleg pe un telefon din 2014. După părerea mea, acest mic creion ocupă spațiu inutil, iar mai multe despre experiența mea cu el vă voi spune în cadrul secțiunii hardware.

În iPhone, din fericire, Apple nu a inclus niciodată un stylus, un LED pentru notificări și nici nu a permis îndepărtarea capacului spate din cine știe ce considerente. iPhone 6 Plus nu face excepție, însă vine cu alte probleme: este alunecos și aspectul carcasei spate este stricat de acele linii de plastic care acoperă antenele. Am lăudat iPhone-ul cu ecran de 5,5 inchi pentru că se simte excelent în mână mulțumită ecranului ușor rotunjit, însă toate acestea vin cu un compromis. Din cauza profilului foarte subțire, a panoului frontal curbat, a carcasei din aluminiu ale cărei margini sunt rotunjite și a dimensiunilor, iPhone 6 Plus alunecă foarte ușor din mână și este dificil de ridicat de pe suprafețele drepte dacă nu are o carcasă. Nu am reușit până acum să îmi scap iPhone-ul pe jos, însă de multe ori am fost foarte aproape de această ”realizare”. iPhone 6 Plus este primul iPhone care stă mai bine cu o carcasă decât fără, iar acesta nu este un lucru tocmai grozav. Legat de aspectul carcasei, ceea ce deranjează sunt acele componente din plastic care acoperă antenele dispozitivului. Chiar dacă nu le vei băga în seamă după câteva zile de utilizare, mi se pare puțin inadmisibil ca o companie precum Apple să nu găsească o soluție mai plăcută pentru ascunderea antenelor.

Rămânând la exterior și ceea ce găsim aici, nu putem trece cu vederea butoanele și orificiile. Pe partea stângă a carcasei ambele dispozitive au butoanele pentru controlul volumului, iar iPhone are în plus și un buton pentru comutarea rapidă pe modul Silențios. Pe partea dreaptă, ambele dispozitive au butonul pentru Adormire/Trezire, iar aici inginerii de la Apple au găsit puțină inspirație în curtea vecinilor de la Samsung. Deasupra, iPhone 6 Plus nu are nimic, în timp ce Samsung are jackul pentru căști, un microfon și un senzor infraroșu pentru folosirea telefonului pe post de telecomandă. În partea inferioară a celor două dispozitive găsim conectorii pentru alimentare (Lightning, respectiv MicroUSB – soluția Apple este mult mai bună), jackul pentru căști, difuzorul și un microfon pe iPhone 6 Plus, și două microfoane și S Pen pe Samsung. Referindu-ne puțin la calitatea butoanelor, acestea sunt net superioare pe iPhone.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (8)

Și pentru că vorbim despre carcasă, un aspect pe care nu îl putem omite este legat de culorile în care sunt disponibile cele două dispozitive. iPhone 6 Plus este disponibil pe alb (+argintiu), gri stelar (negru) și auriu (+alb). Note 4, în schimb, este disponibil pe negru, alb, auriu și roz (nu, nu este o glumă, iar Samsung Note 4 este chiar disponibil pe roz). Spre deosebire de iPhone unde avem un panou frontal disponibil fie pe alb, fie pe negru, în cazul Samsung Galaxy Note 4 rama ecranului preia culoarea carcasei, așa că versiunile aurii sau roz vor avea nu doar carcasele colorate în aceste culori, ci și panourile frontale, oricât de ciudat ar arăta. Eu am testat versiunile pe alb ale ambelor dispozitive și îmi plac în egală măsură. Dacă ar fi să aleg o culoare, atunci la Samsung aș alege negreșit albul (am studiat și versiunea pe negru), iar la iPhone 6 Plus aș cădea puțin pe gânduri, deoarece versiunile neagră și albă îmi plac în egală măsură.

În fine, pentru că vorbim despre exterior, nu putem să omitem portabilitatea celor două dispozitive și ușurința de a fi utilizate cu o mână. Probabil că și doar citind care sunt dimensiunile realizați cam cât de mari sunt cele două dispozitive și că portabilitatea lor este afectată. În ceea ce mă privește nu am găsit pantaloni în buzunarele cărora să nu îmi încapă cele două dispozitive, însă oricât de mari ar fi buzunarele pantalonilor mei, simți ambele dispozitive și uneori te incomodează. Chiar dacă este mai gros și puțin mai greu, nu am simțit așa de mare și de greu în buzunar Samsung-ul Note 4 ca și iPhone-ul 6 Plus, și avându-l în buzunar nu m-a incomodat atunci când m-am așezat pe scaun, m-am urcat în mașintă sau pur și simplu am mers ori alergat. iPhone 6 Plus se simte că este mai lung, devenind incomod mai ales când mă urc în mașină cu el în buzunar (de fapt, mi-am format deja un reflex din a-l scoate din buzunar imediat înainte de a mă urca în autoturism).

În ceea ce privește ușurința de utilizare cu o mână, la ecrane de 5,5 inchi nu cred că se mai pune problema ca vreunul dintre utilizatori să se aștepte să poată folosi dispozitivul cu o singură mână. Este, cel puțin pentru mâna mea, imposibil să ajung cu degetul mare în colțul opus al ecranului (pe diagonală) indiferent de care dintre cele două dispozitive este vorba. La Samsung, spre deosebire de iPhone, în schimb, reușesc să curpind cu mâna toată tastatura (la iPhone 6 Plus ajung cu greu tastele din colțul opus). Pentru a ajuta utilizatorii să folosească dispozitivele cu o singură mână, ambii producători au implementat o serie de artificii software, însă cele de pe Note 4 fac într-adevăr posibilă folosirea dispozitivului cu o singură mână. Despre funcțiile software pentru accesarea ușoară a tuturor elementelor de pe ecran vă voi vorbi la secțiunea Software.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (15)

[quote_center]Ecranul[/quote_center]Unul dintre elementele care ne interesează atunci când ne cumpărăm un dispozitiv nou este ecranul. Acesta reprezintă poarta către software și trebuie să aibă o calitate cât mai bună. Pe hârtie, lucrurile stau cam așa: Samsung Galaxy Note 4 are un ecran AMOLED de 5,7 inchi Quad-HD (cu o rezoluție de de 2560 x 1440 pixeli la 515 ppi), iar iPhone 6 Plus are un ecran IPS Retina HD, de 5,5 inchi, Full HD (cu o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și 401 pixeli per inchi). În condiții de utilizare normală nu vei sesiza care dintre cele două dispozitive are ecranul cu mai mulți pixeli, dar vei sesiza niște diferențe în ceea ce privește calitatea celor două ecrane.

Samsung Galaxy Note 4 are un ecran AMOLED care înseamnă că oferă o paletă de culori puternice foarte bogate, dar și un negru pur. iPhone 6 Plus rămâne la tehnologia LCD IPS, care înseamnă că reproduce culorile mai fidel, însă ele nu mai sunt așa de puternice, iar negrul este ceva mai apropriat de un gri închis. Fiecare dintre cele două ecrane are punctele sale cu plus și cu minus, dar eu vă voi spune care este preferința mea.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (26)

Cu certitudine Samsung Galaxy Note 4 are un ecran care nu are cum să nu fure privirea având în vedere rezoluția foarte mare și culorile foarte puternice. Dar aici intervin câteva probleme. În primul rând, ecranul dispozitivului tinde să supra-satureze orice. Roșul este mai roșu, albastrul mai albastru, negrul mai nergu și albul mai… galben. Acest lucru nu deranjează cu nimic în aplicații, la vizualizarea de pictograme și nu numai, însă devine o problemă atunci când urmărești fotografii – deoarece nimic din ce este în ele nu mai arată natural – dar și după ce îți iei ochii din ecran și te uiți împrejurul tău unde totul va părea brusc desaturat. O altă problemă care mă deranjează foarte tare la ecranul Samsung este legată de unghiurile de vizualizare și de urmărirea ecranului pe lumină foarte puternică. Ecranul arată perfect dacă îl privești frontal, dar în momentul în care începi să îl înclini își pierde constant din calitate până ajunge să aibă o tentă verziuie dacă îl ții foarte înclinat ori dacă îl privești dintr-un unghi mai mare. De asemenea, soarele puternic va afecta vizibilitatea ecranului, iar acesta nu este un lucru prea bun.

