iOS 16 beta 4 și iPadOS 16 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată noutățile

- Publicitate -

iOS 16 și iPadOS 16 beta 4 au fost lansate de către Apple miercuri seară și pot fi descărcate de către toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center. Cea de-a treia versiune beta a sistemelor de operare pentru iPhone și iPad sosește la trei săptămâni distanță de a doua și introduce o serie de caracteristici noi și îmbunătățiri.

Prezentate la începutul acestei luni de către Apple, iOS 16 și iPadOS 16 aduc o mulțime de noutăți pentru modelele de iPhone și iPad compatibile. Deși actualizările pentru iPhone și iPad sunt în continuare divizate, pe modelul din ultimii ani, noutățile pe care le aduc sunt, în linii mari, cam aceleași.

iOS 16 introduce un ecran de blocare reproiectat care oferă o mulțime opțiuni pentru personalizare prin intermediul widget-urilor și modificărilor ce pot fi făcute cu privire la aspectul datei și orei (fonturile și culorile acestora pot fi modificate) și la nivelul imaginii de fundal. Mai mult, aspectul notificărilor a fost reîmprospătat de către Apple, iar utilizatorilor le este permis să își configureze mai multe ecrane de blocare între care să comute rapid sau pe care să le atribuie diferitelor moduri de concentrare configurate.

Și, pentru că tot veni vorba despre modurile de concentrare, acestea sunt mai simplu ca oricând de configurat și pot fi personalizate mai ușor. Apple a introdus filtre pentru concentrare care pot ascunde conținutul din aplicații care te-ar putea distrage atunci când nu dorești.

Aplicația Mesaje pentru iPhone și iPad a fost actualizată, oferind acum instrumente pentru editarea mesajelor trimise prin iMessage, precum și opțiunea de a anula trimiterea unui iMessage. Asemenea FaceTime, Mesaje acceptă acum SharePlay. Aplicația Mail a primit și ea o actualizare notabilă, având acum un sistem de căutare îmbunătățit și instrumente care permit anularea trimiterii unui e-mail, programarea trimiterii și urmărirea unor conversații (pentru a primi un memento care să îți reamintească să verifici un e-mail dacă nu ai primit răspuns). Safari, browserul implicit al sistemului de operare, acceptă acum grupuri de file partajate, precum și Passkeys, o funcționalitate prin care Apple dorește să înlocuiască parolele conturilor de pe site-urile web cu autentificarea biometrică realizată local, pe iPhone și iPad.

Biblioteca foto iCloud permite utilizatorilor să partajeze fotografii mai ușor cu membrii familiei, iar caracteristica Text Live este disponibilă și în video. În plus, în Poze, Apple a introdus o nouă funcționalitate care permite decuparea subiectului dintr-o poză printr-o simplă atingere.

Dictarea a fost îmbunătățită, aplicația Hărți permit configurarea de itinerarii cu mai multe opriri, funcționalitatea Apple Pay mai târziupermite plata în rate, iar aplicația Locuință a fost reproiectată din temelii.

Pe iPad, alături de caracteristicile din aplicațiile mai sus menționate, iPadOS 16 mai vine cu funcționalitatea Manager scenă, care oferă un sistem de multitasking cu ferestre, mai apropriat de cel de pe Mac. Din păcate, aceasta este oferită numai pe iPad-urile cu chipset-uri M1 (adică cele mai recente modele de iPad Pro și iPad Air).

Pe parcursul perioadei de testare, Apple a mai introdus în iOS 16 și iPadOS 16, începând cu versiunile beta 4, și un nou mod Lockdown, care oferă protecție „extremă” utilizatorilor care ar putea fi ținte ale unor atacuri cibernetice extrem de sofisticate (mai multe detalii aici).

