iOS 15.2 beta 2 și iPadOS 15.2 beta 2 au fost lansate pentru iPhone, iPad și iPod touch. Iată noutățile

- Publicitate -

Apple a lansat marți seară iOS 15.2 beta 2 și iPadOS 15.2 beta 2 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la aproximativ două săptămâni distanță de iOS 15.2 / iPadOS 15.2 beta 1.

Având în vedere numărul de versiune, iOS 15.2 și iPadOS 15.2 sunt actualizări majore pentru iOS 15 / iPadOS 15, aducând o serie de caracteristici noi și importante pe iPhone, iPad și iPod touch.

Pentru început, noile actualizări introduc compatibilitate pentru Raport de confidențialitate a aplicațiilor, o caracteristică pe care Apple a prezentat-o inițial la WWDC21 cu ajutorul căreia utilizatorii vor putea vedea cât de des aplicațiile accesează informațiile sensibile la care le-ai oferit acces (localizarea, camera, microfonul și contactele). În plus, raportul de confidențialitate cuprinde informații referitoare la diferitele domenii pe care aplicații și site-uri web accesate le apelează, oferind utilizatorilor o imagine destul de clară asupra a ceea ce se întâmplă „în culise” și ce fac aplicațiile cu datele pe care le colectează.

Raportul de confidențialitate a aplicațiilor poate fi activat din Configurări > Intimitate > Raport de confidențialitate a aplicațiilor > Activați raportul de confidențialitate a aplicațiilor. Ulterior, din același meniu, vei putea vedea, pe măsură ce utilizezi aplicațiile, ce fac acestea cu datele pe care le-au colectat în ultimele șapte zile de la tine.

iOS 15.2 a mai introdus îmbunătățiri pentru caracteristica S.O.S. urgențe, iar de acum funcționalitatea de apelare automată poate fi activată prin apăsări rapide pe butonul lateral sau prin ținerea apăsată a butonului lateral și a butonului de volum jos. Mai mult, cronometrarea inversă care începe la efectuarea uneia dintre acțiunile mai sus menționate este acum de 8 secunde (și nu de 3, cum era anterior), oferind utilizatorilor ceva mai mult timp de a opri un eventual apel eronat la serviciile de urgențe.

De îndată ce caracteristicile noi ale iOS 15.2 / iPadOS 15.2 beta 2 vor fi descoperite, le vom prezenta mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 15.2 beta 2 și iPadOS 15.2 beta 2 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 15/iPadOS 15.

Deocamdată, iOS 15.2 / iPadOS 15.2 public beta 2 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate pe parcursul săptămânii curente. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 15.2 nu este cunoscută, însă este posibil ca acestea să ajungă pe dispozitivele publicului larg până la finele anului curent.

iOS 15.2 / iPadOS 15.2 succed iOS 15.1 / iPadOS 15.1, care reprezintă primele actualizări majore aduse iOS / iPadOS 15, oferind o serie de caracteristici noi și importante pe dispozitivele compatibile. Mai multe detalii aici.