iPhone 6 Plus nu are un ecran atât de spectaculos, cu rezoluție de iPad cu ecran Retina, și păstrează o tehnologie mai veche, dar care a fost constant îmbunătățită de Apple. Desigur, culorile nu sunt atât de spectaculoase pe iPhone ca și pe Samsung, iar dacă faci trecerea bruscă de la un telefon la altul, ți se va părea că pe iPhone totul este mai decolorat. Problema mai mare este la nuanțele de negru, însă atunci când urmărești fotografii sau imagini video, culorile sunt reproduse mult mai realist de ecranul iPhone decât de ecranul Samsung. În ceea ce privește unghiurile de vizualizare pe care ți le oferă ecranul Retina HD al iPhone 6 Plus, acestea sunt foarte mari grație unor pixeli cu sferă dublă care oferă imagini la fel de clare fie că privești dispozitivul frontal, fie că îl privești dintr-un unghi mare. De asemenea, ecranul iPhone nu este la fel de afectat de lumina solară.

Personal mă deranjează destul de tare faptul că ecranul Samsung Galaxy Note 4 oferă unghiuri de vizualizare foarte mici, nu înțeleg rostul a peste 500 de pixeli per inchi într-un ecran în condițiile în care nici pe cei 401 ppi ai iPhone 6 Plus nu îi pot distinge, dar nu pot să nu remarc culorile puternice și frumoase afișate de AMOLED. Din aceste motive, aș prefera ecranul Retina al iPhone pentru vizualizarea de imagini și ecranul AMOLED pentru jocuri, aplicații și orice altceva nu are legătură cu lucruri preluate din lumea reală.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (25)

[quote_center]Hardware și performanță[/quote_center]

Unul dintre aspectele care ar trebui să îi preocupe mai ales pe utilizatorii care sunt pasionați de jocuri, imagine sau care vor să fie mai productivi este hardware-ul. Având un procesor, în versiunea testată de mine, Exynos 5433 octa-core pe 32 de biți tactat la 1,30 GHz cu 3 GB de RAM și un GPU Mali-T760, Samsung Galaxy Note 4 își surclasează adversarul iPhone 6 Plus. Cel puțin pe hârtie. Apple a perferat din nou să pună la muncă dezvoltatorii iOS și nu să implementeze cine știe ce componente hardware, așa că iPhone 6 Plus are un procesor dual-core Apple A8 pe 64 de biți tactat la 1,4 GHz, 1 GB de RAM și 2 miliarde de tranzistori.

Am spus-o, în teorie, dacă privim doar specificațiile tehnice, iPhone 6 Plus este surclasat de Samsung Galaxy Note 4. Dar se întâmplă același lucru în utilizarea de zi cu zi? Nici vorbă. Înainte de a vă prezenta experiența pe care am avut-o eu cu cele două dispozitive, ar trebui să aruncăm o privire asupra a ceea ce ne spun testele de viteză efectuate. Cu toate că nu aș avea încredere prea mare în testele de viteză în condițiile în care știm că Samsung obișnuiește să păcălească software-urile care efectuează aceste teste, mulți se orientează după ele, așa că nu le putem ignora complet.

Geekbench 3 ne spune că iPhone are un procesor cu nuclee mai rapide decât Samsung, însă existența a doar două nuclee îl face să piardă testul. Mai precis, scorul obținut pe un nucleu de cipul Apple A8 din iPhone 6 Plus este de 1623 puncte, în timp ce scorul procesorului Exynos este de 1272 puncte. Scorul pe multi-nuclee diferă, iar dacă iPhone 6 Plus obține 2904 puncte, Samsung cu Exynos obține 4182 de puncte, surclasându-și practic adversarul. În alte teste rulate, cum ar fi GFXBench T-Rex, Note 4 obține 27 de cadre pe secundă, în timp ce iPhone 6 Plus 41 de cadre pe secundă. În GFXBench Manhattan, iPhone 6 Plus a obținut 19 cadre pe secundă, iar Samsung doar 11 cadre pe secundă. În fine, în testul SunSpider iPhone 6 obține 369 de ms, iar Samsung 1367 ms.

Observăm, așadar, că în ciuda unui CPU foarte puternic, Samsung dezamăgește în testele grafice, precum și în cele de navigare pe Internet. Pe de altă parte, iPhone 6 Plus se descurcă excepțional la aceste două capitole și mai ales la cel de navigare pe Internet.

Vă spuneam că am folosit cele două dispozitive în paralel în ultimele zile și nu am reușit să găsesc discrepanța pe care ne-o artată Geekbench 3 în testul multi-nuclee pentru procesor. Ambele terminale sunt extrem de rapide, puternice și cu un răspuns foarte prompt, însă există și mici diferențe. Cu toate nucleele pe care le are sub capotă, Samsung-ul are întârzieri (sau ”lag-uri” – pentru a înțelege și vorbitorii de romgleză) uneori și este ușor frustrant că le întâmpini în aceleași locuri. Accesarea meniului cu aplicații active pe Samsung mereu are o întârziere, iar atunci când am multe aplicații deschise în fundal, apăs mereu butonul de accesare a meniului și nu răspunde câteva secunde. De asemenea, atunci când sunt deschise mai multe aplicații în fundal, cei 3 GB de RAM imediat sunt ocupați, iar acest lucru se reflectă în faptul că aplicațiile se blochează și trebuiesc repornite sau accesarea unor meniuri are o întârziere sesizabilă. La iPhone lucrurile nu stau chiar așa, iar eu sunt obișnuit să nu închid aplicațiile care rulează în fundal și totuși oricât de multe ar fi nu există întârzierile pe care le vezi pe Samsung. În schimb, nici iPhone-ul nu este lipsit de probleme și uneori prezintă întârzieri tot la accesarea meniului de multitasking mai ales dacă ai dat o comandă cu puțin timp înainte de a face dublu clic pe butonul principal. În ceea ce privește navigarea pe internet, unul dintre aspectele care pe mine mă interesează foarte mult, ambele dispozitive par că nu au suficient RAM. Din fericire, iPhone îmi permite indiferent de numărul filelor deschise în Safari să navighez fără să existe întreruperi, dar reîncarcă filele din fundal aproape la fiecare accesare (mai ales dacă sunt multe), în timp ce Samsung-ul a prezentat în testele mele întârzieri la derularea prin paginile lungi și a reîncărcat filele din fundal la fel de des ca și iPhone-ul. Pe partea de jocuri, vorbim despre două dispozitive foarte potente, iar în cazul iPhone despre un iOS 8 care aduce dezvoltatorilor diferite tehnologii ce permit crearea de jocuri la calitatea celor de pe console. Ambele dispozitive sunt rapide la acest capitol și nu există joc pe App Store, respectiv Magazin Play pe care să nu îl poată rula. În schimb, am observat că la Note 4 este, în cazul unor jocuri, vizibilă schimbarea cadrelor și există o mică și uneori insesizabilă sacadare.

Per total, vorbim despre două dispozitive foarte performante între care nu există diferențe foarte mari în ceea ce privește timpii de răspuns și îndeplinirea chiar și a celor mai complexe sarcini. M-aș fi bucurat ca Samsung să fi lucrat mai mult la optimizarea software-ului pentru a pune în valoare hardware-ul și a face Note 4 să se comporte ca un dispozitiv cu 8 nuclee și 3 GB de RAM, și nu ca unul cu două nuclee și 1 GB de RAM.

