Cum să faci actualizarea la iOS 14 / iPadOS 14 pe iPhone, iPod și iPad – Tutorial

- Publicitate -
Prezentate la WWDC 2020, iOS 14 și iPadOS 14 au fost lansate în sfârșit pe 16 septembrie și sunt disponibile pentru actualizare. Aceasta înseamnă că, după trei luni de așteptare, poți în sfârșit să instalezi și să folosești versiunile finale ale acestor actualizări majore aduse sistemelor de operare pentru iPhone, iPod touch și iPad. Și să te bucuri de fiecare dintre caracteristicile noi pe care le aduc. Și de îmbunătățirile și actualizările de securitate oferite.
Dar, ca să folosești iOS 14 și / sau iPadOS 14, trebuie mai întâi să instalezi această actualizare pe dispozitivul iPhone, iPod touch și/sau iPad eligibil pe care îl folosești. Cum? Răspunsul la această întrebare este în cadrul acestui tutorial, care te va îndruma pas cu pas cum să descarci și instalezi, în siguranță, iOS 14 și / sau iPadOS 14 pe dispozitivul / dispozitivele tale.

Actualizare la iOS 14 și / sau iPadOS 14 pe iPhone, iPad și iPod touch

Compatibilitate

iOS 14 și iPadOS 14 sunt compatibile numai cu modelele de iPhone, iPad și iPod touch menționate mai jos. Pe nici unul dintre modelele anterioare nu vei putea face actualizarea!

 • iPhone: iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max.
 • iPod touch: iPod touch generația a 7-a.
 • iPad: iPad Pro 12,9 inchi (toate modelele), iPad Pro 11 inchi (toate modelele), iPad Pro de 10,5 inchi, iPad Pro de 9,7 inchi, iPad generația a 5-a (și modelele ulterioare), iPad mini 4 (și ulterior) și iPad Air 2 (și modelele ulterioare).

Notă: iPadOS 14 va veni preinstalat pe iPad Air 4 și iPad 8, drept pentru care acestea nu au fost trecute în lista de mai sus.

!Înainte de a efectua actualizarea

Fiind actualizări majore, iOS 14 și iPadOS 14 aduc o multitudine de noutăți pentru dispozitivele compatibile. Deci, în cazul în care te întrebi dacă merită făcută actualizarea, răspunsul este categoric da, mai ales dacă folosești un dispozitiv de generație mai nouă. Iar dacă următoarea ta întrebare este cum fac actualizarea?, ei bine răspunsul este în acest tutorial.

Totuși, înainte de a începe, te-aș ruga insistent să accesezi tutorialul către care face trimitere linkul de mai jos pentru a-ți pregăti așa cum trebuie dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch de instalarea iOS 14 și / sau iPadOS 14, astfel încât să nu te trezești cu surprize neplăcute:

Cum să faci actualizare la iOS 14 și iPadOS 14 pe iPhone, iPod touch și iPad

Dacă după ce ai citit și urmat toate recomandările din articolul mai sus menționat, ai rămas la decizia de a-ți actualiza dispozitivul iPhone sau iPod touch la iOS 14 și / sau la iPadOS 14, atunci haide să începem prin a alege modalitatea de actualizare (wireless, cu iTunes ori cu Finder).

Metoda 1 (wireless / OTA) descrie un proces de actualizare care se va desfășura exclusiv pe dispozitivul iPhone, iPad ori iPod touch, drept pentru care vei avea nevoie de o conexiune Wi-Fi stabilă și ceva mai mult spațiu de stocare liber. Metoda 2 (iTunes), în schimb, descrie un proces de actualizare care se va realiza cu ajutorul aplicației iTunes pentru computer, ceea ce înseamnă că numai computerul cu care faci actualizarea trebuie conectat la Internet, iar iPhone-ul / iPod-ul touch / iPad-ul nu trebuie să aibă atât de mult spațiu de stocare liber. Metoda 3 (Finder) este foarte similară ca și principiu cu metoda 2, dar este dedicată numai posesorilor de Mac cu macOS Catalina 10.15 (sau orice versiune ulterioară), întrucât începând cu această versiune s-a eliminat iTunes de pe Mac, o parte din rolul acestuia fiind preluat de Finder.

