Apple a prezentat rezultatele financiare pentru trimestrul 1 din 2022 și noile recorduri stabilite

- Publicitate -

Compania Apple a emis pe 28 aprilie un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru trimestru 1 din 2022 (trimestrul 2 al anului fiscal 2022, în SUA).

Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în primul trimestru al anului 2022 a fost de 97,3 miliarde de dolari, în creștere cu 8,6 miliarde de dolari (sau 9%) față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2021 (89,6 miliarde de dolari). Vă reamintim că cifra de afaceri înregistrată anul trecut a fost cea mai mare atinsă în trimestrul 1 de gigantul californian, recordul respectiv fiind depășit un an mai târziu. Acest rezultat raportat de către Apple depășește previziunile analiștilor de pe Wall Street, care se așteptau ca Apple să anunțe o cifră de afaceri de 94 de miliarde de dolari pentru primul trimestru al anului curent.

Profitul înregistrat de compania americană în trimestrul ianuarie-martie a fost de 25,0 miliarde de dolari sau 1,52$ pe acțiune, fiind cu 1,4 miliarde de dolari mai mare față de profitul-record înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent (23,6 miliarde de dolari sau 1,4$ pe acțiune). Aceasta este, deci, cel mai mare profit înregistrat de către Apple în primul trimestru al anului și vine și pe fondul unei creșteri a marjei de profit de la 42,5% (în T1 2021) la 43,7%.

„Rezultatele financiare din acest trimestru sunt testamentul a atenției pe care Apple o dedică neobosit inovației și al abilității noastre de a crea cele mai bune produse și servicii din lume. Suntem încântați de interesul crescut al clienților față de noile noastre produse, precum și de progresul pe care îl înregistrăm în eforturile de a avea o amprentă neutră de carbon pe întregul nostru lanț de livrare și pentru întreaga gamă de produse până în 2030. Suntem dedicați, ca și întotdeauna, să fim o forță a binelui în lume, atât ceea ce privește ceea ce creăm, cât și ceea ce lăsăm în urmă” – Tim Cook, director general Apple.

Pe parcursul trimestrului fiscal 1, compania americană a rambursat investitorilor peste 27 de miliarde de dolari prin intermediul programului său de returnare de capital. De menționat este și faptul că, în trimestrul încheiat la 30 martie, Apple a avut un flux de numerar operațional record de 28 miliarde de dolari.

Având în vedere rezultatele mai sus menționate, Consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,23$ la fiecare acțiune până la data de 12 mai. De asemenea, Consiliul a mai autorizat o creștere cu 90 de miliarde de dolari a programului existent de răscumpărare a acțiunilor.

Pentru trimestrul fiscal curent (perioada 1 aprilie – 30 iunie), Apple nu furnizează un ghidaj trimestrial, un lucru care nu ar trebui să ne mai surprindă având în vedere pandemia de coronavirus, incertitudinile generate de acestea, dar și felul în care a procedat în ultimii doi ani.

Discutând pe marginea realizărilor din ultimul trimestru fiscal, Tim Cook, director general Apple, și Luca Maestri, directorul financiar contabil al companiei, au anunțat că veniturile generate din vânzările de iPhone (50,5 miliarde de dolari, în creștere de la 47,9 miliarde de dolari, anul trecut), Mac (10,4 miliarde de dolari, în creștere de la cele 9,1 miliarde de dolari generate anul trecut), dispozitive care pot fi purtate, dispozitive pentru acasă și accesorii (8,8 miliarde de dolari, în creștere cu 1 miliard de dolari față de încasările de anul trecut) și servicii (19,8 miliarde de dolari, în creștere de la cele 16,9 miliarde de dolari generate anul trecut) au fost mai bune ca oricând. O categorie care a înregistrat însă o scădere în vânzări a fost iPad, vânzările de tablete aducându-i Apple în 2022 cu 200 de milioane de dolari (sau 2%) mai puțin decât în 2021 (7,6 miliarde de dolari vs 7,8 miliarde de dolari). Scăderea aceasta se datorează, potrivit Apple, problemelor majore de pe lanțul de producție.

Directorul financiar-contabil al Apple a mai anunțat că baza de utilizatori Mac a crescut în trimestrul 1 al anului curent, nu mai puțin de jumătate dintre Mac-urile cumpărate fiind de către utilizatori care nu au avut anterior un astfel de computer. Cu toate acestea, Maestri a precizat că și pentru gama Mac există probleme cu aprovizionarea și producția, stocurile pentru anumite configurații de top (cum ar fi, spre exemplu, în cazul MacBook Pro) fiind extrem de reduse.

Cât despre problemele cu livrarea de produse, oficialii Apple au declarat că se așteaptă ca acestea să continue și în trimestrul curent, afectând în continuare gama iPhone, iPad și Mac. Luca Maestri a declarat cu măsurile luate în China pentru oprirea răspândirii cazurilor de COVID-19 și problemele cu semiconductorii vor face dificilă acoperirea cererii de pe piață.

Tim Cook a afirmat că, deși au fost „semnificativ mai scăzute decât cele avute în trimestrul încheiat în decembrie”, problemele de pe lanțul de producție există în continuare și o vor costa pe Apple între 4 și 8 miliarde de dolari, în funcție de cât de mult va dura până când în China se va produce din nou la capacitate maximă. Acesta a adăugat că problemele de aprovizionare se datorează zonei Shanghai și că, în pofida faptului că toate fabricile din zona respectivă s-au redeschis, va dura ceva timp până când acestea vor produce la capacitatea obișnuită.

Pe lângă discuțiile legate de problemele cu livrările de produse, oficialii Apple au mai anunțat că serviciile oferite de gigantul californian au în prezent 825 de milioane de abonați, cu 165 de milioane mai mult decât în urmă cu un an. În plus, într-un scurt interviu acordat pentru CNBC, Tim Cook a afirmat că gama iPhone 13 a generat un „număr record” de upgrade-uri, iar numărul celor care au făcut trecerea de la Android la iPhone a crescut cu două cifre.

Întrebat despre strategia Apple de a nu achiziționa alte companii mari, Tim Cook a afirmat că Apple nu se teme să achiziționeze alte companii mari, dar preferă să atragă oameni talentați și proprietate intelectuală – ceea ce găsește și la companii mai mici sau chiar startup-uri. Cu toate acestea, el a precizat că Apple nu exclude posibilitatea de a cumpăra o companie mai mare dacă se ivește această oportunitate și că există companii de care sunt interesați, dar că nu va discuta despre acestea. Întrebarea se referea în special la companii din industria sănătății, conținutului și fitness, mulți analiști de piață arătându-se în favoarea achiziției de către Apple a companiei Peloton, iar unii chiar criticând decizia gigantului de nu cumpăra Netflix și de a lucra, în schimb, la propriul serviciu de streaming (Apple TV+).

O înregistrare a teleconferinței Apple difuzate live noaptea trecută poate fi ascultată aici.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi (modelul 2015) – Review

Introdusă în 2006, MacBook Pro este cea mai veche și mai puternică gamă de laptopuri Apple, o...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.