Review iPhone 6

- Publicitate -

Totul incepe in 2010 cand, in contextul controverselor legate de antena iPhone 4, Steve Jobs a spus un lucru de care, daca acum ar trai, nu ar mai fi prea mandru. Vazand telefoanele Samsung lansate la acea vreme, Steve declara: “Nimeni nu o sa cumpere un telefon mare”, comparand tot ceea ce era cu ecran mai mare de 4 inchi cu niste “ciocane”.

Da, in 2010, 3,5 inchi era inca o dimensiune decenta pentru ecranul unui telefon si nimeni nu se uita la “caramizi”. Atunci exista iPhone si alte telefoane, iar nimanui nu ii pasa de cele din urma. Toti competitorii care au incercat sa fabrice concurenti ai iPhone au esuat, fie pentru ca software-ul era o bataie de joc, fie pentru ca hardware-ul era unul incapabil sa ofere o experienta de utilizare decenta. Asa a venit ideea buna a Samsung: de a nu mai ataca iPhone pe propriul teritoriu, facand urmatorul pas.

Telefoanele mai mari nu au aparut din intamplare si nu pentru ca mintile geniale sud-coreene au avut pentru prima data ideea de a aduce ceva nou si a nu fura de la altii. Fiindca Android era (si este) un sistem de operare care avea nevoie de multe resurse hardware pentru a egala iOS si nimeni nu a putut sa ingramadeasca tot ceea ce avea iPhone pentru a atinge performantele acestui telefon, competitorii au trebuit sa mareasca spatiul la interior. A se intelege: este mult mai simplu sa pui oamenii sa poarte plasmele “performante” cu ei decat sa le oferi niste telefoane de dimensiuni mici si la fel sau chiar mai performante.

Din fericire, incapacitatea producatorilor de a aduce telefoane la fel de subtiri si de mici ca si iPhone nu a fost vazuta de public ca atare si in scurt timp tot mai multi au inceput sa isi doreasca telefoane mult mai mari. Raspunsul Apple din 2012 nu a fost tocmai suficient, iar iPhone 5 cu al sau ecran de 4 inchi a fost perceput de multi fiind un telefon mai mic in comparatie cu “gigantii” de la Samsung a caror ecrane depaseau 5 inchi deja. Astazi, nimeni nu mai vede un telefon de 5 inchi sau chiar mai mare ca fiind un groaznic si ridicol de mare, iar Apple nu mai este condusa de un mic dictator genial.

In al doisprezecelea ceas, Cook si ai sai au ajuns la concluzia ca telefoanele mari nu mai sunt stanjenitoare, jenante sau Raul in toata splendoarea. Piata o cere, Apple trebuie sa ofere. Asa functioneaza orice companie din lumea asta.

iphone 6 review #itutorial.ro (19)

Rezultatul nu este unul deloc surprinzator daca ne uitam acum la iPhone 6: un iPhone mai mare, mai grozav, mai bun, creat sa atraga atat posesorii de iPhone ce vor constata imediat ca iPhone 5(s) sau modelele mai vechi sunt ca si niste jucarii, dar si fanii telefoanelor cu ecrane mari. iPhone 6 nu este doar mai mare, este mai bun din toate punctele de vedere, iar Apple incearca sa stabileasca un nou standard, creand telefonul mare pe care oricine il poate folosi si pe care toti si-l vor dori.

Intr-o piata unde competitorii demult nu mai stiu ce inseamna 4 inchi sau 4,5 inchi, iPhone 6 are o munca dificila, iar Apple trebuie sa ne mai arate inca o data ca poate da ora exacta.

Cel mai frumos telefon, dar nu cel mai frumos iPhone

Sa ne intelegem: nu exista iPhone urat. Ar fi pleonastic sa spunem ca cel mai nou iPhone este frumos. Apple nu stie sa creeze produse urate, si cu atat mai putin atunci cand vine vorba despre cel care le aduce cele mai mari venituri de la luna la luna si de la an la an. In schimb, exista iPhone-uri mai frumoase decat 6, iar cu acest lucru sunt perfect de acord. In opinia mea, designul iPhone 4/4s ramane cel mai frumos de pana acum. Nu era un iPhone durabil, nu era placut de tinut in mana, nu era usor, dar era frumos avand atat ecranul, cat si carcasa din sticla, iar rama din otel inoxidabil. iPhone 5/5s nu au mai atins acel standard, in parte pentru ca a lor carcasa era divizata prin doua bucati de sticla ce nu se prea potriveau cu restul. iPhone 6 nu mai are acele bucati de sticla, se simte in mana mai bine, dar are alte cateva elemente ce imi deranjeaza ochii.

Stim de luni de zile cum arata iPhone 6, prototipuri si carcase reale aparand la fel de des precum ploile in vara ce a trecut. Totusi, intre modelul final si multe dintre acelea exista numeroase diferente subtile care iti arata ce inseamna obsesia pentru detaliu a Apple; ca sa nu mai vorbim despre cum se simt in mana un prototip si un terminal finit.

iPhone 6 arata si se simte in mana ca si un iPhone, insa schimbarea de anul acesta ar putea sa fie cea mai mare de pana acum. Ea nu este data doar de cresterea evidenta a dimensiunilor noului iPhone 6, ci si mai ales de infatisarea telefonului. Apple a facut un pas mare de la iPhone-urile “patratoase” si taioase la margini, la dispozitive mai rotunjite, usor de inteles si mai unitare. Categoric, in mana, iPhone 6 se simte mult mai bine decat oricare dintre predecesorii sai, iar asta conteaza extrem de mult.iphone 6 review #itutorial.ro (1)

iPhone 6 este mare, avand 138,1 mm lungime, 67 mm latime si 6,9 mm grosime. In mod cert, este mai mare, dar mai subtire decat orice iPhone de dinaintea sa (iPhone 5/5s avea 123,8 mm lungime, 58,6 mm latime si 7,6 mm grosime). iPhone 6 este si mai greu decat iPhone 5, cantarind 129 de grame, fata de doar 112 grame cat cantarea predecesorul sau. Dar aceste diferente nu se simt la fel ca si pe hartie. In primul rand, fiind mai mare, diferenta de 17 grame fata de modelele precedente nu se simte aproape deloc, ba chiar ai senzatia ca noul iPhone este mai usor. In al doilea rand, in mana, iPhone 6 se simte mult mai bine decat iPhone 5s, fara doar si poate. Acest lucru se datoreaza ecranului si imbinarii sale excelente cu carcasa. Apple a curbat foarte usor ecranul iPhone 6 pe margini astfel incat carcasa rotunjita pe margini si panoul frontal sa para ca sunt facute din aceeasi bucata.

Avand marginile rotunjite si ecranul curbat usor, este o placere sa tii in mana iPhone 6. Oricat de mult ai avea de lucrat pe el, te-ai juca sau oricat de lung ar fi filmul/serialul pe care il urmaresti, iPhone 6 este incredibil de placut in mana la atingere. Nu vreau sa imi inchipui cum ar fi fost ca iPhone 6 sa aiba rama cu colturi drepte a iPhone 5/5s. In schimb, nu pot sa nu remarc faptul ca iPhone 6 iti poate aluneca din mana, tocmai din cauza carcasei rotunjite si foarte bine polisate. Nu am scapat iPhone-ul din mana niciodata, insa uneori am simtit cum aluneca sau ca nu l-am apucat asa cum trebuie cu mana (este mai dificil sa il ridici de pe masa decat un iPhone 5, de exemplu).iphone 6 #itutorial.ro

Inca mai poate fi folosit cu o singura mana

Marele avantaj al iPhone fata de toate telefoanele gigantice este usurinta cu care putea sa fie folosit cu o singura mana. Atunci cand a lansat iPhone 5, Apple se lauda ca noi ne vom putea folosi in continuare telefonul fara a avea nevoie de ajutor suplimentar de la cea de-a doua mana. Cresterea ecranului de la 4 la 4,7 inchi a generat evident cresterea dimensiunilor carcasei, asa cum am vazut ceva mai sus, iar ea ar trebui sa afecteze pe unii dintre utilizatori. Daca ai maini mici si nu poti atinge colturile ecranului iPhone 5/5s cu o singura mana, atunci in mod cert nu te vei descurca mai bine cu iPhone 6. Un iPhone cu ecran de 4,7 inchi va insemna pentru tine imposibilitatea de a mai tipari cu o singura mana in timp ce in cealalta tii ceasca de cafea, de exemplu. In schimb, daca ai maini medii sau mari, deci esti ca si mine, atunci poti sa folosesti iPhone-ul fara probleme intr-o singura mana. Tiparitul pe tastatura va fi la fel de comod ca si inainte, iar singurul moment in care s-ar putea sa fii nevoit sa misti usor telefonul in mana va fi atunci cand accesezi coltul superior stang al ecranului (cel putin asta se intampla in cazul meu). Legat de modul in care tii telefonul in mana, multe nu se schimba de la iPhone-urile precedente, insa uneori te-ai putea trezi ca il cuprinzi in toata palma (ca si cum ar fi un iPad mini), controlandu-l doar cu degetul mare – in aceasta situatie vei accesa mai usor toate elementele de pe ecran, dar vei tipari o idee mai dificil.iphone 6 review #itutorial.ro (4)