[quote_right]Conectivitate[/quote_right]Cum și în România tehnologia 4G este în plină expansiune, ceea ce îi interesează pe utilizatori este mai ales conectivitatea celulară prin 4G. Samsung Galaxy Note 4 este disponibil în două versiuni cu cipuri diferite: o versiune cu LTE Categoria 6 (ce poate atinge viteze de navigare pe Internet prin 4G de 300 Mbps) întâlnită pe modelul cu procesor Snapdragon și o versiune cu LTE Categoria 4 (ce poate atinge viteze de navigare prin 4G de 150 Mbps) în cazul modelului testat de mine, cu procesor Exynos. În cazul iPhone 6 Plus întâlnim doar cipuri LTE Categoria a 4-a capabile să atingă viteze de până la 150 Mbps. În plus față de Note 4, iPhone 6 Plus este capabil să efectueze apeluri telefonice prin LTE (VoLTE), însă această tehnologie va ajunge abia de la anul în România, grație Vodafone.

În ceea ce privește modemul Wi-Fi, ambele dispozitive au modemuri Wi-Fi 802.11ac pentru transfer de date ultra-rapid. Mai mult, ele sunt capabile să efectueze apeluri telefonice prin Wi-Fi, însă o singură rețea din această lume are tehnologia necesară pentru a accepta efectuarea unor astfel de apeluri. Pe partea Bluetooth, Samsung Note 4 acceptă standardul Bluetooth versiunea 4.1, în timp ce iPhone acceptă doar standardul Bluetooth versiunea 4.0.

Atât iPhone 6 Plus, cât și Samsung Galaxy Note 4 au implementată tehnologia NFC, însă dacă Android permite și dezvoltatorilor să beneficieze de ea, Apple o rezervă doar Apple Pay. Vorbind despre Apple Pay, revoluționarul serviciu de plăți pentru mobil creat de către Apple, oricât de grozav ar fi el pentru oricine, din păcate momentan este adresat doar consumatorilor din SUA și nu se știe când va ajunge în România.

[quote_center]Alte caracteristici hardware[/quote_center]

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (13)Cum Apple a implementat pe iPhone 5s un cititor de amprente avansat pentru securizarea dispozitivelor, Samsung nu putea să stea de-o parte și a implementat și ea un cititor de amprente. La fel ca și pe iPhone, cititorul de amprente al Samsung Galaxy Note 4 este implementat în butonul principal/de casă, dar între cele două componente există o diferență de la cer la pământ. Una dintre diferențe este dată de modul în care ele funcționează. Dacă Touch ID-ul iPhone 6 Plus este capabil să citească amprentele înregistrate din orice poziție și aproape orice unghi la atingerea degetului de butonul principal, Samsung obligă utilizatorii să efectueze o glisare de sus în jos pe butonul de casă pentru a face scanarea amprentei. Principala diferență dintre cititorul de amprente al iPhone și cel al Note 4 este că cel al iPhone chiar funcționează și nu este pus doar ca să fie bifat pe o listă. Cititorul de amprente al Samsung Galaxy Note 4 funcționează atât de prost încât nu am reușit să îl țin activ mai mult de două zile (pentru că am avut speranța că lucrurile se vor schimba) și pot număra pe degetele de la o mână situațiile în care deblocarea ecranului s-a putut face fără a da de câteva ori eroare. iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (14)La iPhone, în schimb, folosesc din prima zi Touch ID și pot număra pe degete acele situații în care senzorul nu a fost capabil să citească amprenta deloc sau din prima încercare. Principalul motiv pentru care eu cred că senzorul Samsung dă atâtea erori este modul în care a fost programat să funcționeze. Pentru că trebuie să faci o glisare verticală de sus în jos pe butonul de casă pentru a se citi amprenta, este imposibil să reușești acest lucru ținând dispozitivul într-o mână, dar și atunci când faci corect glisarea dispozitivul îți cere să reîncerci mai la stânga sau la dreapta.

Cititorul de amprente al Samsung Galaxy Note 4 este, din multe puncte de vedere, un vis urât și un bun exemplu de cum nu ar trebui să fie implementată o componentă atât de importantă. Totuși, nu mă înțelegeți greșit: nici Touch ID nu funcționează fără cusur, dar funcționează incomparabil mai bine decât cititorul de amprente de pe Note 4.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (12)

S Pen este o caracteristică a Samsung Galaxy Note 4 pe care o întâlnim doar la acest dispozitiv și al cărei rost nu reușesc să îl înțeleg. Ok, S Pen definește linia Note a Samsung, dar cine folosește așa ceva cu un scop productiv?! Oricât de îmbunătățit ar fi fost acest mic creion care ocupă loc inutil în telefon, el nu te ajută să scrii la fel de bine și de îngrijit de mână cum ai scrie pe hârtie și necesită învățarea unui întreg manual de utilizare pentru a pricepe care este rostul său.

S Pen mai este și un fel de maus al cărui scop este de a te ajuta să scrii notițe de mână sau să faci diferite selecții pe ecran și este mai acurat decât degetul tău. Dar este incomod și nu se justifică să îl scoți din telefon doar pentru a selecta o porțiune de text. Eu cel puțin nu am scos de trei ori acest S Pen din Samsung de când îl folosesc pentru că pur și simplu mi se pare că orice sarcină o pot îndeplini mai rapid fără el, chiar dacă nu întotdeauna degetul este foarte acurat.

Să vă mai spun un secret: și pentru iPhone 6 Plus găsești pe piață o sumedenie de stylus-uri. N-or fi ele la fel de acurate ca și S Pen și nici digitizorul iPhone-ului la fel de acurat ca și cel al Note 4, dar sunt suficiente dacă vrei să faci un desen sau o schiță pe telefon ori vrei să scrii ceva de mână pentru că așa consideri că îți este mai ușor. Vorbind despre scrisul de mână, la fel cum și Samsung-ul recunoaște scrisul cu S Pen, la fel și iPhone îl poate recunoaște și tasta ca scris de tipar mulțumită unor tastaturi terțe de pe App Store. Și atunci de ce atâtă zarvă pentru nimic nou sau extraordinar?

S Pen ar fi trebuit, după părerea mea, oferit ca și un accesoriu suplimentar pe care consumatorii care și-l doresc să-l poată cumpăra ulterior (la fel ca și una dintre husele speciale Samsung pentru Note 4). Nu cred că toată lumea trebuie încărcată cu ceva care pe mulți nu îi interesează mai mult decât pentru a se lăuda în fața prietenilor la o terasă. Dar ați văzut voi asiatici care să nu pună toate nimicurile pe produsele lor, doar ca să fie?

 

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (23)

[quote_right]Sănătate[/quote_right] Atât Apple, cât și, evident, Samsung au început să fie foarte preocupate de starea fizică și de sănătate a utilizatorilor produselor lor, așa că au inclus pe cele mai recente dispozitive o serie de tehnologii noi care să le măsoare diferiți parametri, să afișeze o serie de statistici și chiar recomandări cu ajutorul unor aplicații de la terți. Samsung a dus totul ”mai departe” și nu s-a oprit doar la partea software, implementând, după exemplul Samsung Galaxy S5, un senzor pentru măsurarea unor aspecte legate de sănătate, însă cu principala destinație de a determina câte bătăi pe minut are inima utilizatorului care îl folosește. Din păcate, consider că acest senzor nu este nimic mai mult decât o altă stratagemă de promovare a telefonului de către Samsung întrucât de măsurarea pulsului este capabil și un iPhone și orice alt dispozitiv care are o cameră, un bliț și o aplicație care să funcționeze corect. Folosind pe iPhone 6 Plus aplicația Instant Heart Rate pentru măsurarea pulsului am observat că nu există, în majoritatea cazurilor, diferențe între ceea ce afișează Samsung în aplicația preinstalată și cu senzorul ”special” și o aplicație terță neactualizată de câțiva ani care folosește camere și un bliț (iar dacă există, sunt foarte mici).

Vorbind despre aplicațiile pentru sănătate incluse de Samsung în Android-ul pentru Note 4 și Apple în iOS 8, ei bine sincer să fiu prefer modul în care arată și funcționează aplicația de pe Samsung. Cu toate că aplicația Sănătate din iOS 8 poate citi mai multe date legate de sănătate și condiția fizică, atunci când este conectat la dispozitiv un accesoriu special, prefer interfața ceva mai intuitivă a aplicației de pe Samsung și faptul că dispozitivul companiei sud-coreene se rezumă la aspectele care ar îi interesează pe cei mai mulți utilizatori. În ceea ce privește pedometrul, atât iPhone, cât și Note 4 sunt capabile să înregistreze numărul de pași făcuți de utilizator într-o zi, dar din nou prefer soluția Samsung o dată pentru faptul că afișează numărul de pași pe ecranul de blocare, și apoi pentru că afișează în timp real numărul de pași parcurși și nu cu o întârziere de câteva zeci de secunde, ca și iPhone.