Notă: Reține că odată ce ai facut actualizarea la iOS 14 și / sau iPadOS 14 NU mai poți reveni la o versiune anterioară de iOS!

Notă: Indiferent de metoda aleasă, prezentul tutorial arată modul în care decurge procesul de descărcare și instalare a iOS 14 și / sau iPadOS 14 pe dispozitivele care au deja instalat iOS 12.x.x (sau iOS 14 și / sau iPadOS 14 beta; nu Golden Master!). În cazul actualizărilor pornite de la o versiune mai veche a iOS (iOS 11, de exemplu), pașii de urmat în procesul de instalare sau configurare ar putea diferi ușor.

Metoda 1: Cum să faci actualizare la iOS 14 și / sau iPadOS 14 prin sistemul Actualizare Software (OTA) al iPhone sau iPod touch

Pentru această metodă este necesar ca dispozitivul iPhone și iPod touch:

 • să fie conectat la o sursă de alimentare (sau încărcat cel puțin 50%)
 • să fie conectat o rețea Wi-Fi
 • să aibă cel puțin 1,5GB-3GB de stocare liberi (Notă: nu la fel de mare va trebui să fie spațiul de stocare liber în cazul în care apelezi la metoda 2 – actualizarea folosind iTunes – întrucât descărcarea actualizării se va produce pe computer, iar dimensiunea acesteia este destul de mare; câteva sute de MB sau aproximativ 1 GB).

În cazul în care îți este imposibil să îndeplinești cele trei condiții, atunci poți face actualizarea prin Metoda 2 – actualizarea folosind aplicația iTunes de pe Mac sau PC. Dacă le îndeplinești pe toate, atunci:

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPod touch;ecran principal home iphone x ios 13
 2. Atinge General;general configurari ios
 3. Atinge Actualizare software;actualizare software general
 4. Dispozitivul iPhone sau iPod touch va începe să caute actualizarea nouă. După ce a găsit-o, atinge butonul Descărcați și instalați. Notă: Dacă butonul menționat anterior nu apare înseamnă că nu ai suficient spațiu de stocare pentru descarcarea actualizării și, deci, va trebui sa începi ștergerea unor aplicații sau fișiere media (citește mai multe informații în articolul despre cum să te pregătești de actualizarea la iOS 14 și / sau iPadOS 14);ios 14 golden master
 5. Pe ecran vor aparea termenii și condițiile pentru instalarea noii versiuni a sistemului de operare. Atinge butonul De acord pentru a putea continua, apoi confirmă că ești de acord;
 6. Așteaptă descărcarea noii versiuni de iOS / iPadOS de către dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch (operațiunea poate dura de la câteva minute la câteva zeci de minute, în funcție de viteza conexiunii la Internet, de dispozitivul tău și de cât de solicitate sunt serverele Apple);
 7. După descărcare, o căsuță de dialog va apărea pe ecran și te va întreba dacă vrei să faci actualizarea la iOS 14 și / sau iPadOS 14 acum sau să amâni pe mai târziu. Alege opțiunea dorită (Instalați, pentru a începe procesul imediat, sau Mai târziu, pentru a reveni la o dată ulterioară în Configurări și face actualizarea). Dacă nu selectezi nimic, după 10 secunde va începe automat procesul de instalare al iOS 14 și / sau iPadOS 14;
 8. Începe instalarea! Operațiunea va dura câteva minute, timp în care pe ecranul dispozitivului tău va fi afișat sigla Apple și o bară ce afișează progresul;restaurare actualizare bara progres sigla apple iphone
 9. După ce iOS 14 și / sau iPadOS 14 a fost instalat complet, pe ecran va apărea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal / glisează în sus pe ecran pentru a începe configurarea;configurareiphone salut
 10. Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
 11. Atinge Continuați;
 12. Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
 13. Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas atingând Omiteți acest pas;
 14. În situația în care ai ales anterior să nu partajezi cu Apple datele de utilizare, vei fi întrebat dacă dorești să o faci. Alege opțiunea dorită și treci la pasul următor.
 15. Atinge Începeți pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului / iPad-ului tău cu iOS 14 / iPadOS 14.

*Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât în mod normal, să apară unele probleme (cum ar fi închiderile subite de aplicații), iar consumul bateriei să fie mai mare. Nu dispera, toate acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, indexarea pozelor etc.) și care se opresc după câteva ore.