In buzunar, iPhone 6 incape la fel de bine ca si modelele precedente. Ok, dispozitivul este mai mare si vei simti asta, dar nu este intr-atat de mare incat sa nu il poti tine in pantaloni, fie ca ai jeansi mai stramti ori pantaloni largi. Atunci cand vei sta jos cu telefonul in buzunarul din fata, nu il vei simti de cele mai multe ori, la fel nici atunci cand conduci. Desi nu imi place sa port telefonul in buzunar cand conduc, iPhone 6 nu ma incomodeaza, chiar daca il tin in buzunarul drept. Daca de iPhone 4/4s sau iPhone 5/5s mai puteai uita ca le ai in buzunar, de iPhone 6 nu vei uita, dar nici nu te va incurca.

Trecand de la modul extraordinar in care il simti si cel in care il tii, la cum arata vizual, trebuie sa spunem ca se putea si mai bine. Designul minimalist a fost pastrat, iar noul iPhone este mai simplist si mai rotunjit ca niciodata. Dar ceea ce ma deranjeaza putin sunt antenele. Incepand cu iPhone 4, toate iPhone-urile au avut pe carcasa metalica trei sau patru dungi. Ele, insa, nu se observau foarte bine pana acum si cu siguranta nu deranjau intrucat apareau numai pe rama. iPhone 6, in schimb, are o carcasa divizata de toate aceste “dungi” de culoare alba sau gri. Ele nu sunt chiar subtile si mai deranjant este ca formeaza chiar un contur in partea superioara si inferioara a carcasei ca si cum in mijlocul lor ar fi trebuit sa fie iarasi sticla de la iPhone 5s sau un alt material. Altceva. Sa ne intelegem, ele nu te vor incurca absolut deloc si te vei obisnui cu ele chiar repede, iar la un moment dat vei putea considera ca sunt chiar utile intrucat mai rup din monotonia carcasei.iphone 6 review #itutorial.ro (17)

Un alt element care i-a deranjat pe multi, nu stiu de ce, este camera. Apple a lansat recent iPad Air 2 care, desi are 6,1 mm grosime, nu are o camera iesita in relief. In schimb, in iPhone 6 – cu o carcasa de 6,9 mm grosime – nu s-a gasit suficient spatiu incat sa fie introduse lentilele in interior. Astfel, ele vor iesi usor in afara cu cateva zeci de microni. Din punctul meu de vedere, lentilele iesite in afara nu arata deloc rau, ba chiar dimpotriva, arata bine cu inelul din otel inoxidabil din jurul lor. Ceea ce imi displace, insa, este ca atunci cand il tii pe o suprafata perfect dreapta si scrii ori te joci, de exemplu, telefonul se va misca incontinuu.iphone 6 review #itutorial.ro (16)

Ambele “probleme” de design pot fi rezolvate extrem de simplu – cu o carcasa. Apple stie ca cei mai multi dintre posesorii de iPhone le vor pastra tot timpul intr-o carcasa de frica sa nu se sparga la primul contact cu solul. O carcasa va acoperi dungile si va face ca suprafata telefonului sa fie perfect plana.iphone 6 review #itutorial.ro (13)

Designul butoanelor a fost si el schimbat din temelii. iPhone 6 pastreaza acelasi comutator lateral pentru modul Silentios, dar are noi butoane pentru modificarea volumului. Ele nu mai sunt acum rotunde, ci dreptunghiulare, iar forma alungita a lor iti va oferi acces mult mai simplu cu degetul chiar daca tii telefonul intr-o singura mana. Aceste butoane sunt introduse acum intr-o usoara adancitura facuta in carcasa, iar ea este polizata cu atentie, aratand diferit de restul marginii laterale sau fata de carcasa. Butonul Adormire/Trezire si Inactiv/Activ a fost, pentru prima data in istoria iPhone, relocat. Orice posesor de iPhone, iPad sau iPod touch va avea tendinta sa mearga cu degetul in partea superioara a carcasei pentru a bloca sau debloca ecranul, dar va constata ca aici nu se mai afla nimic. Butonul cautat este acum pozitionat in partea laterala dreapta a carcasei, la fel ca si pe multe dintre terminalele cu Android. Solutia, in sinea ei, este una grozava, dar imi va lua o vesnicie pana cand ma voi obisnui cu modificarea.

In partea inferioara a terminalului observam o alta modificare. Daca jackul si conectorul Lightning au ramas in acelasi loc, grilele pentru microfon si difuzor s-au modificat. Micofonul are acum o singura grila, in timp ce difuzorul are sase grile, mai mari, dispuse pe o singura linie.iphone 6 review #itutorial.ro (22)

In partea frontala, iPhone 6 pastreaza aceeasi configuratie ca si orice alt iPhone, singurele modificari fiind date acum de relocarea camerei FaceTime in partea dreapta a difuzorului si reducerea grosimii marginilor laterale ecranului. Pastrarea aceleiasi configuratii poate cauza si o problema. Marginea superioara si cea inferioara ecranului sunt mult prea mari fata de alte telefoane si asta face ca noul iPhone sa fie mult mai inalt decat orice alt dispozitiv cu aceeasi diagonala a ecranului. Apple ar putea sa reduca mai mult mai ales in partea de sus a ecranului, unde cativa senzori, o camera frontala si un difuzor ocupa parca prea mult loc.

Gri, argintiu si auriuApple ne ofera aceeasi paleta de culori ca si cea oferita incepand cu iPhone 5s: gri stelar si negru, argintiu si alb, auriu si alb. Poate ca au trecut destul de multi ani de cand nu am spus-o, dar iPhone-ul gri stelar arata cel mai bine dintre toate, din punctul meu de vedere. Nu pentru ca griul carcasei sau negrul panoului frontal este unul grozav, ci mai ales pentru ca antenele sunt, de asemenea, gri, si nu se vor observa atat de tare precum la celelalte versiuni. Griul antenelor de pe carcasa argintie nu este nici el unul care sare prea tare in evidenta, dar nu acelasi lucru il putem spune despre versiunea aurie. In primul rand, auriul folosit acum de catre Apple este unul mai galben decat culoarea sampaniei iPhone-ului 5s. Asta nu deranjeaza, ba chiar am vazut ca da bine pe carcasa iPhone. In schimb, auriul este combinat cu un panou frontal alb si cu antene de culoare alba, acestea din urma iesind in evidenta extrem de tare pe carcasa si aratand destul de urat.iphone 6 review #itutorial.ro (18)

Folosind versiunea argintie a iPhone 6, am ajuns sa imi schimb opinia usor fata de momentul in care am vazut terminalul argintiu pentru prima data in imaginile de prezentare Apple. Acesta este primul iPhone argintiu (alb) pe care il detin, dupa ani in sir in care am avut doar iPhone-uri negre si pot sa spun un lucru care imi place foarte tare la aceasta culoare: panoul frontal alb. Cum iOS si majoritatea aplicatiilor folosesc (mai ales incepand cu iOS 7) culoarea alba pentru fundal, albul panoului se potriveste mult mai bine cu ele, creandu-ti senzatia ca ecranul este mai mare decat in realitate si continutul are mai mult spatiu. Ceea ce nu este la fel de grozav ca si pe versiunea neagra a iPhone este vizualizarea de filme/seriale ori jocurile, deoarece marginile albe ale ecranului iti pot ditrage uneori atentia de la lucrurile pe care trebuie sa te concentrezi. Parerea mea.

