La aproximativ un an și jumătate de când a lansat generația a 3-a de iPad Pro, Apple a introdus astăzi iPad Pro 4. Cel mai avansat iPad Pro de până acum vine cu cipul A12Z Bionic care îl face, conform Apple, să fie mai rapid și mai puternic decât majoritatea PC-urilor cu Windows. De asemenea, el vine cu două camere, un scaner LiDAR și cu microfoane de calitatea celor folosite în studiouri.
Asemenea unora dintre modelele existente de iPad, noua generație de iPad Pro va beneficia și de compatibilitatea cu trackpadurile pe care o va aduce iPadOS 13.4, precum și de un nou accesoriu Magic Keyboard care include o tastatură iluminată, un trackpad și noi posibilități de ajustare a unghiului în care stă tableta.
„Noul iPad Pro introduce tehnologii avansate nemaiîntâlnite în tehnica mobilă de calcul. Combinând cel mai avansat afișaj pentru mobil cu performanțele îmbunătățite, camerele pro, audio pro, scanerul LiDar revoluționar și noul Magic Keyboard cu trackpad, acesta este un nou salt mare pentru iPad. Nu există un alt dispozitiv în lume ca noul iPad Pro și credem că va fi iubit de clienții noștri” – Phil Schiller, vicepreședinte executiv Apple pentru Marketing.
Chipset Apple A12Z Bionic
Deși multă lume se aștepta ca noua generație de iPad Pro să vină cu un chipset Apple A13X din aceeași generație cu cel al iPhone 11 (Pro), aceasta vine cu un chipset Apple A12Z Bionic, care este din aceeași generație cu chipset-urile din iPhone XR, iPhone Xs și iPad Pro 3. Comparativ cu chipset-ul Apple A12X Bionic din iPad Pro 3, noul chipset Apple A12Z Bionic vine cu un mic spor de performanță.
Potrivit Apple, noul chipset are un GPU pe 8 nuclee, o arhitectură termică îmbunătățită și controllere reglate pentru performanță, fapt ce îl face să fie cel mai performant chipset pus vreodată într-un iPad. Prin comparație, A12X din iPad Pro 3 avea un GPU pe 7 nuclee.
În rest, A12Z Bionic vine cu același CPU pe 8 nuclee ca și A12X Bionic (dintre care 4 nuclee sunt ultra-performante și 4 sunt eficiente din punct de vedere energetic), precum și cu Neural Engine și cu coprocesorul M12.
Per total, noul chipset ar trebui să ofere îmbunătățiri sesizabile eventual în sarcini precum editarea video la rezoluție 4K sau proiectarea de modele tridimensionale.
Apple promite că și noile modele de iPad Pro vor oferi o autonomie de până la 10 ore, la fel ca și până acum.
Pe partea de conectivitate, iPad Pro vine cu Wi-Fi 6 (802.11ax), un standard nou care permite atingerea unor viteze de transfer mai mari, o capacitate de rețea mai mare, eficiență energetică îmbunătățită, latență scăzută și o conectivitate mai bună în locurile cu multe dispozitive Wi-Fi. Totodată, el vine și cu LTE clasa gigabit, care este cu 60% mai rapid decât cel din modelul precedent și acceptă mai multe benzi LTE decât orice altă tabletă. Desigur, conectivitatea celulară nu este disponibilă pe toate versiunile de iPad Pro.
iPad Pro 4 Acum cu două camere
Uitându-ne la imaginile cu noul iPad Pro, vom observa că acesta nu mai vine cu o singură cameră, având pe spate o protuberanță din sticlă ce arată similar cu cea de pe iPhone 11 și găzduiește 2 camere, un scaner LiDAR, un bliț și un microfon.
