macOS Big Sur 11.0 a fost anunțat și vine cu o mulțime de noutăți

- Publicitate -

macOS Big Sur este denumirea versiunii 11.0 a sistemului de operare pentru Mac-uri pe care Apple a prezentat-o în cadrul WWDC 2020. Continuând seria de denumiri preluate din California, macOS Big Sur este o actualizare care vine cu numeroase schimbări importante. De la numărul de versiune care a sărit la 11 după nouăsprezece ani de OS X / macOS 10.x și până la interfața reproiectată, noile caracteristici și compatibilitatea cu Mac-urile viitorului, noul macOS este o actualizare pe care utilizatorii o așteptau de ani buni.

macOS Big Sur are o interfață reproiectată care, deși este, potrivit Apple, complet nouă, pare cât se poate de familiară. Versiunea de Safari cuprinsă în această actualizare (14) este plină de caracteristici noi, cum ar fi o pagină de pornire ce poate fi personalizată, file mai elegante, un sistem de traducere integrat și noul Raport de intimitate. Aplicația Mesaje a fost adusă în sfârșit la vremurile noastre, permițând utilizatorilor să trimită și primească mesaje mai personale și mai expresive, precum și să participe la conversații de grup care includ toate îmbunătățirile anunțate și pentru versiunea din iOS 14 a acestei aplicații. Aplicația Hărți a fost și ea îmbunătățită în noul macOS, iar acum oferă o nouă experiență și noi caracteristici pentru explorarea și navigarea prin lume.

„macOS Big Sur este o actualizare majoră care avansează combinația legendară dintre puterea UNIX cu ușurința de utilizare a Mac, oferind cea mai mare actualizare pentru design din ultima decadă. Cu aspectul să modern și curat, îmbunătățirile majore pentru aplicații-cheie precum Safari, Mesaje și Hărți, și noile caracteristici de intimitate, credem că toată lumea se va bucura de experiența revoluționară pe care macOS Big Sur o oferă.” – Craig Federighi, vicepreședinte executiv Apple pentru Inginerie Software.

macOS Big Sur Cel mai mare upgrade de design de la introducerea Mac OS Xmacos big sur design

Uitați de OS X 10.10 Yosemite și interfața sa care aducea sistemul de operare la standardele de design din iOS 7! Apple susține că macOS 11.0 introduce cel mai mare upgrade de design pentru macOS de la Mac OS X încoace.

Noua versiune a sistemului de operare are un aspect nou care simplifică navigarea, aducând în același timp mai multe elemente de control la îndemâna utilizatorilor. Totul, de la curbura colțurilor ferestrelor și până la paleta de culori și materiale, a fost perfecționat. Iar dacă coroborăm acest design cu noile caracteristici, Apple susține că noul macOS oferă utilizatorilor mai multă informație și putere.

pictograme big sur
Noile pictograme ale aplicațiilor din macOS Big Sur. Sursa foto: usaviraltoday.com

Toate pictogramele aplicațiilor preinstalate, precum și cele ale aplicațiilor Apple disponibile pe App Store au fost reproiectate din temelii astfel încât să aibă forma și aspectul de ansamblu al pictogramelor aplicațiilor corespondente din iOS și iPadOS, dar cu păstrarea spiritului macOS. Butoanele și elementele de control au fost și ele modificate, având acum nu doar un aspect mai plăcut, dar și un mod de funcționare îmbunătățit – vor apărea pe ecran atunci când este nevoie de ele și vor dispărea atunci când nu mai este nevoie.

Bara de meniu a fost și ea modificată semnificativ, fiind acum, împreună cu toate meniurile pe care le găzduiește, mai translucide ca oricând și cu un aer mult mai proaspăt. Mai mult decât atât, ea găzduiește în sfârșit un centru de control. Similar celui din iOS, noul centru de control din macOS va oferi utilizatorilor de Mac acces rapid la cele mai importante elemente de control – inclusiv butoane de control pentru conectivitate, luminozitatea afișajului și a tastaturii, sunet, redare, AirPlay și nu numai.macosbigsur centru control

Centrul de notificări a fost și el actualizat pentru a îmbina într-un singur loc notificările primite cu widgeturile. Notificările sunt mai interactive, iar widgeturile sunt cele cu aspect nou pe care le întâlnim și în iOS 14 / iPadOS 14, oferind utilizatorilor mai multe informații dintr-o privire.notificari macosbigsur

Aplicațiile de sistem au și ele un design proaspăt care oferă mai multe opțiuni de organizare ferestrelor deschise, vin cu bare laterale translucide (acolo unde este cazul) și simplifică interacțiunea.