Care ar fi culoarea pentru care as opta? Griul stelar.

iPhone 6 nu arata cel mai bine, dar cu siguranta se simte in mana cel mai bine dintre toate modelele de iPhone precedente. In ceea ce priveste alte telefoane de pe piata, designul lor cu cel al iPhone nu se poate compara (nu, nici macar cu elogiatul design al HTC One M8). Apple il are pe Jony Ive, restul au desenatori care trag cu ochiul.iphone 6 unboxing #itutorial.ro (6)

Cel mai minimalist ambalaj de pana acum

Apple a creat pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus un nou ambalaj care pastreaza cateva dintre elementele celui vechi, dar care aduce si ceva nou. Cutia iPhone este acum complet alba, iar pe capacul ei nu este nimic altceva decat silueta printata si usor iesita in relief a telefonului care se afla in cutie. Gata cu imaginile culorate. Gata cu ambalaje care sugereaza culoarea iPhone-ului de dinauntru.

In cutie se afla, pe langa dispozitiv, aceleasi accesorii standard. Un adaptor de alimentare de 1A, cablu de alimentare USB-Lightning, EarPods, cheita de eliminare a sertarului SIM, stickerele Apple si doua cartonase: ghidul de initiere rapida si informatii despre modul de utilizare a telefonului si garantia Apple.

Se indoaie?Cred ca cea mai imbecila stupida intrebare cu care se vor confrunta posesorii de iPhone 6 este aceasta. Tuturor (celor care din diverse motive evidente nu isi iau iPhone) li se pare ca au facut descoperirea secolului. Sa ne intelegem: orice lucru din lumea asta, daca aplici o forta suficienta, se va indoi. Este fizica. Surprinzator, iPhone nu face exceptie. Sa intrebi daca se indoaie un telefon de 7 mm e ca si cum ai intreba la reprezentanta auto daca se va indoi masina atunci cand te vei baga intr-un stalp cu ea ori sa intrebi constructorul daca se indoaie peretele casei dupa ce incepi sa dai cu barosul in el.iphone 6 review #itutorial.ro (15)

iPhone 6 nu este fragil, ba chiar dimpotriva, imi da senzatia ca este cel mai rigid iPhone de pana acum. Testele de rezistenta au dovedit ca nu se va sparge prea usor daca il scapi de la distante nu foarte mari pe jos (da, evident, se sparge daca il scapi pe piatra cubica sau sa la doi metri inaltime), iar constructia pare destul de solida. Am tinut telefonul in buzunarul din fata al pantalonilor in cea mai mare parte a timpului (nu obisnuiesc sa tin nimic in buzunarul din spate si nu imi place sa duc telefonul in mana), deci si atunci cand am alergat, si cand m-am plimbat, si cand am stat pe scaun sau canapea, dar si cand am condus. S-a indoit? NU!

Nu contest ca multiplele videoclipuri care ne prezentau diversi ce indoaie terminale iPhone 6 sunt adevarate, dar este firesc sa ti se indoaie telefonul atunci cand vrei asta si exerciti asupra lui o forta foarte mare. Daca il tii in mana si impingi cu toata forta degetelor ecranul, ce sa vezi, se va indoi. Dar asta nu inseamna ca iPhone se indoaie in conditii de utilizare normala.

Retina dusa la un nou nivel

iPhone ramane telefonul cu unul dintre cele mai bune ecrane de pe piata (daca nu cel mai bun). Ecranul Retina HD al iPhone 6 este excelent indiferent de conditiile mediului in care te afli (afara pe lumina puternica, inauntru, in beci, oriunde). Din pacate, procesorul si ecranul sunt adesea judecate dupa specificatii, si nu dupa lucrurile de care sunt ele in stare. Daca te uiti pe hartie si vezi ca iPhone 6 are un ecran de 4,7 inchi cu o rezolutie de “doar” 1334×750 pixeli, la 326 ppi (pixeli per inchi), poti spune ca, in comparatie cu telefoanele cu ecrane UltraHD sau Full HD si densitati de pixeli care depasesc lejer 400 sau 500 ppi, este un ecran teribil. Dar lucrurile nu se privesc pe hartie, ci in realitate.

Pixelii iPhone sunt atat de multi si de apropriati incat ochiul meu nu ii poate percepe (am impresia ca singurii care poti percepe 326 ppi la un telefon sunt “expertii in specificatii”). Desigur, acelasi lucru se intampla si la 500 de pixeli per inch, insa la ce ar conta o astfel de densitate cand deja nu poti percepe pixelii? Samsung Galaxy Note 4 este cel mai bun exemplu, avand un ecran dus la extrem. Consider ca UltraHD pe telefon este putin prea mult si prea timpuriu.

iPhone 6 reproduce culorile grozav si ofera unghiuri de vizualizare fenomenale gratie unor pixeli cu “sfera dubla”. De asemenea, chiar si in conditii de lumina foarte puternica poti vedea foarte bine pe ecranul telefonului folosind ochelarii de soare, gratie unui nou polarizator. Mai mult, ecranul curbat usor la margini creeaza efectul de piscina, dandu-ti impresia ca nu se mai termina.

iPhone 6 are cel mai bun ecran LCD din lume, un ecran care raspunde la fel de bine atingerilor, care nu are culori suprasaturate si pe care totul arata cat se poate de natural. Videoclipurile HD arata in sfarsit asa cum trebuie, contrastul este mai bun decat la modelele anterioare, balanta de alb este potrivita, iar luminozitatea este suficient de buna astfel incat sa nu intampini probleme nici in cele mai luminoase zile.

Or, experienta de utilizare a ecranului ramane perfect polizata de inginerii Apple. Ecranul iPhone 6 iti aduce totul la degetele tale, dandu-ti impresia ca fiecare element pe care il atingi este unul real, ca nu il muti sau apesi virtual. Retina HD este organic si natural, asa cum doar Apple stie sa faca, iar daca iti place sa cauti nod in papura, atunci trebuie sa il supui unor teste riguroase in eventualitatea ca vei gasi vreo problema. Punct.

iSight cu “doar” 8 megapixeli

Incepand cu iPhone 4, Apple implementat in iPhone mereu una dintre cele mai bune camere foto dintre toate telefoanele de pe piata, iar iPhone 6 nu face exceptie. Niciodata iPhone nu a oferit camera cu ale carei specificatii sa te poti lauda, dar conteaza asta catusi de putin?! Categoric, nu. Pentru al patrulea an la rand, iPhone ramane cu camera de 8 megapixeli, dar asta nu inseamna ca iPhone 4s se situeaza macar aproape de el in ceea ce priveste calitatea pozelor capturate.

Camera principala a iPhone 6 este compusa din cinci lentile, cu o lentila de protectie din safir care va proteja camera dispozitivului si nu se va zgaria chiar atat de usor in conditiile in care oricum ea va face contact cu orice suprafata pe care pui terminalul. In continuare, aceasta camera are un filtru IR hibrid si un senzor iluminat (BSI). Problema multora este numarul de megapixeli – 8. Camerele dispozitivelor mobile au evoluat si ele in rand cu SLR-urile, iar calitatea unei camere nu este data de numarul de megapixeli. Megapixelii reprezinta cantitatea si nu calitatea imaginiiTi-o zice oricine cunoaste cat de putin arta fotografiei. Megapixelii reprezinta cantitatea si nu calitatea imaginii, deci poti sa ai mai multi megapixeli cu un senzor la fel de mic si sa capturezi fotografii mai mari, dar de o calitate mai slaba sau poti sa ai un senzor mai mare cu acelasi numar de megapixeli si sa capturezi imagini mai mici, dar mai bune. Incepand cu iPhone 5s, Apple ne-a spus ca alege varianta a doua, marind dimensiunea pixelilor camerei iSight. La fel ca si iPhone 6, iPhone 5s are pixeli de 1,5 microni si o diafragma f/2,2. Deci, daca vrei imagini grozave, alegi camera iPhone 6, iar daca vrei sa faci postere uriase ori afise publicitare sa le expui in oras, atunci alege camera oricarui telefon concurent si contemporan iPhone.

