iOS 15 beta 5 și iPadOS 15 beta 5 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată tot ce aduc nou x17

Actualizare 11 august, ora 20:28: iOS 15 public beta 5 și iPadOS 15 public beta 5 au fost lansate în această seară pentru membrii Apple Software Beta Program și au același număr de build precum versiunile dedicate programatorilor.


iOS 15 și iPadOS 15 beta 5 au fost lansate de către Apple marți seară și pot fi descărcate de către toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center. Cea de-a cincea versiune beta a sistemelor de operare pentru iPhone, iPod touch și iPad sosește la două săptămâni distanță de a patra și introduce o serie de caracteristici noi și îmbunătățiri.

Prezentate la finele lunii iunie de către Apple, iOS 15 și iPadOS 15 aduc o mulțime de noutăți pentru modelele de iPhone, iPod touch și iPad compatibile. Deși actualizările pentru iPhone și iPad sunt în continuare divizate, pe modelul din ultimii ani, noutățile pe care le aduc sunt, în linii mari, cam aceleași.

iOS 15 introduce o mulțime de caracteristici care au rolul de a te distrage mai puțin de la ceea ce este important pentru tine. Grație caracteristicii Concentrare, utilizatorii pot configura pe ceea ce doresc să se concentreze (serviciu, o anumită activitate fizică, timp petrecut cu familia ș.a.), aplicațiile / persoanele de la care să primească notificări atunci când activează modul dorit ș.a. Un nou sumar pentru notificări a fost introdus pentru a reduce numărul de apariții ale notificărilor care sunt mai puțin importante pentru tine.

Aplicația FaceTime de pe iPhone și iPad are o interfață reproiectată cu noi caracteristici SharePlay care permit utilizatorilor să asculte muzică, urmărească videoclipuri și să își partajeze ecranele cu persoanele cu care sunt în apel. În Mesaje, pe de altă parte, atunci când un link, o fotografie, o știre sau o melodie îți este trimisă, ea va apărea și în aplicațiile Apple dedicate (Safari, Poze, News, Muzică etc.).

Hărți are o nouă vizualizare tridimensională în unele orașe care permite vizionarea principalelor obiective turistice. De asemenea, au fost introduse itinerarii în realitate augmentată pentru mers pe jos, iar itinerariile pentru șofat sunt mai bune ca oricând, grație hărților îmbunătățite din unele orașe.

Safari include acum Grupuri de file pentru o organizare îmbunătățită, iar extensiile din Safari pentru macOS vor putea fi folosite și pe iPhone și iPad. Spre finele anului curent, Apple promite ca utilizatorii de iOS 15 să poată adăuga în aplicația Wallet cărțile de identitate emise de unele state din SUA. Tot în Wallet, utilizatorii vor putea adăuga cheile pentru deblocat încuietorile inteligente (inclusiv pe cele de la unele hoteluri), precum și pe cele pentru deblocat mașinile compatibile.

Căutare Spotlight a fost îmbunătățită pentru a afișa rezultate mult mai complexe și detaliate, iar Poze are acum o funcționalitate Text Live, care permite copierea textelor / numerelor de telefon / adreselor / URL-urilor din poze. De asemenea, Poze are acum o funcționalitate de identificare a obiectivelor turistice, cărților, plantelor și animalelor de companie, permițându-ți să cauți informații despre acestea mult mai ușor.

Asemenea altor actualizări majore de iOS și iPadOS, cele mai noi versiuni includ și o serie de îmbunătățiri pe partea de securitate și intimitate, cum ar fi un nou raport Intimitate aplicație care îți va arăta cât de des aplicațiile ți-au accesat informații sensibile precum cele despre localizare. În plus, începând cu aceste versiuni, Siri va face procesarea mai multor informații direct pe dispozitiv, fiind nu doar mult mai rapidă, dar și mult mai sigură.

iOS 15 și iPadOS 15 beta 2 / public beta 2 au introdus pe iPhone și iPad o nouă pictogramă pentru Hărți, posibilitatea de a scrie o notiță rapidă printr-o glisare cu degetul pe ecranul iPad, noi ținute pentru caracterele Memoji și mai multe caracteristici prezentate aici. iOS 15 / iPadOS 15 beta / public beta 3 au introdus modificări importante pentru controversatul design al Safari, au îmbunătățit configurarea funcționalității Concentrare, funcția de Resetare și alte câteva elemente ale sistemelor de operare, mai multe detalii despre acestea fiind disponibile aici. iOS 15 și iPadOS 15 au continuat îmbunătățirile pentru interfața Safari, au adus îmbunătățiri pentru widgeturi, Poze, Scurtături și nu numai, mai multe detalii fiind disponibile aici.