Potrivit Apple, întreaga experiență din noul macOS se simte mai proaspătă și mai focalizată, dar totodată familiară, reducându-se din complexitatea vizuală și aducându-se conținutul utilizatorilor în centru.

Safari – mai rapid, mai personal și mai atent cu datele utilizatorilorsafari macos big sur

În ceea ce Apple numește a fi „cea mai mare actualizare adusă Safari de la lansarea să din 2003”, cel mai rapid browser pentru Mac devine și mai rapid, dar și mai eficient în ceea ce privește consumul de energie. În testele efectuate de către Apple, Safari 14 este cu 50% mai rapid în medie la încărcarea celor mai frecvent vizitate site-uri web decât Google Chrome, oferă cu până la 3 ore de streaming video în plus față de Chrome și Firefox sau cu până la o oră de navigare pe Internet mai mult decât aceleași două browsere rivale. De asemenea, grație motorului său JavaScript foarte bun, Safari surclasează alte browsere pentru Mac și PC la acest capitol.

Pe partea de design, noul Safari 14 are file reproiectate din temelii pentru a face navigarea pe Internet mai rapidă și eficientă. Noul design permite afișarea mai multor file într-o fereastră, afișează favicon-urile în mod implicit pentru a identifica mai ușor filele deschise și oferă utilizatorilor o previzualizare rapidă a paginilor deschise prin simpla plasare a cursorului mausului peste filele lor.

În plus, browserul celor de la Apple aduce și câteva caracteristici noi pentru personalizare. Utilizatorii vor putea să își personalizeze ecranul de pornire al Safari cu orice imagine de fundal doresc. Tot aici, utilizatorilor le va fi permis să opteze pentru lucrurile pe care doresc să le vadă, opțiunile fiind Lista de lecturi, Favorite, File iCloud, Sugestii Siri și chiar noul Raport de intimitate. Personalizarea browserului poate merge și mai departe cu ajutorul extensiilor. Apple a îmbunătățit compatibilitatea Safari cu extensiile de la terți, iar App Store va fi locul de unde utilizatorii vor putea descoperi și descărca extensiile dorite pentru Safari.

Asemenea versiunilor din iOS 14 și iPadOS 14, noul Safari pentru macOS 11.0 vine cu un sistem de traducere integrat, dar care va fi disponibil inițial numai în SUA și Canada și va accepta doar șapte limbi – engleză, spaniolă, chineză simplificată, franceză, germană, rusă și portugheză braziliană. Mai mult, browserul vine cu un sistem de monitorizare a parolelor salvate de utiluzatori (pentru a nu fi fost compromise în urma unor atacuri cibernetice) și cu compatibilitate pentru imagini WebP – un format de imagine creat de Google care furnizează comprimare cu sau fără pierderi pentru dimensiuni de fișiere mai mici prin comparație cu JPEG sau PNG.raport intimitate safari

Intimitatea este un alt capitol la care Safari vine cu câteva îmbunătățiri majore în macOS Big Sur. Acesta include un nou Raport de intimitate care oferă mai multă transparență felului în care Safari protejează activitatea de browsing pe web. Utilizatorii pot vedea când și cu ce site-uri web o extensie poate lucra, ce trackere sunt folosite de site-urile accesate și care dintre ele au fost blocate șamd. În ceea ce privește noul sistem de monitorizare a parolelor, Apple promite că acest sistem nu va dezvălui parolele tale nimănui – nici măcar sieși -, scanările fiind efectuate în siguranță, la fel și comparațiile cu listele de parole compromise.

Mesaje mai expresive și mai actualemesaje macosbigsur

După toate îmbunătățirile aduse aplicației Mesaje pentru iOS în ultimii ani, versiunea pentru macOS devenise de-a dreptul învechită. Din fericire, în macOS 11.0, Apple a trecut la o versiune a Mesaje creată în sistemul Catalyst, ceea ce înseamnă că aceasta cuprinde toate noutățile pe care le-am văzut atât în ultimii ani în iOS, cât și pe cele cuprinse în iOS / iPadOS 14.

Noua aplicație Mesaje pentru macOS include noi instrumente pentru gestionarea conversațiilor importante și posibilitatea de a trimite mesaje expresive. La fel ca și în iOS 14, utilizatorii vor putea să fixeze conversațiile importante în partea de sus a listei de mesaje pentru a le găsi și accesa mai rapid. Conversațiile fixate vor fi afișate în medalioane de dimensiuni mari (fără a-ți mai arăta o previzualizare a ultimului mesaj trimis).

