Una dintre caracteristicile importante pentru intimitatea utilizatorilor pe care compnia Apple le-a introdus odata cu iOS 8 este cea de aleatorizare a adreselor MAC atunci cand dispozitivele iPhone sau iPad cauta retelele Wi-Fi. Compania americana s-a laudat cu noua functie chiar si in noua pagina despre intimitate incarcata pe site-ul sau, iar ea trebuie sa faca mult, mult mai dificila urmarirea unui dispozitiv conectat la Wi-Fi prin intermediul identificatorului sau unic.

Caracteristica trebuie sa functioneze pur si simplu in iOS 8, insa cei de la AirTight Networks ne ofera mai multe detalii interesante despre rezultatele folosirii ei, dar si despre conditiile in care terminalul nu va aleatoriza o adresa MAC in doua studii publicate recent.

In primul rand, conform lucrarii AirTight se pare ca noua caracteristica de aleatorizare a adreselor Mac nu functioneaza pe iPhone 5 si modelele mai vechi de iPhone, desi Apple sustine ca toate terminalele cu iOS 8 beneficieaza de ea. In testele efectuate de catre ei, numai dispozitivele iPhone 5s (sau mai recente) au fost observate ca foloseau noua caracteristica.

Pentru ca o adresa Mac aleatorie sa poata fi generata, atat Apple cat si studiul AirTight ne spun ca dispozitivele iPhone, iPad sau iPod touch trebuie sa fie blocate. Se pare ca aproximativ 2 minute sunt necesare de la blocarea ecranului unui dispozitiv pana cand acesta va incepe cautarea unei retele Wi-Fi folosind o adresa aleatorie. La fiecare ciclu de utilizare (trezire si reintrare in modul adormit), terminalul cu iOS va genera o noua adresa Mac.

O alta mentiune cat se poate de importanta facuta in studiul AirTight este legata de doua conditii absolut necesare pentru ca un dispozitiv sa poata genera adrese MAC aleatorii. In primul rand, serviciile de localizare pe terminalele iPhone sau iPad trebuiesc dezactivate, deoarece in caz contrar fiind posibil ca nicio adresa noua nu va fi generata. Daca aceasta conditie este indeplinita, vine cea de-a doua care este obligatorie. In prima runda de teste, cercetatorii AirTight au folosit numai terminale fara cartele SIM, iar adresele au fost generate fara niciun fel de problema. In cea de-a doua runda, insa, ei au instalat cartele SIM in toate dispozitivele si au activat o conexiune celulara de date, descoperind astfel ca aleatorizarea adreselor MAC a fost dezactivata in mod automat.

Asadar, nu doar ca va trebui sa ne dezactivam serviciile de localizare pentru a avea identificatori unici generati aleatoriu si fi mai greu de gasit, dar va trebui si sa dezactivam conexiunile celulare. In caz contrar, dispozitivele isi vor afisa in fata retelelor Wi-Fi identificatorii unici.

Noua functie este utila deoarece multe mari lanturi de magazine isi spioneaza consumatorii pe baza identificatorilor unici ai dispozitivelor lor cu scopul de a-si imbunatati strategiile de marketing – teoretic. Conectandu-te la reteaua Wi-Fi a unui magazin, acesta s-ar putea sa iti inregistreze identificatorul in baza de date si sa vada ce cumperi de obicei, ce te intereseaza, etc. Ori o adresa generata aleatoriu face mult mai dificila urmarirea, intrucat ea va fi diferita la fiecare conectare la reteaua magazinului.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.