iOS 15.4 beta 4 și iPadOS 15.4 beta 4 au fost lansate pentru iPhone, iPad și iPod touch

- Publicitate -

Apple a lansat marți seară iOS 15.4 beta 4 și iPadOS 15.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la o săptămână distanță de iOS 15.4 / iPadOS 15.4 beta 3.

Având în vedere numărul de versiune, iOS 15.4 și iPadOS 15.4 sunt actualizări majore pentru iOS 15 / iPadOS 15. De fapt, după cum reiese încă din prima versiune de prelansare a acestora, s-ar putea să vorbim despre cele mai mari actualizări aduse până acum iOS 15 / iPadOS 15, iOS 15.4 și iPadOS 15.4 aducând o mulțime de caracteristici noi și importante pe iPhone, iPad și iPod touch.

Până acum, iOS 15.4 a introdus pe iPhone (iPhone 12 și iPhone 13) opțiunea de a folosit Face ID pentru a-ți scana fața chiar și atunci când ai mască pe față și nu ai un Apple Watch pe mână (deblocarea ecranului unui iPhone atunci când ai mască pe față era posibilă încă din iOS 14.5, dar numai dacă aveai Apple Watch-ul pe mână). Potrivit Apple, noua funcționalitate poate „recunoaștere caracteristicile unice din jurul ochilor” în vederea autentificării. Pentru ca Face ID să deblocheze ecranul telefonului când ai mască, va fi necesar să optezi pentru această opțiune după actualizarea iPhone-ului la iOS 15.4 sau ulterior, în Configurări. În plus, persoanele care poartă ochelari de vedere au la dispoziție în Configurări > Face ID și cod de acces o nouă opțiune intitulată Adăugați ochelari, care va face posibilă deblocarea ecranului iPhone-ului chiar și atunci când porți și ochelari de vedere și mască pe față (pentru aceasta este necesară o scanare suplimentară a feței având ochelarii pe care îi porți cel mai des pe ochi – pot fi adăugate mai multe perechi de ochelari pentru recunoaștere). Totuși, Apple atenționează utilizatorii că Face ID este cel mai acurat atunci când este configurat să scaneze chipul complet. De asemenea, se impune precizarea că Face ID va debloca iPhone-ul atunci când porți mască numai dacă te uiți la el și nu va funcționa dacă porți și mască și ochelari de soare.

O altă caracteristică importantă din iOS 15.4 este cea care permite adăugarea informațiilor despre vaccinarea COVID-19 direct în aplicația Sănătate și în Portofel. Apărută inițial în iOS 15.1 și disponibilă până acum numai în SUA și alte câteva țări, această funcționalitate este, odată cu iOS 15.4, disponibilă și pentru certificatele de vaccinare emise de statele din Uniunea Europeană (deci da, inclusiv cele din România). Practic, vorbim despre un proces mai simplu de adăugare a certificatelor de vaccinare în Portofel astfel încât să poată fi prezentate mai rapid acolo unde sunt solicitate (și anterior era posibil acest lucru, prin intermediul unor terțe aplicații, dar iOS 15.4 va simplifica întreg procesul și îl va îmbunătăți în sensul adăugării adeverinței de vaccinare direct în aplicația Sănătate).

Alături de macOS 12.3, iPadOS 15.4 introduce mult așteptata caracteristică intitulată Control universal, care va permite controlarea mai multor computere Mac și tablete iPad cu un singur maus și o singură tastatură. Grație Control Universal, utilizatorii vor putea folosi același cursor și aceeași tastatură pe orice Mac sau iPad din apropriere, atât timp când acestea sunt conectate la același cont de iCloud (astfel, în situația în care ai un MacBook și un iPad, spre exemplu, vei putea folosi trackpadul și tastatura de pe MacBook pentru a controla atât laptopul, cât și iPad-ul). Funcționalitatea este activată implicit pe iPad și Mac, iar folosirea ei este incredibil de simplă și intuitivă.

Noile actualizări mai introduc și nu mai puțin de 37 de caractere emoji care fac parte din standardul Emoji 14. Printre noile caractere se numără o față care se topește, buze mușcate, mâini ținute în formă de inimă, fasole, față cu gură pe diagonală, ouă, cuib, baterie scăzută, coral, lotus ș.a.

iOS 15.4 mai introduce și compatibilitate completă cu afișajele ProMotion 120Hz a tuturor animațiilor din aplicațiile de la terți (numai pe iPhone 13 Pro), posibilitatea de a opri notificările pentru automatizările din Scurtături, un widget pentru Apple Card, notițe pentru parolele stocate în Portchei iCloud, posibilitatea de a crea domenii de e-mail personalizate cu iCloud Mail direct de pe iPhone și iPad, precum și opțiunea SharePlay direct din meniul de partajare. iPadOS 15.4 introduce posibilitatea de a adăuga în centrul de control un buton pentru controlul luminozității tastelor tastaturilor externe.

Cea de-a doua versiune beta a iOS 15.4 a mai introdus compatibilitate pentru „Atinge pentru a plăti pe iPhone”, o caracteristică nouă ce va transforma dispozitivele iPhone în POS-uri. Anunțată de către Apple la începutul lunii curente, noua funcționalitate va permite unor modele de iPhone cu NFC să accepte plăți prin Apple Pay, carduri de credit sau debit tip contactless ori prin alte modalități digitale de plată, fără a fi necesară folosirea vreunui dispozitiv hardware suplimentar. Din păcate, deși este activată încă din cea de-a doua versiune beta a iOS 15.4, atinge pentru a plăti pe iPhone nu va funcționa inițial decât în SUA și numai după ce noul sistem va fi acceptat de către terți. De aceea, momentan nu este cunoscută nici măcar interfața pentru noul sistem, ci doar câteva linii de cod care fac referire la imagini și sunete folosite.

iOS 15.4 mai include și indicii potrivit cărora Apple se pregătește să ofere utilizatorilor din SUA posibilitatea de a adăuga cărți de identitate și permise de conducere digitale în aplicația Portofel. Cel de-al doilea build de iOS 15.4 a inclus unele referințe privitoare la cărțile de identitate și permisele digitale în codul PassKit („Aflați când permisul dvs. de conducere ori cartea de identitate va fi disponibilă pentru utilizare și obțineți actualizări importante privitoare la cartea dvs. de identitate” – se arată în codul PassKit).

Mai multe detalii despre toate caracteristicile noi descoperite în iOS 15.4 sunt disponibile aici și aici.

De îndată ce caracteristicile noi ale iOS 15.4 / iPadOS 15.4 beta 4 vor fi descoperite, le vom prezenta mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 15.4 beta 4 și iPadOS 15.4 beta 4 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 15/iPadOS 15.

Deocamdată, iOS 15.4 / iPadOS 15.4 public beta 4 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate pe parcursul săptămânii curente. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 15.4 nu este cunoscută, însă este posibil ca acestea să ajungă pe dispozitivele publicului larg până în primăvară.

iOS 15.4 / iPadOS 15.4 succed iOS 15.3.1 / iPadOS 15.3.1, care reprezintă două actualizări concentrate pe corectarea de erori și îmbunătățirea securității dispozitivelor compatibile. Mai multe detalii aici.

Notă: Dacă ai instalat iOS 15.4 / iPadOS 15.4 beta 4 și ai descoperit și alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.