Toate ca toate, dar prefer aplicația Sănătate a Note 4 nu doar pentru cele susmenționate, ci și pentru că oferă posibilitatea de a măsura diverse aspecte legate de nutriție, somn, stres, etc. Și un iPhone este capabil să facă aceste lucruri, dar folosind aplicații terțe și nu aplicația implicită Sănătate, la care consider că s-ar mai fi putut lucra puțin.

[quote_left]Ieșire audio[/quote_left]Un alt element pe care trebuie să îl discut în această subcategorie este cel legat de audio. Dacă iPhone nu a avut niciodată o ieșire audio puternică și de calitate, cum au telefoanele HTC, de exemplu, nici Samsung nu se poate lăuda cu nimic la acest capitol. Note 4 are un difuzor aparent mai mic decât cel al iPhone 6 Plus, dar el este capabil să scoată sunetele mai puternic decât telefonul Apple. Cu toate acestea, calitatea sunetelor scoase de Samsung, mai ales la volum ridicat, lasă de dorit, iar din acest punct de vedere iPhone-ul este superior. Un alt minus legat de difuzoarele celor două dispozitive este dat de locul în care au fost ele poziționate. Apple a ales să poziționeze difuzorul iPhone 6 Plus în partea inferioară a carcasei, iar Samsung pe spatele dispozitivului și în egală măsură difuzoarele celor două dispozitive sunt ușor de astupat cu o mână.

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (2)

În ceea ce privește ieșirea audio pentru căști și alte accesorii, ambele dispozitive scot sunetele la o calitate ridicată și cu o putere destul de mare. Am testat cele două dispozitive atât cu EarPods-urile Apple, cât și cu o pereche de căști Beats Studio, iar în cazul acestora din urmă ambele dispozitive au reușit să redea sunetele suficient de puternic încât să fiu nevoit să reduc volumul.

[quote_center]Autonomia bateriei[/quote_center] Frumoase sunt, ecrane bune au, performante sunt, inteligente sunt, dar cum rămâne cu autonomia bateriei? Orice utilizator este interesat ca telefonul mobil să îi ofere o autonomie cât mai bună. Personal, mă interesează cel mai mult ca telefonul meu să aibă o autonomie de o zi – deci să îl pot folosi de dimineața până seara – și nu mă deranjează cu nimic dacă trebuie să îl pun la încărcat seară de seară atât timp cât beneficiez de tot ceea ce poate el să îmi ofere. Din acest punct de vedere, ambele dispozitive îmi satisfac unica mea cerință, iar atât timp cât le-am folosit nu am fost foarte preocupat de ce aș putea dezactiva la fiecare pentru a obține o autonomie cu câteva secunde mai bună, dar pe care aș știi că nimeni nu ar putea să o obțină dacă nu ar fi capabil de sacrificii.

iPhone 6 Plus are o baterie de 2915 mAh, iar Samsung Galaxy Note 4 are o baterie cu o capacitate de 3220 mAh. Din nou, diferența pe hârtie, dar trebuie să punem la socoteală faptul că Samsung-ul are cu aproximativ 40% mai mulți pixeli de alimentat, are un procesor cu 8 nuclee și în general mai mulți consumatori de energie decât iPhone. Aceștia nu par să afecteze prea tare autonomia, iar în realitate Samsung Note 4 a obținut o autonomie puțin mai bună decât iPhone 6 Plus, însă diferența în orele de utilizare nu este semnificativă. Uneori, însă, iPhone s-a descurcat mai bine și asta în condițiile în care de pe 6 Plus am continuat să îndeplinesc principalele sarcini, lăsând Samsung-ul doar pentru navigarea pe internet, rețelele sociale și jocuri.

Pentru a testa concret autonomia bateriei celor două dispozitive, am folosit testul pentru baterie oferit de aplicația Geekbench 3 pentru iOS și Android. Acest test practic ține pornite dispozitivele și cronometrează cât de repede se descarcă, apoi oferă un scor și o serie de statistici. Rezultatul este nesurprinzător având în vedere capacitatea mai mare a bateriei Note 4, cu toate că pe parcursul testului am observat că bateria Samsung s-a descărcat mai rapid decât cea a iPhone chiar și în condițiile în care pe acesta din urmă dispozitiv l-am mai folosit. Scorul obținut de iPhone pentru descărcarea de la 100% la 89% a fost de 468 puncte, în timp ce scorul Samsung a fost de 695 puncte pentru o descărcare de la 100% la 82%.

Vorbind despre autonomia bateriei nu pot să trec cu vederea două aspecte grozave legate de Samsung. Primul dintre acestea este modul de economisire a energiei care dezactivează acele funcționalități ale telefonului care inginerii companiei sud-coreene cred că ar consuma cea mai multă baterie și te ajută să obții o autonomie mai mare cu câteva ore. Nu sunt un fan al modului în care a fost implementat acest mod și mai exact al faptului că există două tipuri de economisire a energiei, iar Samsung s-a complicat, ca de obicei, degeaba. Modul de economisire maximă este cel care contează și el nu face nimic altceva decât să transforme un telefon care în 2014 trece lejer de 3.000 de lei într-un telefon similar celor din anii ’00. În acest mod ecranul devine alb-negru, iar pe ecranul telefonului vor apărea doar acele câteva aplicații vitale, printre care se numără Telefon, Mesaje, Internet și, de ce nu, Facebook. Nicio altă aplicație dintre cele 10 disponibile nu poate fi accesată în acest mod, însă el va face ca autonomia bateriei să crească simțitor de mult și te va salva în situații limită.

Cel mai important aspect legat de bateria Samsung Galaxy Note 4 și care mă încântă enorm este cel legat de alimentarea rapidă a dispozitivului. Potrivit companiei sud-coreene, folosind adaptorul de alimentare rapidă inclus în pachet vei putea alimenta dispozitivul de la 0 la 50% într-o jumătate de oră. În testele mele am observat că Samsung-ul se încarcă mult mai rapid decât iPhone 6 Plus (căruia îi iau peste 2 ore să se încarce complet de la 0%). Un exemplu ar fi cel de zilele trecute când am pus iPhone-ul la încărcat având deja 50% baterie și Note-ul care avea 20%. Rezultatul a fost că ambele dispozitive au ajuns la 100% în același moment, cu toate că Samsung-ul a pornit de la un procent mult mai mic și are o baterie cu o capacitate mai mare. Din păcate, încărcarea dispozitivului Note 4 se face așa de rapid doar în cazul în care folosești adaptorul special, deoarece încărcarea prin computer este mult mai lentă decât în cazul iPhone.

iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (21)

[quote_center]Camera[/quote_center] Am ajuns și la capitolul care îi interesează pe cei mai mulți dintre utilizatorii de smartphone: camera. Aici, din nou, pe hârtie, lupta este pierdută din start de iPhone 6 Plus, însă care este rezultatul final?