Daca anul trecut Apple si-a propus sa castige lupta cu celelalte camere marind dimensiunea pixelilor si diafragma, anul acesta imprumuta o alta caracteristica a camerelor SLR – pixelii de focalizare. Intalniti de regula pe camerele de top, acesti pixeli sunt de fapt perechi de pixeli in senzorul de imagine care citesc lumina si instruiesc sistemul optic al camerei cum sa se ajusteze pentru a realiza focalizarea. De aceea, se spune despre acesti pixeli ca permit auto-focalizarea cu detectie pe faze. Rezultatul folosirii unor astfel de senzori este o focalizare facuta mult mai rapid decat pe vechiul sistem de focalizare bazat pe contrastul imaginii. Ca sa intelegeti mai bine, iPhone 6 poate face focalizarea de doua ori mai rapid decat iPhone 5s, deci aproape instantaneu, iar rezultatul se va observa in imagini si videoclipuri deopotriva. Sistemul de focalizare mult mai rapid ofera si o detectie faciala imbunatatita, iar fotografiile realizate in modul rafala vor fi selectate mai bine decat in trecut din moment ce iPhone 6 poate recunoaste cand ochii sunt deschisi si zambetul este pe buzele subiectilor.iphone 6 review #itutorial.ro (9)

Pozele panoramice facute folosind noul iPhone 6 sunt acum mai mari decat pe iPhone 5s, de exemplu. Dimensiunea panoramelor a fost crescuta de la 28 de megapixeli la 43 de megapixeli, iar diferenta este ca inaltimea pozelor panoramice este acum 3194 pixeli si nu 2442 pixeli.iphone 6 review #itutorial.ro (1)

Pe partea video, camera iSight primeste poate cele mai importante imbunatatiri. Pixelii de focalizare sunt, in primul rand, un lucru grozav si aici, deoarece vor oferi focalizare continua in timpul clipurilor video, iar cateva dintre exemplele de mai sus va vor ajuta sa intelegeti cat de rapid se auto-focalizeaza imaginea in video de la mutarea din plan apropriat in plan departat si din plan departat in plan apropriat.

Incepand de acum, iPhone 6 poate filma Full HD la 30 de cadre pe secunda si la 60 de cadre pe secunda. Da, noutatea este filmarea la 60 de cadre pe secunda care ofera un numar dublu de cadre intr-o inregistrare standard. Filmarea la 60 de cadre pe secunda nu are nicio legatura cu cea la ralanti (slow-motion). Acest mod de filmare permite capturarea de imagini care arata mai realist, mai clar si mai neted.

4K? Nu, iPhone 6 nu filmeaza 4K si in afara de cativa de pe YouTube nu stiu cine si-ar dori cu adevarat ca un clip de cateva zeci de secunde sa ocupe cativa GB de stocare in conditiile in care foarte putini au monitoare ori televizoare UltraHD, iar ecranul iPhone 6 este unul HD. Pana cand standardul va fi adoptat la scara larga, iPhone 6 nu va captura imagini mai mari de cele Full HD 1080p.

Apple continua si imbunatatirea filmarii la ralanti. Daca iPhone 5s era capabil sa captureze imagini video spectaculoase la 120 de cadre pe secunde, iPhone 6 poate nu doar atat, ci si mai mult. Cu cel mai nou dispozitiv din gama iPhone vei putea sa inregistrezi imagini la 240 de cadre pe secunda. Asta inseamna ca imaginile vor fi redate nu la o patrime din viteza, ci la o optime, facand orice actiune sa para mult mai dramatica. Asa cum se poate vedea si in clipul cu albine de mai sus, imaginile pe care le poti surprinde la 240 de cadre pe secunda sunt spectaculoase si merita sa incerci acest mod.

iPhone 6 mai ofera stabilizare a imaginii “cinematica”. Aceasta noua tehnologie dezvoltata de catre Apple foloseste ISP-ul din cipul Apple A8 pentru a analiza ceea ce capturezi tu pentru a izola si elimina cat mai mult cu putinta miscarea nedorita. Utilitatea tehnologiei o vei vedea atunci cand inregistrezi imagini in care nu doar subiectul se afla in miscare, ci si tu. iPhone-ul va elimina destul de bine orice miscari bruste sau alte elemente provocate de faptul ca in timpul filmarii nu poti tine aparatul perfect stabil, ceea ce inseamna ca miscarile subiectului vor fi surprinse ca si cum telefonul ar fi stat pe un trepied si ar fi fost miscat rectiliniu si uniform.

Toate ca toate, camera iPhone 6 ramane una extrem de simplu de folosit de oricine. De la cei care isi doresc sa obtina mai mult de la poze si pana la cei care nu vor decat sa surprinda cele mai bune momente din viata de zi cu zi. Fara functii suplimentare, optiuni de control care sa te inebuneasca ori o interfata pentru care iti trebuie studii ca sa o intelegi, iPhone 6 este in stare sa scoata imagini foarte bune, indiferent de cat de priceput esti tu sau nu. Imaginile inregistrate in conditii de luminozitate scazuta sunt incredibil de bune gratie pixelilor mari. Cu toate acestea, in conditii de luminozitate mai scazuta si in care lumina bate puternic dintr-un anumit punct, imaginile vor fi zgomotoase, mai ales daca nu vei controla manual focalizarea si luminozitatea.

Selfie-uri si mai captivanteiphone 6 review #itutorial.ro

“Modesta” camera frontala de 1,2 megapixeli a iPhone 6 reuseste in continuare sa inregistreze unele dintre cele mai bune imagini in comparatie cu alte telefoane de pe piata. Camera FaceTime HD a fost introdusa pe iPhone 5 si, pe langa cei 1,2 megapixeli, ea poate inregistra video in format HD, 720p. Dar iPhone 6 vine cu cea mai importanta imbunatatire de pana acum, deoarece ofera imbunatatiri pentru senzorul de imagine ce are o diafragma f/2,2 si, potrivit Apple, reuseste sa captureze cu 81% mai multa lumina decat modelele precedente.

Camera frontala a iPhone 6 are implementata si o gama dinamica inalta (HDR) atat pentru poze, cat si pentru video. Tehnologia este disponibila pe iPhone inca de la iPhone 4, insa abia acum a ajuns si pe camera frontala. HDR combina trei expuneri diferite intr-o singura poza pentru ca in final sa ofere o expunere potrivita in fiecare imagine inregistrata. De la selfie-uri, la apelurile video, totul arata mai bine acum gratie acestei tehnologii.

Chiar daca nu poti cere prea multe de la o camera de 1,2 megapixeli ce nu se bucura de aceeasi pixeli mari ori de acelasi sistem de lentile ca si camera principala, imaginile capturate de iPhone 6 sunt mult mai bune decat cele surprinse de predecesorii sai. Imbunatatirile se pot vedea mai ales in conditii de luminozitate scazuta, iar instrumentele de control, sistemul de detectare faciala imbunatatit si chiar modul rafala te vor ajuta sa inregistrezi cateva zeci de selfie-uri foarte rapid pentru a-l selecta pe cel mai bun.

Performante grozave multumita unui cip Apple A8 dual-core

Incepand cu iPhone 4, toate dispozitivele din gama au system-on-a-chip-uri Apple. Primele cipuri personalizate ale Apple au aparut, insa, abia in 2013, odata cu cipul Apple A7, cand americanii au inceput sa licentieze arhitecturi (ARMv8). Tranzitia la cipurile personalizate Apple ofera nu doar viteze mai mari si criptare nemodificabila pentru Touch ID, dar si 64 de biti pe mobil. Cipurile Apple A raman in continuare printre singurele de pe piata construite pe arhitectura eficienta de 64 biti, iar Apple sustine ca cipul A8 este construit pe a doua generatie a acestei arhitecturi.

In realitate, cipul Apple A8 are un CPU dual-core tactat la 1,38 GHz si un GPU quad-core PowerVR GX6450 care aduce imbunatatiri pentru performante modice fata de iPhone 5s. Mai exact, Apple sustine ca noul procesor reuseste sa imbunatateasca performantele CPU cu 25% si pe cele GPU cu 50%, dar si sa consume cu 50% mai putina energie decat cipul Apple A7. Parte din reusita acestui procesor este datorata dublarii numarului de tranzistori (A8 are doua miliarde) si folosirii unui proces de fabricatie pe 20 de nanometri care face ca toti acest tranzistori sa incapa intr-un spatiu cu 13% mai mic decat in trecut.

Fiindca Apple controleaza atat partea hardware, cat si cea software, compania isi permite sa faca dispozitivele atat de eficiente incat sa nu aiba nevoie de aceeasi cantitate de memorie ca si dispozitivele concurentei. iPhone 6 are tot 1 GB de RAM si nu pot sa spun ca in timpul in care am utilizat, am simtit nevoia de mai multa memorie integrata.