Sistemul de camere al noilor iPad Pro este unul „pro” și include un obiectiv larg, cu rezoluția de 12 megapixeli, care este la fel ca și cel de pe iPad Pro 3, precum și un al doilea obiectiv ultra-larg, cu câmp de vizionare de 125 grade, o rezoluție de 10 megapixeli și o diafragmă f/2,4. Comparativ cu obiectivul ultra-larg de pe iPhone 11, cel de pe iPad are o rezoluție cu 2MP mai mică, dar un câmp de vizionare cu 5 grade mai mare.
Pe partea de înregistrare video, noul iPad Pro va putea înregistra, la fel ca și până acum, la o rezoluție de până la 4K, cu până la 60 de cadre pe secundă, sau la ralanti, la rezoluția 1080p, cu până la 240 de cadre pe secundă. Folosind obiectivul ultra-larg, utilizatorii vor putea filma 4K la 60 de cadre pe secundă și la ralanti cu 240 de cadre pe secundă.
În ceea ce privește camera TrueDepth a iPad Pro 4, aceasta a rămas la fel ca și cea de pe modelul precedent.
Audio Pro cu microfoane de calitate
Deși are tot cinci microfoane ca și până acum, Apple susține că noul iPad Pro vine cu cinci microfoane de calitatea celor folosite în studiouri, fiind astfel capabil să înregistreze sunete clare și să surprindă până și cele mai mici detalii.
Pe partea de difuzoare, iPad Pro are în continuare nu mai puțin de patru difuzoare care se ajustează automat în funcție de orientarea în care este ținut iPad-ul.
Scaner LiDAR
Pentru prima dată pe un produs comercial al Apple, iPad Pro 4 vine cu un scaner LiDAR care aduce funcționalități ce n-au fost posibile anterior pe vreun dispozitiv mobil. Montat în dreptul celor două camere ale tabletei, noul scaner măsoară distanța până la obiectele dimprejur (dar nu mai departe de 5 metri), în interior sau exterior, operând la nivel de foton și la nanosecunde.
Noi framework-uri de profunzime din iPadOS combină punctele de adâncime măsurate de scanerul LiDAR cu datele venite de la cele două camere și senzorii de mișcare și le îmbunătățește prin intermediul unor algoritmi ai A12Z Bionic pentru ca sistemul să înțelege mai bine o scenă. Integrarea puternică dintre aceste elemente aduce o nouă categorie de experiențe de realitate augmentată în iPadOS.
Fiecare aplicație ARKit existentă va beneficia în mod automat de plasare AR instantanee, surprindere a mișcării îmbunătățită și ocluzia persoanelor. Folosind cea mai recentă actualizare adusă ARKit cu noul API Geometrie Scenă, dezvoltatorii vor putea folosi capacitățile noului scaner pentru a crea scenarii nemaiîntâlnite anterior.
Primele îmbunătățiri aduse de scanerul LiDAR în iPadOS se vor observa direct în aplicația integrată Măsurare, care va putea să calculeze automat înălțimea unei persoane și va oferi automat ghidaje orizontale și verticale care să contribuie la o măsurare mai rapidă și mai acurată a diferitor obiecte. De asemenea, această aplicație va veni și cu o Vizualizare riglă care va permite efectuarea unor măsurători mai granulare și va permite utilizatorilor să salveze toate măsurătorile însoțite de capturi pentru a le folosi ulterior.
Compatibilitate cu trackpad în iPadOS
iPadOS 13.4 va include, așa cum am văzut încă din perioada de testare, în premieră, compatibilitate pentru trackpad pe iPad. Potrivit Apple, aceasta va aduce o experiență de tipărire mai naturală și mai multă precizie în activități precum scrierea și selectarea textelor, lucrul cu foi de calcul și în fluxurile de lucru aglomerate.
Compania americană susține că aceasta nu este o simplă portare a experienței din macOS, ci a fost proiectată special pentru tabletă. Astfel, la utilizarea unui trackpad cu iPad, pe ecran va fi afișat un cursor sub formă de cerc ce va evidenția elementele de pe interfața cu utilizatorul, câmpurile de text și aplicațiile de pe ecranul principal și din dock, indicând clar care sunt elementele pe care se poate face clic. În plus, iPadOS integrează și o serie de gesturi pentru trackpad care sunt similare celor întâlnite pe Mac, permițând o comutare rapidă între aplicații, accesarea comutatorului de aplicații și activarea dock-ului, centrului de control și aplicațiilor în meniul Glisați peste.