În primul rând, să vorbim despre principalele caracteristici ale camerelor principale ale celor două dispozitive ultra-performante. iPhone 6 Plus păstrează numărul de megapixeli pe care orice predecesor de-al său îi are, începând cu iPhone 4s, în timp ce Samsung Note 4 vine cu dublul acestui număr (16 megapixeli). Diafragma camerei celor două dispozitive este f/2,2, dar iPhone 6 Plus se poate lăuda cu pixeli de dimensiune mai mare care reușesc să capteze mai multă lumină, deci să scoată în teorie imagini mai bune seara. La fel ca și competitorul său direct, iPhone 6 Plus are un stabilizator optic de imagine și, în plus, vine cu un sistem de auto-focalizare continuă în timpul înregistrărilor video, dar și cu o focalizare automată care răspunde mult mai prompt mutărilor de pe un subiect pe altul. Ambele camere includ HDR (gamă dinamică înaltă) care combină mai multe fotografii pentru a obține o poză mai bună, însă Samsung Note 4 include o previzualizare live care îți permite să vezi cum va arăta poza cu HDR aplicat înainte de a o captura, în timp ce iPhone 6 Plus oferă HDR și pentru panorame. Pe partea video, Samsung Galaxy Note 4 este capabil să înregistreze în format video până la 4K, în timp ce iPhone 6 Plus poate înregistra video la o rezoluție maximă Full HD, 1080p și 30 sau 60 de cadre pe secundă. Ambele dispozitive sunt capabile să înregistreze video la ralanti (slow-motion) cu 120 de cadre pe secundă, dar iPhone 6 Plus poate înregistra chiar și cu 240 de cadre pe secundă pentru imagini și mai spectaculoase.

Vorbind despre aplicațiile Cameră pentru înregistrarea pozelor acestea sunt complet diferite. Ca de obicei, Samsung s-a complicat și în loc să îți ofere la fel ca și Apple o interfață simplă cu comutare rapidă între modurile de capturare a imaginii, au implementat o grămadă de butoane cu tot felul de instrumente pentru configurarea camerei. Cu alte cuvinte, dacă vrei să înregistrezi o poză panoramică, de exemplu, este mult mai complicat să o faci pe Samsung decât pe iPhone, iar același lucru se întâmplă și cu clipurile video unde ai de selectat între o grămadă de formate video. Și pe iPhone poți obține instrumente complexe de control manual a diferitor aspecte legate de cameră, dar descărcând aplicații terțe de pe App Store și cred că așa este mai bine întrucât atunci când un utilizator vrea să facă un instantaneu nu prea are timp de pierdut să configureze camera întâi pentru ca mai apoi să observe că a ratat momentul perfect.

Din fericire, față de generațiile anterioare, Note 4 nu te mai bombardează cu un milion de moduri de înregistrare, iar eu am preferat să folosesc mereu modul Automat lăsând camera să detecteze singură condițiile din mediul ambiental și să decidă ce mod să activeze ori dacă este necesar HDR sau blițul. Același lucru l-am făcut și pe iPhone. În galeria de imagini de mai jos veți găsi imagini capturate de cele mai multe ori în același moment. Toate imaginile capturate de pe Samsung sunt la 16 megapixeli, în timp ce cele de pe iPhone sunt la 8 megapixeli (deci la rezoluțiile maxime).

Notă: Imaginile de deasupra sau din stânga au fost capturate cu iPhone 6 Plus, în timp ce imaginile de dedesubt sau din partea dreaptă sunt înregistrate cu Samsung Note 4.

În cele mai multe dintre situații, iPhone 6 Plus capturează imagini mai calde decât Samsung Galaxy Note 4 și în funcție de preferințele personale ale fiecăruia, acesta este un lucru bun sau mai puțin bun. Eu personal, prefer tonurile din imaginile capturate cu Samsung deoarece sunt mai reci și apropriate de realitate. Ceea ce, în schimb, nu-mi place și chiar mă deranjează la Samsung Note 4 este tendința telefonului de a supra-satura orice. Fiecare culoare în parte dintr-o fotografie, așa cum se poate vedea și în imaginile de mai sus, sunt mult prea saturate, mult prea puternice și asta face ca poza să nu mai arate atât de natural. Pe partea de HDR, fotografiile înregistrate cu iPhone tind să fie ceva mai închise decât cele capturate cu Note 4, iar în unele situații acest lucru le face mai naturale și apropriate de real.

În condiții de luminozitate scăzută, iPhone 6 Plus pare că se descurcă mai bine decât Samsung Galaxy Note 4 și asta deoarece acesta din urmă dispozitiv încearcă de cele mai multe ori să lumineze artificial imaginile. iPhone poate produce pe întuneric imagini mai zgomotoase decât cele capturate de Samsung, însă per total se descurcă mai bine și mai ales atunci când imaginea este capurată în interiorul clădirilor. Pentru că în aceleași condiții de luminozitate scăzută s-ar putea să vrei să faci pozele cu bliț, ambele dispozitive au așa ceva și se descurcă bine. Și aici, iPhone 6 Plus este câștigător grație blițului cu două LED-uri și True Tone ce poate produce sute de combinații de lumină în funcție de condițiile mediului exterior. Blițul cu True Tone produce imagini mai calde și naturale seara, iar asta se vede mai ales când în poză subiectul este o persoană sau un grup de persoane.

Notă: Imaginile de deasupra au fost capturate cu iPhone 6 Plus, în timp ce imaginile de dedesubt sunt înregistrate cu Samsung Note 4.

Vorbind despre aplicarea de zoom imaginilor, aici categoric se vede diferența numărului de megapixeli. Zoomul digital al Samsung Galaxy Note 4 este capabil nu doar să aproprie mai tare imaginile decât cel al iPhone 6 Plus, ci și să surprindă imagini de o calitate mai bună chiar și la o apropriere mai mare de subiect. Nu mă declar neapărat un mare fan al aplicării de zoom digital peste imagine, dar cu siguranță între ceea ce oferă iPhone și ceea ce oferă Galaxy Note 4, aleg soluția din urmă.IMG_1048_Fotor_Collage

Notă: Imaginea de deasupra a fost capturată cu iPhone 6 Plus, în timp ce imaginea de dedesubt dreaptă este înregistrată cu Samsung Note 4.

Un alt tip de poze pe care îmi place să le înregistrez sunt cele panoramice. Aici ambele camere se descurcă bine, dar am observat că iPhone 6 Plus reușește să înregistreze poze panoramice care sunt ușor mai luminoase și mai bine balansate. Samsung Galaxy Note 4, spre deosebire de iPhone, este capabil să înregistreze panorame la 360 de grade (iPhone poate doar la 180 de grade), însă aici vorbim strict despre aplicațiile implicite pentru cameră. Un alt plus pentru camera Samsung este acela că poate surprinde în panorame mai multe detalii, însă totuși prefer balansul de culoare și luminozitatea din panoramele capturate cu iPhone.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (22)

[quote_left]Selfie-uri! [/quote_left]Nimic nu este mai popular decât selfie-urile, iar iPhone 6 Plus și Samsung Galaxy Note 4 au camere frontale optimizate pentru capturarea de imagini cu tine însuți. Din nou, pe partea de specificații Samsung stă mult mai bine având un senzor de 3,7 megapixeli și o diafragmă f/1,9. iPhone 6 Plus, pe de altă parte, continuă să aibă o modestă cameră de 1,2 megapixeli cu o diafragmă de f/2,2. Ambele dispozitive au camere frontale capabile să înregistreze și video, iar dacă Samsung Galaxy Note 4 poate înregistra video cu a sa cameră până la un format QHD (1440p), iPhone 6 Plus nu poate înregistra video decât în format HD (720p). Apple, în schimb, a introdus în iPhone 6 Plus o cameră cu pixeli mai mari decât cei ai modelelor anterioare și care pot primi mai multă lumină, în timp ce Samsung Galaxy Note 4 a primit și el o cameră îmbunătățită, dar și un mod de înregistrare a selfie-urilor panoramice atunci când ai mai mulți prieteni cu care vrei să îți faci un instantaneu.

Notă: Imaginea din stânga a fost capturată cu iPhone 6 Plus, în timp ce imaginea din dreapta este înregistrată cu Samsung Note 4.

