Oricui i se poate intampla sa isi piarda unul dintre cele mai de pret obiecte personale – telefonul mobil. Din neatentie sau din zapaceala poti uita complet de locul in care ai lasat dispozitivul tau. In cazul in care detii un iPhone lucrurile stau destul de simplu, iar articolul nostru – Ce trebuie sa fac daca mi-am pierdut ori mi s-a furat dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch? – Sfaturi si trucuri– iti va oferi toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a localiza, proteja si recupera dispozitivul tau cu iOS. Acum vorbim, insa, despre cei care gasesc un iPhone pierdut si mai ales despre aceia care nu si-l vor insusi de indata (specificam totusi ca incepand cu iOS 7 nici nu mai prea ai ce sa faci cu un iPhone sau iPad furat).
Asadar, daca esti un om de buna credinta, in situatia in care ai gasit un dispozitiv aparent pierdut, cel mai bine ar fi sa incerci sa intri in contact cu proprietarul sau pentru a-i usura munca de recuperare, inainte ca cineva sa il “palmeze”. Cum poti intra in contact proprietarul unui iPhone? Ei bine, exista mai multe modalitati prin care poti sa te asiguri ca vei returna dispozitivul furat proprietarului de drept, insa procesul se va desfasura foarte rapid mai ales daca dispozitivul este pornit si este blocat cu cod de acces.
Cum sa iei legatura cu proprietarul unui iPhone pierdut
In momentul in care vor gasi un iPhone, cei mai multi oameni vor face, dupa caz, doua lucruri: vor trece mai departe pentru a nu-si face probleme sau il vor fura si probabil vor incerca ulterior sa il valorifice. Oricat de trista ar fi, asta este realitatea. Putini, insa, sunt cei care doresc sa faca dreptate si sa se asigure ca terminalul va ajunge in mainile celui care l-a pierdut.
Daca te numeri printre cei care vor incerca sa caute proprietarul unui dispozitiv uitat intr-un anumit loc si nu vei proceda asa cum ar fi recomandat (deci daca, de exemplu, anunti cu voce tare ca ai gasit un iPhone furat) s-ar putea sa ajungi sa inmanezi dispozitivul unuia care nu este onest si deci vrea sa il fure. Asadar, mai jos ai cateva lucruri pe care noi credem ca ar fi recomandat sa le faci pentru a te asigura ca telefonul gasit de tine va ajunge in mainile proprietarului de drept.
Daca iPhone-ul nu este blocat cu un cod de acces, verifica apelurile recente
In mod normal nimanui nu ii place ca cineva strain sa ii invadeze intimitatea si sa citeasca mesajele, sa urmareasca apelurile efectuate si altele. Dar in situatii exceptionale se impun masuri exceptionale. Asadar, nu cred ca s-ar supara nimeni care si-a pierdut iPhone-ul daca cel care l-a gasit va cauta putin prin lista de contacte sau lista cu apeluri efectuate recent pentru a lua legatura cu cineva apropriat proprietarului. Asadar, in acceseaza aplicatia Telefon>Apeluri si cauta persoanele pe care respectivul le contacteaza in mod regulat. In principiu cauta persoanele din familie care sunt trecute, de regula, Acasa, Mama, Tata sau prietenii apropriati care ar putea sa apara diferit (cu diminutive, caractere emoji, etc.). Daca nu poti gasi pe cineva care sa para mai apropriat celui ce detine telefonul, cauta pe cineva cu care a luat legatura recent si mai ales pe cineva pe care il apeleaza mai des respectivul.
Daca iPhone-ul este blocat cu cod de acces
Fie ca stiati sau nu, chiar daca dispozitivul este blocat cu parola, el itipermite sa efectuezi apeluri telefonice. Cum? Fie dintr-o notificare, prin efectuarea unei glisari pe ea, fie apeland la Siri. In cazul in care proprietarul nu a dezactivat accesul la Siri de pe ecranul de blocare, atunci poti tine butonul principal apasat pana cand se activeaza Siri, apoi ii poti dicta o comanda cum ar fi: “Call home” / “Call mom” / “Call dad” / “Call my wife/husband” sau chiar “Call me”.
In principiu acest truc functioneaza doar daca proprietarul a asociat anumite nume propriului sau contact, astfel incat Siri sa poata stii cine este mama, tatal, sotia / sotul, copiii, etc. Cand gasesti un iPhone evident nu stii acest lucru, insa merita sa incerci (“call me” ar trebui sa functioneze oricand intrucat pe iPhone majoritatea avem adaugat propriul contact ce este asociat Siri – iar in acest contact putem include mai multe numere de telefon, inclusiv pe cel de acasa sau de la birou, de exemplu).