Ce inseamna toate aceste cifre in utilizarea reala? Vorbind despre aplicatiile optimizate pentru iPhone 6 si iOS 8, acestea nu au intreruperi, iar cele preinstalate nu mi s-au blocat niciodata si nici nu s-au inchis subit. Cum implementarea unui singur GB de RAM este criticata de multi, mai ales din cauza Safari, va spun ca am tinut, tot timpul cat am testat iPhone 6, 20 de file (pagini web) deschise in Safari, iar browser-ul a functionat la fel de lin ca si cum ar fi avut o singura fila deschisa si nu, nu s-a inchis inopinat niciodata. In schimb, un numar atat de mare de file deschise face ca paginile sa se incarce aproape la fiecare reaccesare. Singura problema pe care am avut-o este provocata de iOS 8 si nicidecum de hardware-ul iPhone 6, iar despre asta voi vorbi mai jos.

iphone 6 review #itutorial.ro (1)

Mai multa miscare cu M8

Apple a inclus in iPhone 6 a doua generatie a coprocesorului de miscare Apple M8. Incepand cu iPhone 5s, toate dispozitivele iPhone au coprocesorul de miscare Apple M care colecteaza datele de la toti senzorii, conservand mai bine bateria.

Functionalitatea Apple M8 a ramas aceasi, astfel ca acest coprocesor va colecta informatiile despre miscare de la accelerometru, giroscop, compas, dar si de la noul barometru. Asadar, pentru prima data pe iPhone avem un senzor care va reusi, pe baza presiunii atmosferice, sa determine inaltimea, fiind folosit pentru aplicatiile de fitness (inclusiv aplicatia Sanatate) la determinarea numarului de trepte urcate de tine ori cat ai urcat pe munte, de exemplu.

Aplicatia Sanatate si M8 te vor incuraja, practic, sa faci fitness cat mai mult, fiecare pas al tau fiind urmarit de dispozitiv (apropo, M8 ajuta iPhone sa stie cand mergi pe jos, alergi, te dai cu bicicleta sau te afli in masina) pentru a-ti oferi statistici acurate.

iphone 6 review #itutorial.ro (20)

Iesire audio excelenta

In sfarsit iPhone ofera o iesire audio asa cum trebuie, dar si un difuzor imbunatatit.

Folosind castile EarPods incluse in pachetul iPhone 6 nu vei sesiza poate nicio diferenta fata de modelele precedente si asta deoarece sunt casti de proasta calitate. In schimb, am constatat ca iPhone 6 scoate sunetele audio excelent pe castile de calitate mai buna. Iar aici vorbesc despre castile Beats. Folosind o pereche de casti Beats Studio, am observat ca melodiile sunt redate la aceeasi claritate, acuratete si putere ca si de pe Mac. Ca sa intelegeti mai bine, pe iPhone 5 puteam sa dau la maxim sunetul fara a ma deranja si fara a ma bucura de o calitate prea buna. Pe iPhone 6, insa, sunetele scoase sunt atat de puternice incat eu cel putin nu pot asculta muzica la maxim folosind Beats-urile (acelasi lucru se intampla si pe Mac). Calitatea lor este, de asemenea, una grozava indiferent de volumul la care ai dat muzica.

Legat de difuzor, putem observa o imbunatatire fata de modelele precedente. Noul iPhone are un difuzor ceva mai puternic decat cel al iPhone 5, de exemplu. Dar acest difuzor nu este doar foarte mai puternic, ci si mai bun. In sfarsit, telefonul are putin bas (la volum maxim incepe sa vibreze usor) si scoate sunetele mai clar, facand mai placuta auditia de muzica sau vizionarea de filme.

Toate ca toate, dar difuzorul iPhone nu este inca unul demn de Apple – o companie care are acum o grozava echipa Beats experta in sunete si sisteme audio – si sunt alte dispozitive pe piata care se aud mai tare si mai bine.

Trecand de la sunete la vibratii, iPhone 6 are cu certitudine un motor vibrator mai puternic. Telefonul vibreaza mai tare decat in trecut, iar acesta este un lucru bun. Cu dispozitivele iPhone precedente am intampinat mai mereu situatii in care, tinandu-le in buzunarul de la pantaloni, nu le-am simtit vibrand, chiar daca mergeam ori stateam jos. Nu acelasi lucru il mai pot spune despre iPhone 6 si ma declar la fel de multumit de motorul vibrator, cum sunt si de difuzor.

iphone 6 review #itutorial.ro

Senzor de identificare a amprentei

In ceea ce priveste Touch ID am trecut de la o parere foarte proasta la una foarte buna despre acest senzor. Inca de la inceput va spun ca nu am avut niciodata cod de acces pe iPhone sau iPad pentru ca le accesez destul de des, iar tiparirea codului de zeci sau sute de ori pe zi mi se pare o pierdere de timp. Cu Touch ID, mi-am schimbat obiceiurile chiar daca deblocarea nu se face mereu la fel de rapid ca si simpla glisare.

De ce am avut o parere proasta? In primele zile de utilizare Touch ID imi dadea aproape la fiecare deblocare erori. Eu nu am mai avut iPhone cu Touch ID inainte si nu stiu cum functiona senzorul de pe iPhone 5s, de exemplu. In schimb am constatat ca el nu functioneaza asa cum trebuie chiar daca degetele imi erau curate si uscate, iar senzorul la fel. Problema nu aparea cand degetul era pus perfect pe senzor, ci atunci cand atingeam doar cu o margine sau cu o parte din deget senzorul (in lumea reala, se mai intampla). Dar pe parcurs, recunoasterea amprentelor s-a tot imbunatatit si imi asum ca dureaza cateva zile pana cand senzorul iti invata amprenta si tabieturile. De asemenea, am observat ca problemele au mai disparut si dupa ce am adaugat amprenta inca o data, urmand procesul mult mai atent si plasand degetul in diferite directii.

Touch ID da erori de fiecare data cand degetul este umed ori uleios, insa face identificarea extrem de bine atunci cand esti curat si uscat pe maini, indiferent de cum tii degetul pe senzor. Cei care au avut iPhone 5s sustin ca Touch ID din iPhone 6 este mult mai bun si probabil va primi imbunatatiri si mai importante in versiunile iOS 8 viitoare.

Deblocarea ecranului dispozitivului cu amprenta sau efectuarea de cumparaturi de pe App Store printr-o atingere pe buton (mai ales pentru unul cu o parola foarte complexa) este o placere cu Touch ID si per total pot spune ca sunt multumit, mai ales ca in 90% din timp recunoaste amprentele fara nicio problema.iphone 6 review #itutorial.ro (3)

Autonomie cu mult imbunatatitaCipul Apple A8 este in mod cert unul mai eficient. Astfel, in ciuda maririi ecranului, implementarii unor noi functii in iOS si cresterii modice a capacitatii bateriei (1810 mAh), iPhone 6 are o autonomie grozava. Practic, cel mai nou dispozitiv iPhone surclaseaza orice model de iPhone precedent in ceea ce priveste autonomia bateriei si este surclasat, la randul sau, doar de iPhone 6 Plus (vorbim despre dispozitivele din gama iPhone). Am fost placut surprins ca in tot timul in care am testat noul iPhone 6 sa nu fiu nevoit sa il incarc decat o data pe zi sau chiar o data la o zi si jumatate.

Fiindca autonomia este un lucru care va intereseaza pe toti, am facut mai multe teste, iar rezultatele a doua dintre ele sunt mai jos. In primul dintre acestea am incercat sa conserv cat mai mult energia. Astfel, am dezactivat totul de la auto-luminozitate (setand luminozitatea la aproximativ 40%) la servicii de localizare sau reimprospatare in fundal si am folosit dispozitivul cel mai mult pentru navigarea pe internet (alternat 3G si Wi-Fi), ascultarea de muzica si foarte putin pentru jocuri. Rezultatul este mai mult decat surprinzator: 8 ore+ de utilizare si o zi si jumatate in repaus. Ca sa intelegeti mai bine, am incarcat telefonul marti seara, l-am folosit miercuri toata ziua si mi s-a descarcat joi in jurul orei 12:00.