Atunci când vine vorba de pozele înregistrate cu această cameră, în mod cert ele sunt mai bune pe Samsung decât pe iPhone, iar numărul mai mare de megapixeli se observă în detaliile surprinse, precum și în zgomotul mult mai mic al imaginii pe Samsung. Cu toate acestea, o mică problemă a camerei frontale a Samsung ar fi aceea că imaginile devin destul de zgomotoase pe întuneric, însă acolo nu se descurcă mult mai bine nici iPhone 6 Plus.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (24)

Ca și o concluzie, pe partea de fotografiere, ambele dispozitive reușesc să înregistreze fotografii de o calitate foarte bună. Desigur, între ele există mici diferențe cum ar fi acelea că Samsung Galaxy Note 4 poate surprinde mai multe detalii grație numărului mai mare de megapixeli, iar asta face camera sa mai bună pentru cei care vor să tipărească imaginile (din nou o spun pentru amatorii specificațiilor, megapixelii nu înseamnă mai bun, ci mai mare). O altă diferență este dată de faptul că iPhone 6 Plus produce imagini mai calde decât Samsung. Principalele diferențe, însă, le găsim la capitolele selfie și zoom digital, unde Samsung căștigă în mod cert, dar și la capitul luminozitate scăzută unde iPhone 6 Plus se descurcă în mod clar mai bine. Ceea ce mai consider eu a fi un minus pentru camera Samsung este aplicația de înregistrare implicită care este mult prea complicată.

[quote_left]Video[/quote_left] Pe partea video avem o situație destul de diferită între cele două dispozitive. Dacă iPhone 6 Plus poate captura video nativ la o rezoluție maximă de 1920 x 1080, Samsung Galaxy Note 4 poate înregistra video la o rezoluție maximă de 3840 x 2160 pixeli sau 4K. Asta înseamnă că Samsung poate înregistra video imagini mult mai detaliate și spectaculoase decât cele pe care le produce camera rivalului său, însă eu nu mă pot considera un mare fan al acestei tehnologii, cel puțin pentru anul 2014. Nu doar dimensiunea foarte mare a videoclipurilor și spațiul de stocare restrâns al dispozitivelor este un lucru care mă face să consider că este implementată prematur pe dispozitive, ci și simplul fapt că majoritatea celor care se bat cu pumnul în piept că vor 4K nu au pe ce să redea o imagine la dimensiunea aceasta. Afișajele sau televizoarele cu ecrane la rezoluția 4K sunt în continuare destul de puțin accesibile pentru majoritatea și vor mai trece câțiva ani până când achiziționarea lor va merita (de exemplu, până când vor exista televiziuni care transmit 4K, mai multe filme înregistrate în acest format și multe altele).

Clipul video de mai sus a fost înregistrat în format 4K pe Samsung Galaxy Note 4 și arată mult mai bine decât clipul similar înregistrat în același moment cu iPhone 6 Plus (mai jos). Culorile sunt mai vii, detaliile mai multe și per total imaginea arată mai bine chiar și dacă este vizualizată de pe un afișaj ce nu are rezoluția 4K.

Cum chiar și având un mod de filmare 4K, puțini vor fi aceia care vor alege acest format, 1080p rămâne cel mai popular, iar aici ambele dispozitive sunt capabile să înregistreze video nu doar la 30 de cadre pe secundă, ci și la 60 de cadre pe secundă pentru ca mișcările surprinse să fie mult mai naturale. Această din urmă rată afectează ușor calitatea imaginilor video, însă iPhone 6 Plus pare a fi dispozitivul mai puternic afectat de creșterea numărului de cadre pe secundă. La fel ca și în cazul fotografiilor, Samsung Galaxy Note 4 tinde să supra-satureze orice, iar culorile nu mai arată la fel de natural cum arată pe imaginea video înregistrată de iPhone sau cum arată direct în natură. Un alt minus pentru camera Samsung este stabilizatorul optic de imagine care se comportă la fel ca și un stabilizator digital de imagine (uneori am impresia că și stabilizatorul digital de imagine de pe iPhone 5s se descurcă mai bine decât cel al Note 4). Pe iPhone această componentă atenuează orice mișcare și oferă o stabilizare cinematică ce îți dă impresia că telefonul a plutit ușor în aer în timpul filmării și nu este ținut în mână. Pe Galaxy Note 4, în schimb, orice mișcare bruscă este surprinsă întocmai, iar clipurile arată toate destul de mișcate, ca și cum telefonul nu ar avea nicidecum un stabilizator optic. În exemplul de mai jos puteți vedea cât de mișcată este imaginea pe Samsung și cât de lină este pe iPhone, dar tot acolo mai este vizibil încă un lucru: luminozitatea. Între cele două dispozitive există o diferență mare de luminozitate, așa cum reiese din clipul de mai jos și din altele înregistrate de mine, iar din păcate Note 4 are o imagine destul de întunecată la filmarea în modul Full HD.

Un alt mod de filmare popular și spectaculos este cel la ralanti. Atât iPhone 6 Plus, cât și Samsung Galaxy Note 4 pot înregistra video în format 720p la 120 de cadre pe secundă, însă, mai mult decât atât, iPhone 6 Plus poate înregistra video la 240 de cadre pe secundă pentru imagini și mai dramatice. Chiar și la dublul cadrelor pe secundă, calitatea imaginii video la ralanti capturată cu iPhone 6 Plus este mai bună decât cea capturată cu Samsung Galaxy Note 4. Problema cea mare este că imaginea la Galaxy Note 4 pare mult prea procesată și înregistrată la o rezoluție sub cea HD, astfel că este de evitat modul slow-motion pe acest dispozitiv.

În concluzie, prefer camera iPhone 6 Plus pentru înregistrarea clipurilor video grație faptului că produce culori mai naturale. Nu sunt un mare fan al capacităților telefoanelor mobile de a înregistra video 4K, însă dacă ești, atunci Note 4 este alegerea pe care trebuie să o faci, dar și să iei serios în considerare achiziționarea unui card microSD pentru a avea spațiu de stocare suficient astfel încât să păstrezi toate aceste clipuri video.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro

[quote_box_center]iOS sau Android?[/quote_box_center]

Veșnica întrebare, eternul război și aparent unicul motiv de ceartă al copiilor de pe Internet. Ca să ne înțelegem de la început asupra unui aspect important: nu consider că între cele două sisteme de operare există o soluție proastă și una bună. iOS și Android sunt două sisteme de operare atât de diferite încât nu există unul bun și unul mai puțin bun. În schimb, fiecare sistem de operare va avea utilizatorii cărora li se potrivește mai bine. Dacă v-ați uitat puțin la titlul acestui site ori ați mai accesat și alte articole, atunci cu siguranță știți foarte bine că mie îmi place iOS mai mult decât Android indiferent de formele în care găsim acest sistem de operare. Cu toate acestea, nu consider că Android este un SO prost. Ba dimpotrivă.

iOS reprezintă creația pură a Apple pentru iPhone, iPad și iPod touch, iar cum gigantul din Cupertino lansează anual doar două telefoane și două tablete noi, este normal ca acest sistem de operare să fie foarte bine optimizat pentru a scoate tot din hardware-ul nu prea potent al terminalelor. Samsung nu se poate lăuda cu așa ceva, iar Galaxy Note 4 rulează un sistem de operare creat de Google pentru a se potrivi câtorva sute sau mii de dispozitive peste care compania sud-coreeană a aplicat TouchWiz, un înveliș care aduce o serie de funcționalități noi și un design diferit pentru multe dintre aplicațiile preinstalate. Dacă Android în forma pură îmi place, niciodată nu mi-a plăcut TouchWiz-ul Samsung și asta pentru că deși baza, adică sistemul de operare, este din fabrică aglomerat cu tot felul de opțiuni nenecesare, mai vine și un înveliș care complică lucrurile și mai mult, ba chiar afectează performanțele dispozitivelor într-o oarecare măsură.

iOS se caracterizează prin simplitate și ușurința de a fi folosit, în timp ce Android este exact contrariul. Consider că Android-ul, exact ca și jailbreak-ul pentru iPhone, poate fi preferat pentru libertatea oferită și pentru opțiunile multiple de personalizare. Dacă vrei să-ți pierzi viața căutând nu știu ce înveliș sau modificând durata animațiilor, atunci nu te uita la iOS pentru că Android are asta din fabrică, iar Galaxy Note 4 îți oferă o grămadă de variante de personalizare. De la ecranul de pornire, pe care-l poți schimba cum vrei, și până la cine știe ce setări legate de afișaj, ecranul de blocare, aplicații și multe, multe altele, poți controla aproape totul, iar dacă implicit nu îți este permis, vei găsi cu siguranță un program care o va face. Dacă, în schimb ai lucruri mai importante de făcut pe telefon decât să schimbi temele și să adaugi widgeturi, atunci iOS este soluția logică. Totul este simplu și direct, iar un iPhone niciodată nu îți va afișa de o mie de ori scurte ghiduri de folosire a unor aplicații sau meniuri sau funcționalități, pentru simplul fapt că nu este nevoie de ele. De asemenea, presupunând că ar avea așa ceva, iPhone nu te-ar întreba, la modul de economisire a bateriei, dacă vrei să îl folosești pe cel moderat sau cel de economisire maximă, și ți-l va oferi pe cel care se potrivește celor mai mulți utilizatori, cel care este mai eficient și bine optimizat. Punct.

