Apple va introduce pe iPhone, iPad și Mac un mod „Lockdown” care va oferi protecție „extremă” în fața amenințărilor de securitate

- Publicitate -

Apple a anunțat în această seară introducerea unui Mod Lockdown pe dispozitivele iPhone, iPad și Mac, în toamnă, odată cu lansarea iOS 16, iPadOS 16 și macOS Ventura. Noul mod nu are nicio legătură cu vreo problemă sanitară, ci se referă la o caracteristică de securitate pe care utilizatorii o vor putea activa opțional pentru a le oferi un nivel de securitate „fără precedent”.

Potrivit gigantului californian, noua caracteristică a fost proiectată pentru a proteja „un număr foarte mic” de utilizatori care ar putea fi vizați de atacuri cibernetice extrem de bine țintite venite din partea unor companii terțe, la cererea, spre exemplu, a diferitor agenții guvernamentale din întreaga lume. Persoane vizate de astfel de atacuri ar putea fi, printre alții, jurnaliști, activiști sau angajați ai diferitor structuri ale unor state. Totuși, noul mod va putea fi activat după bunul plac de către orice utilizator care se simte urmărit / vizat de un astfel de atac.

Apple precizează că noul Mod Lockdown poate fi activat deja odată cu cea de-a treia versiune beta de iOS 16, iPadOS 16 și macOS Ventura. Această caracteristică va ajunge la publicul larg în toamnă, odată cu lansarea versiunilor finale ale acestor actualizări.

Activarea modului Lockdown se va face, pe iPhone și iPad, din Configurări > Securitate și intimitate > Mod Lockdown (în partea de jos a meniului) > Da (activat)iar pe Mac, din Configurări sistem > Securitate și intimitate.

Odată activat, Apple precizează că acest nou mod va furniza un nivel de securitate „extrem” prin limitarea sau dezactivarea anumitor funcționalități, aplicații și site-uri web. La lansare, noul mod Lockdown va produce, potrivit Apple, următoarele modificări:

  • În Mesaje, majoritatea fișierelor atașate (cu excepția imaginilor) vor fi blocate, iar unele caracteristici, precum previzualizarea linkurilor, vor fi restricționate.
  • Apelurile FaceTime primite de la persoane pe care nu le-ai apelat anterior vor fi blocate. De asemenea, vor fi blocate și invitațiile primite în alte servicii Apple de la persoane pe care nu le-ai invitat anterior.
  • Unele tehnologii complexe pentru web și unele funcționalități pentru navigare, cum ar fi compilarea JavaScript just-in-time (JIT), vor fi dezactivate de pe site-urile care nu au fost excluse din Mod Lockdown de către utilizator. Această protecție se aplică în Safari și în oricare alt browser care folosește WebKit.
  • Albumele partajate vor fi eliminate din aplicația Poze, iar invitațiile noi pentru albume partajate vor fi, de asemenea, blocate.
  • Atunci când un dispozitiv are activat acest mod, conexiunile prin cablu cu alte dispozitive sau accesorii sunt blocate.
  • Profilele de configurare nu pot fi instalate în mod Lockdown. În plus, dispozitivul pe care este activat acest mod nu poate fi înrolat în MDM (management dispozitiv mobil).

Apple susține că dorește să adauge în timp straturi suplimentare de protecție în Mod Lockdown. În plus, Apple a adăugat o nouă categorie în programul său de recompensare pentru Securitate, prin aceasta urmând a-i răsplăti cu până la 2 milioane de dolari pe cercetătorii care vor găsi breșe în Mod Lockdown și / sau vor ajuta la sporirea nivelului de securitate.

„Mod Lockdown este o funcționalitate inovativă care reflectă dedicarea noastră neclintită de a-i proteja pe utilizatori chiar și de cele mai rare și mai sofisticate atacuri. În timp ce vasta majoritate a utilizatorilor nu vor fi vreodată victime ale atacurilor cibernetice extrem de țintite, vom lucra neîntrerupt pentru a proteja acel număr mic de utilizatori care sunt” – Ivan Krstić, șeful diviziei Apple pentru securitate.

Apple a mai anunțat, totodată, și alocarea unei subvenții de 10 milioane de dolari către Fondul pentru Demnitate și Justiție al Fundației Ford, pentru a sprijini organizațiile care investighează, expun și previn atacuri cibernetice extrem de țintite. Compania californiană susține că va dona toate despăgubirile primite în urma procesului intentat NSO Group, entitatea care a creat programul tip spyware Pegasus.

Încă de anul trecut, Apple a început să notifice, prin e-mail și iMessage, utilizatorii despre care se crede că ar fi fost ținte ale unor atacuri cibernetice finanțate de diferite agenții guvernamentale.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

Apple a lansat iOS 16.1.2 pentru iPhone – iată noutățile

iOS 16.1.2 a fost lansat miercuri seară pentru utilizatorii de iPhone. Cea mai recentă versiune a sistemului...

macOS 13.1 Ventura beta 3 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 3 a fost lansat marți seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center....

tvOS 16.2 beta 3 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.2 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului...

iOS 16.2 beta 3 și iPadOS 16.2 beta 3 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat marți seară iOS 16.2 beta 3 și iPadOS 16.2 beta 3 pentru dezvoltatorii de...

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
10,899CititoriConectați-vă
361CititoriConectați-vă
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare pentru Apple TV sosește la...

macOS 13.1 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 4 a fost lansat joi seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Ventura sosește la două...

watchOS 9.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat joi seară watchOS 9.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua actualizare sosește la două săptămâni distanță de watchOS 9.2 beta...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.