Scandalul imens generat imediat dupa ce poze cu zeci de cantarete si actrite celebre dezbracate au aparut pe Internet si s-a descoperit ca iCloud a stat la baza furtului a aruncat compania Apple si mai ales serviciul iCloud intr-o totala neincredere atunci cand vine vorba de pastrarea unor date intime. Fara indoiala ca ceea ce i s-a intamplat lui Jennifer Lawrence, Kate Upton sau Selenei Gomez se putea intampla in cazul oricarui serviciu de stocare in cloud. Insa care dintre aceste servicii este mai popular decat iCloud si in care companie se doreste aruncarea cu noroi mai mult decat in Apple?

S-a dovedit in mod clar ca nu a existat o adevarata problema tehnica a iCloud, ci doar una umana generata de proprietarii conturilor care nu au activat verificarea in 2 pasi si nici nu au folosit parole sigure. Evident iCloud nu este mai putin sigur decat orice alt serviciu de backup. Cu toate acestea, insa, multe persoane nu mai au incredere nici in iCloud si nici intr-un alt serviciu de stocare online a datelor intime si cat se poate de private. Si ii intelegem pe deplin.

Apple ne-a anuntat ca in cateva zile va lua cateva masuri suplimentare de prevenire a unor astfel de atacuri si va incuraja pe toti utilizatorii sa activeze verificarea in doi pasi. Indiferent de ce va face compania americana si daca esti sau nu vedeta, ceea ce vrei tu sa fie privat, trebuie sa ramana privat. De aceea, in cadrul acestui articol va vom prezenta o serie de masuri de precautie prin care sa te asiguri ca niciuna dintre pozele tale, oricum ar fi ele, nu vor putea sa ajunga in online decat daca vrei tu acest lucru.

Cum sa previi efectuarea backupurilor pentru poze si stocarea lor in iCloud

Pentru a te asigura ca nicio poza de-a ta nu mai poate sa ajunga pe iCloud, trebuie sa intelegi modul in care serviciul stocheaza imaginile. Apple a implementat mai multe modalitati prin care iCloud va salva imaginile tale astfel incat sa nu existe posibilitatea pierderii lor. Dezactivarea tuturor functiilor prezentate mai jos te va ajuta sa tii departe pozele de iCloud. De asemenea, la pasul 4 vei avea o modalitate alternativa de stocare a imaginilor in siguranta care va face, practic, exact ceea ce face si iCloud.

1. Dezactiveaza backupurile iCloud pentru Rola film

Toate vedetele care au suferit de pe urma acestui scandal, precum si foarte multi dintre noi alegem sa facem backup tuturor datelor si, deci, inclusiv imaginilor. Aceasta nu este chiar cea mai buna idee mai ales ca, pentru foarte multi, imaginile ocupa cel mai mare spatiu de stocare, dar si ca restaurarea unui backup pe un alt dispozitiv va face ca toate pozele tale personale sa ajunga si pe terminalul respectiv. Cel mai bine, asadar, este sa dezactivezi backupurile iCloud pentru poze:

Urmeaza tutorialul mentionat in linkul de mai jos pentru a putea dezactiva optiunea Rola film din meniul cu aplicatii care sunt backup pe iPhone si iPad:

Daca vrei, totusi, sa iti pastrezi un backup pentru imagini doar in caz ca le vei pierde, atunci iti recomand sa le importi pe computer si sa le tii intr-un loc sigur (daca se impune, cu acces restrictionat):

2. Dezactiveaza fluxul foto

Daca este activat fluxul foto, de fiecare data cand capturezi o imagine, iCloud o va salva automat alaturi de ultimele 999 de imagini capturate sau salvate de tine de pe unul dintre dispozitivele iPhone sau iPad. Acestea vor fi automat incluse pe toate dispozitivele iPhone sau iPad conectate la acelasi cont iCloud. Asta inseamna ca daca folosesti acelasi cont iCloud alaturi de mai multe persoane (complet nerecomandat) sau daca cineva are acces la contul tau, va putea sa iti vada cele mai noi imagini fara a depune un efort imens. De aceea, recomandam in aceste situatii dezactivarea fluxului:

Nota: Daca pe flux ai stocat imagini pe care nu ai vrea sa le mai vada cineva, sterge-le inainte de a dezactiva functia! Pozele din flux se sterg precum pozele din Rola film, pe iPhone si iPad. Daca folosesti un Mac sau PC si ai activat si pe el fluxul foto, trebuie sa stii ca imaginile nedorite trebuiesc sterse din albumele create local de flux si de pe computer (nu este suficient, asadar, sa stergi doar pozele stocate online in flux). De asemenea, din moment ce introducerea unei parole nu este necesara pentru activarea fluxului, delogheaza-te din contul tau iCloud de pe toate dispozitivele partajate cu altii!

3. Sterge in mod regulat iMessage-urile si SMS-urile

Aplicatia Mesaje de pe iPhone si iPad, de asemenea, stocheaza poze. Asta inseamna ca oricine restaureaza un backup efectuat pe ele va primi instantaneu acces la ele, un lucru pe care s-ar putea sa nu ti-l doresti. Daca ai inclus in anumite conversatii imagini pe care nu ai dori sa le vada nimeni altcineva decat destinatarul, sterge conversatiile / imaginile din ele in mod regulat.

4. Foloseste backupurile iTunesbackup

Nu doar din motive de intimitate, ci si din cauza spatiului mic de stocare pe care il ofera iCloud, este recomandat sa efectuezi backupuri pe computer, folosind aplicatia iTunes. Asta inseamna ca un backup va fi efectuat ori de cate ori ai conectat dispozitivul la computer sau prin Wi-Fi, cand terminalul este conectat la aceeasi retea ca si Mac-ul sau PC-ul tau.

5. Bonus: Fii precaut!

Cel mai important si poate chiar esential de inteles este modul in care iti pastrezi fotografiile. Distribuirea lor catre una sau mai multe persoane nu iti va oferi certitudinea ca respectivul / respectivii le vor pastra asa cum trebuie sau, mai rau, ca nu le vor da si ei mai departe. Daca nu vrei ca imaginile tale intime sa ajunga in mainile unor necunoscuti sau pe site-uri „de specialitate”, atunci nu le trimite nimanui (nici macar prietenului / prietenei)!

De asemenea, nu iti tine pozele intime in aplicatii a caror accesare nu este restrictionata de un cod. De ce? Pentru ca oricine iti stie codul de acces in dispozitiv sau orice persoana careia ii oferi acces la terminalul tau va putea sa le vada foarte simplu. Printre aceste aplicatii se numara si aplicatia Poze. In cazul in care chiar iti doresti sa ai poze intime, pastreaza-le, dar intr-un dosar blocat pe computer sau intr-o aplicatie a carei accesare presupune introducerea unui cod de acces (vezi Dropbox)

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina sau un mesaj pe forum.

- Reclamă -