In testele in care am folosit normal telefonul, adica asa cum il veti folosi cu totii, insa fara a-mi pasa prea mult sa obtin o autonomie buna, am reusit sa obtin 7 ore de utilizare sau chiar 8 ore 50 de minute (intr-un test in care a fost folosit doar pe Wi-Fi) si peste 1 zi de repaus (retineti ca in acest test am avut tot timpul Bluetooth-ul activat, la fel si auto-luminozitatea sau serviciile de localizare). La mine, utilizarea normala inseamna o accesare excesiva a Twitter si Safari, dar si cateva zeci de minute/ore petrecute pe YouTube, Facebook si Camera pentru a face poze.

In ceea ce priveste incarcarea, iPhone 6 se poate incarca mai rapid decat iPhone 5s sau oricare model anterior, chiar si in pofida unei baterii cu o capacitate putin mai mare. Acest lucru se intampla numai la incarcarea folosind un adaptor de alimentare pentru iPad sau un computer, care scot curentul la o intensitate de 2,1 amperi (iPhone 6 accepta, deci, dublul fata de intensitatea acceptata de iPhone 5s). Din pacate, adaptorul inclus in cutia iPhone 6 este acelasi ca si la modelele anterioare, deci scoate curentul la numai 1A. In realitate, diferenta dintre incarcarea folosind un adaptor pentru iPad si cel pentru iPhone este de 20-30 de minute (cam 2 ore si un sfert i-a luat telefonului sa se incarce de la 0 la 100% folosind adaptorul pentru iPhone si 1 ora si 45 de minute sa se incarce tot de la 0 la 100% cu adaptorul pentru iPad).

iphone 6 review #itutorial.ro (2)

Conectivitate imbunatatita

LTE-A si VoLTE: Incepand cu iPhone 5, Apple a implementat in telefoanele sale cipuri LTE (4G) care ofera utilizatorilor viteze de navigare pe Internet prin retelele celulare mult imbunatatite. Din 2012, incepand cu momentul in care iPhone a putut sa se conecteze la 4G, Apple a tot imbunatatit cipurile LTE. Daca anul trecut, iPhone 5s si iPhone 5c aduceau mai multe benzi LTE pentru a permite oamenilor din mai multe locuri sa se conecteze la Internet prin 4G, anul acesta iPhone 6 vine cu inca 7 benzi LTE pe model, oferind un total de 20. Acest lucru a permis companiei Apple sa vina cu numai doua modele de iPhone 6 pe piata, fiecare dintre acestea fiind adresate unui numar mai mare de retele din intreaga lume.

Dar iPhone 6 nu ofera numai mai multe benzi LTE, ci si viteze de navigare pe Internet imbunatatite, gratie unui cip LTE Advanced. Cum cipurile LTE din iPhone-urile anterioare aveau viteze LTE teoretice de 100 Mbps, cele LTE Advanced pot atinge viteze teoretice de pana la 300 Mbps. Cipul implementat de catre Apple in iPhone 6 nu poate atinge viteze chiar atat de mari, insa poate atinge viteze de pana la 150 Mbps, fiind, astfel, cu 50% mai rapid decat cipurile precedente.

In Romania, Orange, Vodafone si Telekom ofera planuri 4G si chiar au ajuns sa implementeze retele care sa ofere viteze teoretice de 300 Mbps, insa nu in toate orasele vei reusi sa atingi viteze mai mari de 100 Mbps, in cele mai favorabile situatii.

O alta noutate adusa de cipul LTE al iPhone 6, dar de care romanii nu vor beneficia prea curand este VoLTE. Aceasta tehnologie rezolva o problema pe care retelele traditionale o au si care poate fi deranjanta. Mai exact, telefoanele duc datele si vocea separat, iar pe unele retele acest lucru inseamna ca atunci cand vorbesti la telefon, vei fi deconectat complet de la Internet, chiar daca esti pe Wi-Fi. Nu acelasi lucru se intampla la noi, insa situatia ramane la fel de deranjanta. In Romania, de exemplu, atunci cand esti conectat la reteaua 4G si primesti un apel telefonic, vei fi decuplat de la aceasta retea si conectat la cea HSPA. Dar Romania nu este un caz izolat; oricare dintre retelele GSM intampinand aceasta situatie. VoLTE face acelasi lucru pe care il face VoIP (tehnologie folosita de ceva vreme de FaceTime Audio, Skype si alte servicii asemenea lor), adica transforma apelurile telefonice in apeluri de date. Asta se traduce prin faptul ca telefonul nu va mai fi decuplat de la reteaua de internet 4G nici atunci cand un apel este receptionat ori efectuat, iar calitatea apelurilor va fi simtitor mai buna.

Fiindca modelul testat de mine este A1549, nu am putut testa nicio retea 4G/LTE din Romania. Pentru a face acest lucru este nevoie de modelul A1586, iar mai multe detalii sunt aici.

Wi-Fi: Pe partea Wi-Fi, iPhone 6 face un pas si mai mare decat in ceea ce priveste conectivitatea 4G. La un an dupa ce a inceput sa implementeze modemuri 802.11ac in Mac-uri si sa lanseze primele statii de baza (routere) AirPort care accepta acest standard, Apple a introdus tehnologia si pe iPhone.

Avand un modem 802.11ac, iPhone 6 ar trebui sa atinga, potrivit Apple, viteze teoretice de pana la 433 Mbps. Telefonul se situeaza, asadar, mult sub ceea ce pot Mac-urile sau AirPort-urile ale caror viteze teoretice maxime sunt de 1300 Mbps (1,3 Gbps).

In Romania, cativa dintre operatorii de cablu ofera deja planuri Gigabit care iti ofera acces la Internet cu viteze teoretice maxime de 1 Gbps, iar daca ai un router compatibil, atunci te vei bucura si pe iPhone de aproape jumatate din viteza retelei la care ai acces.

Alaturi de noul modem Wi-Fi, iPhone 6 si iOS 8 permit utilizatorilor sa efectueze apeluri telefonice prin retelele Wi-Fi, ceea ce inseamna ca iti vei putea utiliza reteaua locala de internet pentru zonele in care semnalul celular nu este unul atat de bun. Partea buna este ca aceasta tehnologie face transferul automat al apelurilor de pe Wi-Fi pe reteaua celulara si vice-versa, cautand mereu cea mai rapida conexiune. Partea mai putin buna este ca un singur operator din SUA are reteaua compatibila cu aceasta noua tehnologie, iar in Romania vor mai trece ani pana cand ne vom bucura de ea.

iphone 6 review #itutorial.ro (11)

Apple Pay

Unul dintre cele mai revolutionare lucruri legate de iPhone 6 si de care doar americanii se vor bucura pentru inceput este Apple Pay. Noul serviciu al Apple se bazeaza pe tehnologia NFC inclusa in Apple Watch si cele mai noi iPhone-uri pentru a permite utilizatorilor sa efectueze in siguranta deplina plati in magazine, fie ele online sau fizice.

Toti utilizatorii de iPhone 6, care locuiesc in zonele in care Apple Pay va fi disponibil, au posibilitatea de a-si stoca in siguranta toate cardurile de credit sau debit in Passbook si de a efectua cumparaturi autorizate cu amprenta gratie Touch ID. Simpla apropriere a telefonului de punctul de plata NFC si scanarea amprentei te va ajuta sa platesti, procesul durand infinit mai putin decat la plata cu cardul in magazin sau chiar cu numerar. Mai mult decat atat, procesul de achizitionare prin Apple Pay este si mai sigur decat in cazul celui traditional, intrucat el nu implica folosirea directa a cardului tau de credit, asa incat nimeni sa nu poata sti numarul tau de card, numele sau alte date personale.

Serviciul este unul important pentru Apple si sper sa il extinda rapid in alte zone ale lumii, inclusiv in Romania. Pana una alta, el va fi lansat pe 20 octombrie in SUA.