Căutarea din Mesaje a fost și ea reproiectată, astfel că acum va organiza rezultatele în linkuri, poze și termeni potriviți pentru a ajuta utilizatorii să descopere mai rapid ceea ce caută. În conversații, utilizatorii vor putea să trimită în sfârșit mesaje cu efecte de ecran și/sau de balon. Crearea și personalizarea caracterelor Memoji este și ea posibilă de pe Mac via Mesaje, iar abțibildurile disponibile vor putea fi trimise oricui prin iMessage – ca mesaj individual sau „lipite” pe mesaje deja trimise/primite. Iar cu noul selector de fotografii și #imagini, va fi mai simplu ca oricând să trimiți imagini, GIF-uri și videoclipuri.

Pentru conversațiile în grup (iMessage) noutățile sunt extrem de importante. Utilizatorii vor putea de acum să adauge o imagine grupului și vor putea menționa pe cineva din grup introducându-i numele. Dar, mai mult decât atât, ei vor putea răspunde mesajelor. Răspunsurile vor fi evidențiate în grup, iar utilizatorii vor avea posibilitatea de a accesa șirul cu răspunsuri dorit astfel încât să descopere toate răspunsurile date pentru un anume mesaj / o anumită întrebare. Aceste răspunsuri se vor găsi și în conversațiile iMessage individuale.

O aplicație Hărți modernizată

La fel ca și în cazul Mesaje, Apple a decis să folosească Catalyst pentru a porta aplicația Hărți din iOS în macOS, optimizând-o mai apoi pentru Mac-uri. Noua aplicație Hărți din macOS Big Sur oferă noi caracteristici pentru explorarea lumii și un design mult mai proaspăt și intuitiv.

Utilizatorii au la dispoziție noile Ghiduri disponibile și în iOS 14 cu ajutorul cărora vor putea descoperi noi locuri de vizitat și noi lucruri de făcut în diferite orașe de pe glob. Pe lângă ghidurile provenite din surse de încredere, Apple oferă și utilizatorilor posibilitatea de a-și crea propriile ghiduri în care să includă restaurantele, pracurile și locurile de vizitat favorite, iar mai apoi să le poată partaja cu prietenii și familia.

Implementată în iOS 13, caracteristica Cercetați împrejurimile va putea fi accesată de acum și de pe Mac, oferind o vizualizare la 360 de grade a împrejurimilor din anumite orașe de pe glob (un fel de Google Street View, dar cu o disponibilitate mult mai restrânsă). Navigarea prin anumite aeroporturi și centre comerciale va fi și ea posibilă de pe Mac grație hărților de interior.

În fine, noua versiune a aplicației Hărți din macOS 11.0 vine cu posibilitatea de a configura itinerarii pentru biciclete și/sau mașini electrice pe care să le trimiți mai apoi pe iPhone pentru a naviga.