Utilizatorii vor putea folosi trackpadul și cu modele de iPad mai vechi decât a patra generație de iPad Pro, perifericul urmând a funcționa în toate aplicațiile instalate, fie că vorbim despre cele de sistem, precum Safari, Poze sau Notițe ori despre aplicații de la terți (Apple le pune la dispoziție dezvoltatorilor un nou API ce permite crearea unor experiențe unice pentru trackpad).
Cu această ocazie, Apple a anunțat că va actualiza suita de aplicații de productivitate iWork – Pages, Numbers și Keynote – pentru a beneficia pe deplin de compatibilitatea cu trackpadul și oferi noi modalități de a lucra cu documentele pe iPad. De asemenea, actualizările aduse acestor aplicații de productivitate vor oferi noi șabloane în Pages și Keynote, posibilitatea de a începe paragrafe cu o literă mare, decorativă, compatibilitate pentru partajare dosare iCloud și posibilitatea de a edita documente partajate chiar dacă nu ești conectat la Internet.
Potrivit Apple, se vor putea folosi drept trackpad în iPadOS: Apple Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2, Magic Keyboard pentru iPad Pro și mausuri de la terți conectate prin Bluetooth sau USB.
Magic Keyboard
Pe lângă faptul că va lucra cu Apple Pencil și cu un Smart Keyboard Folio creat special pentru el, noul iPad Pro 4 va fi compatibil și cu un accesoriu complet nou – Magic Keyboard. Un accesoriu pe care Apple îl va lansa în mai și pe care îl vor putea folosi și utilizatorii de iPad Pro 3.
Atașându-se magnetic la iPad Pro (într-o manieră similară cu Smart Keyboard Folio), noul Magic Keyboard va transforma iPad-ul într-un fel de monitor grație designului flotant, putând fi folosit la fel de bine pe birou sau în poală. Balamalele cantilever ale noului accesoriu permit ajustarea unghiurilor de vizionare până la 130 de grade.
Pe lângă suportul pentru iPad Pro, noul Magic Keyboard include o tastatură cu dimensiune normală, taste iluminate cu un mecanism de tip foarfece ce oferă o cursă a tastelor de 1mm și un trackpad pe suprafața căruia poți face clic oriunde.
Asemenea Smart Keyboard Folio, noul Magic Keyboard se va conecta prin intermediul Smart Connectorilor de pe spatele iPad Pro, ceea ce înseamnă că nu va ține ocupat portul USB-C al iPad-ului. Ba chiar mai mult decât atât, acest Magic Keyboard vine cu un port USB-C prin care poți alimenta iPad-ul.
iPad Pro 4 Două modele, același design, același afișaj ca și până acum
La fel ca și toate celelalte generațiile de iPad Pro de până acum, iPad Pro 4 este disponibil în două modele. Apple a preluat dimensiunile ecranelor acestora de la generația a 3-a de iPad Pro, astfel că utilizatorii vor putea opta în continuare pentru modelul cu ecran de 11 inchi sau pentru cel cu ecran de 12,9 inchi.
Cele două modele se deosebesc în continuare numai prin dimensiuni, diagonala ecranelor și rezoluție. iPad Pro 4 cu ecran de 11 inchi are o rezoluție de 2388 pe 1668 pixeli (264 pixeli per inch) și are aceleași dimensiuni precum modelul precedent, cu mențiunea că este puțin mai greu. Astfel, dacă iPad Pro 3 de 11 inchi cântărea 468 de grame, cel nou cântărește 471 grame (în versiunea Wi-Fi) sau 473 grame (în versiunea Wi-Fi + Cellular). iPad Pro 4 cu ecran de 12,9 inchi păstrează rezoluția ecranului de 2732 pe 2048 pixeli (264 pixeli per inch) și dimensiunile modelului precedent, fiind, la fel ca și modelul mai mic, ceva mai greu comparativ cu generația precedentă. Astfel, dacă iPad Pro 3 de 12,9 inchi cântărea 631 de grame, cel nou cântărește 641 grame (în versiunea Wi-Fi) sau 643 grame (în versiunea Wi-Fi + Cellular).