Am mentionat mai sus ca iPhone 6 are NFC. Da, tehnologia a ajuns in sfarsit pe iPhone, dar Apple nu ii acorda o prea mare importanta intrucat isi bazeaza doar serviciul de plati pe ea. Asadar, mai mult decat sa faci cumparaturi prin Apple Pay, nu vei putea face nimic in plus intrucat dezvoltatorii nu vor primi API-uri speciale care sa permita integrarea tehnologiei in propriile aplicatii pentru transferul rapid de date intre terminalele din proximitate.iphone 6 review #itutorial.ro (8)

iOS 8 si iPhone 6 – asa nu

Pentru a nu avea nevoie de un hardware mai bun, care sa ocupe la interior mai mult spatiu, Apple are nevoie de un sistem de operare excelent. Iar iOS ramane fara doar si poate cea mai buna solutie. Cu iOS 8, Apple a facut un pas destul de mare in fata, dar in acelasi timp a dezamagit prin faptul ca a trecut cu vederea unele probleme evidente, oferind consumatorilor un sistem de operare nu foarte bine dospit.

iOS 7 a fost anul trecut cea mai mare schimbare primita de iOS vreodata. De la noua infatisare, noile caracteristici si noile idei despre modul in care trebuie sa arate un sistem de operare pentru mobil si tableta, iOS 7 venea cu totul intr-un pachet care nu a placut initial, dar pe care toti si l-au dorit in cateva luni. Apple a stiut ca trebuie sa isi modernizeze sistemul de operare, dar poate a facut-o prea devreme, asa ca iOS 7 nu a fost o solutie foarte potrivita pentru inceput. iOS 8 aduce rafinamentul de care iOS 7 avea nevoie si introduce o serie de caracteristici extrem de importante atat pentru utilizatori, cat si pentru dezvoltatori.

iOS 8 incheaga mai bine toate elementele, optimizeaza animatiile, face sistemul de operare sa arate la fel de matur cum arata dupa sase ani de actualizari constante. Mai mult decat toate acestea, iOS 8 introduce instrumente noi pentru dezvoltatori care vor transforma incetul cu incetul modul in care noi folosim majoritatea aplicatiilor. De la extensii si pana la tehnologii precum Metal, un nou limbaj de programare (Swift) sau posibilitatea de a folosi Touch ID pentru securizarea aplicatiilor, dezvoltatorii au mai multe la dispozitie pentru a crea lucruri si mai grozave. Deocamdata poti numara pe degete aplicatiile care beneficiaza din plin de toate noutatile iOS 8, insa nu pot sa nu remarc aparitia pe App Store a zeci de tastaturi grozave, extensiile pentru partajare si aplicatia Poze care imi ofera posibilitatea de a incarca mai rapid in aplicatiile preferate continut ori de a edita mai rapid fotografiile si clipurile video, dar si widget-urile din centrul de notificari. Vorbind despre widget-uri, ele nu sunt tocmai ceea ce asteptam sa fie si ceea ce Apple prezenta in vara. Majoritatea widget-urilor nu sunt interactive, afisand doar o serie de informatii si deschizand aplicatiile corespunzatoare atunci cand atingi ceva. Indiferent cine ar fi de vina pentru acesta situatie, widget-urile mai pot fi imbunatatite. Un alt element nou adus de iOS 8 si pus la dispozitia dezvoltatorilor este HealthKit si HomeKit, platformele pentru sanatate si acasa, care vor permite dezvoltarea unei noi generatii de aplicatii pentru fitness si ingrijirea sanatatii, dar si a unor noi accesorii care vor schimba complet modul in care iti controlezi aplicatiile din casa (de la becuri si termostat si pana la aparatul de aer conditionat ori incuietorile de la usa).

Dar iOS 8 nu se invarte doar in jurul a ceea ce urmeaza sa ne ofere dezvoltatorii. Apple a imbunatatit o buna parte dintre aplicatiile preinstalate si nu numai, astfel ca Mesaje, de exemplu, este mai puternica ca oricand, oferind noi moduri rapide de partajare a fotografiilor, videoclipurilor ori de trimitere a mesajelor audio, posibilitatea de a partaja locatia si de a administra grupurile iMessage. Mail se bucura, de asemenea, de cateva noutati destul de interesante, facand mai intuitiva interactionarea cu casutele de posta electronica. iCloud Drive soseste ca si o caracteristica noua pentru iPhone, iPad, Mac si web, care permite utilizatorilor sa isi stocheze intr-un singur loc toate fisierele aplicatiilor pentru o mai buna accesare a lor (serviciul este asemanator Dropbox sau Disc Google, daca doriti). Aplicatia Poze se bucura de noi albume, instrumente avansate de editare a fotografiilor si Galeria foto iCloud pentru sincronizarea pozelor intre toate dispozitivele conectate la acelasi cont, iar aplicatia Camera ofera noi functii pentru capturarea de imagini, precum si modul de filmare la Timp Accelerat. Partajarea familiala este si ea o caracteristica noua a iOS 8, oferind membrilor unei familii posibilitatea de a partaja un singur cont pentru a nu mai cumpara de mai multe ori aceleasi aplicatii, iar parintilor o mai buna supraveghere a celor mici. Sanatate este o noua aplicatie care vine preinstalata si colecteaza informatiile venite de la senzorii dispozitivelor iPhone, precum si pe cele de la aplicatiile terte pentru a-ti oferi o buna imagine asupra propriei stari de sanatate si conditiei fizice.

Continuitatea este un alt mare lucru pe care ni-l aduce iOS 8. Noua versiune a sistemului de operare pentru iPhone si iPad, alaturi de OS X Yosemite, fac dispozitivele cu iOS si Mac-urile sa comunice intre ele mai bine decat oricand. Handoff este una dintre caracteristicile continuitatii, iar ea permite utilizatorilor sa inceapa lucrul intr-o aplicatie pe iPhone, de exemplu, si sa o continue pe Mac sau iPad. De asemenea, ca parte a continuitatii vin si functiile de apelare sau receptionare/trimitere a SMS-urilor. Da, cu un iPhone conectat, vei putea efectua sau primi apeluri si SMS-uri pe Mac, iPad sau iPod touch. Mai mult, iOS 8 ofera Instant HotSpot pentru partajarea retelei celulare a dispozitivului iPhone cu Mac-ul, atunci cand acesta din urma nu este conectat la Internet. Dupa mine, continuitatea este cea mai grozava noutate a iOS 8.

Am vazut, in mare, ce ofera iOS 8. Dar acestea sunt functii de care si modelele mai vechi de iPhone si iPad vor avea parte. Ce este exclusiv pentru iPhone 6? Mai nimic, iar asta ma dezamageste mult. Multa lume (inclusiv eu) s-a asteptat ca Apple, crescand ecranul iPhone 6, sa ne arate si cum poti beneficia din plin de tot spatiul de pe ecran. Din pacate, odata cu iOS 7, Apple nu mai este interesata sa beneficieze din plin de tot spatiul pe care il ofera ecranele dispozitivelor sale, nici macar in cazul iPad. iOS 8 si iPhone 6 nu aduc nimic care sa arate lumii ce trebuie sa aiba un telefon cu ecran mare pentru a fi mai bun ori sa o invete din nou cum se foloseste telefonul. Cand vorbesc despre asta, nu ma refer la functii inutile sau stylus-uri penibile (suntem in 2014, cum sa iti folosesti telefonul cu stylus?), ci la inovatii pe care doar Apple le poate aduce. Ma bucur ca Apple nu include pe iPhone toate functiile stupide pe care le include Samsung odata cu fiecare telefon nou lansat si care iau ochii copiilor. Ma bucur ca Apple nu isi usureaza munca, lasandu-si utilizatorii sa se descurce, prostindu-i ca optiunile de “personalizare” sunt un lucru grozav. Dar vroiam inca ceva, care sa ma faca sa trec de la iPhone 5s, de exemplu, la iPhone 6 si sa stiu ca am mai mult decat un ecran mai mare, o camera mai buna si un procesor o idee mai rapida.iphone 6 review #itutorial.ro (10)

Concret, Apple a introdus in iOS 8 doua caracteristici exclusive pentru iPhone 6. In primul rand, modul “Accesare usoara” iti aduce mai jos continutul din partea superioara a ecranului. O dubla atingere (nu apasare) a butonului principal cu Touch ID va face ca prima jumatate a ecranului sa vina jos, iar restul sa ramana ascuns. In acest mod, poti sa navighezi prin aplicatie, poti sa atingi butoane, dar nu poti sa il folosesti tot timpul. Imi displace modul in care Apple a conceput acest mod. El este util, dar atunci cand vezi ca un sfert din ecran ramane negru, ai impresia ca ai stricat ceva. De asemenea, sa te obisnuiesti cu acest mod, iti va lua o vesnicie mai ales daca poti folosi telefonul cu o singura mana.

