Nu mai aveti spatiu de stocare liber pe iPhone sau iPad? Iata cum puteti sa eliberati cateva sute de MB – Tutorial

79
26034

Una dintre problemele pe care le intampinam cu totii, mai devreme sau mai tarziu, pe iPhone, iPad sau iPod touch este cea a spatiului de stocare. Fie ca avem un iOS device de 8GB, 16GB, 32GB, 64GB sau poate chiar de 128GB, vom ajunge la un moment dat, mai ales daca suntem impatimiti ai jocurilor, fani ai filmelor, pasionati de fotografie, melomani sau persoane care au foarte multe documente de stocat, sa primim un mesaj de atentionare ca nu mai avem foarte mult spatiu de stocare disponibil sau chiar ca o anumita aplicatie nu se mai poate instala din cauza lipsei de stocare.

Toate fisierele media de la poze la clipuri video, aplicatiile si documentele pe care le stocam pe iPhone sau iPad vor ocupa un anumit spatiu din totalul memoriei dispozitivului. De aceea, este bine ca, periodic, sa verificam tot ceea ce avem si sa alegem cu grija lucrurile de care avem nevoie de cele care sunt inutile, pentru a putea face loc unor noi aplicatii sau fotografii. iOS-ul a fost conceput de catre Apple in asa fel incat sa ne permita sa ne putem administra spatiul de stocare foarte simplu si rapid.

Asadar, in cazul in care doriti sa faceti, de voie sau de nevoie, curatenie in interiorul dispozitivului dvs. cu iOS, atunci urmati pasii de mai jos:

1. Cautati aplicatiile care consuma cel mai mult spatiu de stocare pe iPhone si iPad

  1. Deschideti aplicatia Setari din ecranul principal iPhone-ului sau iPad-ului dvs.;
  2. Apasati pe General;General Configurari iOS 7
  3. Acum apasati pe Utilizare;General Configurari sus
  4. În iOS 8 (și versiunile ulterioare): Atinge butonul Gestionare stocare situat în sectunea Stocare;IMG_1981
  5. Prima sectiune din pagina deschisa este Stocare. Asteptati cateva zeci de secunde pana cand iPhone-ul sau iPad-ul dvs. va incarca toate aplicatiile si cantitatea de octeti pe care o ocupa pe dispozitivul dvs. Cu cat aveti mai multe date stocate, cu atat se va incarca mai greu. Pana atunci, puteti vedea in aceasta sectiune cat din totalul memoriei iOS device-ului este ocupata in prezent si cat mai aveti disponibil;Incarcare Stocare configurari
  6. Dupa ce, intr-un final, s-a incarcat lista, veti putea vedea cat consuma fiecare dintre aplicatiile instalate pe dispozitivul dvs. Apasati pe una dintre ele pentru a vedea mai multe detalii despre ea si modul in care este consumat spatiul de stocare;Stocare utilizare iPhone
  7. In cazul in care decideti ca nu mai aveti nevoie de acea aplicatie si ca ea ocupa prea multa memorie, atunci stergeti-o apasand pe butonul Stergeti aplicatia si confirmand decizia.Detalii aplicatie Stocare stergere

Lista Utilizare sorteaza aplicatiile de la cea care consuma cel mai mult spatiu de stocare si pana la cea care consuma cel mai putin, ceea ce inseamna ca in varful listei va trebui sa alegeti cu grija. Trebuie mentionat ca in iOS 7 veti putea vedea cat spatiu ocupa aplicatia Mesaje, iar daca acesta este prea mare, ar fi recomandat sa stergeti cateva conversatii (mai ales pe cele care contin imagini sau clipuri video). De asemenea, daca aveti conturi pe diverse retele de socializare, trebuie sa stiti ca unele dintre aplicatiile acestora, cum ar fi Facebook, stocheaza datele despre toate incarcarile de continut si ca vor putea ajunge sa consume un spatiu de cateva sute de MB pe dispozitivul dvs. Recomandarea: stergeti si reinstalati periodic aplicatii precum Facebook, Instagram, Tumblr, Vine, etc. pentru ca ele consuma spatiu de stocare inutil.

2. Stergeti poze si clipuri video

Ani Poze sortare

In cazul celor mai multi dintre noi, cea mai mare problema in ceea ce priveste spatiul de stocare este cauzata de aplicatia Poze. In functie de cat de mult va place sa fotografiati, este posibil sa fi vazut in sectiunea Utilizare a iPhone-ului sau iPad-ului dvs. ca aplicatia Poze consuma de la cateva sute de MB si pana la cativa GB. Ei bine, problema cea mai mare este cauzata de videoclipuri, care, chiar daca au cateva zeci de secunde, consuma cateva sute de MB, pozele urmandu-le indeaproape in acest clasament oarecum negativ.