În ceea ce privește interfețele utilizator, ambele dispozitive au aplicații cu un design plăcut pentru ochi și majoritatea dintre ele sunt la fel de intuitive, mai ales dacă ne rezumăm la cele implicite. Cu toate acestea, de regulă, aplicațiile implicite de pe Samsung sunt ceva mai complexe și uneori sunt complicate inutil. O aplicație mai complexă pe Note 4 este cea de luat notițe, așa cum ar fi fost și normal să fie având în vedere S Pen. Deși arată bine, aplicațiile pentru iPhone tind să fie mai ușor de folosit pentru că sunt bazate pe diferite gesturi. Am fost surprins să văd că pe Facebook nu pot face o glisare pentru a închide o fotografie, în aplicația Internet nu pot reveni printr-o glisare la pagina anterioară și, în general, nu pot reveni la paginile sau meniurile accesate anterior pe Samsung printr-o glisare spre stânga. Iar acest lucru este frustrant mai ales pentru uniul care nu este obișnuit cu buton special pentru acțiunea de Înapoi.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (20)

Complexitatea Samsung aduce și câteva lucruri grozave. Iar aici ne vom rezuma în special la funcționalitățile care fac util un ecran atât de mare. Dacă aplicațiile pentru iPhone 6 Plus nu mi se par cu nimic mai mult decât niște versiuni lărgite ale celor de pe iPhone 5s, nu același lucru îl pot spune despre Samsung care pare să fi știut mai bine cum să beneficieze de fiecare inchi al ecranului Note 4. Principala caracteristică adusă în acest sens este cea de multitasking, deoarece un Note 4 poate fi folosit ca și un fel de computer. Caracteristica ferestre multiple a Note 4 permite utilizatorilor să aibă pe ecran, în același timp, deschise mai multe aplicații care să rămână complet funcționale. Această funcționalitate este și ea complicată puțin în sensul că oferă utilizatorilor două opțiuni. Una dintre ele este de a micșora aplicația astfel încât ea să poată sta pe ecran alături de alte astfel de aplicații și să le folosești ca și un fel de mini-aplicații (care afișează exact același lucru și îndeplinesc exact aceleași funcții ca și cele mari). Aceasta permite chiar restrângerea întregii aplicații într-o pictogramă care poate sta oriunde pe ecran și care va permite deschiderea rapidă a aplicației în mini-fereastra inițială. Cea de-a doua este de divizare a ecranului, permițând utilizatorilor să ruleze în același timp două aplicații pe jumătate de ecran sau să le redimensioneze în așa fel încât una să aibă o porțiune mai mare din cei 5,7 inchi ai ecranului. Sunt un mare fan al acestei caracteristici și mi se pare grozavă pentru simplul fapt că îmi permite să lucrez cu două aplicații în același timp la o dimensiune optimă și chiar să mut date dintr-una într-alta (și cealaltă îmi permite același lucru, dar mi se par aplicațiile prea mici și greu de ordonat corect). Mi-aș fi dorit să am o astfel de caracteristică și pe iPhone sau măcar pe iPad, iar un mare minus la iOS este dat de lipsa unui multitasking adevărat precum cel de pe Samsung. Desigur, din nou este discutabil modul în care caracteristica ferestre multiple a fost implementată, deoarece este puțin mai greu de învățat și are cam multe opțiuni pentru a fi considerată simplă și directă.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (19)

Cu ce vine iPhone 6 Plus în tot acest timp? Cu nimic prea interesant sau cu adevărat grozav ca să justifice ecranul atât de mare. Singura noutate cu adevărat notabilă pentru acest dispozitiv este cea de rotire a ecranului în orientarea vedere. Spre deosebire de Samsung care acceptă rotirea în aplicțiile compatibile, iPhone 6 Plus poate roti chiar și ecranul principal, iar în orientarea vedere afișează mai multe informații mai ales când vorbim despre aplicațiile optimizate.

Un capitol la care atât iPhone 6 Plus, cât și Note 4 vin cu caracteristici speciale pentru utilizatori este cel de accesare ușoară. Apple și Samsung s-au gândit că și acei utilizatori care vor ecrane mari ar dori la un moment dat să își poată folosi dispozitivele cu o singură mână, așa că au implementat diferite funcționalități care să ușureze acest mod de folosire. Pe iPhone vorbim despre modul de accesare ușoară care nu face nimic altceva decât să aducă jumătatea superioară a ecranului în jumătatea inferioară pentru a permite accesarea mai facilă a conținutului îndepărtat de deget. Acest lucru este realizabil prin dubla atingere a butonului principal. Samsung, în schimb, vine cu un mod complet de accesare cu o singură mână, iar acesta se rezumă la aducerea întregului conținut într-o variantă mai compactă în ce loc dorești. Dimensiunea întregului ecran este mult mai mică astfel, iar posibilitatea de a accesa orice cu o singură mână este mai mare. Mai mult, tot pe Samsung primim și o tastatură care poate fi redimensionată pentru utilizarea cu o singură mână, chiar dacă modul special nu este activat. Din păcate modul de accesare cu o singură mână se activează destul de dificil pe Note 4 și nu este ceva intuitiv sau la îndemână cum este modul Accesare ușoară de pe 6 Plus.

Alături de cele susmenționate, mai sunt și alte elemente care mă încântă la fiecare dintre cele două dispozitive. Începând cu Samsung, trebuie să vă spun că aici îmi place modul Privat care permite ascunderea unui dosar sau a unei imagini pentru a nu fi observate de nimeni și imposibil de accesat fără amprenta ta (calitatea senzorului de amprente al Samsung este o altă poveste despre care v-am spus mai multe ceva mai sus). Un alt element care mă încântă la Samsung este cel de identificare și interpretare a textelor. Note 4 îți permite pur și simplu să înregistrezi o poză a unui document, iar apoi să scoată din context doar textele. Cu toate aceasta, caracteristica ar putea să nu încânte poate pe toată lumea, iar pe App Store există aplicații care pot face același lucru. Trecând la iPhone, îmi place foarte mult ecosistemul și modul în care funcționează împreună cu alte dispozitive Apple. Cum folosesc nu doar iPhone, ci și iPad și Mac, îmi place că acestea sunt mereu sincronizate și funcționează excelent împreună, iar caracteristici precum Continuitatea din iOS 8 nu pot să facă decât și mai justificată trecerea doar la dispozitive ale companiei americane.

După lucrurile bune ar trebui să vină și cele mai puțin bune. La iPhone este simplu: modul în care tratează Apple iOS în ultimii ani este un minus, deoarece nu mai este acel sistem de operare foarte stabil cu care am fost obișnuit. La Samsung sunt mai multe elemente. În primul rând, tastatura. Nu știu dacă ați văzut tastatura Samsung, dar este, din punctul meu de vedere, groaznică. Absolut groaznică (ca și aspect). Un alt lucru care nu-mi place la Samsung Galaxy Note 4 este că scoate mereu zgomote. Orice ai atinge pe ecran bipăie, vibrează, scoate sunete de apă. Parcă ar fi un telefon de jucărie. Evident, ele pot fi dezactivate oricând, dar cum să vină cu așa ceva implicit? Și nu în ultimul rând: tonul de mesaj. Habar n-am care dintre mințile geniale de la Samsung au gândit stupizenia aia de sunet, dar mi se pare o bătaie de joc cât se poate de enervantă.