Noutățile din iOS 15 beta 5 și iPadOS beta 5 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 15 beta 5 și iPadOS beta 5 pot fi descărcate și instalate pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch via iTunes / Finder. Versiunea public beta 5 a iOS 15 nu este deocamdată disponibilă, însă ea ar trebui să sosească pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în programul Apple Beta în cursul zilelor următoare.

iOS 15 va fi disponibil, cel mai probabil, în toamnă, pe toate dispozitivele compatibile. Descoperă mai multe despre dispozitivele compatibile cu iOS 15 și iPadOS 15 în acest articol.

iOS 15 și iPadOS 15 beta 5 Noutăți

 • Vremea: pictograma acestei aplicații are un aspect modificat, mai întunecat decât cel de dinainte.
 • Safari:
  • Butonul „Reîmprospătați” va rămâne afișat atunci când bara de adresă este activă, dar nu și atunci când aceasta este restrânsă, în partea de jos a ecranului.
  • Pe iPad, într-o nouă încercare de a face aspectul filelor mai vizibil, fila selectată are un aspect mai întunecat decât celelalte file deschise la un anumit moment.
  • A fost adăugată compatibilitate pentru codecul audio WebM.
  • În Configurări > Safari > Accesibilitate, a fost adăugată opțiunea Afișați culori în bara de sus și cea de jos.
 • Ecran principal: pe iPad, în secțiunea Ecran principal și dock din Configurări, a fost adăugată opțiunea „utilizați pictograme mari”, care va reduce spațiul dintre pictogramele de pe ecranul iPad, făcând accesarea lor mai ușoară.
 • Centru de control: 
  • aspectul pictogramei cameră a fost modificat, fiind eliminat declanșatorul acesteia, la fel cum s-a întâmplat cu pictograma corespondentă afișată pe ecranul de blocare al iPhone, în versiunea beta precedentă.
  • pictograma caracteristicii Recunoaștere sunet, astfel că dacă până acum cuprindea o undă acustică încadrată într-un pătrat, acum cuprinde o undă acustică și o lupă în dreptul acesteia.
 • Oprire iPhone: atunci când accesezi interfața care cuprinde glisorul pentru închiderea dispozitivului iPhone, sub acesta este afișat mesajul „iPhone-ul poate fi localizat după oprire” pentru a aduce la cunoștința utilizatorilor noua caracteristică a Găsire care permite localizarea dispozitivelor chiar dacă sunt oprite sau restaurate la starea de noi. În plus, atingerea acelui nou text va afișa o casetă de dialog care va permite oprirea temporară a localizării dispozitivului respectiv (localizarea urmând a fi reluată atunci când iPhone-ul este repornit).
 • Ecrane de întâmpinare: au fost adăugate noi ecrane de întâmpinare cu prezentarea noilor caracteristici din aplicații precum Poze, Mementouri, Hărți și Locuință.
 • Sunete de fundal: a fost introdusă opțiunea de a opri sunetele de fundal atunci când iPhone-ul este blocat (din Configurări > Accesibilitate > Audio și vizual > Sunete fundal.
 • App Store:
  • magazinul de aplicații te va informa, atunci când este cazul, că ai instalată pe dispozitivul tău o versiune TestFlight (de prelansare) a unei aplicații selectate, oferindu-ți o legătură pentru a deschide aplicația TestFlight pe dispozitivul tău.
  • Servicii de localizare: a fost adăugat un ecran de întâmpinare care te va atenționa că folosești serviciile de localizare pe App Store, oferindu-ți posibilitatea de a le dezactiva în eventualitatea în care nu (mai) dorești acest lucru.
 • Contacte moștenite: potrivit notițelor lansării acestei actualizări, Contactele moștenite au fost eliminate din beta 5 și vor fi readăugate într-o versiune ulterioară de iOS.
 • AirPods: Modelele AirPods Pro și AirPods Max pare că vor fi asociate contului de iCloud al utilizatorului care le-a activat, iar în lipsa eliminării de acolo, acestea vor putea fi localizate de el din Găsire chiar dacă au fost conectate la un dispozitiv aparținând unui alt utilizator.
 • Centru de notificări: au fost aduse mici îmbunătățiri pentru aspectul Notificări primite în timpul Concentrare.
 • Mementouri: a fost adăugată o pagină de prezentare a listelor inteligente din noua versiune a acestei aplicații.

Notă: Dacă ai instalat iOS 15 / iPadOS 15 beta 5 și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu puțin mai jos în cadrul acestui articol.

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
360CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă
Reclamă

Cele mai recente articole

AirPods 3 și MacBook Pro 2021 sunt disponibile la precomandă în România – iată la ce pret

Prezentate luni, pe 18 octombrie, AirPods 3 și MacBook Pro 2021 sunt disponibile acum la precomanda și în Romania. La numai patru zile de...

macOS Monterey 12 Golden Master a fost lansat pentru dezvoltatori

macOS Monterey 12.0 Golden Master a fost lansat pentru dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center, la o săptămână distanță de macOS 12 beta...

watchOS 8.1 Golden Master a fost lansat pentru Apple Watch

watchOS 8.1 Golden Master a fost lansat luni seară pentru utilizatorii de Apple Watch. Noua versiune de prelansare a watchOS sosește la o săptămână...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.