In cazul in care sincronizati pozele cu computerul si cu Fluxul foto, atunci puteti sa stergeti toate fotografiile din albumul Rola film (albumul in care intra automat toate imaginile capturate cu iOS device-ul) si sa adaugati de pe computer pe iPhone sau iPad numai pozele care sunt cu adevarat importante (linkuri utile catre tutoriale aveti mai jos). Din pacate si Fluxul foto consuma spatiu de stocare pe iPhone si iPad, si de aceea puteti sa eliminati pozele stocate in acesta pe care nu le considerati importante. De asemenea, trebuie mentionat ca, in cazul in care aveti Fluxul foto activat, puteti sterge linistit pozele din Rola film care au fost sincronizare cu acesta, deoarece in Fluxul foto intra toate pozele pe care le inregistram si stocam pe dispozitivele noastre, ultima mie de poze putand fi vizualizata direct de pe iPhone sau iPad. Fluxul foto este accesibil pe iPhone, iPad, Mac, Apple TV si PC.

O alternativă mai bună la fluxul foto, dar care este disponibilă doar pe dispozitivele ce rulează iOS 8.1 sau o versiune ulterioara, este Biblioteca foto iCloud. Aceasta va folosi spatiul de stocare disponibil in iCloud pentru a-ti stoca toate imaginile și clipurile video, precum si pentru a le sincroniza intre dispozitivele tale. Asadar, folosind bibliteca foto iCloud, niciuna dintre imaginile capturate sau salvate pe iPhone-ul sau iPad-ul tău nu vor mai ocupa spatiul de stocare local. Pentru activarea Bibliotecii foto iCloud va trebui sa accesezi Configurări>iCloud>Poze>Bibliotecă foto iCloud.

dropbox camera

In cazul in care nu doriti sa stergeti nicio poza, avem o optiune destul de buna pentru dvs. Descarcati aplicatia Dropbox din App Store si creati-va un cont Dropbox urmand acest link, pentru a primi 5GB spatiu de stocare gratuit si inca 500MB pentru fiecare prieten nou adus pe aceasta platforma. Odata ce ati instalat aplicatia, puteti alege ca pozele inregistrate cu iOS device-ul dvs. sa fie automat adaugate in contul Dropbox, pentru a le putea vizualiza oricand si de pe orice dispozitiv pe care va conectati la contul dvs. Dropbox. Asta inseamna ca veti putea sterge fara grija pozele din Rola film pentru a salva cateva sute de MB sau chiar cativa GB spatiu de stocare.

În cazul în care cei 5GB pe care îi oferă iCloud sau Dropbox nu sunt suficienți pentru tine, atunci trebuie să știi că există servicii alternative mai generoase. Box este una dintre cele mai bune alternative ale Dropbox pe partea de stocare a fișierelor, dar Flickr este cea mai bună modalitate de stocare a fotografiilor, deoarece oferă 1TB spațiu de stocare pentru imagini.

Tutoriale utile pentru poze:

3. Faceti o restaurare dispozitivului dvs.

In cazul in care nu doriti sa stergeti nici aplicatii si nici fotografii, conectati-va dispozitivul la iTunes si accesati pagina care va afiseaza detalii despre iPhone-ul sau iPad-ul dvs. In aceasta pagina veti vedea, in partea de jos, o bara colorata care va afiseaza cat din totalul memoriei dispozitivului cu iOS este ocupata si de ce anume este ocupata. Ceea ce ne intereseaza pe noi este categoria Altele din aceasta bara, care apare colorata cu galben. In cazul in care aceasta depaseste 1-2GB, inseamna ca prea mult spatiu de stocare este ocupat inutil si, de aceea, ar trebui sa faceti o restaurare. Dupa restaurare, recomandat ar fi sa setati dispozitivul ca unul nou.

itunes altele

Categoria „Altele” cuprinde datele care nu au fost mentionate in celelalte categorii si aici putem include arhiva de navigare, arhiva de email-uri, arhiva de mesaje deschise in aplicatia Mail, fisierele atasate deschise din email-uri, lista de lecturi din Safari, datele din jocuri, s.a.m.d. Pe scurt, categoria „Altele” include in mare parte lucruri de care nu ne folosim prea des, dar care, fara voia noastra, sunt stocate pe dispozitiv si nu aveam o alta posibilitate de a le elimina, decat daca facem o restaurare.

Pentru a face o restaurare pe iPhone si iPad, urmati tutorialul de mai jos:

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.