iPad Pro 4 păstrează designul generației pe care o înlocuiește, având aceleași muchii drepte, colțuri rotunjite (inclusiv la ecran) și o ramă a afișajului îngustă și egală pe toate laturile. Noul model vine tot în două culori – gri stelar și argintiu.
Nici la capitolul afișaj nu sunt schimbări față de generația precedentă, cu toate că materialele Apple prezintă ecranul Liquid Retina ca și cum ar fi ceva nou. De fapt, vorbim despre un panou LCD cu retroiluminare LED, tehnologie IPS, ProMotion (o tehnologie ce ajustează automat rata de reîmprospătare a ecranului la până că 120 Hz pentru o fluiditate impresionantă), gamă largă de culori (P3), True Tone, cu înveliș oleofob anti-amprente, peliculă antireflectorizantă, un grad de reflexie de 1,8% și o luminozitate maximă de 600 niți.
iPad Pro 4 Disponibilitate și preț
Generația a 4-a de iPad Pro poate fi precomandată deja în magazinele Apple online din 30 de țări și regiuni, urmând a fi livrat clienților începând de săptămâna viitoare. Aceasta este disponibilă pe argintiu și gri stelar, având o capacitate de stocare minimă de 128GB (dublă față de cea a modelelor precedente). Utilizatorii vor putea opta și pentru modele cu 256GB, 512GB sau 1TB de stocare, Wi-Fi sau Wi-Fi + Cellular.
- Actualizare 5 aprilie 2020, ora 14:51: iPad Pro 4 este disponibil în România. Iată unde și la ce preț
În ceea ce privește prețul, iPad Pro 4 de 11 inch, modelul Wi-Fi, pleacă de la 879€, în versiunea de 128GB. Pentru conectivitate celulară, clienții Apple vor plăti 1.049€. iPad Pro de 12,9 inchi, pe de altă parte, pleacă de la 1.099€, în versiunea Wi-Fi de 128GB, sau de la 1.269€, în versiunea cu conectivitate celulară. Cel mai scump iPad Pro este cel de 12,9 inchi cu conectivitate celulară și 1TB de stocare, acesta costând 1.819€. Trebuie menționat faptul că, față de iPad Pro 3, Apple a redus cu 60€ prețul la care sunt comercializate versiunile Wi-Fi și Wi-Fi + Cellular cu 256GB, 512GB și 1TB de stocare.
Disponibil din mai, Magic Keyboard va fi comercializat la un preț de 339€ (versiunea pentru modelul de 11 inch) sau 399€ (versiunea pentru modelul de 12,9 inch). Utilizatorii care nu au nevoie de trackpad, taste iluminate și balamalele cantilever pot opta pentru un Smart Keyboard Folio, care costă 199€ (pentru iPad Pro de 11 inch) sau 219€ (pentru iPad Pro de 12,9 inch), și este disponibil acum. Ambele accesorii menționate anterior sunt compatibile atât cu iPad Pro generația a 4-a, cât și cu generația a 3-a.
Actualizare 15 aprilie, ora 18:04: Noul Magic Keyboard pentru iPad Pro 3 și iPad Pro 4 poate fi comandat începând de acum din magazinele Apple și ale partenerilor din 30 de țări și regiuni. Potrivit companiei americane, comenzile vor fi livrate începând de săptămâna viitoare. Tot atunci, Magic Keyboard va ajunge în stocurile unor magazine Apple și ale unor parteneri. În România, acest accesoriu nu este disponibil momentan la nici un retailer autorizat Apple.