macOS Big Sur 11.0 Alte noutăți

 • Noi instrumente pentru programatori
  • Xcode 12 vine să simplifice crearea de aplicații pentru macOS. SwiftUI a fost îmbunătățit în așa fel încât programatorii să poată scrie aplicații întregi pentru macOS refolosind codul din versiunile pentru iOS / iPadOS ale aplicațiilor și adăugând peste acesta anumite caracteristici unice pentru Mac (cum ar fi ferestre Preferințe). De asemenea, tot cu ajutorul SwiftUI vor putea fi create widgeturi pentru Mac, iPhone și iPad folosind același cod.
  • Mac Catalyst, software-ul prezentat de către Apple anul trecut împreună cu macOS Catalina, simplifică portarea aplicațiilor pentru iPad pe Mac, iar odată cu noul macOS Big Sur aplicațiile vor avea noul aspect al sistemului. Mai mult, dezvoltatorii vor primi noi API-uri și control total asupra aspectului și comportamentului aplicațiilor lor.
   • În viitor, programatorii vor putea să porteze orice aplicație pentru iPad sau iPhone în macOS (fără optimizări suplimentare), acestea urmând a putea fi accesate numai de pe viitoarele Mac-uri cu chipset-uri Apple.
  • Partajare familială: dezvoltatorii vor putea implementa partajarea familială pentru achizițiile din aplicațiile lor și/sau pentru abonamente, oferind astfel familiilor posibilitatea de a plăti un singur abonament de care să poată beneficia toți membrii.
  • API WebExtensions: va permite dezvoltatorilor să porteze extensiile construite pentru alte browsere în noul Safari 14.
 • Intimitate: spre sfârșitul acestui an, paginile de produs din App Store vor cuprinde un rezumat al practicilor referitoare la intimitate, așa cum au fost ele raportate de către programatori. Aceste rezumate vor fi afișate într-un format simplu și ușor de înțeles pentru toată lumea (asemănătoare cu tabelele cu valorile nutriționale de pe alimente).
 • Utilitar rețea a fost retrasă din noul macOS 11. Această aplicație furniza informații și instrumente de depanare pentru conexiunile de internet, posibilitatea de a viziona tabelele și statisticile de rutare, de a urmări căile de trafic rețea, de a verifica porturile TCP deschise și nu numai. Totuși, Apple menționează că funcționalitatea acestei aplicații poate fi reprodusă cu ajutorul comenzilor în Terminal, iar, pentru probleme cu Wi=Fi, Apple recomandă folosirea aplicației Diagnosticare Wireless.
 • Sunete:
  • Sunet la pornire: eliminat de pe Mac-urile lansate începând cu anul 2016, sunetul de pornire al computerelor Apple și-a refăcut apariția în noul macOS 11.0. Remarcăm că acest sunet este același cu cel întâlnit la modelele mai vechi de macOS și va putea fi dezactivat (utilizatorii trebuie să acceseze Preferințe sistem > Sunet > Redați sunet la pornire pentru a dezactiva această opțiune implicită).
  • Sunet la alimentare: O altă noutate la capitolul sunete se referă la alimentarea MacBook-urilor. Potrivit utilizatorilor modelelor de MacBook cu conector de alimentare MagSafe, acestea redau în Big Sur un sunet ori de câte ori sunt conectate cu succes la priză. Sunetul este același cu cel de pe MacBook-urile care se alimentează prin USB-C.
  • Sunete de sistem: Apple susține că reproiectarea interfeței noului macOS vine și cu noi sunete de sistem create pentru a fi „mai plăcute urechii”. Cu toate acestea, ele sunt foarte asemănătoare cu cele de dinainte.
 • Baterie MacBook: noua versiune de macOS înlocuiește secțiunea Economizor Energie din Preferințe sistem cu o secțiune intitulată Baterie care, asemenea celei de pe iPhone, oferă rapoarte mai detaliate referitoare la bateriile MacBook-urilor. Aceasta cuprinde un meniu Istoric utilizare care oferă detalii despre autonomia bateriei laptopului din ultimele 24 de ore și din ultimele 10 zile, împărțind rapoartele de utilizare în Nivel baterie și Timp pe ecran, însă fără a afișa (deocamdată) aplicațiile care au consumat cel mai mult bateria. Alte două meniuri ale noii secțiuni din Preferințe sistem sunt Baterie și Adaptor de alimentare. Acestea cuprind funcționalitățile disponibile anterior în Economizor energie, oferindu-ți posibilitatea de a alege când să fie oprit afișajul, opțiunea de a activa sau dezactiva Power Nap și nu numai (atât când laptopul este conectat la priză, cât și când este pe baterie). În plus, meniul baterie din bara de meniu va afișa acum o estimare a bateriei rămase (funcționalitate ce a fost eliminată în 2016, începând cu macOS Sierra), precum și aplicațiile cu consum semnificativ de energie și un buton de acces rapid al preferințelor pentru baterie.

macOS Big Sur Lansare și disponibilitate

La fel ca și versiunile precedente de macOS, cea mai recentă urmează să fie disponibilă în variantă finală în toamna acestui an (cel mai probabil în luna septembrie sau în octombrie). Ea va putea fi descărcată și instalată gratuit de către toți utilizatorii, însă nu va fi compatibilă cu toate modelele de Mac care au primit actualizarea la macOS Catalina.

Mai multe detalii despre lansarea și disponibilitatea macOS Big Sur sunt disponibile în articolele către care fac trimitere legăturile de mai jos:

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

Apple a lansat iOS 16.1.2 pentru iPhone – iată noutățile

iOS 16.1.2 a fost lansat miercuri seară pentru utilizatorii de iPhone. Cea mai recentă versiune a sistemului...

macOS 13.1 Ventura beta 3 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 3 a fost lansat marți seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center....

tvOS 16.2 beta 3 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.2 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului...

iOS 16.2 beta 3 și iPadOS 16.2 beta 3 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat marți seară iOS 16.2 beta 3 și iPadOS 16.2 beta 3 pentru dezvoltatorii de...

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
10,899CititoriConectați-vă
361CititoriConectați-vă
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare pentru Apple TV sosește la...

macOS 13.1 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 4 a fost lansat joi seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Ventura sosește la două...

watchOS 9.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat joi seară watchOS 9.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua actualizare sosește la două săptămâni distanță de watchOS 9.2 beta...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.