iOS 15.2 / iPadOS 15.2 beta 2 Noutăți

  • Mesaje: cel mai recent build de iOS 15.2 introduce caracteristica Siguranță comunicare pentru Mesaje într-o variantă foarte apropriată de cea pe care o anunța încă din vara anului curent. Siguranță comunicare este o caracteristică a Partajare familială, care va putea fi, deci, activată de către părinți pe dispozitivele copiilor (Apple nu o activează în mod implicit). Odată activată, aceasta va permite aplicației Mesaje să detecteze imaginile care conțin nuditate ce sunt trimise sau primite de copii. Astfel, în situația în care copilul, indiferent de vârstă, primește sau încearcă să trimită o fotografie în care este detectată nuditate, acea imagine va fi încețoșată, iar cel mic va fi avertizat cu privire la conținutul imaginii, i se va spune că nu este bine să o privească și i se va oferi posibilitatea de a contacta pe cineva în care are încredere (părinții, spre exemplu) cu privire la această situație (de reținut este că alertarea părinților nu se va produce automat atunci când se încearcă trimiterea ori se primește o fotografie care conține nuditate, așa cum anunța Apple din vară, și asta deoarece compania americană a fost avertizată că o astfel de funcționalitate ar putea crea eventuale probleme care sunt victime ale violenței în familie). Referitor la această nouă funcționalitate, trebuie să precizăm că scanarea imaginilor pentru detectarea eventualelor scene de nuditate este realizată pe dispozitiv, în aplicația Mesaje și nu are vreun impact asupra criptării integrale din această aplicație. De asemenea, Apple susține că nu are în continuare acces la Mesaje și că nicio informație referitoare le detectarea de nuditate în mesaje nu părăsește dispozitivul.
    • În plus, Apple a mai anunțat astăzi că dorește să implementeze în Siri și căutarea cu resurse care vor ajuta copiii și părinții să se ferească de eventualele expuneri nedorite online. Utilizatorii care o vor întreba pe Siri cum să raporteze exploatarea de minori, spre exemplu, vor primi informații despre cum pot face acest lucru. Iar dacă un posesor de dispozitiv Apple realizează o căutare referitoare la exploatarea unui minor, Siri și Căutarea vor explica faptul că interesul pentru acest subiect este dăunător, oferind totodată resurse online pentru ajutor în această privință.
  • Mail: caracteristica iCloud+ Mascare e-mail poate fi folosită direct din aplicația Mail, devenind astfel mult mai facil de utilizat pe dispozitivele Apple. Mascare e-mail este o funcționalitate anunțată odată cu iOS 15 și macOS Monterey oferită tuturor celor care plătesc un abonament iCloud (denumit iCloud+) și oferă posibilitatea de a crea adrese de e-mail unice, aleatorii, care să fie redirecționate automat către adresa de e-mail reală. Aceasta este asemănătoare unui manager de parole pentru adresele de e-mail, permițând utilizatorilor să genereze adrese de e-mail în mod aleatoriu pentru fiecare site web sau cont pe care îl creează online. Toate e-mailurile trimise de pe adrese de e-mail aleatorii, create de Apple, sunt redirecționate către adresa/adresele de e-mail reale, astfel încât să poți să le vezi și chiar să le răspunzi (în situația în care vei răspunde, destinatarul va vedea în continuare adresa ta de e-mail mascată). Această caracteristică oferă avantajul că dacă vei începe să primești mesaje nedorite (spam) de la cineva, vei putea să ștergi acea adresă de e-mail și să nu mai primești acele mesaje. În versiunile inițiale de iOS 15 / iPadOS 15 și macOS Monterey, Mascare e-mail a fost accesibilă din configurările iCloud de pe dispozitivele Apple, însă, odată cu iOS 15.2 beta 2 / iPadOS 15.2 beta 2 și macOS Monterey 12.1 beta 2, aceasta poate fi accesată direct din Mail (prin efectuarea unui clic pe câmpul De la, atunci când compui un mesaj nou, și selectarea opțiunii de generare a unei adrese de e-mail fictive).
  • Contact moștenitor: prezentată odată cu iOS 15 în iunie, caracteristica Moștenire digitală, care permite posesorilor de iPhone și iPad să aleagă una sau mai multe persoane care să aibă acces la datele din dispozitivele lor după decesul lor este acum disponibilă în iOS 15.2 și iPadOS 15.2 beta 2. Aceasta poate fi accesată din Configurări > Parolă și securitate > Contact moștenitorAlegeți un contact. Persoana sau persoanele selectate în acest meniu vor primi acces la datele tale (poze, videoclipuri, notițe, documente și alte informații personale) în eventualitatea decesului, însă doar după ce vor furniza cheia de acces și o copie după certificatul de deces.

Notă: Dacă ai instalat iOS 15.2 / iPadOS 15.2 beta 2 și ai descoperit și alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

iOS 16.1 beta 2 și iPadOS 16.1 beta 3 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat marți seară iOS 16.1 beta 2 și iPadOS 16.1 beta 3 pentru dezvoltatorii de...

macOS Ventura 13 beta 8 a fost lansat pentru dezvoltatori

macOS Ventura beta 8 a fost lansat pentru dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center la...

Apple a lansat iOS 16.0.2 pentru iPhone – iată noutățile

iOS 16.0.2 a fost lansat azi-noapte pentru utilizatorii de iPhone. Cea mai recentă versiune a sistemului de...

watchOS 9.1 beta 2 a fost lansat pentru Apple Watch

La o săptămână de când watchOS 9.1 beta 1 este disponibil, compania Apple a publicat marți seară watchOS...

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
10,542CititoriConectați-vă
364CititoriConectați-vă
82AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS Ventura 13 beta 9 a fost lansat pentru dezvoltatori

macOS Ventura beta 9 a fost lansat pentru dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center la o săptămână distanță de macOS 13 beta...

tvOS 16.1 beta 3 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.1 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare pentru Apple TV sosește la...

watchOS 9.1 beta 3 a fost lansat pentru Apple Watch

La o săptămână de când watchOS 9.1 beta 2 este disponibil, compania Apple a publicat marți seară watchOS 9.1 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații. Deși...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.