În concluzie, fiecare sistem de operare are părțile lui bune și părțile lui mai puțin bune. Prefer în mod cert iOS pentru simplitate, intuitivitate și ușurința de a fi utilizat, dar prefer diferitele ”inovații” ale Samsung. Nu-mi place că TouchWiz este așa de aglomerat, că are o grămadă de aplicații inutile instalate implicit și multe funcții care nu sunt adresate maselor, dar categoric ador sistemul Ferestre multiple și regret că el nu există și pe iOS.

[quote_center]Prețul[/quote_center]

Nu reușesc să îi înțeleg pe aceia care pun prețul ca și un plus sau un minus la un telefon. iPhone 6 Plus și Samsung Galaxy Note 4 sunt două telefoane scumpe și foarte capabile. Dacă nu-ți convine prețul sau nu ți-l permiți, îți iei niște telefoane mai ieftine. Nu văd de ce ar trebui să facă producătorii compromisuri ca să scadă prețul și să scoată niște telefoane mai ieftine doar ca să dea bine. Da, iPhone 6 Plus și Note 4 sunt două telefoane premium și pentru asta trebuie să plătești.

Înainte de a vedea prețul, ar trebui să știm care sunt versiunile disponibile. iPhone 6 Plus este disponibil în versiuni de 16 GB, 64 GB și 128 de GB și nu permite să mai extinzi spațiul de stocare ulterior. Samsung Galaxy Note 4, în schimb, este disponibil doar în versiuni de 32 GB și oferă posibilitatea de a extinde spațiul de stocare prin card microSD cu până la 128 GB. Din punctul meu de vedere, atât versiunea de 16 GB, cât și cea de 32 GB oferă prea puțin spațiu de stocare, dar la Note 4 acest lucru nu reprezintă o problemă dacă îți mai cumperi și un card microSD.

Samsung Galaxy Note 4 este mai ieftin decât iPhone 6 Plus, dar nu cu mult. Unica versiune disponibilă costă 2.999 lei la QuickMobile sau 3.299 lei la eMAG. iPhone 6 Plus, în schimb, costă la QuickMobile 3589 lei (16 GB), 4.599 lei (64 GB) și 4999 lei (128 GB), iar la eMAG 3749 lei (16 GB). Ambele dispozitive sunt disponibile și în oferta operatorilor de telefonie mobilă de unde pot fi achiziționate la contract, cu un preț subvenționat în funcție de tipul abonamentului ales.iphone 6 plus vs Samsung Note 4 #itutorial.ro (18)

[quote_center]Concluzie – iPhone 6 Plus sau Samsung Galaxy Note 4?[/quote_center]

Foarte bună întrebare… Din păcate, nu cred că nimeni ar putea răspunde corect la ea, așa cum nimeni nu poate să răspundă corect nici la întrebarea iOS sau Android spunând că unul sau altul este mai bun. Răspunsul meu este: depinde de ceea ce ți se potrivește ție cel mai mult, de ce îți place și de ce corespunde nevoilor tale. Ceea ce îmi place sau ce voi alege eu între cele două dispozitive nu are legătură decât cu preferințele mele și cu modul în care utilizez eu telefonul mobil. Da, alegerea mea este iPhone 6 Plus dintre cele două, dar nu pot spune un moment că Samsung Galaxy Note 4 este un telefon prost sau care nu mi-ar plăcea.

Îmi place mai mult designul, calitatea construcției, iOS și camera iPhone 6 Plus, dar asta nu înseamnă că dispozitivul Apple nu are punctele sale mai slabe sau că nu este depășit de multe ori de Samsung la capitole care pe mine mă interesează. Prefer TouchWiz doar pentru modul Ferestre multiple, prefer modul în care Samsung a înțeles să optimizeze ecranul Note 4 și din unele puncte de vedere prefer chiar și ecranul Samsung (dacă fac abstracție de unghiurile de vizualizare și culorile ireale). Și, da, mi-aș fi dorit la fel de mult ca Apple să pună 2 GB de RAM în iPhone, cum îmi doresc și ca Samsung să își optimizeze software-ul astfel încât să poată beneficia de fiecare dintre cei 3 GB de RAM și de cele 8 nuclee ce în momentul de față nu reușesc decât să egaleze un telefon cu 1 GB de RAM și procesor dual-core, dar și să ofere o experiență de utilizare decentă, cu mici scăpări pe alocuri. Legat de cameră, aș vrea ca iPhone să poată surprinde mai multe detalii, dar consider că, surprinzător sau nu, per total, 6 Plus are cea mai bună cameră pe care am testat-o pe mobil, chiar mai bună decât Note 4.

Ambele dispozitive deschid ușile către persoanele care caută să treacă de la o platformă la alta. Dacă iPhone 6 Plus oferă un iOS 8 ce este mai deschis utilizatorilor care vor personalizare, Galaxy Note 4 oferă acel design exterior premium și o interfață ceva mai intuitivă decât în cazul modelelor precedente. Cu toate acestea, cei ce caută simplitate și intuitivitate vor alege, după părerea mea, iPhone 6 Plus, iar cei ce caută complexitate și personalizare extinsă, vor alege Note 4.

În cele din urmă, vă spun că în toată această ecuație specificațiile tehnice nu contează deloc sau aproape deloc, deoarece vorbim despre două dispozitive care rulează sisteme de operare complet diferite și niciuna dintre alegeri nu te va dezamăgi în privința performanțelor.

Mulțumesc QuickMobile pentru că a făcut posibilă această comparație!

4 COMENTARII

  1. Articolul este foarte ok si foarte detaliat. se vede ca esti putin mai mult fac apple decat samsung dar nu este o problema. as vrea sa adaug ceva: capacul detasabil prin care poti ajunge la baterie este un avantaj pentru 90% din utilizatori, microsd e intotdeauna bine sa il ai, nu te incurca iar telefon fara led de notificari nu as putea sa mai folosesc. stilusul nu ocupa loc degeaba ci este cel mai mare plus al note ului. tu ai expus aceste extraordinare avantaje ale noteului ca fiind niste minusuri… mi s.a parut total aiurea. in rest felicitari, articolul este super! PS in 90% din cazuri camera de pe note se descurca mai bine decat a iphoneului. in rest sunt deacord cu tot ce ai scris

    • Legat de „fanul” cui sunt eu, în realitate nu sunt fanul niciuneia dintre cele două companii și al oricărei alte companii de telefoane. Apreciez Apple, folosesc iPhone și multe, multe alte produse pe care ei le comercializează pentru că sunt bune și funcționează grozav împreună, dar asta se poate deduce doar dacă citești titlul acestui site și vezi despre ce sunt majoritatea sau dacă nu toate articolele de aici. Legat de punctările pe care le-ai făcut, îți respect opinia și orice altă opinie care este argumentată. Din comparația aceasta, reiese, așa cum este normal, opinia mea și cum văd eu lucrurile – iar cele trei elemente le consider demodate și nu aș putea să fac aproximații de tipul celei făcute de tine cu privire la câți le mai consideră sau nu utile… Asta este, ne adaptăm după cum evoluează lucrurile (nici eu nu concepeam să folosesc telefon cu ecran tactil până la apariția iPhone…). Cât despre cameră, comparațiile vorbesc de la sine 😉

      P.S. Vă mulțumesc tuturor pentru feedback!

  2. In sfârșit am găsit comparația de care aveam nevoie. Totuși, consider si eu ca iphone 6 plus este mai frumos si mi se potrivește mai bine, mai ales după 1 an jumate de Galaxy in care am priceput prea bine cum sta treaba cu Samsungurile. Mersi, Alex!

  3. Ca de obicei, un articol super! Felicitari! Ai reusit sa atingi punctele de interes maxim pentru un utilizator de rand, dar cred ca si pentru unul mai pretentios. Cred ca aici gasesti cele mai bune review uri atunci cand trebuie sa faci o alegere in privinta telefoanelor. Si apropo, la anul va trebui sa imi schimb iphone ul, iar pentru detalii si formarea unei pareri, cu siguranta ca voi cauta pe acest site.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.