După prezentarea macOS 11.0 Big Sur, Apple a făcut un anunț pe care îl așteptam de ani de zile: trecerea la arhitectura ARM pe platforma Mac.
Fiindcă proiectează chipset-uri extrem de puternice pentru iPhone, iPad, Apple Watch (și nu numai), iar salturile în performanță de la un model la altul sunt adesea impresionante, Apple a anunțat că își va proiecta singură chipset-urile pentru Mac, urmând a renunța la Intel.
Noile chipseturi Apple pentru computere vor consuma mult mai puțin, vor avea placă video integrată de înaltă performanță, vor avea o enclavă sigură, un motor neural, sistem de învățare automată etc.
macOS Big Sur va face tranziția la noua arhitectură unitară. Toate aplicațiile de sistem au fost pregătite. De asemenea, toate aplicațiile de la Apple sunt pregătite pentru ARM. Dezvoltatorii vor avea în Xcode instrumentele de care au nevoie pentru a face tranziția – deschizând acest program și recompila proiectele (Apple susține că procesul este unul simplu, Microsoft și Adobe fiind unii dintre partenerii ce lucrează deja la tranziția la ARM).
Pentru a ajuta la procesul de tranziție, Apple a reînviat Rosetta. Platforma folosită și la migrarea de la PowerPC la Intel va traduce automat aplicațiile Intel pentru a putea rula pe noile procesoare chiar dacă nu au fost optimizate. Iar Rosetta 2 va putea „traduce” inclusiv cele mai complexe aplicații și jocuri.
Aplicațiile scrise pentru iOS și iPadOS vor funcționa nativ pe noile computere cu chipseturi ARM (fără a fi necesare modificări din partea dezvoltatorilor).
Programatorii vor putea testa arhitectura ARM pe Mac cu ajutorul unui model de Mac mini cu chipset Apple A12Z (același de pe iPad Pro 4), cu 16GB de RAM și 512GB de stocare SSD, aplicând pe site-ul Apple. Prețul unui astfel de model este de 500$, însă el nu va fi comercializat pentru public.
Apple susține că va continua să lanseze Mac-uri cu chipset-uri Intel în următorii ani, iar tranziția la noua platformă va mai dura aproximativ doi ani.