Metoda 2: Cum să faci update la iOS 14 și / sau iPadOS 14 prin intermediul iTunes

Pentru această metodă este necesar:

 • Să ai instalată cea mai recentă versiune de iTunes pe Mac (până la macOS Mojave; în cazul în care ai macOS Catalina ori ulterior, mergi la metoda 3). Dacă nu ai instalat iTunes pe computer, îl poți descărca de pe site-ul Apple (pentru macOS / pentru Windows) ori, dacă ai Windows 10, din Microsoft Store. Dacă îl ai instalat, îl poți actualiza din App Store > Actualizări (pe Mac) / Ajutor > Caută actualizări (pe Windows).
 • Să îți conectezi dispozitivul iOS / iPadOS prin cablul Lightning / USB-C la computer (nu folosi conectorul USB pentru tastatură!);
 • Să ai măcar 1-1,5 GB de stocare liber.

Dacă întrunești cele trei condiții, urmează pașii de mai jos:

 1. Dacă nu s-a deschis deja, deschide aplicația iTunes de pe Mac sau PC;
 2. Dacă, după conectare, apare că este disponibil iOS 14 și / sau iPadOS 14 pentru dispozitivul tău, dă clic pe Descarcă și actualizează și treci la pasul 3. Dacă însă nu va apare, urmează pașii de mai jos:
  1. În secțiunea Bibliotecă, în stânga sus va apărea pictograma „Dispozitive”  – dă clic pe ea;
  2. Dacă este necesar, alege dispozitivul pe care doresti sa îl actualizezi, făcând clic pe numele său;
  3. Se va deschide pagina „Rezumat”, care oferă câteva detalii despre dispozitivul tău. În zona de mijloc, unde sunt oferite informații privind modelul de iPhone/iPad, se află un buton Caută actualizări sau, după caz, Actualizează. Dă clic pe el;cauta actualizare itunes ios 13
 3. Întrucât Apple nu a lansat o actualizare a iTunes specială pentru a include compatibilitate cu iOS 14 și / sau iPadOS 14, aplicația s-ar putea să ceară descărcarea unui software special care să permită instalarea actualizării. Alege Instalează și așteaptă descărcarea, instalarea acestui software și repornirea programului.software compatibilitate itunes
 4. Computerul va căuta actualizarea, apoi va afișa o căsuță de dialog, care spune că o nouă versiune de iOS este disponibilă pentru dispozitivul tau. Dă clic pe Descarcă și actualizează / Actualizează;
 5. O nouă căsuță de dialog îți va prezenta noutățile aduse de ultima versiune de iOS. Dă clic pe butonul Următor;
 6. Termenele și condițiile: dă clic pe De acord pentru a trece mai departe;
 7. Dacă îți este solicitat: introdu codul de acces pe iPhone / iPod / iPad;mesaj introducere cod acces itunes
 8. Computerul tău va începe să descarce noul software;
 9. După ce noul software a fost descărcat, codul de acces (dacă ai configurat unul) îți va fi solicitat. Introdu-l și treci la pasul următor;
 10. În situația în care nu ai efectuat un backup cu iTunes (recent), ți se va solicita să efectuezi unul acum. Selectează Efectuează backup pentru a face un backup acum sau Nu efectua backup pentru a trece la actualizare.
 11. Instalarea iOS 14 și / sau iPadOS 14 va începe numaidecât. Procesul durează câteva zeci de minute, timp în care dispozitivul tău va afișa sigla Apple și o bară de progres (vezi imaginea de mai jos).restaurare actualizare bara progres sigla apple iphone
 12. După ce iOS 14 și / sau iPadOS 14 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal pentru a începe configurarea;configurareiphone salut
 13. Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
 14. Atinge Continuați;
 15. Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
 16. Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas;
 17. În situația în care ai ales anterior să nu partajezi cu Apple datele de utilizare, vei fi întrebat dacă dorești să o faci. Alege opțiunea dorită și treci la pasul următor.
 18. Atinge Începeți pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului / iPad-ului tău cu iOS 14 / iPadOS 14.
  *Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât în mod normal, să apară unele probleme (cum ar fi închiderile subite de aplicații), iar consumul bateriei să fie mai mare. Nu dispera, toate acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, indexarea pozelor etc.) și care se opresc după câteva ore.

