Compania Apple a emis azi-noapte un comunicat de presă cu scopul de a prezenta ce rezultate financiare a obținut în T4 2019 (trimestrul 1 al anului fiscal 2020 în SUA).

Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în al patrulea trimestru al anului 2019 de gigantul californian a fost de 91,8 miliarde de dolari, în creștere cu 7,5 miliarde de dolari (sau 9%) față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2018 (84,3 miliarde de dolari). Din aceste 91,8 miliarde de dolari încasate de Apple, 61% provin din afara SUA.

Profitul înregistrat de compania americană în trimestrul octombrie-decembrie a fost de 22,2 miliarde de dolari sau 4,99$ pe acțiune, fiind mai mare decât profitul de 19,965 miliarde de dolari sau 4,18 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. Marja de profit a Apple a crescut și ea de la 38% (cât se înregistra anul trecut) la 38,4%.

T4 din 2019 a fost cel mai bun trimestru din istoria companiei Apple în ceea ce privește încasările și profitul net înregistrat, rezultatele de acum depășindu-le nu doar pe cele de anul trecut, dar și pe cele din 2017. Vă reamintim că rezultatele financiare ale Apple de anul trecut au fost mai slabe decât cele din 2017 în contextul vânzărilor mai slabe de iPhone. În T4 2017, trimestrul care deținea până acum recordul în privința încasărilor și profitului pentru Apple, gigantul californian înregistra încasări de 88,3 miliarde de dolari și un profit net de 20,1 miliarde de dolari (sau 3,89$ pe acțiune).

„Suntem încântați să raportăm cele mai mari venituri trimestriale din istoria Apple, care au fost alimentate de cererea mare pentru modelele iPhone 11 și iPhone 11 Pro și de noile recorduri de încasări stabilite de servicii și dispozitivele care pot fi purtate. În timpul trimestrului cu Sărbătorile, baza noastră de dispozitive active a crescut în fiecare dintre segmentele geografice, ajungând acum să aibă peste 1,5 miliarde [de unități active]. Vedem aceasta ca pe o dovadă puternică a nivelului de satisfacție, angajament și loialitate a clienților noștri – și un bun motor pentru creșterea noastră în general” – Tim Cook, director general Apple.

Pe parcursul trimestrului fiscal 4 al anului trecut, compania americană a rambursat investitorilor peste 25 de miliarde de dolari prin intermediul programului său de returnare de capital. Din aceste 25 de miliarde, 20 miliarde de dolari s-au dus pe răscumpărarea de acțiuni, iar 3,5 miliarde de dolari au fost cheltuite pe dividende. De menționat este și faptul că, în trimestrul încheiat la 30 septembrie, Apple a avut un flux de numerar operațional record de 30,5 miliarde de dolari.

Având în vedere rezultatele mai sus menționate, consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,77 $ la fiecare acțiune până la data de 13 februarie.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada ianuarie-martie) să aibă încasări cuprinse între 63 miliarde de dolari și 67 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 38 și 39 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 9,6 miliarde $ și 9,7 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 250 de milioane de dolari.

De asemenea, Apple a organizat și o teleconferință în cadrul căreia rezultatele financiare au fost discutate cu jurnaliștii invitați de către Tim Cook, director general Apple, și Luca Maestri, director economic al aceleiași companii.

În cadrul teleconferinței am aflat că iPhone 11 a fost cel mai bine vândut model de iPhone în fiecare săptămână din trimestrul 4 al anului precedent (11 Pro și 11 Pro Max fiind, nu neapărat în această ordine, următoarele cele mai bine vândute modele iPhone), dar și că Apple a înregistrat creșteri importante pe piețe precum SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Frana, Brazilia, Singapore, China, India, Thailanda, Turcia și nu numai.

În plus, oficialii Apple au anunțat că produsele din categoria celor care pot fi purtate (AirPods, Apple Watch etc.), accesoriilor și a dispozitivelor pentru acasă au adus companiei încasări de 10 miliarde de dolari în trimestrul analizat, depășind astfel, pentru prima dată, încasările generate de Mac (de 7,2 miliarde de dolari). Apple Watch și AirPods au fost foarte solicitate în trimestrul precedent, Apple neputând ține pasul cu cererea extrem de mare înregistrată în special pentru AirPods Pro și Apple Watch Series 3. De asemenea, compania a anunțat că 75% dintre cei care au cumpărat sau primit un Apple Watch în trimestrul precedent sunt utilizatori noi ai acestui produs.

Și Serviciile Apple (iTunes, App Store, Apple Music, Apple Pay, Apple TV+, Apple Arcade, AppleCare șamd.) au înregistrat în T4 2019 o creștere mare, aducând companiei americane 12,7 miliarde de dolari (față de 10,9 miliarde de dolari cât au înregistrat anul trecut). În ceea ce privește App Store, magazinul de aplicații a stabilit noi recorduri în perioada octombrie-decembrie, generând vânzări de 386 milioane de dolari în ziua de Anul nou. Tranzacțiile prin Apple Pay s-au dublat față de anul trecut, iar Apple News a ajuns să aibă peste 100 de milioane de utilizatori activi.

În fine, Tim Cook a mai reiterat faptul că Apple este încântată de realitatea augmentată pentru că atrage atât clienții, cât și afacerile, a anunțat că se va deschide un Apple Store online și în India, dar și că limitează călătoriile angajaților în China din cauza coronavirusului, încercând totodată să se asigure că producția produselor lor nu va fi grav afectată. De asemenea, întrebat fiind de 5G, Cook a spus că această tehnologie se află încă în stadiul incipient de dezvoltare la nivel global și că este încântat atât de actuala gamă de iPhone, cât și de produsele pe care le au pregătite, fără ca, desigur, să confirme sau infirme prezența 5G în viitoarele modele de iPhone.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.