Noutățile din iOS 16 beta 4 și iPadOS beta 4 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 16 beta 4 și iPadOS beta 4 pot fi descărcate și instalate pe dispozitivele iPhone și iPad via iTunes / Finder. Deocamdată nu știm când va oferi Apple posibilitatea de a instala aceste actualizări cu ajutorul unui profil de dezvoltator. Versiunea public beta 2 a iOS 16 nu este deocamdată disponibilă, însă ea ar trebui să sosească pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în programul Apple Beta în curând.

iOS 16 va fi disponibil în toamnă, pe toate dispozitivele compatibile. Descoperă mai multe despre dispozitivele compatibile cu iOS 16 și iPadOS în acest articol.

iOS 16 beta 4 și iPadOS 16 beta 4 Noutăți

 • iMessage:
  • Pentru funcția de editare a mesajelor deja trimise, Apple a adăugat o mică etichetă Editat sub fiecare mesaj de tip iMessage trimis. Atingând această etichetă, participanții la conversație vor putea vedea atât mesajul inițial, cât și toate celelalte modificări aduse acestuia de către expeditor.
  • Mesajele pot fi de acum editate de până la cinci ori înainte ca opțiunea de editare să dispară.
  • A fost redusă limita de timp în care poți anula trimiterea unui mesaj. Astfel, dacă anterior aveai la dispoziție nu mai puțin de 15 minute, acum vei putea anula trimiterea unui mesaj într-o fereastră de două minute de la momentul în care ai atins butonul trimiteți. Editarea mesajelor este în continuare permisă să fie făcută la maximum 15 minute de la momentul trimiterii mesajului original.
 • API Activități live: Apple a lansat ActivityKit în versiune beta, oferind programatorilor posibilitatea de a începe testarea integrării caracteristicii Activități live cu aplicațiile lor pentru a afișa conținut pe ecranul de blocare al iPhone. Începând de acum, aplicațiile care au implementată această funcționalitate pot fi testate doar prin TestFlight (descărcând de acolo versiunile beta care au integrat noul API).
  • Activități Live vor oferi informații în timp real pe ecranul de blocare al iPhone. Cu ajutorul noii funcționalități, o aplicație sportivă va putea permite utilizatorilor să deschidă o activitate live pentru un meci care este în desfășurare la un anumit moment. În acest caz, un widget va apărea în partea inferioară a ecranului de blocare al iPhone pe toată durata respectivului meci, oferind, la o aruncătură de ochi, scorul și alte informații actualizate în timp real. Un aspect important de precizat cu privire la această caracteristică este că ea nu va ajunge în versiunea inițială de iOS 16, ci într-un build ulterior (probabil iOS 16.1), astfel că nici versiunile actualizate ale aplicațiilor care includ Activități live nu vor fi disponibile pentru publicul live decât începând cu acel moment.
 • Locuință: au fost adăugate două fundaluri noi – Flori sălbatice și Arhitectonic
 • Mail: limita de timp în care va putea fi anulată trimiterea unui e-mail poate fi ajustată de către utilizator. Astfel, dacă în primele trei versiuni beta aceasta era de 10 secunde, noua versiune permite setarea limitei la 20 sau chiar 30 de secunde de la atingerea butonului Trimiteți.
 • Ecran de blocare:
  • Au fost adăugate noi pictograme care ilustrează cele trei opțiuni de afișare a notificărilor pe ecranul de blocare al iPhone – Contor, Stivă și Listă.
  • Interfața afișată la personalizarea ecranului de blocare a fost reproiectată, adăugându-se noi opțiuni pentru culori, gradient, poze și nu numai în zona inferioară a ecranului.
  • Widgetul pentru Muzică afișat pe ecranul de blocare a fost actualizat, având elemente mai îngroșate și mai ușor lizibile.
  • A fost adăugată o nouă casetă Adăugați widgeturi atunci când configurezi ecranul de blocare, indicându-se astfel locul în care widget-urile vor fi poziționate.
 • CarPlay: au fost introduse noi fundaluri pentru CarPlay – gri, albastru și multicolor.
 • Sănătate: a fost modificată interfața, din Configurări > Stocare, care permite vizionarea datelor stocate în aplicația Sănătate.
 • Corecturi de erori și îmbunătățiri ale performanțelor (mai multe detalii aici).

Notă: Dacă ai instalat iOS 16 / iPadOS 16 beta 4 și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu puțin mai jos în cadrul acestui articol.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 9 beta 2 a fost lansat de către Apple pentru dezvoltatori

La puțin peste două săptămâni după ce a lansat iOS 9 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.