Cea de-a doua noutate este Zoom afisaj. Aceasta ofera un nou mod de vizualizare a aplicatiilor si este, din punctul meu de vedere, adresat in special celor cu probleme de vedere. In formatul standard, iPhone 6 afiseaza toate pictogramele si comenzile la aceeasi dimensiune ca si modelele precedente, facand loc pentru mai mult continut. Aplicarea zoomului va face ca tot continutul sa fie afisat la dimensiuni mai mari, asa ca pe ecran vei vedea tot atat de mult continut cat vezi la un iPhone 5, de exemplu. Dar mult mai mare. Schimbarea se aplica atat la ecranul principal, unde zoomul aplicat va reduce numarul randurilor cu aplicatii la cinci (de la sase), dar si in interiorul unor aplicatii.

Apple a avut ocazia de a nu face un simplu telefon mai mare, ci si sa schimbe modul in care un telefon mai mare poate fi folosit. Nu este treaba mea sa le gasesc solutii, dar puteau aduce ceva complet diferit, nu doar de ceea ce ofera actualmente iOS, ci si alti producatori de telefoane. De la ceea ce putem noi face sau vedea si pana la cum interactionam cu un ecran. Este bine sa faci si un telefon care sa fie doar mai mare si mai bun, dar merita sa profiti de unele ocazii.

iOS 8 nu ma dezamageste doar pentru ca nu aduce nimic special pentru iPhone 6, ci si pentru problemele pe care le are. Apple ne-a obisnuit cu iOS 5 sau chiar iOS 6, versiuni ale iOS care inca de la inceput au fost foarte stabile si aproape lipsite de problema. Am inteles problemele initiale ale iOS 7 date de faptul ca modificarea este una radicala, dar nu pot intelege de ce Apple o da in bara si cu iOS 8. Da, noua versiune a iOS are o multitudine de noutati, insa nu este adminisbil ca Apple sa ofere utilizatorilor un sistem de operare cu atatea probleme. Nu este admisibil ca un telefon de peste 700 € sa aiba probleme mari de functionare cauzate de software. Sa va dau un exemplu, pe iOS 8.0.2 si iPhone 6 am avut de nenumarate ori probleme cu conectarea la Wi-Fi. Sau inca unul: de fiecare data cand imi suna celelalt telefon si raspundeam la acesta (Continuitatea, nu?), apelul a esuat. Ok, ele sunt probleme pe care le va corecta Apple pe parcursul urmatoarelor luni, iar de la iOS 8.1 sunt asteptari mari, dar nu pot trece cu vederea cum ofera Apple publicului actualizari cu probleme atat de mari. Ca si un utilizator vechi al iOS nu intampin probleme in a le rezolva (daca se poate) ori descoperi cauzele problemelor aparute, dar ce sa ii ceri unuia care abia acum a trecut pe platforma iOS sau pe cineva care nu are timp sa invete sistemul de operare pe de rost? Daca treceam la Android intelegeam erori si mai mari decat acestea, dar de la iOS nu vreau asa ceva, pentru ca iOS este altceva.

iphone 6 review #itutorial.ro (21)

Pret – prea mare pentru un telefon, potrivit pentru un iPhone

iPhone 6 nu este nici mai scump si nici mai ieftin decat modelele precedente. Ba chiar Apple aduce o oferta grozava pentru cei care au nevoie de mai mult spatiu de stocare. Pentru prima data, iPhone este disponibil intr-o versiune de 128 GB, care vine ca si o mana cereasca pentru cei care stocheaza multa muzica, video, poze, filme, aplicatii, jocuri sau orice alt continut pe propriul dispozitiv iPhone. Dintre toate celelalte, este optiunea cu capacitatea de stocare cea mai putin stresanta, care te va face sa uiti sa iti mai faci curatenie prin dispozitiv.

Versiunile de iPhone 6 disponibile sunt: 16 GB, 64 GB si 128 GB. Observam, deci, ca versiunea de 32 GB a disparut din ecuatie, iar asta este bine deoarece pretul versiunii de 64 GB a scazut. La Apple Store, iPhone 6 are un pret de pornire de 699 €, pentru versiunea de 16 GB, si creste cu 100 € pentru fiecare versiune superioara. Astfel, versiunea de 64 GB costa 799 €, iar cea de 128 GB costa 899 €.

In cazul versiunilor de iPhone 6, recomandarea mea este sa optezi minim pentru cea de 64 GB. Nu stiu de ce Apple a pastrat inca o versiune de 16 GB pentru iPhone 6. Aceasta capacitate de stocare este infima pentru nevoile mele si ale celor mai multi dintre voi. 64 GB, in schimb, este o capacitate de stocare decenta pentru toata lumea.

In Romania, iPhone 6 si iPhone 6 Plus urmeaza sa fie lansate abia pe 31 octombrie. Asta inseamna ca de la acea data noile dispozitive vor fi disponibile in oferta operatorilor de telefonie mobila: Orange, Vodafone si Telekom, dar si a tuturor partenerilor Apple autorizati. Mai mult, pe 24 octombrie, operatorii si unele magazine vor initia sesiuni de precomenzi pentru iPhone 6.

Pana la lansarea oficiala, iPhone 6 este disponibil de aproape o luna la unele magazine din Romania. QuickMobile este primul magazin de la noi din tara care a adus iPhone 6 si magazinul care a facut posibil acest review. Preturile iPhone 6 la QuickMobile incep de la 3.499 lei, pentru versiunea de 16 GB (cea pe care am testat-o) si ajung pana la 4.499 lei, in cazul versiunii de 128 GB. Tot de la QuickMobile poti cumpara si husele Apple pentru iPhone 6.

Alte magazine care au adus in Romania iPhone 6 sunt: eMAG, Flanco, evoMAG, MarketOnline, ClickShop si , preturile fiind asemanatoare.

Review iPhone 6 – concluziiiphone 6 review #itutorial.ro (12)

Totul este mai bun, dar nimic nu s-a schimbat.

La fel ca si oricare dintre predecesorii sai, iPhone 6 este un dispozitiv a carui calitate este impecabila. Asa cum doar Apple stie sa faca. Nu are cel mai frumos design din istoria iPhone, dar pe piata nu vei gasi un dispoztiv mai frumos. Schimbarea infatisarii iPhone este poate mai radicala decat oricand, iar iPhone 6 reuseste poate sa depaseasca saltul facut de Apple la lansarea iPhone 4.

Aproape tot ce se afla la interior a fost imbunatatit, de la procesor, conectivitate si pana la camera care este una absolut remarcabila. Ecranul este si el unul splendid, iar diferenta fata de modelele precedente poate fi observata cu usurinta.

Apple nu a facut nimic radical nici cu iPhone 6 si nu stiu ce s-ar fi intamplat daca ar fi facut. Din pacate, compania nu vine cu nicio viziune noua asupra modului in care trebuie sa functioneze telefonul anului 2014. Sau a modului in care trebuie sa arate. Ori asupra modului in care noi sa interactionam cu el. In schimb, Apple a venit cu ceea ce a vrut poporul.

iPhone ramane un telefon cu care nu iti este rusine niciunde. Un telefon pe care iti place sa il folosesti. Pe care iti place sa il tii in mana si care nu te deranjeaza cu lucruri inutile. Pur si simplu functioneaza. Mai mult, chiar si cu aceasta crestere a ecranului, iPhone 6 ramane usor de folosit cu o singura mana, chiar daca uneori mai apelezi la cea de-a doua, dar si foarte placut de purtat in buzunar.

Piata nu ne ofera o alternativa mai buna si ar fi gresit sa spunem ca este unul dintre cele mai bune telefoane, pentru ca in acel caz ar trebui sa spunem care este cel mai bun si de ce. iPhone 6 este un telefon excelent indiferent de modelul (6 sau 6 Plus) pe care il alegi, iar upgrade-ul de la orice model precedent (poate mai putin iPhone 5s, daca nu te intereseaza ecranul) sau orice alt telefon este unul cat se poate de logic. Intre 6 si 6 Plus, eu l-as alege pe cel de-al doilea, insa stiind in orice clipa ca ecranul si dimensiunile iPhone 6 sunt cele ideale.

iPhone este acelasi de sapte ani. O reteta cu un extraordinar succes pe care nimeni nu ar schimba-o. Un telefon care nu poate sa nu iti placa si pe care il poate folosi oricine fara niciun ghid de utilizare.

Multumesc QuickMobile pentru ca a facut posibil acest review!

Plusuri

  • Incredibil de placut la atingere
  • Camera excelenta
  • Ecran splendid
  • Performante de top
  • Autonomie a bateriei suficienta

Minusuri

  • Aspectul vizual
  • Software prea putin optimizat
- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

4 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.