Un alt truc cu Siri, daca primele nu functioneaza, este sa o intrebi: “Who does this iPhone belongs to?”. Ea va oferi ulterior un raspuns cu cine crede ca este proprietarul (din nou, acest lucru functioneaza doar daca proprietarul are un contact propriu creat pe iPhone si el este setat in Informatiile mele din configurarile Siri).
Nota: Siri se poate activa prin apasarea indelungata a butonului principal. Asistentul este disponibil doar pe iPhone 4s (si modelele mai recente).
Lasa dispozitivul pornit si raspunde apelurilor primite
Un lucru pe care trebuie sa il faci neaparat este sa mentii dispozitivul pornit si sa lasi cartela in el din doua motive. In primul rand, instinctul oricui, dupa ce realizeaza ca si-a pierdut dispozitivul, este sa il apeleze de pe telefonul altcuiva. Oricat de ciudat ar parea sa raspunzi apelurilor primite pe telefonul altcuiva, s-ar putea sa te contacteze proprietarul si sa nu fie deloc suparat daca raspunde cineva care isi doreste sa ii inapoieze telefonul.
Cel de-al doilea motiv pentru care trebuie sa il mentii pornit este pentru Gasire iPhone. Proprietarul ar putea sa se foloseasca de aplicatia Gasire iPhone pentru a localiza dispozitivul, pentru a-l bloca de la distanta introducandu-l in modul Pierdut (care presupune si trimiterea unui mesaj care sa contina o modalitate de contact a sa) si nu numai. Daca il opresti, Gasire iPhone nu il va localiza si nici nu va putea aplica niciuna dintre comenzile date de proprietar de la distanta.
Cauta numarul IMEI si contacteaza operatorul
Orice iPhone are un numar unic denumit “IMEI” ce poate sa fie gasit prin mai multe modalitati. Ei bine, acest numar unic poate sa fie folosit de tine pentru a contacta operatorul cu scopul de a-l anunta ca ai gasit terminalul respectiv si -ti pune nadejdea ca acest operator va incerca sa ia legatura cu proprietarul. Poti gasi operatorul in reteaua caruia se afla utilizatorul fie urmarind bara de stare a dispozitivului (in partea stanga sus a ecranului apare mereu numele operatorului) fie scotand sertarul SIM (ai nevoie de un ac sau de cheita speciala) din iPhone si citind de pe cartela numele operatorului.
Operatorul poate fi contactat fie mergand la unul dintre magazinele sale fizice, fie sunandu-l la numerele de telefon pentru asistenta. In principiu operatorul are mai multe modalitati de a contacta proprietarul unui abonament (mai ales), insa pentru a face acest lucru va avea nevoie de numarul IMEI sau MEID (acesta din urma este format din primele 14 cifre ale IMEI-ului). Pentru a gasi numerele IMEI / MEID, acceseaza tutorialul:
Daca nu poti gasi operatorul, atunci incearca sa ii contactezi pe toti din regiunea in care te aflii si sa le oferi IMEI-ul pentru verificare (de regula nu sunt prea multi, iar in Romania cei mai multi sunt in retelele Orange, Vodafone, Cosmote (Telekom) sau DigiMobile (RCS & RDS).
Daca nu ai reusit
In cazul in care pasii de mai sus nu te-au ajutat sa gasesti si sa iei legatura rapid cu proprietarul dispozitivului, atunci cel mai bine este sa mergi la cea mai apropriata sectie de politie. Aici va trebui sa declari cele intamplate, iar mai departe Politia ar trebui sa se ocupe de caz si sa incerce sa gaseasca proprietarul. Sau poate proprietarul va merge la un moment dat si la politie pentru a verifica daca telefonul sau nu a fost predat.
Atentie!
Retine ca nu este recomandat sa tii dispozitivul foarte mult la tine sau sa il iei acasa ori sa refuzi sa il returnezi proprietarului. Acesta poate sa foloseasca Gasire iPhone sau sa apeleze politia ori operatorul si sa raporteze furtul sau pierderea. Operatorul, de asemenea, poate sa localizeze dispozitivele pe baza cartelelor introduse in ele si sa ajute politia la recuperare, la fel cum politia poate fi ajutata si de proprietar si Gasire iPhone (mai putin in Romania…).
Astfel, dintr-o persoana care doreste sa faca un bine, poti fi catalogat drept hot si intra in probleme. De aceea, daca ai incercat primele modalitati, la fata locului, pentru a lua legatura cu proprietarul sau cu un apropriat de-al sau si nu ai reusit, atunci cel mai bine este sa mergi la sectia de politie si sa il predai. Nu este deloc recomandat sa il pastrezi un timp indelungat indiferent de tara in care te afli!
Alte trucuri
Tu cum ai reusit sa iei legatura cu proprietarul unui iPhone pierdut?