Compania Apple a emis pe 28 aprilie un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru trimestru 1 din 2021 (trimestrul 2 al anului fiscal 2021, în SUA).
Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în primul trimestru al anului 2021 a fost de 89,6 miliarde de dolari, în creștere cu 31,3 miliarde de dolari (sau 54%) față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2020 (58,3 miliarde de dolari). De asemenea, rezultatele financiare înregistrate de către Apple acum sunt cele mai bune de până acum – pentru primul trimestru al anului -, fiind, deci, depășită cifra de afaceri înregistrată de Apple în T1 2018 (61,1 miliarde de dolari). Din aceste 89,6 miliarde de dolari încasate de Apple, 67% provin din afara SUA.
Profitul înregistrat de compania americană în trimestrul ianuarie-martie a fost de 23,6 miliarde de dolari sau 1,4$ pe acțiune, fiind mai mult decât dublu față de profitul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent (11,2 miliarde de dolari sau 0,64$ pe acțiune). Aceasta este cel mai mare profit înregistrat de către Apple în primul trimestru al anului și vine și pe fondul unei creșteri a marjei de profit de la 38,4% (în T1 2020) la 42,5%.
„Acest trimestru reflectă atât modalitățile prin care produsele noastre au ajutat utilizatorii să întâlnească acest moment în viețile lor (n.r. pandemia de COVID-19), cât și optimismul pe care clienții par să îl aibă față de ceea ce va urma. Apple este într-o perioadă de inovare exhaustivă în întreaga gamă de produse și ne păstrăm atenția pe felul în care putem să ne ajutăm echipele și comunitățile acolo unde lucrăm pentru a ieși din această pandemie într-o lume mai bună. Aceasta începe în mod sigur cu produse precum noul iMac și noile iPad Pro, dar se extinde la măsuri precum cei 8 gigawatt de energie curată pe care îi vom genera și investiția de 430 de milioane de dolari în Statele Unite ale Americii în următorii 5 ani.” – Tim Cook, director general Apple.
Pe parcursul trimestrului fiscal 1, compania americană a rambursat investitorilor peste 23 de miliarde de dolari prin intermediul programului său de returnare de capital. De menționat este și faptul că, în trimestrul încheiat la 30 martie, Apple a avut un flux de numerar operațional record de 24 miliarde de dolari.
Având în vedere rezultatele mai sus menționate, Consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,22$ la fiecare acțiune (în creștere de la 0,205$) până la data de 13 mai. De asemenea, Consiliul a mai autorizat o creștere cu 90 de miliarde de dolari a programului existent de răscumpărare a acțiunilor.
Pentru trimestrul fiscal curent (perioada 1 aprilie – 30 iunie), Apple nu furnizează un ghidaj trimestrial, un lucru care nu ar trebui să ne mai surprindă având în vedere pandemia de coronavirus, incertitudinile generate de acestea, dar și felul în care a procedat în ultimul an.
Discutând pe marginea realizărilor din ultimul trimestru fiscal, Tim Cook, director general Apple, și Luca Maestri, directorul financiar contabil al companiei, au anunțat că veniturile generate din vânzările de Mac-uri (9,1 miliarde de dolari) au fost în creștere cu 70% față de cele înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce vânzările de iPad-uri au generat venituri cu aproape 79% mai mari (de 7,8 miliarde de dolari). Peste jumătate dintre aceste produse au fost achiziționate, conform lui Luca Maestri, de către persoane care nu au mai deținut anterior un Mac sau un iPad.
Și categoria de produse care pot fi purtate, produse pentru casă și accesorii de la Apple a înregistrat venituri record în primul trimestru fiscal al anului curent. Aceasta a generat vânzări de 7,8 miliarde de dolari, în creștere cu 1,5 miliarde de dolari față de cele înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Apple atribuie această creștere în special succesului pe care îl au pe piață Apple Watch Series 6 și Apple Watch SE.
Oficialii Apple au mai anunțat că încasările generate de serviciile companiei – o categorie care include, printre altele, App Store, iTunes, Apple Music, Apple Pay, AppleCare, Apple TV+, Apple Fitness+, Apple Card, Apple News+, Apple One și Apple Arcade – au fost de 16,9 miliarde de dolari în T1 2021, fiind cu 27 procente mai mari decât cele înregistrate în T1 2020 (13,3 miliarde de dolari). Nu mai puțin de 40 de milioane de noi abonamente cu plată la servicii Apple au fost înregistrate în perioada ianuarie-martie 2021, totalul acestor abonamente active fiind de 660 de milioane în momentul de față.
În ceea ce privește iPhone, întrebat fiind de vânzările gamei iPhone 12 și care modele au fost cele mai populare pe parcursul trimestrului încheiat la finele lunii trecute, Tim Cook a anunțat că iPhone 12 este cel mai popular model, dar și că vânzările de iPhone 12 Pro și 12 Pro Max sunt foarte bune. Este totuși interesant faptul că acesta nu a precizat nimic cu privire la iPhone 12 mini, existând informații cum că acesta ar fi cel mai puțin popular model din gama actuală de iPhone.
O înregistrare a teleconferinței Apple difuzate live noaptea trecută poate fi ascultată aici.