Metoda 3: Cum să faci actualizarea la iOS 14 și / sau iPadOS 14 prin intermediul Finder (Mac)

Pentru această metodă este necesar:

 • Să ai un computer cu macOS Catalina 10.15 (sau ulterior) instalat. Pentru Mac-urile cu versiuni anterioare, apelați la metoda 2.
 • Să îți conectezi dispozitivul iOS / iPadOS prin cablul Lightning / USB-C la Mac (nu folosi conectorul USB pentru tastatură!);
 • Să ai măcar 1-1,5 GB de stocare liber pe dispozitivul iPhone / iPad / iPod touch.

Dacă întrunești cele trei condiții, urmează pașii de mai jos:

 1. Dacă nu s-a deschis deja, deschide Finder;Finder Mac
 2. Dacă, după conectare, apare că este disponibil iOS 14 și / sau iPadOS 14 pentru dispozitivul tău, dă clic pe Descarcă și actualizează și treci la pasul 3. Dacă însă nu apare, urmează pașii de mai jos:
  1. În bara laterală, selectează, din secțiunea Amplasamente, dispozitivul cu iOS sau iPadOS conectat pe care dorești să îl actualizezi;
  2. Se va deschide pagina care oferă câteva detalii despre dispozitivul tău. În secțiunea General, în secțiunea Software se află un buton Caută actualizări sau, după caz, Actualizează. Dă clic pe el;finder cautati actualizare ios
 3. Computerul va căuta actualizarea, apoi va afișa o căsuță de dialog, care spune că o nouă versiune de iOS / iPadOS este disponibilă pentru dispozitivul tau. Dă clic pe Descarcă și actualizează / Actualizează;
 4. O nouă căsuță de dialog îți va prezenta noutățile aduse de noua versiune de iOS / iPadOS. Dă clic pe butonul Următor;
 5. Termenii și condițiile: dă clic pe De acord pentru a trece mai departe;
 6. Dacă îți este solicitat: introdu codul de acces pe iPhone / iPod / iPad;
 7. Computerul tău va începe să descarce noul software;
 8. După ce noul software a fost descărcat, codul de acces (dacă ai configurat unul) îți va fi solicitat. Introdu-l și treci la pasul următor;
 9. În situația în care nu ai efectuat un backup cu Finder (recent), ți se va solicita să efectuezi unul acum. Selectează Efectuează backup pentru a face un backup acum sau Nu efectua backup pentru a trece la actualizare.
 10. Instalarea iOS 14 și / sau iPadOS 14 va începe numaidecât. Procesul durează câteva zeci de minute, timp în care dispozitivul tău va afișa sigla Apple și o bară de progres (vezi imaginea de mai jos).restaurare actualizare bara progres sigla apple iphone
 11. După ce iOS 14 și / sau iPadOS 14 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal pentru a începe configurarea;
 12. Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
 13. Atinge Continuați;
 14. Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
 15. Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas;
 16. În situația în care ai ales anterior să nu partajezi cu Apple datele de utilizare, vei fi întrebat dacă dorești să o faci. Alege opțiunea dorită și treci la pasul următor.
 17. Atinge Începeți pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului / iPad-ului tău cu iOS 14 / iPadOS 14.
  *Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Descarcă iOS 14 și / sau iPadOS 14 Linkuri directe

În cazul în care nu reușești să efectuezi actualizarea la iOS 14 și / sau iPadOS 14 prin iTunes sau OTA, atunci poți descărca .ipsw-ul corespunzător modelului de iPhone pe care îl deții, apoi să încerci din nou să efectuezi actualizarea.

iPhone

iPod touch

iPad

După descărcarea fișierului .ipsw corespunzător modelului de iPhone / iPad pe care îl ai, va trebui să conectezi dispozitivul la iTunes / Finder, să apeși tasta Shift (pe Windows) sau Opțiune (alt – pe Mac), apoi să dai clic pe opțiunea „Caută actualizare” din pagina Rezumat / General a dispozitivului, fără a ridica însă degetul de pe acea tastă. Selectează apoi fișierul .ipsw și așteaptă efectuarea actualizării.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.